×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Хакери са атакували е-регистъра за ваксините
  • Туроператори ще получат до 15% от оборота си за разплащане
  • 300 хил.българи вече са имунизирани срещу ковид 19
  • Утре идват още близо 100 000 COVID ваксини
НА ЖИВО

Иван Гешев: При тези закони от времето на Тодор Живков, доста хора, осъдени в САЩ за корупция, в България ще бъдат оправдани


09 Февруари 2020, Неделя, 15:40 ч.
Автор: Флагман.БГ

Трябва да дадем на българските граждани сигурност и това, което наричат преход, най-сетне да спре, коментира главният прокурорэ

"Прокуратурата има много голям потенциал, който не е ползвала дълго време. В България много се краде. Ние сме богата държава, просто се краде много. Искаме да дадем на българските граждани повече справедливост. Прокуратурата не съобразява и няма да съобразява действията си с политическите последствия". Това заяви в интервю за БНР главният прокурор Иван Гешев.

Той отрече действията на обвинението срещу държавния глава да са някакъв вид лична битка."Това е някаква политика на президента да не подписва укази от първия път, не може някой да му се сърди, и в това не виждам проблем. Ние сблъсък с президента не сме имали, това беше институционно действие. Поисках тълкуване на една разпоредба, която според мен и много бивши конституционни съдии не беше ясна", поясни Иван Гешев.

"Няма как да се изтощим. Трудно, колко да ни е трудно. Не знам дали знаете историята за войводата Андон Тодлев. Този човек и четата му ги опяват живи. На тези хора им е било трудно. На нас какво да ни е трудно. Живеем в собствена държава, взимаме заплати, не стрелят по нас. Трябва да дадем на българските граждани сигурност и това, което наричат преход, най-сетне да спре. Това не може да го направи само прокуратурата, но може много да направи. Нямам притеснение, че може да се изтощи прокуратурата", заяви Гешев.

"Ние не можем да решим въпроса с работата, не можем да оправим проблемите в здравеопазването, не можем да оправим проблемите в образованието, но можем да сведем тази престъпност, в резултат на взаимодействието на всички служби с изпълнителната власт, и не само, до приемливи граници", коментира още той.

Той посочи, че нямаме неразкрито убийство миналата година, освен едно поръчково убийство. Главният прокурор уточни, че нито той, нито прокуратурата, като орган на съдебната власт, има лични врагове, а действията на държавното обвинение от последните месеци не е някакъв вид реванш.

Попитан отново по темата за президента Румен Радев, Гешев посочи, че прокуратурата не е била поканена на инициираните от държавния глава дебати за промени в Конституцията."Президентът инициира дебат, свързан с прокуратурата. Но не бяхме поканени ние. Не ми е ясен този дебат. На него бяха поканени някакви други организации и близки до Прокопиев", посочи още главният прокурор и допълни, че фактът, че не е поканен от президента, а от негов служител, "вероятно този Митко", е равносилно той да прати при държавния глава чистачката. Гешев уточни, че според него президентската инициатива е на тема "има някакъв проблем, намерете го". Той посочи, че дебатът за промени в Конституцията, не е свързан с "изтърканите политически клишета", че главният прокурор е недосегаем, а е свързан с прокуратурата, но не е ясен обемът му.

"Да те кани съветник, който вероятно е този Митко, на когото е възложено да смачка една проверка, е обидно към институцията. Есемесът естествено, че беше любезен. С мен в последно време всички са любезни. Моето дълбоко разбиране е, че прокуратурата трябва да обяснява своите действия. Ние не се притесняваме от истината, но явно други се притесняват", обясни той.

Гешев говори и за записите между шефа на ВВС и президента Радев. "Не точно така стоят нещата. Има разследване на Специализираната прокуратура, което е с предмет и обем, различни от представеното в медиите. Касае се за една фирма, която е контрагент на Министерство на отбраната и въобще на въоръжените сили за различни доставки за стотици милиони през годините. Ако се върнете назад в съобщенията, ще се досетите коя е тя, защото са извършени претърсвания в офисите ѝ. В хода на това разследване ДАНС в един момент са експлоатирали СРС, извън наказателно производство - не по искане на прокурор, изготвили са ВДС, преценили са, че те са относими към това разследване, пратили са ги на наблюдаващите прокурори и те са ги присъединили към досъдебното производство. ... На 22-ри януари наблюдаващите прокурори констатират, че вероятно президентът говори с лицето Цанко Стойков (командир на ВВС- бел.ред.) и аз бих направил това, което те направиха, което е единствено възможното - да спрат наказателното производство. Защото всяко друго действие, за да се установи дали президентът разговаря с г-н Стойков и дали наистина е смачкана една проверка, и дали е смачкана проверката, която вие казвате, е касаеща назначение на съпругата му или за нещо друго, би било нарушение на чл. 103 от Конституцията", каза той.

"Колегите са направили всичко, за да спрат досъдебното производство. За да се уточни дали наистина разговорът е с президента. Изпращат го при мене. Сезират ме с оглед дали да сезирам Конституционния съд. По-важната част от моето мнение е, че в България няма абсолютни имунитети. Смятам, че, когато има данни, за лице с имунитет, да се направи всичко възможно да се разбере дали то е извършило престъпление", уточни прокурор Гешев.

"Предполага се, че длъжностните лица не извършват престъпление. Представете си, че някои от тези лица извърши убийството в Галиче. Трябва да се изчака 5 години, за да не се нарушава Конституцията или 10 г., ако има втори мандат. Съгласете се, че това е безумно. Ако ти извършиш убийство, ти нарушаваш Конституцията", коментира още Гешев.

По думите на главния прокурор сега всичко е в ръцете на КС: "Ако те решат, че има недосегаеми хора, че има абсолютни имунитети, аз не споделям това виждане, ние ще се съгласим".

Главният прокурор изрази учудване, че се твърди, че назначаването на съпругата на президента (Десислава Радева - бел.ред.) е повод за проверката в КПКОНПИ и уточни, че преди да се произнесе КС прокуратурата не може да се интересува каква е тази проверка, защото " всяко действие, което ще направят прокурорите за проверка на това, ще е в нарушение на чл. 103 от Конституцията".

По повод забраната на САЩ към съдия Андон Миталов да влиза в страната заради корупция, главният прокурор посочи, че отговорите трябва да бъдат дадени не от държавното обвинение, а от председателя на ВКС Лозан Панов. "Изразявам уважението и респекта си към Специализирания наказателен съд. Във всяка структура има черни овце, далеч съм от мисълта, че няма в прокуратурата или другите съдилища. Шефът на съда се казва Лозан Панов. Въпросите за проблемите в съда са към него", заяви Гешев, определяйки действията на САЩ като "партньорски", които имат за цел да подпомогнат работата на прокуратурата и борбата срещу корупция. "Ние сме съюзници с ЕС и НАТО, това което прави САЩ, е според тяхното право, което е различно от нашата правна система. Това, което правят САЩ, е политически и стратегически да подпомогнат България в борбата с корупцията", посочи той.

"Факт е, че нещата започват да се случват. Проблеми има във всички държавни органи. Институции извън държавата няма", каза още той.

Във връзка с повдигнатите обвинения на Васил Божков и въпроса за неговото екстрадиране у нас от Обединените арабски емирства, Гешев отново потвърди, че държавното обвинение ще направи всичко възможно той да бъде върнат у нас. "За обвиняемия Божков сме направили всичко възможно в момента, в който сме имали доказателства. Това, че той се намира в ОАЕ, ще направим всичко възможно да си го приберем. Така стана и с Арабаджиеви, Баневи, Желязков. Няма как да ни слуша в момента Васил Божков, защото се намира в арестантските помещения на ОАЕ. Това, че се разхожда свободен в хотел, е част от хибридните атаки срещу прокуратурата", уточни той.

"Истината е, че много хора са били на хранилка. Още по-трудно е да го докажеш в България. Тук стандартът на доказване е изключително висок. Ако тук ти трябват 100 единици доказателства, в Испания ти трябва 1. При тези закони от времето на Тодор Живков, доста хора, осъдени в САЩ за корупция, в България ще бъдат оправдани. При този вид на законите и при тези различни стандарти, които прилага съда спрямо доказателствата", каза още Гешев и посочи, че сериозните теми са свързани с наказателната политика у нас, с опитите за промени в Конституцията и с опитите "да се сложи намордник на прокуратурата".

По думите му и твърденията за това, че българската прокуратура носи вина за това, че Цветан Василев все още не е екстрадиран у нас, са пропаганда. "Това, че сръбската държава не си изпълнява задълженията, ние ли сме виновни? Какво сме виновни ние, че безпрецедентно 6 години няма решение. Това означава, само едно, че зад него стоят сериозни сили в Сърбия", заяви Гешев.


В категории: Политика


10
Коментара
Азис предрече смъртта си
Азис предрече смъртта си 07/03/2021, Неделя 15:31 0
10
Коментара по темата
10.
Лично мнение
10.02.2020 04:24:24
0
8
Те на бай Тошо не са му лоши законите, само да ги спазвахте.
9.
Истина
09.02.2020 23:57:53
8
1
ХХристинка е прякор на един пасивен гей. Баща му е бил активен борец против фашизма и капитализма, лапал е много привилегии. ХХриси става ченге, но идва 10. 11.1989., времената се променят и ХХристинката не издържа и превъртява. Затова е такъв злобен и агресивен във форума. Мрази всички и всичко, включително и себе си Лекува го доктор Саян. Понякога ХХриско не си взема лекарствата и става много опасен. Стойте далеч от него!!!
8.
до 6.
09.02.2020 19:10:47
12
5
или ХХристинка чекиджийка е това ????????
7.
Чичо Скруч
09.02.2020 18:58:59
0
4
Ами действайте Гешев, Първо на дневен ред е лустрацията, която мотаете в страх да не повлече и вас нали си син на служител на НАРОДНАТА МИЛИЦИЯ.
6.
коя е тази Христинка ?
09.02.2020 17:58:49
12
18
Да не е онази ,която живее с пенсиите на свекъра и свекърва си ?? Онази която още суче с биберон от двама изнемощели старци ??????????
5.
До номер1 ХХристинка милиционерката
09.02.2020 17:15:49
12
3
На кривата ти евнухска чучулинка всичко пречи.ХХриси.
4.
Турчин
09.02.2020 16:26:40
7
8
Българина защо да вярва на Гешев след като е назначен от Пеевски
3.
Гешев
09.02.2020 16:05:15
1
11
Ела и си прибери версиите ,че народа ходи немил ,недраг и пострадал.
2.
до Гешев
09.02.2020 15:58:01
0
12
Разхвърляйте ги тези горски в Сливен ,че изсякоха и продадоха Странджа ,тировете не спират дори в почивните дни.
1.
ХХ
09.02.2020 15:50:19
8
23
На калпава ракета - космосът и крив.
Аман от некадърни тъпанари.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Узаконяването на Ченгене скеле пак се отлага, 44-ото Народно събрание не успя да гласува поправките Узаконяването на Ченгене скеле пак се отлага, 44-ото Народно събрание не успя да гласува поправките Чакана нотификация от Брюксел за друга част от законопроекта провали промените   Юлиана Кънчева в покъртителна изповед: Полусестра ми, алкохоличката, кълнеше мама да умре Юлиана Кънчева в покъртителна изповед: Полусестра ми, алкохоличката, кълнеше мама да умре Съпругата на Жоро Пентаграма отрича категорично обвиненията на сестра си и споделя най-откровено как гледа на нея   Свиха луксозен Lexus пред столичен мол Свиха луксозен Lexus пред столичен мол В рамките на една седмица бяха задигнати два много луксозни джипа - Мерцедес   Спенс към Хазарта: Ти криеш ли данъци? Спенс към Хазарта: Ти криеш ли данъци? Обещаните от правителството помощи подпалиха арт средите   Бургаската надежда в кикбокса Филип Филипов започна годината по страхотен начин Бургаската надежда в кикбокса Филип Филипов започна годината по страхотен начин Младият талант спечели златото от силното републиканско първенство в стил лоу кик   Теди Бургазлиева строи еко селище на Хаваите Теди Бургазлиева строи еко селище на Хаваите Първоначалната ни идея беше да го направим в Калифорния, но не намерхиме подходящ терен, споделя Бургазлиева   Кандидати за народни представители от "БСП за България" проведоха срещи в ж.к. "Меден рудник" и Средец Кандидати за народни представители от "БСП за България" проведоха срещи в ж.к. "Меден рудник" и Средец Обсъдени бяха най-важните за региона проблеми   Баба Глория дари внучето с 20 бона Баба Глория дари внучето с 20 бона Момиченцето ще носи името на прочутата си баба – Галина   Проф. Кантарджиев: Ако Мангъров се бе появил през 80-те, сега всички щяхме да сме позитивни за СПИН Проф. Кантарджиев: Ако Мангъров се бе появил през 80-те, сега всички щяхме да сме позитивни за СПИН Според директора на НЦЗПБ проблемът към момента е разпространението на британския щам   Живко Табаков и Мая Манолова дадоха старт на кампанията на „Изправи се! Мутри вън!” в Бургас Живко Табаков и Мая Манолова дадоха старт на кампанията на „Изправи се! Мутри вън!” в Бургас Живко Табаков с конкретни ангажименти в сектор "туризъм"  
Сагата с британското семейство продължава, Елизабет II няма да гледа интервюто на Меган и Хари Сагата с британското семейство продължава, Елизабет II няма да гледа интервюто на Меган и Хари Бременната с второто си дете Меган вече обвини Уиндозрския двор, че измисля лъжи за нея   Венецуела започна да печата банкноти от 1 милион, струват по-малко от левче Венецуела започна да печата банкноти от 1 милион, струват по-малко от левче Щатската валута се разменя сега за 1,88 милиона боливара   COVID-19 оставя следи върху психиката на оздравелите COVID-19 оставя следи върху психиката на оздравелите В краткосрочен план 95% от клинично стабилните пациенти с COVID-19 са страдали от посттравматично стресово разстройство Европа е в плен на новите щамове на коронавируса Европа е в плен на новите щамове на коронавируса Мутиралите зарази се разпространяват активно на континента   Рядък вариант на коронавируса хванаха в Италия Рядък вариант на коронавируса хванаха в Италия Засега се констатира, че той няма, както изглежда, характеристики, които ще намалят ефикасността на ваксините Сблъсъци в Швеция заради мерки срещу ковид Сблъсъци в Швеция заради мерки срещу ковид Един служител на реда е бил леко ранен и откаран в болница Далай Лама се ваксинира срещу коронавируса Далай Лама се ваксинира срещу коронавируса След като получи ваксината, 85-годишният Далай лама призова и другите хора да са смели и да се ваксинират Кръстиха безгръбначна бавноходка на Грета Тунберг Кръстиха безгръбначна бавноходка на Грета Тунберг С новооткритите видове броят на бавноходките, обитаващи Швеция, става 116 Румъния затвори границите си с България, вкара ни в "червен" коридор Румъния затвори границите си с България, вкара ни в "червен" коридор Букурещ иска ПСР за всички пристигащи от България Първа събота в Истанбул без забрана за излизане от вкъщи Първа събота в Истанбул без забрана за излизане от вкъщи Турция взе решение за разхлабване на мерките в началото на седмицата
Александър СИМОВ, депутат от БСП Борисов унижава предизборно българската култура Виц на деня Виц на деня - Отче, изневерих на мъжа ми!
- Нищо, чадо! Обиколи църквата толкова пъти, колкото си му изневерила!
- Отче, може ли с колелото...
Виц на деня Виц на деня - Докторе, сексът има ли странични ефекти?
- Ако разбере жена ти, да!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Травматологът разбира, че сезоните се сменят, когато мотоциклетистите се свършат, а сноубордистите още не са започнали да идват.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори