×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

На вниманието на ВСС! Събчо Събев закри без причина дело от изключително обществено значение


На вниманието на ВСС! Събчо Събев закри без причина дело от изключително обществено значение
Днешният процес е от изключително обществено значение, липсата на репортери в зала със сигурност ще се усети
09 Август 2019, Петък, 15:10 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

44-годишният Васил Тончовски бе осъден на първа инстанция за притежание на марихуана, от която произвеждал лечебно масло, за да се лекува

Бургаският окръжен съдия Събчо Събев не допусна журналист на Флагман.БГ до изключително важното дело срещу Васил Тончовски – мъж, претърпял жестока катастрофа, останал парализиран и лекуващ се с масло от коноп. Протоколът казва, че той е длъжен да мотивира решението си делото да се гледа на практика при закрити врата - това трябва да стане след искане от прокуратурата, искане от защитниците или по преценка на съдията. Първите две страни не са имали такива искания. Ако обаче съдията е преценил, то решението му трябва да бъде обосновано. Това днес не се случи, а напротив - магистратът Събев просто махна с ръка и каза "Не!", след въпрос на нашия репортер дали може да присъства в залата, за да проследи развоя на делото. Всъщност наказателният процес в България е публичен, а изключения се правят само в ситуации, където е необходимо самоличността или лицето на жертвата да бъде прикрито - обикновено такава е практиката, когато става въпрос за непълнолетни.

Припомняме, че преди 2 месеца Васил Тончовски бе осъден от Бургаския районен съд на първа инстанция на 3 месеца затвор за това, че държал наркотици – марихуана  в караваната си на к-г Градина. 

Случаят Васил Тончовски: 44-годишният инвалид влиза в затвора, защото се лекувал с марихуана

Делото днес бе особено важно, тъй като случаят с Тончовски е прецедент, който създава предпоставки за промяна в българското законодателство спрямо леките наркотици, в частност конопа – растение, което е напълно легализирано в много европейски държави за медицински цели. От два дни насам пък Люксембург се превърна в първата страна, където той вече е на практика със статут на цвете – може да се отглежда свободно, да се използва като лекарство, продава се в магазините и дори може да се използва с цел забавление.

Трябва ли да се легализира марихуаната за медицински цели или е по-лесно да вкараме в затвора хиляди тежко болни

Репортер на Флагман.БГ се срещна с Васил Тончовски и адвоката му Радослав Николов минути преди началото на делото, което бе насрочено за днес от 9:40 ч. 44-годишният мъж е изключително трудно подвижен, ходи с две патерици и се движи бавно, но въпреки това всеки път идва на крак до Съдебната палата, без помощ и без инвалидна количка.

„Не съм само аз в такова положение в страната. Хиляди са страдащите като мен, чийто единствен лек е маслото от коноп. В толкова много държави в Европа растението вече е легализирано и дори медицински продукти от него се продават в аптеките... Тук в България сме отново с една крачка назад“, каза Тончовски, който вече изглежда уморен от проточила се извънредно дълго процедура срещу него. И допълва: „Очаквах делото да е през септември, но честно казано се радвам, че е през август. Време е вече да се приключва с всичко това“.

Припомняме, че името на съдия Събчо Събев бе замесено в жесток скандал миналия месец, след като Флагман.БГ публикува информация за това, че адв. Галина Колева – член на Бургаската адвокатска колегия – е подала сигнал против него за „непристойно поведение в зала“. Засега остава неясно какъв е мотивът на окръжния съдия да не допусне нашия репортер на днешното дело.

Факт е обаче, че днешният процес има огромно обществено значение и липсата на журналисти в зала определено ще се усети. Подчертаваме, че делото е отворено и съдията няма право да гони дори и граждани от залата, камо ли представители на медиите без да се обоснове.

ВСС образува дисциплинарно производство срещу окръжния съдия Събчо Събев

Вижте разтърсващата изповед на парализирания Васко, марихуаната изцели болките му, но сега искат да го вкарат в затвора (ВИДЕО)

За съжаление днешното дело бе предшествано и от тъжна новина. Единият свидетел – бургазлията Дмитрий Димитров, който дойде в редакцията на Флагман.БГ на 12 юли м.г., за да разкаже невероятната си история за това как се е излекувал с масло от коноп от левкимия, е починал преди броени дни. Причина за кончината му обаче не е злокачественото заболяване, което по негови думи той излекувал с маслото, а изненадващ мозъчен кръвоизлив.

Ексклузивно! Вижте изповедта на болния от левкемия Митко и как марихуаната спасила живота му (ВИДЕО)

Ние, като журналисти, сме длъжни да уважим решението на съдия Събев да не ни допусне до делото днес. Друг е въпросът обаче, че то вероятно ще резонира в бъдеще и ще остане в историята като „Случаят Васил Тончовски“.

Изходите са два – България да продължи да е 10 години назад по отношение на употребата на коноп за медицински цели, или решението на един съдия да създаде прецедент, който да задейства силите, способни да променят законодателството. При всеки случай, конкретния казус е по-скоро морален, отколкото съдебен.

Очаквайте подробности!
 


В категории: Темида


11
Коментара
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
11
Коментара по темата
11.
Даа
10.08.2019 08:43:02
0
5
Подкрепям коментар 10. Дори да са в залата, журналята нищо не разбират от това, което се случва. После се питат един друг и пишат невероятни глупости.
10.
Брон
09.08.2019 23:27:55
1
7
Каква трагедия е предизвикал съдията!
Подкрепям решението му да ви спре да си бутате зурлите там където не ви е работата
9.
Адвокат
09.08.2019 18:03:45
2
2
Щом в закона пише затвор нека бъде затвор. Дано променят закона и всичката дрога стане свободно продаваема навсякъде. Тогава няма да е такова търсенето и няма да има наркодилъри. Както цигарите се продават така и всички видове наркотици.
8.
кате
09.08.2019 17:50:10
8
9
какво му е изключителното на делото. обикновен наркоман
7.
Шарманд Колосанте
09.08.2019 16:16:28
13
10
Наркоманите се активизираха в подкрепа на наркоманията.
6.
Шарманд Колосанте
09.08.2019 16:06:26
1
21
Не разбраха, че трябва да се легализира марихуаната за да могът наркопласьорите да измрът от глад, но няма как да стане, защото по веригата много хора на държавни постове кълват и се облагодеталстват.
5.
nyakoi
09.08.2019 16:03:12
8
16
Голям пич е Събчо. Влезте в дело при Мая Стефанова да видите и чуете за каква селяния става въпрос. А нея ВСС кога ще я провери?
4.
Шарманд Колосанте
09.08.2019 15:59:59
17
11
Няма лечебно няма учебно 10 години каторга тва е!
3.
Евала на пича
09.08.2019 15:48:20
2
9
кефи ме
2.
До Флагман
09.08.2019 15:36:08
3
17
А вие спазвате ли винаги законите в Р. България!? И ако не ги спазвате, имате ли моралното право да изисквате от другите да ги спазват?
1.
Jalki pagoni
09.08.2019 15:21:23
5
19
Che vii kvi jyrnalisti ste . Toi e sadq i da ne zabravqme che vi osudi
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори