×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Правителството ще отпусне 600 000 лева за Рилския манастир
  • След тестване на 11 милиона жители - няма нови заразени в Ухан
  • Случаите на Covid-19 нарастват в Източна Европа и Русия, в Западна Европа намаляват, съобщиха от СЗО
  • Съкращават с 20 дни ремонта на топлопровода, захранващ 4 столични квартала
  • Известният римски Колизеум отново отваря за посетители след тримесечно блокиране
НА ЖИВО

Случаят Васил Тончовски: 44-годишният инвалид влиза в затвора, защото се лекувал с марихуана


Случаят Васил Тончовски: 44-годишният инвалид влиза в затвора, защото се лекувал с марихуана
Бургаският районен съд осъди на 3 месеца инвалида, адвокатът му Радослав Николов (вдясно със синята тениска) ще обжалва
06 Юни 2019, Четвъртък, 22:20 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Мъжът бе задържан миналата година с 50 грама от наркотика, които ползвал, за да произвежда масло от коноп и да третира ужасяващите си болки

 Васил Тончовски, който бе хванат миналото лято в притежание на 50 гр марихуана, която той ползва за създаване на масло с лечебни цели, получи 3 месеца ефективна присъда при първоначален общ режим. Решението взеха магистратите от Бургаския районен съд, където днес се разгледа делото срещу мъжа. Все пак то не е окончателно и подлежи на обжалване пред Бургаския окръжен съд в 14-дневен срок, но предвид факта, че наказанието, което Тончовски получи, е минималното за този тип престпъление, едва ли ще има промяна в присъдата дори и на втора инстанция. Въпреки това защитникът му – адв. Радослав Николов, смята да обжалва.

Вижте разтърсващата изповед на парализирания Васко, марихуаната изцели болките му, но сега искат да го вкарат в затвора (ВИДЕО)

Делото, което днес се разгледа в Бургаския районен съд, представлява прецедент поради две важни причини и е своеобразен парадокс – борба между спазването на законите и морала. Първата причина е, че при оправдателна присъда се поставят рамките за злоупотреби – на практика всеки заловен дилър може да се представи за инвалид, нуждаещ се от конопено масло за лечението си. От друга страна – Тончовски страда от ужасяващи болки и инвалидност. В неговия случай 3-месечната ефективна присъда под първоначален общ режим на практика е смъртна присъда, защото мъжът не може да се грижи сам за себе си и се нуждае от ежедневни, ежеминутни грижи.

44-годишният мъж днес пристигна в съда със своя асистент, който се грижи за него през летните месеци – Атанас Боранов, който се яви и като последен свидетел по делото. 

„Познаваме се от 7 години, когато се запознахме той (Тончовски) беше в проходилка и едва се движеше. Може да се каже, че 98% от всички неща, които обикновения човек може да прави – къпане, ходене до тоалетна и т.н. – той не може да извършва сам. Знам как се лекуваше – с масло от марихуана, което той употребяваше всеки ден. То му помогна да стъпи на краката си, физически и психически“, каза по време на разпита Боранов.

Прокуратурата в лицето на шефа на Районната прокуратура – Иван Кирков – от своя страна бе категорична. Извършено е престъпление и съдът няма основания да не налага ефективното наказание, указано изрично в закона за притежание на голямо количество наркотици. Кирков се позова и на експертизите от вещите лица, като припомни, че според лекарите и психолозите, работили по делото, марихуаната няма ефект върху физическото състояние на Васил Точковски. Той припомни и обстановката покрай ареста на мъжа миналата година.

„Свидетелите (полицаи) са видели пред караваната на Тончовски угарки от пушени цигари. Те има достатъчно опит да различат обикновени свивки с тютюн от тези с марихуана. Всъщност затова са поискали да влязат да претърсят караваната. Вътре те намерили 50 гр. суха зелена тревна маса и гриндер (уред за натрошаване на тревни маси – бел.а.). Тончовски изрично е казал, че използва марихуаната за лични цели и нито един от тримата свидетели не посочва, че е уточнил, че говори за масло и лечебни цели“, коментира прокурор Кирков. Той посочи още, че медицинската марихуана се използва за третиране на глаукома, липса на апетит и някои онкологични заболявания, но подчерта, че не тя не се ползва за състояния като това на Тончовски. Прокурорът заяви още, че той не оспорва състоянието на подсъдимия, но според него е било възможно да постигне същия ефект с предписани от лекари рецепти за разрешени медикаменти. Той припомни и съдебното минало на Васил Тончовски, което е и причина делото да не може да приключи с условна присъда. Кирков определи твърденията на защитата като нищо повече от „защитна версия“.

Пледоарията на адв. Радослав Николов последва. „Ще се абстрахирам от твърденията за „защитни версии“ и т.н. Спирам се на полицаите, които били видели угарки, били опитни и успели да различат тютюна от марихуаната. А защо не са иззети тези угарки като веществено доказателство? Намерното вътре – гриндера. Това е машинка за стриване на тютюн, която се продава в магазините. Ако някой го използва за други цели, това е отделен въпрос. Това, че клиентът ми не е казал, че ползва марихуаната за лечебни цели, също не съответства с истината. Всъщност никой не е поискал от Тончовски обяснения, а всичко е приключило със сведеното от него изречение „Наркотиците са за лична употреба“. Но за каква лична употреба?“, коментира адв. Николов.

Той бе категоричен, че в експертизите на вещите лица има и несъотвествия. Тъкмо заради това на предходното заседание миналия месец се наложи да бъде изпратено писмено запитване към Министерството на здравеопзването дали медицинска марихуана се продава свободно в аптеките. Флагман.БГ отговори на този въпрос още тогава, а отговорът е категорично отрицателен – такива продкути няма в българската търговска мрежа. 

„Факт е, че маслото, което Тончовски произвежда сам от марихуана, има позитивен ефект върху състоянието му. Дали е плацебо, не може да се каже. Той е опитал, непосредствено след катастрофата през 2009 г., да се лекува с предписани медикаменти, но е установил, че от тях се чувства зле, изпитва болки, главоболия, дори се заразява с хепатит C. Затова той търси алтернативни методи на лечение, които намира в интернет и от други хора в неговото състояние. Резултатите са видни, и то сравнително бързо – започвайки употребата на масло от марихуана, той спира да взима другите медикаменти, болките отшумяват, и той дори прохожда“, категоричен бе защитникът на Васил Тончовски.

Той нарече вещите лица, предоставили експертизите „представители на консервативното течение в медицината“, които въпреки че са безспорни професионалисти, не са достатъчно добре запознати с материята, за да отговорят адекватно на въпросите, които се нуждаят от отговор. Радослав Николов припомни явните несъответствия между реалността в България и заключенията на експертите, че масло от медицински коноп може да се намери в аптеките в страната. „Случаят не е изолиран, Тончовски не е единственият човек в страната, който използва този алтернативен метод за лечение. Убеден съм, че ако от МВР направят акция във всички домове на хора, страдащи от онко заболявания, поне в 50% от тях ще намерят марихуана“, заяви защитникът, който е и бивш служител от редиците на МВР.

А защо му трябвало на Тончовски да държи 50 грама марихуана, като можело да използва 2-3 или 5, за да произведе масло? Този риторичен върпрос зададе като реплика прокурор Иван Кирков. Дуплика даде самият Тончовски, който обясни, че количеството е такова, защото е трудно да си го набави – от една страна защото е трудно подвижен, от друга защото е нелегално. „Съжалявам, но не мога да съжалявам за това, че здравето ми е престъпление. Това лекарство е моята вода, моето всичко и аз не мога без него. Моля да не бъде пращан в затвора“, каза Васил Тончовски.

Въпреки това обаче присъдата бе произнесена половин час по-късно и макар и очаквана, тя не е това, което мнозина лекуващи се с масло от медицинско масло в България очакваха. Самият процес, който Флагман.БГ проследи от началото до края, може би представлява първа стъпка към законодателни промени в държавата по примера на много страни в Европа и света, които или декриминализират, или напълно легализират марихуаната за медицински и немедицински цели.

Вчера стана ясно, че Франция също е поела по пътя на легализацията и вчера Парламентът там е гласувал с почти пълно мнозинство да започне двугодишен експериментален период, през който използването на марихуана за медицински цели да бъде напълно легално и предписвано от личните лакари.

Тук в България можем засега само да се надяваме да не изостанем с повече от 10 години зад Европа и света.
 
В категории: Темида


26
Коментара
Котка измина 1200 километра
Котка измина 1200 километра 02/06/2020, Вторник 15:55 0
Койна Русева стана бояджийка
Койна Русева стана бояджийка 02/06/2020, Вторник 14:20 0
26
Коментара по темата
26.
ееееееееееееееееееееееееееееееееееееее
07.06.2019 15:42:33
0
2
Добре е да се помни,че"В съда не потупват по рамото.Ала съда ГО потупват по рамото."
Радой Ралин
25.
бургазлийка
07.06.2019 14:21:47
0
4
Дайте да смачкаме един нещастник и после да се бием в гърдите колко сме безкомпромисни!
24.
Мефаил
07.06.2019 12:05:54
0
1
На мен ми е интересно за какво са му предходните осъждания.Там е заровено кучето.
23.
Ами алкохолика ??
07.06.2019 09:41:07
0
10
Ами този голям процент от пияници, имащи семейства, които пребиват съпругата си всяка вечер пред очите на децата?? След подаване на сигнал от страна на жената, полицията не си мърда пръста. На следващия такъв побой тя вече е мъртва или обезобразена за цял живот?? Те не са престъпници нали? Да си пиян и опиянен са две коренно различни неща. Надявам се някой успее да ми проследи мисълта.
22.
Не всеки който пафка е дилър или наркоман
07.06.2019 09:30:01
1
7
знаете ли в колко апартаменти, къщи и дворове, в гори и най-затънтени местенца ние хората си отглеждаме канабис?? Но не с цел разпространение, не е с цел показност, или наркомания (каквато не съществува при този тип растение "може да проверите навсякъде" ) , доказано е , че нанася много по-малко вредни показатели, от свободно продаващите се наркотици като тютюн и алкохол. Ние сме тези който, имат някаква различна полза от конопа. Предозиране с нея не съществува, за разлика от алкохола, раздразнимост и подобни негативни последици върху психиката няма. Оставете ни на мира, имате толкова по-важна работа, ние ли сме най-големите престъпници?!?! Я се огледайте какво става по улиците, осъзнайте се най-накрая...
21.
Не е законна...
07.06.2019 09:18:38
0
7
Заради няколко знакови фигури работещи в парламента и паралелно в сивия сектор с дебели гуши и бездънни джобове , а не в полза на народа и развитие на икономиката. Същевременно с това , ако се легализира с медицинска цел , няма да има работа за родната полиция , за съда , и за много други институции които са нагли за пари.
20.
Ахил
07.06.2019 08:52:15
0
6
И как ще живее този човек в затвора?Та той ползва личен асистент!
19.
Ахил
07.06.2019 08:51:40
0
5
И как ще живее този човек в затвора?Та той ползва личен асистент!
18.
Защо не е легализирана до сега?
07.06.2019 08:31:22
0
18
Защо в толкова много бели държави е легална?? Те по- глупави ли са? Но България нали е прославена като "мутренска" държава. Тук смислени закони няяяма. Ако я легализират ,оборота който обикновено отива в джоба на човека Х с костюм, който е един от управляващите, ще отива в хазната в полза на българския народ, но това нали е неприемливо за вас господа управляващи??
17.
Безсрамници
07.06.2019 08:21:00
0
19
Толкова много доказателства има в световен мащаб, че тази билка наистина лекува адски много видове болка, и болести.. А вие безбожници, искате да вкарате на топло този човек, който наистина има нужда от този тип медикамент, за да утеши тези страдателни болки.. Един прост въпрос към съда...Имате ли поне едно доказателство, че е притежавалтези 50грама с цел разпространение??? Разбира се че НЕ... Но така ви в по-лесно, да отчитате някакъв вид дейност. Не ви е срам... Бургас е пълен с дилъри на синтетика, готвачи във всеки блок, но нали си плащат такса "спокойствие" и няма кой да ги закача.. Така е за съжаление в нашата мила родина...
16.
Хаха
07.06.2019 08:08:02
19
5
Тя и коката от хиляди години се дъвче за да облекчи някой симптоми, опиума се е използвал широко в арабския полуостров, но това не ги прави легални. Тук не става въпрос дали помага или не, а дали е законно
15.
LEVSKI HOOLIGANS
07.06.2019 08:00:26
2
9
ДАНО И НА ТЕЗИ ПОМЯРИ ИМ СЕ ВЪРНЕ ВСИЧКО ТОВА.А ТАКИВА ПРЕСТЪПНИЦИ КАТО ОЧИТЕ,МАДЖО И Т.Н СА НА СВОБОДА!!!В АДА НА КЛАДА ЩЕ ГОРИТЕ КОПЕЛЕТА!!!
14.
1
07.06.2019 07:51:07
0
12
А дилърчетата дето ги хващат се разминават с условна!
13.
Ivaylo
07.06.2019 00:29:52
0
16
Канабидиолът притежава противовъзпалителни, антибиотични, антидепресанти, антипсихотични, антиоксидантни, успокоителни и имуномодулиращи свойства. Оказва се, че намаля и епилептичните пристъпи, справя се с възпаления, притеснение и гадене. Също действа заедно с ТХК при успокояването на хронични болки.
12.
Бургаските ченгета и прокурори:
07.06.2019 00:14:54
0
34
Ами нали трябва да вкараме някой! Наркобоса дерибейства 15-20 години поизтрепа 10-20 човека,разкъса жена и дете в Обзор,ама наш човек и то заможен,че и работа ни дава.
Добре че има такива инвалиди че 20 години ревахте колко е опасен Очите мааа ви ородажна и страхлива. Добре че сам се наби в кереча,та го наиграха софиянци и сега Очите реве като жена. Божо Кравата ви свърши работата. Некадърни селяндури и алкохолици милиционери миризливи. Само аванта и крадене ви е в главата.
11.
Петър
07.06.2019 00:00:23
3
6
3-ти,
А, как Съда счита притежанието на лекарство за престъпление бе боклук недоебан?
Каква експертиза е представена от Прокуратурата за противното бе изрод долен?
10.
gipsa
06.06.2019 23:59:51
2
13
V Avstriq e legalno,vlizash izbirash si i si pafkash.Ima takiva polqnki vseki pushi ima neshto kato ezero edni skachat ot keq.
9.
Петър
06.06.2019 23:51:53
2
25
Майка ви скопена на всички юристи. Какво престъпление е да се лекувате бе мамка ви нещастна. Дано всичкотото ви поколение страда, като човекът, който иска да се лекува, на пук на шибаната ви робска система.
8.
Генийът
06.06.2019 23:39:02
0
28
Държавата ни е един инвалид,дано човека да се оправи
7.
НЕ ИСКАТ ДА ЗНАЕТЕ
06.06.2019 23:31:15
1
14
Медицински канабис или медицинска марихуана се отнася до използването на канабиса и съдържащите се в състава му канабиноиди, като тетрахидроканабинол (ТХК) и канабидиол (КБД), при лечението на заболявания или облекчаване на симптоми. Растението канабис има история на употреба като лекарство, датираща от хиляди години в много култури. Ето списък с някои от заболяванията, върху които растението има благоприятен ефект:

АлергияАлкохолизъмАнорексияАртритАстмаАутизъмБезсъниеБолест на АлцхаймерБолест на КронГлавоболиеглаукомадвигателни разстройстваДеменцияДепресияДиабетЕпилепсия и пристъпизатлъстяванеИнсултЛевкемияМигренаМножествена склерозаНевропатични болкиОбсесивно-компулсивно разстройствоОстеопорозапаркинсонПсориазисРак на белия дробРак на гърдатаРак на кожатаРак на мозъкарак на простататаСинузитСърдечен ударСърдечно-съдови заболяванияХронични болкиЦеребрална парализаЧерния дробЧернодробни заболяванияШизофрения
6.
ЗАЩО
06.06.2019 23:24:40
1
25
Какво значение има от къде е човека? Защо толкова много злоба, бе хора? Към един болен човек, който се мъчи да се отърве от непоносими болки! Защо не реагирате така срещу Митьо Очите или срещу другите боклуци, които зарибяват децата, бият, тормозят, рекетират.....Защо съдът не реагира толкова бързо и безкомпромисно срещу гореспоменатите гадове, а показва мускули пред слаби и баззащитнит хора?
5.
Павката
06.06.2019 23:18:53
0
21
За съжаление само обикновените хора попадат под ударите на закона. Държавата е крайно сурова срещу нормалния човек
4.
W
06.06.2019 22:37:22
5
14
Някога ще я легализират
3.
Истината
06.06.2019 22:30:42
32
9
И как флагман или подсъдимия прецениха, че въпросния има безусловна необходимост от маслото от марихуана без медицински рецепти или лекарско становище? Ако инвалид стане дилър това прави ли го невинен?
2.
Utrepki nashihte choveka
06.06.2019 22:26:42
1
15
Te tva im e raskrivaemostta na rozovite bareti invalid chovek 0,2 piko i hvanat s 3 biri jalkari!
1.
До автора
06.06.2019 22:24:50
6
10
Бургазлията е от Сливен. Дори не живее в Бургас, просто е извършил престъплението на територията обслужвана от РС Бургас
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Геро остана без приятели в кризата Геро остана без приятели в кризата

Актьорът не иска вече да играе в театъра

Крещящ абсурд: „Брегоукрепват“ с хотел пясъка на Алепу Крещящ абсурд: „Брегоукрепват“ с хотел пясъка на Алепу

Подиграват ни се по най-безпардонния начин, това е крещящ абсурд на управлението на страната ни, възмущават се от "Бетономорие"

Кметът Николай Димитров на обиколка из Стария Несебър, инспектира подготовката за сезона Кметът Николай Димитров на обиколка из Стария Несебър, инспектира подготовката за сезона

В момента се извършва пренареждане на каменните плочи на тротоара пред НЧ “Яна Лъскова“

Започва мащабно преразпределяне на язовирите между Бургас и Варна – държавата се готви за дълга суша Започва мащабно преразпределяне на язовирите между Бургас и Варна – държавата се готви за дълга суша

Част от плана е водни ресурси от "Напоителни системи" да преминат към екоминистерството

Само във Флагман.бг! Бургаският арест се напълни с дилъри след масирана акция, Димитър Лудиев е сред закопчаните Само във Флагман.бг! Бургаският арест се напълни с дилъри след масирана акция, Димитър Лудиев е сред закопчаните

Зад решетките са няколко дилъри на различни нива по дистрибуция на пико и марихуана

Извънредно! След пожара в „Зора“, сега и кражба на скъпа техника Извънредно! След пожара в „Зора“, сега и кражба на скъпа техника

Крадци са проникнали в ритейл парка, където се помещават много магазини

Койна Русева стана бояджийка Койна Русева стана бояджийка

Койна се вихри с четка, потопена в бяла боя

Кръчмата на Иван Костов става забавачница Кръчмата на Иван Костов става забавачница

Емблематичният ресторант "Синият лъв"  се превръща в детска ясла, обяви Трайчо Трайков

Започва надпреварата за шеф на Апелативен съд-Бургас, изслушват Силвия Петрова за Районния Започва надпреварата за шеф на Апелативен съд-Бургас, изслушват Силвия Петрова за Районния

Съдийската колегия на ВСС рестартира събеседванията с кандидатите за административни ръководители след корона паузата

Връщат нощната линия, "Бургасбус" въвежда и допълнителен курс в 23:30 ч. от жк "Меден рудник" Връщат нощната линия, "Бургасбус" въвежда и допълнителен курс в 23:30 ч. от жк "Меден рудник"

Вижте новите разписания

Американски ченгета стрелят по журналисти, жена е ранена в окото Американски ченгета стрелят по журналисти, жена е ранена в окото

Десетки журналисти от цял свят протестираха срещу поведението на американската полиция

Доналд Тръмп готов да спре протестите с армията Доналд Тръмп готов да спре протестите с армията

 В момента Националната гвардия е разположена на десетки места, където има бунтове

Добра новина: Слънцето убива COVID-19 за 14 минути Добра новина: Слънцето убива COVID-19 за 14 минути

Научни експерименти потвърдили, че слънчевите лъчи погубват страшният коронавирус в човешката слюнка

Премиерът на Армения с COVID-19 Премиерът на Армения с COVID-19

Той съобщи, че няма видими симптоми и ще продължи да работи дистанционно от вкъщи

Президентът Тръмп нанесе силен удар върху либералната цензура Президентът Тръмп нанесе силен удар върху либералната цензура

Технологичните гиганти ограничават свободата на словото чрез алгоритми и дискриминационно индексиране

Майкрософт уволни десетки журналисти и ги замести с роботи Майкрософт уволни десетки журналисти и ги замести с роботи

Решението крие сериозни рискове от промъкване на фалшиви и подвеждащи новини

Пламен Дишков невинен за убийството на Мастара Пламен Дишков невинен за убийството на Мастара

Процесът приключи след дългогодишна сага, съдия Събчо Събев прочете оправдателната присъда 

Във Великобритания хората хукнаха по паркове и плажове Във Великобритания хората хукнаха по паркове и плажове

Няма дистанция, въпреки многото смъртни случаи и новозаразени

Протестите в САЩ ескалират, има убит Протестите в САЩ ескалират, има убит

Ранени са двама служители на Агенция Ройтерс

Пореден ден на масови протести и безредици в САЩ, Тръмп обеща твърд отговор Пореден ден на масови протести и безредици в САЩ, Тръмп обеща твърд отговор

Във Вашингтон десетки демонстранти влязоха в сблъсъци с тежковъоръжени полицаи на площад Лафайет, близо до Белия дом

Бойко Борисов Бойко Борисов Вучич не е расъл в саксия, и той е селско момче Виц на деня Виц на деня - Най ми е трудно да се напия пред моята.
- Що?
- Стават две...
Виц на деня Виц на деня На визитация:
- Как е температурата на пациента?
- От сутринта започна да спада, и сега е близка до стайната!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си папагал! Оказа се Козирог! Вместо да повтаря каквото му казвам, той го оспорва...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори