×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Случаят Васил Тончовски: 44-годишният инвалид влиза в затвора, защото се лекувал с марихуана


Случаят Васил Тончовски: 44-годишният инвалид влиза в затвора, защото се лекувал с марихуана
Бургаският районен съд осъди на 3 месеца инвалида, адвокатът му Радослав Николов (вдясно със синята тениска) ще обжалва
06 Юни 2019, Четвъртък, 22:20 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Мъжът бе задържан миналата година с 50 грама от наркотика, които ползвал, за да произвежда масло от коноп и да третира ужасяващите си болки

 Васил Тончовски, който бе хванат миналото лято в притежание на 50 гр марихуана, която той ползва за създаване на масло с лечебни цели, получи 3 месеца ефективна присъда при първоначален общ режим. Решението взеха магистратите от Бургаския районен съд, където днес се разгледа делото срещу мъжа. Все пак то не е окончателно и подлежи на обжалване пред Бургаския окръжен съд в 14-дневен срок, но предвид факта, че наказанието, което Тончовски получи, е минималното за този тип престпъление, едва ли ще има промяна в присъдата дори и на втора инстанция. Въпреки това защитникът му – адв. Радослав Николов, смята да обжалва.

Вижте разтърсващата изповед на парализирания Васко, марихуаната изцели болките му, но сега искат да го вкарат в затвора (ВИДЕО)

Делото, което днес се разгледа в Бургаския районен съд, представлява прецедент поради две важни причини и е своеобразен парадокс – борба между спазването на законите и морала. Първата причина е, че при оправдателна присъда се поставят рамките за злоупотреби – на практика всеки заловен дилър може да се представи за инвалид, нуждаещ се от конопено масло за лечението си. От друга страна – Тончовски страда от ужасяващи болки и инвалидност. В неговия случай 3-месечната ефективна присъда под първоначален общ режим на практика е смъртна присъда, защото мъжът не може да се грижи сам за себе си и се нуждае от ежедневни, ежеминутни грижи.

44-годишният мъж днес пристигна в съда със своя асистент, който се грижи за него през летните месеци – Атанас Боранов, който се яви и като последен свидетел по делото. 

„Познаваме се от 7 години, когато се запознахме той (Тончовски) беше в проходилка и едва се движеше. Може да се каже, че 98% от всички неща, които обикновения човек може да прави – къпане, ходене до тоалетна и т.н. – той не може да извършва сам. Знам как се лекуваше – с масло от марихуана, което той употребяваше всеки ден. То му помогна да стъпи на краката си, физически и психически“, каза по време на разпита Боранов.

Прокуратурата в лицето на шефа на Районната прокуратура – Иван Кирков – от своя страна бе категорична. Извършено е престъпление и съдът няма основания да не налага ефективното наказание, указано изрично в закона за притежание на голямо количество наркотици. Кирков се позова и на експертизите от вещите лица, като припомни, че според лекарите и психолозите, работили по делото, марихуаната няма ефект върху физическото състояние на Васил Точковски. Той припомни и обстановката покрай ареста на мъжа миналата година.

„Свидетелите (полицаи) са видели пред караваната на Тончовски угарки от пушени цигари. Те има достатъчно опит да различат обикновени свивки с тютюн от тези с марихуана. Всъщност затова са поискали да влязат да претърсят караваната. Вътре те намерили 50 гр. суха зелена тревна маса и гриндер (уред за натрошаване на тревни маси – бел.а.). Тончовски изрично е казал, че използва марихуаната за лични цели и нито един от тримата свидетели не посочва, че е уточнил, че говори за масло и лечебни цели“, коментира прокурор Кирков. Той посочи още, че медицинската марихуана се използва за третиране на глаукома, липса на апетит и някои онкологични заболявания, но подчерта, че не тя не се ползва за състояния като това на Тончовски. Прокурорът заяви още, че той не оспорва състоянието на подсъдимия, но според него е било възможно да постигне същия ефект с предписани от лекари рецепти за разрешени медикаменти. Той припомни и съдебното минало на Васил Тончовски, което е и причина делото да не може да приключи с условна присъда. Кирков определи твърденията на защитата като нищо повече от „защитна версия“.

Пледоарията на адв. Радослав Николов последва. „Ще се абстрахирам от твърденията за „защитни версии“ и т.н. Спирам се на полицаите, които били видели угарки, били опитни и успели да различат тютюна от марихуаната. А защо не са иззети тези угарки като веществено доказателство? Намерното вътре – гриндера. Това е машинка за стриване на тютюн, която се продава в магазините. Ако някой го използва за други цели, това е отделен въпрос. Това, че клиентът ми не е казал, че ползва марихуаната за лечебни цели, също не съответства с истината. Всъщност никой не е поискал от Тончовски обяснения, а всичко е приключило със сведеното от него изречение „Наркотиците са за лична употреба“. Но за каква лична употреба?“, коментира адв. Николов.

Той бе категоричен, че в експертизите на вещите лица има и несъотвествия. Тъкмо заради това на предходното заседание миналия месец се наложи да бъде изпратено писмено запитване към Министерството на здравеопзването дали медицинска марихуана се продава свободно в аптеките. Флагман.БГ отговори на този въпрос още тогава, а отговорът е категорично отрицателен – такива продкути няма в българската търговска мрежа. 

„Факт е, че маслото, което Тончовски произвежда сам от марихуана, има позитивен ефект върху състоянието му. Дали е плацебо, не може да се каже. Той е опитал, непосредствено след катастрофата през 2009 г., да се лекува с предписани медикаменти, но е установил, че от тях се чувства зле, изпитва болки, главоболия, дори се заразява с хепатит C. Затова той търси алтернативни методи на лечение, които намира в интернет и от други хора в неговото състояние. Резултатите са видни, и то сравнително бързо – започвайки употребата на масло от марихуана, той спира да взима другите медикаменти, болките отшумяват, и той дори прохожда“, категоричен бе защитникът на Васил Тончовски.

Той нарече вещите лица, предоставили експертизите „представители на консервативното течение в медицината“, които въпреки че са безспорни професионалисти, не са достатъчно добре запознати с материята, за да отговорят адекватно на въпросите, които се нуждаят от отговор. Радослав Николов припомни явните несъответствия между реалността в България и заключенията на експертите, че масло от медицински коноп може да се намери в аптеките в страната. „Случаят не е изолиран, Тончовски не е единственият човек в страната, който използва този алтернативен метод за лечение. Убеден съм, че ако от МВР направят акция във всички домове на хора, страдащи от онко заболявания, поне в 50% от тях ще намерят марихуана“, заяви защитникът, който е и бивш служител от редиците на МВР.

А защо му трябвало на Тончовски да държи 50 грама марихуана, като можело да използва 2-3 или 5, за да произведе масло? Този риторичен върпрос зададе като реплика прокурор Иван Кирков. Дуплика даде самият Тончовски, който обясни, че количеството е такова, защото е трудно да си го набави – от една страна защото е трудно подвижен, от друга защото е нелегално. „Съжалявам, но не мога да съжалявам за това, че здравето ми е престъпление. Това лекарство е моята вода, моето всичко и аз не мога без него. Моля да не бъде пращан в затвора“, каза Васил Тончовски.

Въпреки това обаче присъдата бе произнесена половин час по-късно и макар и очаквана, тя не е това, което мнозина лекуващи се с масло от медицинско масло в България очакваха. Самият процес, който Флагман.БГ проследи от началото до края, може би представлява първа стъпка към законодателни промени в държавата по примера на много страни в Европа и света, които или декриминализират, или напълно легализират марихуаната за медицински и немедицински цели.

Вчера стана ясно, че Франция също е поела по пътя на легализацията и вчера Парламентът там е гласувал с почти пълно мнозинство да започне двугодишен експериментален период, през който използването на марихуана за медицински цели да бъде напълно легално и предписвано от личните лакари.

Тук в България можем засега само да се надяваме да не изостанем с повече от 10 години зад Европа и света.
 
В категории: Темида


26
Коментара
Йоко, ти ли си?
Йоко, ти ли си? 19/06/2019, Сряда 21:04 1
Лучано грохна
Лучано грохна 19/06/2019, Сряда 19:26 1
Гъмов пропя чалга
Гъмов пропя чалга 19/06/2019, Сряда 19:03 1
26
Коментара по темата
26.
ееееееееееееееееееееееееееееееееееееее
07.06.2019 15:42:33
0
2
Добре е да се помни,че"В съда не потупват по рамото.Ала съда ГО потупват по рамото."
Радой Ралин
25.
бургазлийка
07.06.2019 14:21:47
0
4
Дайте да смачкаме един нещастник и после да се бием в гърдите колко сме безкомпромисни!
24.
Мефаил
07.06.2019 12:05:54
0
1
На мен ми е интересно за какво са му предходните осъждания.Там е заровено кучето.
23.
Ами алкохолика ??
07.06.2019 09:41:07
0
10
Ами този голям процент от пияници, имащи семейства, които пребиват съпругата си всяка вечер пред очите на децата?? След подаване на сигнал от страна на жената, полицията не си мърда пръста. На следващия такъв побой тя вече е мъртва или обезобразена за цял живот?? Те не са престъпници нали? Да си пиян и опиянен са две коренно различни неща. Надявам се някой успее да ми проследи мисълта.
22.
Не всеки който пафка е дилър или наркоман
07.06.2019 09:30:01
1
7
знаете ли в колко апартаменти, къщи и дворове, в гори и най-затънтени местенца ние хората си отглеждаме канабис?? Но не с цел разпространение, не е с цел показност, или наркомания (каквато не съществува при този тип растение "може да проверите навсякъде" ) , доказано е , че нанася много по-малко вредни показатели, от свободно продаващите се наркотици като тютюн и алкохол. Ние сме тези който, имат някаква различна полза от конопа. Предозиране с нея не съществува, за разлика от алкохола, раздразнимост и подобни негативни последици върху психиката няма. Оставете ни на мира, имате толкова по-важна работа, ние ли сме най-големите престъпници?!?! Я се огледайте какво става по улиците, осъзнайте се най-накрая...
21.
Не е законна...
07.06.2019 09:18:38
0
7
Заради няколко знакови фигури работещи в парламента и паралелно в сивия сектор с дебели гуши и бездънни джобове , а не в полза на народа и развитие на икономиката. Същевременно с това , ако се легализира с медицинска цел , няма да има работа за родната полиция , за съда , и за много други институции които са нагли за пари.
20.
Ахил
07.06.2019 08:52:15
0
6
И как ще живее този човек в затвора?Та той ползва личен асистент!
19.
Ахил
07.06.2019 08:51:40
0
5
И как ще живее този човек в затвора?Та той ползва личен асистент!
18.
Защо не е легализирана до сега?
07.06.2019 08:31:22
0
18
Защо в толкова много бели държави е легална?? Те по- глупави ли са? Но България нали е прославена като "мутренска" държава. Тук смислени закони няяяма. Ако я легализират ,оборота който обикновено отива в джоба на човека Х с костюм, който е един от управляващите, ще отива в хазната в полза на българския народ, но това нали е неприемливо за вас господа управляващи??
17.
Безсрамници
07.06.2019 08:21:00
0
19
Толкова много доказателства има в световен мащаб, че тази билка наистина лекува адски много видове болка, и болести.. А вие безбожници, искате да вкарате на топло този човек, който наистина има нужда от този тип медикамент, за да утеши тези страдателни болки.. Един прост въпрос към съда...Имате ли поне едно доказателство, че е притежавалтези 50грама с цел разпространение??? Разбира се че НЕ... Но така ви в по-лесно, да отчитате някакъв вид дейност. Не ви е срам... Бургас е пълен с дилъри на синтетика, готвачи във всеки блок, но нали си плащат такса "спокойствие" и няма кой да ги закача.. Така е за съжаление в нашата мила родина...
16.
Хаха
07.06.2019 08:08:02
18
5
Тя и коката от хиляди години се дъвче за да облекчи някой симптоми, опиума се е използвал широко в арабския полуостров, но това не ги прави легални. Тук не става въпрос дали помага или не, а дали е законно
15.
LEVSKI HOOLIGANS
07.06.2019 08:00:26
2
9
ДАНО И НА ТЕЗИ ПОМЯРИ ИМ СЕ ВЪРНЕ ВСИЧКО ТОВА.А ТАКИВА ПРЕСТЪПНИЦИ КАТО ОЧИТЕ,МАДЖО И Т.Н СА НА СВОБОДА!!!В АДА НА КЛАДА ЩЕ ГОРИТЕ КОПЕЛЕТА!!!
14.
1
07.06.2019 07:51:07
0
12
А дилърчетата дето ги хващат се разминават с условна!
13.
Ivaylo
07.06.2019 00:29:52
0
16
Канабидиолът притежава противовъзпалителни, антибиотични, антидепресанти, антипсихотични, антиоксидантни, успокоителни и имуномодулиращи свойства. Оказва се, че намаля и епилептичните пристъпи, справя се с възпаления, притеснение и гадене. Също действа заедно с ТХК при успокояването на хронични болки.
12.
Бургаските ченгета и прокурори:
07.06.2019 00:14:54
0
34
Ами нали трябва да вкараме някой! Наркобоса дерибейства 15-20 години поизтрепа 10-20 човека,разкъса жена и дете в Обзор,ама наш човек и то заможен,че и работа ни дава.
Добре че има такива инвалиди че 20 години ревахте колко е опасен Очите мааа ви ородажна и страхлива. Добре че сам се наби в кереча,та го наиграха софиянци и сега Очите реве като жена. Божо Кравата ви свърши работата. Некадърни селяндури и алкохолици милиционери миризливи. Само аванта и крадене ви е в главата.
11.
Петър
07.06.2019 00:00:23
3
6
3-ти,
А, как Съда счита притежанието на лекарство за престъпление бе боклук недоебан?
Каква експертиза е представена от Прокуратурата за противното бе изрод долен?
10.
gipsa
06.06.2019 23:59:51
2
13
V Avstriq e legalno,vlizash izbirash si i si pafkash.Ima takiva polqnki vseki pushi ima neshto kato ezero edni skachat ot keq.
9.
Петър
06.06.2019 23:51:53
2
25
Майка ви скопена на всички юристи. Какво престъпление е да се лекувате бе мамка ви нещастна. Дано всичкотото ви поколение страда, като човекът, който иска да се лекува, на пук на шибаната ви робска система.
8.
Генийът
06.06.2019 23:39:02
0
28
Държавата ни е един инвалид,дано човека да се оправи
7.
НЕ ИСКАТ ДА ЗНАЕТЕ
06.06.2019 23:31:15
1
14
Медицински канабис или медицинска марихуана се отнася до използването на канабиса и съдържащите се в състава му канабиноиди, като тетрахидроканабинол (ТХК) и канабидиол (КБД), при лечението на заболявания или облекчаване на симптоми. Растението канабис има история на употреба като лекарство, датираща от хиляди години в много култури. Ето списък с някои от заболяванията, върху които растението има благоприятен ефект:

АлергияАлкохолизъмАнорексияАртритАстмаАутизъмБезсъниеБолест на АлцхаймерБолест на КронГлавоболиеглаукомадвигателни разстройстваДеменцияДепресияДиабетЕпилепсия и пристъпизатлъстяванеИнсултЛевкемияМигренаМножествена склерозаНевропатични болкиОбсесивно-компулсивно разстройствоОстеопорозапаркинсонПсориазисРак на белия дробРак на гърдатаРак на кожатаРак на мозъкарак на простататаСинузитСърдечен ударСърдечно-съдови заболяванияХронични болкиЦеребрална парализаЧерния дробЧернодробни заболяванияШизофрения
6.
ЗАЩО
06.06.2019 23:24:40
1
25
Какво значение има от къде е човека? Защо толкова много злоба, бе хора? Към един болен човек, който се мъчи да се отърве от непоносими болки! Защо не реагирате така срещу Митьо Очите или срещу другите боклуци, които зарибяват децата, бият, тормозят, рекетират.....Защо съдът не реагира толкова бързо и безкомпромисно срещу гореспоменатите гадове, а показва мускули пред слаби и баззащитнит хора?
5.
Павката
06.06.2019 23:18:53
0
21
За съжаление само обикновените хора попадат под ударите на закона. Държавата е крайно сурова срещу нормалния човек
4.
W
06.06.2019 22:37:22
5
14
Някога ще я легализират
3.
Истината
06.06.2019 22:30:42
32
9
И как флагман или подсъдимия прецениха, че въпросния има безусловна необходимост от маслото от марихуана без медицински рецепти или лекарско становище? Ако инвалид стане дилър това прави ли го невинен?
2.
Utrepki nashihte choveka
06.06.2019 22:26:42
1
15
Te tva im e raskrivaemostta na rozovite bareti invalid chovek 0,2 piko i hvanat s 3 biri jalkari!
1.
До автора
06.06.2019 22:24:50
6
10
Бургазлията е от Сливен. Дори не живее в Бургас, просто е извършил престъплението на територията обслужвана от РС Бургас
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
RN TV възстанови пълния пакет от програмите си. Собственикът: Това, което не ни убива, ни прави по-силни! RN TV възстанови пълния пакет от програмите си. Собственикът: Това, което не ни убива, ни прави по-силни!

Екипът на Георги Стоянов положи огромни усилия, за да възстанови работата на кабелния оператор

Изправят пред съда бургазлията Цветан Трифонов, превърнал дома си в наркокухня Изправят пред съда бургазлията Цветан Трифонов, превърнал дома си в наркокухня

38-годишният мъж приготвял в апартамента си в жк. „Братя Миладинови” пико и трева

Саня Армутлиева набута щерка си в MTV Саня Армутлиева набута щерка си в MTV

Парчето на Алма е смятано за тотален хит в бившите страни от източния блок, където дори не подозират, че се изпълнява от българка

Пловдивски борец заслужи Златния пояс на Международния турнир по борба „Еньо Вълчев-Димитър Чифудов“ Пловдивски борец заслужи Златния пояс на Международния турнир по борба „Еньо Вълчев-Димитър Чифудов“

Купата на кмета на Тополовград Божин Божинов спечели Иван Деливерски, също от Пловдив, а асеновградчанинът Димитър Кумчев грабна първотото място

Вторият Шабан е новата звезда на България Вторият Шабан е новата звезда на България

12-годишният изпълнител успя да разтопи сърцата на много българи с неповторимия си глас и орнаментика, с която дори малко от професионалните певци могат да се похвалят

Йоко, ти ли си? Йоко, ти ли си?

Йоко е част от предаването „Черешката на тортата”, но в него зрителите дори не разбраха коя е тя

Тита показа пищния си бюст в Слънчев бряг, банският едва побира прелестите й Тита показа пищния си бюст в Слънчев бряг, банският едва побира прелестите й

Феновете на певицата останаха с пръст в уста след като се съблече

Теди Бургазлиева уморена от памперси Теди Бургазлиева уморена от памперси

Хубавицата сподели родителските си неволи и се оплака, че й се налага да сменя по 10–12 пъти на ден памперси

Как една къща за гости и броячите на лалугери държат все още живо село Факия Как една къща за гости и броячите на лалугери държат все още живо село Факия

Мъка, разруха и скоростно обезлюдяване са основните белези този магичен край от Странджа

Лучано грохна Лучано грохна

Небезизвестният бивш министър на спорта видимо се е състарил и прегърбил

Фейсбук пуска собствена криптовалута Фейсбук пуска собствена криптовалута

Компанията, сега стъпва на пазара на финансовите услуги

Шефът на руското разузнаване: Западът се опитва да скара Русия и Китай Шефът на руското разузнаване: Западът се опитва да скара Русия и Китай

Имаме данни за планирани кибератаки срещу инфраструктурата на Русия, категоричен е Сергей НаришкинИмаме данни за планирани кибератаки срещу инфраструктурата на Русия, категоричен е Сергей Наришкин

Haй-бoгaтaтa жeнa в cвeтa, cпeчeлилa cъcтoяниeтo cи caмa, cпoдeля 3 cъвeтa зa ycпex Haй-бoгaтaтa жeнa в cвeтa, cпeчeлилa cъcтoяниeтo cи caмa, cпoдeля 3 cъвeтa зa ycпex

Tя нaпycĸa гимнaзия нa 16 гoдини и oтивa в Шънджън, ĸъдeтo зaпoчвa дa paбoти във фaбpиĸa зa чacoвници пpeз 1986 гoдинa. Πo-ĸъcнo Kyинфeй e пoвишeнa нa pъĸoвoднa пoзиция

Извънредно: Арестуваха Мишел Платини! Извънредно: Арестуваха Мишел Платини!

Легендата на Франция и бивш шеф на УЕФА закопчан заради разследване за корупция

Заплатите в еврозоната нарастват с най-висок темп от 10 години Заплатите в еврозоната нарастват с най-висок темп от 10 години

Въпреки че заплатите се повишават и заетостта е рекордно висока, потребителските цени многократно са се оказвали под очакванията

Почина известен генерал от КГБ Почина известен генерал от КГБ

Ветеранът от съветската политическа полиция си е отишъл на 94-годишна възраст в Москва

 

Троен самоубийствен атентат взе 30 жертви Троен самоубийствен атентат взе 30 жертви

Според местните власти бомбените атаки са извършени от радикалната ислямистка групировка "Боко Харам" 

 

От "Боинг" с шокиращо признание за авиокатастрофите в Индонезия и Етиопия От "Боинг" с шокиращо признание за авиокатастрофите в Индонезия и Етиопия

Компанията е допуснала грешка с проблемната предупредителна система в кабината на модела "737 Max" 

Кой колко ядрени бойни глави има? Кой колко ядрени бойни глави има?

Глобално ядрените бойни глави са наброявали 13 865 в началото на годината, с 600 по-малко от началото на 2018 г.

В Лондон е истински ад! Вижте какво се случва! В Лондон е истински ад! Вижте какво се случва!

Кметът Садик Хан заяви, че е „изключително обезпокоен“ от ситуацията 

Мартин ДИМИТРОВ, бивш лидер на СДС Мартин ДИМИТРОВ, бивш лидер на СДС За 10 години ГЕРБ не намалиха нито един данък, каква дясна партия е? Виц на деня Виц на деня - Мамо, наистина не мога да разбера, какво ти е толкова сложно в боравенето с компютър!
- Ами и аз не разбирах, сине, защо като беше малък ти беше трудно да ядеш с лъжица, та трябваше да те уча с месеци...
Виц на деня Виц на деня Флирт:
- Знам, че жена не се пита, но на колко години сте?
- Ех, Вие, пък! На 28...
- Еха! Въобще не Ви личат! Изглеждате на 40!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако е писано - ще стане, ако не е - ще го напиша.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори