×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Случаят Васил Тончовски: 44-годишният инвалид влиза в затвора, защото се лекувал с марихуана


Случаят Васил Тончовски: 44-годишният инвалид влиза в затвора, защото се лекувал с марихуана
Бургаският районен съд осъди на 3 месеца инвалида, адвокатът му Радослав Николов (вдясно със синята тениска) ще обжалва
06 Юни 2019, Четвъртък, 22:20 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Мъжът бе задържан миналата година с 50 грама от наркотика, които ползвал, за да произвежда масло от коноп и да третира ужасяващите си болки

 Васил Тончовски, който бе хванат миналото лято в притежание на 50 гр марихуана, която той ползва за създаване на масло с лечебни цели, получи 3 месеца ефективна присъда при първоначален общ режим. Решението взеха магистратите от Бургаския районен съд, където днес се разгледа делото срещу мъжа. Все пак то не е окончателно и подлежи на обжалване пред Бургаския окръжен съд в 14-дневен срок, но предвид факта, че наказанието, което Тончовски получи, е минималното за този тип престпъление, едва ли ще има промяна в присъдата дори и на втора инстанция. Въпреки това защитникът му – адв. Радослав Николов, смята да обжалва.

Вижте разтърсващата изповед на парализирания Васко, марихуаната изцели болките му, но сега искат да го вкарат в затвора (ВИДЕО)

Делото, което днес се разгледа в Бургаския районен съд, представлява прецедент поради две важни причини и е своеобразен парадокс – борба между спазването на законите и морала. Първата причина е, че при оправдателна присъда се поставят рамките за злоупотреби – на практика всеки заловен дилър може да се представи за инвалид, нуждаещ се от конопено масло за лечението си. От друга страна – Тончовски страда от ужасяващи болки и инвалидност. В неговия случай 3-месечната ефективна присъда под първоначален общ режим на практика е смъртна присъда, защото мъжът не може да се грижи сам за себе си и се нуждае от ежедневни, ежеминутни грижи.

44-годишният мъж днес пристигна в съда със своя асистент, който се грижи за него през летните месеци – Атанас Боранов, който се яви и като последен свидетел по делото. 

„Познаваме се от 7 години, когато се запознахме той (Тончовски) беше в проходилка и едва се движеше. Може да се каже, че 98% от всички неща, които обикновения човек може да прави – къпане, ходене до тоалетна и т.н. – той не може да извършва сам. Знам как се лекуваше – с масло от марихуана, което той употребяваше всеки ден. То му помогна да стъпи на краката си, физически и психически“, каза по време на разпита Боранов.

Прокуратурата в лицето на шефа на Районната прокуратура – Иван Кирков – от своя страна бе категорична. Извършено е престъпление и съдът няма основания да не налага ефективното наказание, указано изрично в закона за притежание на голямо количество наркотици. Кирков се позова и на експертизите от вещите лица, като припомни, че според лекарите и психолозите, работили по делото, марихуаната няма ефект върху физическото състояние на Васил Точковски. Той припомни и обстановката покрай ареста на мъжа миналата година.

„Свидетелите (полицаи) са видели пред караваната на Тончовски угарки от пушени цигари. Те има достатъчно опит да различат обикновени свивки с тютюн от тези с марихуана. Всъщност затова са поискали да влязат да претърсят караваната. Вътре те намерили 50 гр. суха зелена тревна маса и гриндер (уред за натрошаване на тревни маси – бел.а.). Тончовски изрично е казал, че използва марихуаната за лични цели и нито един от тримата свидетели не посочва, че е уточнил, че говори за масло и лечебни цели“, коментира прокурор Кирков. Той посочи още, че медицинската марихуана се използва за третиране на глаукома, липса на апетит и някои онкологични заболявания, но подчерта, че не тя не се ползва за състояния като това на Тончовски. Прокурорът заяви още, че той не оспорва състоянието на подсъдимия, но според него е било възможно да постигне същия ефект с предписани от лекари рецепти за разрешени медикаменти. Той припомни и съдебното минало на Васил Тончовски, което е и причина делото да не може да приключи с условна присъда. Кирков определи твърденията на защитата като нищо повече от „защитна версия“.

Пледоарията на адв. Радослав Николов последва. „Ще се абстрахирам от твърденията за „защитни версии“ и т.н. Спирам се на полицаите, които били видели угарки, били опитни и успели да различат тютюна от марихуаната. А защо не са иззети тези угарки като веществено доказателство? Намерното вътре – гриндера. Това е машинка за стриване на тютюн, която се продава в магазините. Ако някой го използва за други цели, това е отделен въпрос. Това, че клиентът ми не е казал, че ползва марихуаната за лечебни цели, също не съответства с истината. Всъщност никой не е поискал от Тончовски обяснения, а всичко е приключило със сведеното от него изречение „Наркотиците са за лична употреба“. Но за каква лична употреба?“, коментира адв. Николов.

Той бе категоричен, че в експертизите на вещите лица има и несъотвествия. Тъкмо заради това на предходното заседание миналия месец се наложи да бъде изпратено писмено запитване към Министерството на здравеопзването дали медицинска марихуана се продава свободно в аптеките. Флагман.БГ отговори на този въпрос още тогава, а отговорът е категорично отрицателен – такива продкути няма в българската търговска мрежа. 

„Факт е, че маслото, което Тончовски произвежда сам от марихуана, има позитивен ефект върху състоянието му. Дали е плацебо, не може да се каже. Той е опитал, непосредствено след катастрофата през 2009 г., да се лекува с предписани медикаменти, но е установил, че от тях се чувства зле, изпитва болки, главоболия, дори се заразява с хепатит C. Затова той търси алтернативни методи на лечение, които намира в интернет и от други хора в неговото състояние. Резултатите са видни, и то сравнително бързо – започвайки употребата на масло от марихуана, той спира да взима другите медикаменти, болките отшумяват, и той дори прохожда“, категоричен бе защитникът на Васил Тончовски.

Той нарече вещите лица, предоставили експертизите „представители на консервативното течение в медицината“, които въпреки че са безспорни професионалисти, не са достатъчно добре запознати с материята, за да отговорят адекватно на въпросите, които се нуждаят от отговор. Радослав Николов припомни явните несъответствия между реалността в България и заключенията на експертите, че масло от медицински коноп може да се намери в аптеките в страната. „Случаят не е изолиран, Тончовски не е единственият човек в страната, който използва този алтернативен метод за лечение. Убеден съм, че ако от МВР направят акция във всички домове на хора, страдащи от онко заболявания, поне в 50% от тях ще намерят марихуана“, заяви защитникът, който е и бивш служител от редиците на МВР.

А защо му трябвало на Тончовски да държи 50 грама марихуана, като можело да използва 2-3 или 5, за да произведе масло? Този риторичен върпрос зададе като реплика прокурор Иван Кирков. Дуплика даде самият Тончовски, който обясни, че количеството е такова, защото е трудно да си го набави – от една страна защото е трудно подвижен, от друга защото е нелегално. „Съжалявам, но не мога да съжалявам за това, че здравето ми е престъпление. Това лекарство е моята вода, моето всичко и аз не мога без него. Моля да не бъде пращан в затвора“, каза Васил Тончовски.

Въпреки това обаче присъдата бе произнесена половин час по-късно и макар и очаквана, тя не е това, което мнозина лекуващи се с масло от медицинско масло в България очакваха. Самият процес, който Флагман.БГ проследи от началото до края, може би представлява първа стъпка към законодателни промени в държавата по примера на много страни в Европа и света, които или декриминализират, или напълно легализират марихуаната за медицински и немедицински цели.

Вчера стана ясно, че Франция също е поела по пътя на легализацията и вчера Парламентът там е гласувал с почти пълно мнозинство да започне двугодишен експериментален период, през който използването на марихуана за медицински цели да бъде напълно легално и предписвано от личните лакари.

Тук в България можем засега само да се надяваме да не изостанем с повече от 10 години зад Европа и света.
 




В категории: Темида


26
Коментара
26
Коментара по темата
26.
ееееееееееееееееееееееееееееееееееееее
07.06.2019 15:42:33
0
2
Добре е да се помни,че"В съда не потупват по рамото.Ала съда ГО потупват по рамото."
Радой Ралин
25.
бургазлийка
07.06.2019 14:21:47
0
4
Дайте да смачкаме един нещастник и после да се бием в гърдите колко сме безкомпромисни!
24.
Мефаил
07.06.2019 12:05:54
0
1
На мен ми е интересно за какво са му предходните осъждания.Там е заровено кучето.
23.
Ами алкохолика ??
07.06.2019 09:41:07
0
10
Ами този голям процент от пияници, имащи семейства, които пребиват съпругата си всяка вечер пред очите на децата?? След подаване на сигнал от страна на жената, полицията не си мърда пръста. На следващия такъв побой тя вече е мъртва или обезобразена за цял живот?? Те не са престъпници нали? Да си пиян и опиянен са две коренно различни неща. Надявам се някой успее да ми проследи мисълта.
22.
Не всеки който пафка е дилър или наркоман
07.06.2019 09:30:01
1
7
знаете ли в колко апартаменти, къщи и дворове, в гори и най-затънтени местенца ние хората си отглеждаме канабис?? Но не с цел разпространение, не е с цел показност, или наркомания (каквато не съществува при този тип растение "може да проверите навсякъде" ) , доказано е , че нанася много по-малко вредни показатели, от свободно продаващите се наркотици като тютюн и алкохол. Ние сме тези който, имат някаква различна полза от конопа. Предозиране с нея не съществува, за разлика от алкохола, раздразнимост и подобни негативни последици върху психиката няма. Оставете ни на мира, имате толкова по-важна работа, ние ли сме най-големите престъпници?!?! Я се огледайте какво става по улиците, осъзнайте се най-накрая...
21.
Не е законна...
07.06.2019 09:18:38
0
7
Заради няколко знакови фигури работещи в парламента и паралелно в сивия сектор с дебели гуши и бездънни джобове , а не в полза на народа и развитие на икономиката. Същевременно с това , ако се легализира с медицинска цел , няма да има работа за родната полиция , за съда , и за много други институции които са нагли за пари.
20.
Ахил
07.06.2019 08:52:15
0
6
И как ще живее този човек в затвора?Та той ползва личен асистент!
19.
Ахил
07.06.2019 08:51:40
0
5
И как ще живее този човек в затвора?Та той ползва личен асистент!
18.
Защо не е легализирана до сега?
07.06.2019 08:31:22
0
18
Защо в толкова много бели държави е легална?? Те по- глупави ли са? Но България нали е прославена като "мутренска" държава. Тук смислени закони няяяма. Ако я легализират ,оборота който обикновено отива в джоба на човека Х с костюм, който е един от управляващите, ще отива в хазната в полза на българския народ, но това нали е неприемливо за вас господа управляващи??
17.
Безсрамници
07.06.2019 08:21:00
0
19
Толкова много доказателства има в световен мащаб, че тази билка наистина лекува адски много видове болка, и болести.. А вие безбожници, искате да вкарате на топло този човек, който наистина има нужда от този тип медикамент, за да утеши тези страдателни болки.. Един прост въпрос към съда...Имате ли поне едно доказателство, че е притежавалтези 50грама с цел разпространение??? Разбира се че НЕ... Но така ви в по-лесно, да отчитате някакъв вид дейност. Не ви е срам... Бургас е пълен с дилъри на синтетика, готвачи във всеки блок, но нали си плащат такса "спокойствие" и няма кой да ги закача.. Така е за съжаление в нашата мила родина...
16.
Хаха
07.06.2019 08:08:02
19
5
Тя и коката от хиляди години се дъвче за да облекчи някой симптоми, опиума се е използвал широко в арабския полуостров, но това не ги прави легални. Тук не става въпрос дали помага или не, а дали е законно
15.
LEVSKI HOOLIGANS
07.06.2019 08:00:26
2
9
ДАНО И НА ТЕЗИ ПОМЯРИ ИМ СЕ ВЪРНЕ ВСИЧКО ТОВА.А ТАКИВА ПРЕСТЪПНИЦИ КАТО ОЧИТЕ,МАДЖО И Т.Н СА НА СВОБОДА!!!В АДА НА КЛАДА ЩЕ ГОРИТЕ КОПЕЛЕТА!!!
14.
1
07.06.2019 07:51:07
0
12
А дилърчетата дето ги хващат се разминават с условна!
13.
Ivaylo
07.06.2019 00:29:52
0
16
Канабидиолът притежава противовъзпалителни, антибиотични, антидепресанти, антипсихотични, антиоксидантни, успокоителни и имуномодулиращи свойства. Оказва се, че намаля и епилептичните пристъпи, справя се с възпаления, притеснение и гадене. Също действа заедно с ТХК при успокояването на хронични болки.
12.
Бургаските ченгета и прокурори:
07.06.2019 00:14:54
0
34
Ами нали трябва да вкараме някой! Наркобоса дерибейства 15-20 години поизтрепа 10-20 човека,разкъса жена и дете в Обзор,ама наш човек и то заможен,че и работа ни дава.
Добре че има такива инвалиди че 20 години ревахте колко е опасен Очите мааа ви ородажна и страхлива. Добре че сам се наби в кереча,та го наиграха софиянци и сега Очите реве като жена. Божо Кравата ви свърши работата. Некадърни селяндури и алкохолици милиционери миризливи. Само аванта и крадене ви е в главата.
11.
Петър
07.06.2019 00:00:23
3
6
3-ти,
А, как Съда счита притежанието на лекарство за престъпление бе боклук недоебан?
Каква експертиза е представена от Прокуратурата за противното бе изрод долен?
10.
gipsa
06.06.2019 23:59:51
2
13
V Avstriq e legalno,vlizash izbirash si i si pafkash.Ima takiva polqnki vseki pushi ima neshto kato ezero edni skachat ot keq.
9.
Петър
06.06.2019 23:51:53
2
25
Майка ви скопена на всички юристи. Какво престъпление е да се лекувате бе мамка ви нещастна. Дано всичкотото ви поколение страда, като човекът, който иска да се лекува, на пук на шибаната ви робска система.
8.
Генийът
06.06.2019 23:39:02
0
28
Държавата ни е един инвалид,дано човека да се оправи
7.
НЕ ИСКАТ ДА ЗНАЕТЕ
06.06.2019 23:31:15
1
14
Медицински канабис или медицинска марихуана се отнася до използването на канабиса и съдържащите се в състава му канабиноиди, като тетрахидроканабинол (ТХК) и канабидиол (КБД), при лечението на заболявания или облекчаване на симптоми. Растението канабис има история на употреба като лекарство, датираща от хиляди години в много култури. Ето списък с някои от заболяванията, върху които растението има благоприятен ефект:

АлергияАлкохолизъмАнорексияАртритАстмаАутизъмБезсъниеБолест на АлцхаймерБолест на КронГлавоболиеглаукомадвигателни разстройстваДеменцияДепресияДиабетЕпилепсия и пристъпизатлъстяванеИнсултЛевкемияМигренаМножествена склерозаНевропатични болкиОбсесивно-компулсивно разстройствоОстеопорозапаркинсонПсориазисРак на белия дробРак на гърдатаРак на кожатаРак на мозъкарак на простататаСинузитСърдечен ударСърдечно-съдови заболяванияХронични болкиЦеребрална парализаЧерния дробЧернодробни заболяванияШизофрения
6.
ЗАЩО
06.06.2019 23:24:40
1
25
Какво значение има от къде е човека? Защо толкова много злоба, бе хора? Към един болен човек, който се мъчи да се отърве от непоносими болки! Защо не реагирате така срещу Митьо Очите или срещу другите боклуци, които зарибяват децата, бият, тормозят, рекетират.....Защо съдът не реагира толкова бързо и безкомпромисно срещу гореспоменатите гадове, а показва мускули пред слаби и баззащитнит хора?
5.
Павката
06.06.2019 23:18:53
0
21
За съжаление само обикновените хора попадат под ударите на закона. Държавата е крайно сурова срещу нормалния човек
4.
W
06.06.2019 22:37:22
5
14
Някога ще я легализират
3.
Истината
06.06.2019 22:30:42
32
9
И как флагман или подсъдимия прецениха, че въпросния има безусловна необходимост от маслото от марихуана без медицински рецепти или лекарско становище? Ако инвалид стане дилър това прави ли го невинен?
2.
Utrepki nashihte choveka
06.06.2019 22:26:42
1
15
Te tva im e raskrivaemostta na rozovite bareti invalid chovek 0,2 piko i hvanat s 3 biri jalkari!
1.
До автора
06.06.2019 22:24:50
6
10
Бургазлията е от Сливен. Дори не живее в Бургас, просто е извършил престъплението на територията обслужвана от РС Бургас
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори