×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • БНР не е спазило задължението си за постоянно радиоразпръскване, съобщиха от прокуратурата
  • Движението през „Траянови врата“ на АМ Тракия ще е в една лента и днес заради ремонтни дейности
  • Израелците гласуват днес на парламентарни избори - вторите за пет месеца, отбелязва Франс прес
  • Днес отбелязваме 121 години от рождението на Христо Смирненски
  • Етичната комисия ще оцени нравствените качества на Гешев
  • Движението в град Бургас е интензивно, натоварен е трафикът по централните улици
  • 3 катастрофи са регистрирани в Бургас през изминалото денонощие. При пътните инциденти няма пострадали, нанесени са само материални щети
  • От 16 до 20 септември в Белодробната болница в Бургас ще се проведе скрининг на риска от турберкулози
НА ЖИВО

Трябва ли да се легализира марихуаната за медицински цели или е по-лесно да вкараме в затвора хиляди тежко болни


Трябва ли да се легализира марихуаната за медицински цели или е по-лесно да вкараме в затвора хиляди тежко болни
Случаят „Васил Тончовски“ е на път да преобърне представите на българина за растението и адекватните наказания за притежанието му
07 Юни 2019, Петък, 20:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Според закона растението е високорисково наркотично вещество като хероина, кокаина и амефетамина

Време е за спешни промени в законите на България – това е ясно на всеки, който следи медийния поток през последното десетилетие. Нужни са коренни промени, такива, които да отговарят на стандартите, за които обществото настоява.

В конкретния случай става въпрос за престъпленията, свързани с държането на наркотични вещества и по-точно – за канабиса. В очите на българското законодателство той се разглежда като високорисково наркотично вещество заедно с хероина, кокаина, амфетамините, метамфетамините и други, а различни експерти, всеки път когато коментират темата, обясняват колко вреден е той.

Толкова вреден, че успява да изправи на крака 44-годишния Васил Тончовски, след като през 2009 г. той остава парализиран от кръста надолу и страда от ужасяващи ежечасови болки в тялото.

Толкова вреден, че според хилядите проведени проучвания е Европа и света, той се оказва лек или облекчител на симптомите за редица болести и заболявания - алцхаймер, рак, болест на Крон, епилепсия, глаукома, множествена склероза, спазми на мускулите, гадене, болки... Списъкът расте с всеки изминал ден.

Да, толкова вреден е, че същият човек – 100-процентовият инвалид Васил Тончовски, за когото са нужни постоянни грижи и който сам не може да се справя с всекидневието – влиза в затвора за 3 месеца.

Причината е на пръв поглед тривиална, част от борбата срещу разпространение на наркотици. В караваната му миналото лято полицаите откриват малко над 50 грама марихуана. Впрочем Тончовски сам пуска униформените в мобилния си дом и им показва къде точно се намира „наркотикът“, обяснявайки им, че го използва, за да прави масло от него.

А с маслото... той третира болките си и тежката депресия след катастрофата и успява в рамките на година-две да се изправи на крака и от жив труп да се превърне в способен да живее нормален живот член на обществото.

И така година по-късно същият този човек трябва да влезе в затвора. Случаят „Васил Тончовски“ е на път да преобърне представите на българина за растението и адекватните наказания за притежанието му.  Затова са нужни промени в законодателството, които или да определят разграничаване между лична полза и медицински цели, или да легализират употребата на продукти от коноп за медицински цели.

Проблемът е, че Парламентът, член на който трябва да внесе предложението, за да влезе то на дневен ред, е съставен предимно от популисти. Те нямат желанието да се впрегнат с тежката задача дори да повдигнат разговора за спорната тема дали марихуаната трябва да се легализира за медицински цели, защото се страхуват от политическите осколки, които ще последват от експлозията в обществото.

А всъщност темата е далеч от спорна и би довела по-скоро до дивиденти както за България, така и за вносителя на предложението, отколкото минуси.

Редица изследвания, проведени в последните 10-20 години като тези: Наръчник за канабиноидните терапии в онкологията, Делта-9-тетрахидроканабинол (ТХК) и лекуването на последен стадии глаукома , Ендоканабиноидната система и модулационните нива на съзнание, емоции и потенциални сънни съдържания, Марихуаната премахва треперенето, причинено от болестта на Паркинсон, Медицинска марихуана: Общ преглед на науката зад нея и педиатричните практики, показват по почти безспорен начин, че марихуаната има редица благоприятни и лечебни свойства и ефекти. Всъщност тези изследвания са и в основата на легализацията на т.нар.наркотик в много развити страни по света.

„Доказано е, че марихуаната облекчава редица симптоми. Редно е ако тя помага, въпросът с легализацията да се постави на масата и да се обяви за обществено обсъждане. На първо място трябва да са болните, страдащите и техните нужди. Да се внесе подобно предложение в парламента не е тежка задача. Това обаче би било къртовски труд – да се отделят прецизно заболяванията, да се проведат проучвания, да се анализира ситуацията – това е и причината да никой да не се нагърби със задачата. В някои министерства обичат да ядат на хляба мекото“, коментира за Флагман.БГ Георги Колев – зам.-председателят на комисията по правни въпроси към Министерския съвет.

Той подчерта обаче, че ако ще се легализира нещо, то ще е медицинската марихуана и то само след като се докаже безспорно, че помага. В никакъв случай, поне засега, не може да се говори за декриминализация, защото това би повлияло и на децата. „Трябва да има безспорна полза за болните, а не да вреди на децата на България“, коментира още Колев.

Такава е процедурата – внася се предложение, то се разглежда на редица комисии, стартира се обществено обсъждане, гласува се на първо четене, нанасят се корекции и после се гласува на второ четене.

Чак тогава започват и процесите по промяната на законодателството. Всичко това може да отнеме месеци, в някои случаи дори години. Проблемът в случая е в стартирането на процедурата.

„Капацитетът на администрацията, на депутатите не е безкраен – за да се осъществи това начинание е необходимо и страдащите също да се включат. Да обяснят какво точно искат, как го искат и защо. Те не трябва само да стоят и да чакат нещо да се случи, а да вземат гражданската си позиция“, обясни Георги Колев. И всъщност той е прав – страдащите в България, които се лекуват нелегално с коноп, са хиляди. Ако те настояват за промяна, правителството няма как да издържи под натиска. Но защо изобщо трябва да се стига до натиск?

Примерите за легалзиация на марихуаната за медицински цели са многобройни в световен мащаб и практиката показва, че с такова действие се помага на стотици хиляди, страдащи от тежки заболявания пациенти. В Португалия, Испания, Белгия, Холандия, Австрия, Швейцария, Италия, Босна и Херцеговина, Чехия, Естония и Норвегия употребата на канабис у дома е напълно легална, а растението е декриминализирано. Това е само в Европа.

Канабисът е напълно легален за медицинска употреба в Аржентина, Австрия, Канада, Чили, Колумбия, Хърватия, Кипър, Финландия, Германия, Гърциям Италия, Литва, Люксембург, Македония, Норвегия, Холандия, Нова Зеландия, Перу, Полша, Швейцария и Тайланд. 33 от общо 50 щати в САЩ също позволяват употребата на марихуана за медицински цели.

Но докато говорим за всичко това един инвалид, притиснат от непълните закони в България да се превърне в престъпник, очаква влизането си в затвора. За това, че маслото от коноп е единственото лекарство, което облекчава симптомите му, а то се оказва нелегално. Делото все пак ще се обжалва на втора инстанция до края на месеца.

Въпреки че е съмнително Бургаският окръжен съд да промени присъдата, все пак е редно да се спомене и друг случай от 2014 г., когато Ловешкият районен съд за първи път в България се произнесе с оправдателна присъда по дело за притежание и отглеждане на марихуана. Съдът тогава призна 31-годишният Марин Калчев за невинен, тъй като е извършил престъплението при условия на крайна необходимост да спаси здравето си. Тази присъда бе отменена на втора инстанция и сменена със затвор и сега Марин търси правата си в Страсбург.

От изхода на неговото и на делото срещу Васил Тончовски зависи не само живота на двамата мъже, но и бъдещето на доказаното, че притежава лечебни свойства растение, което от десетилетия насам, поради една или друга причина, е заклеймено като много опасен наркотик.


В категории: Животът


20
Коментара
20
Коментара по темата
20.
До Наблюдател
09.08.2019 11:56:32
0
0
От психото ли пишеш? Наясно ли си изобщо за какво пишеш! Информацията има, ама чукча не читател, чукча писател!
19.
До Тревопаткан
09.08.2019 11:53:43
0
0
Ми чети бе, то не е измислено в България, щото бай ти х*й иска да държи пазара! Как ще позволи да му измъкнат бизнеса!
18.
Петър
12.06.2019 13:10:29
0
2
Не само за медицински цели!
Иначе ... по аналогия трябва да криминилизирате алкохола и цигарите.
Всички дето врякат против знаят ли защо човек не умира от употребата на марихуана?
Нито след прекомерна употреба, нито след дългогодишна? Знаят ли, че няма нито един доказан инцидент причинен от употребата! И, като го казвам нямам предвид само България.
Незнанието ви прави лесна мишена, която всеки главорез ще иска да уцели. Ако не разбирате най-добре замълчете, иначе се превръщате в подлоги на господарите ви.
17.
До .. 8
08.06.2019 19:57:46
0
0
Сценарист и режисьор...Благой Потеров

https://novini247.com/novini/izumitelna-versiya-izloji-dnes-mastitiyat-advokat-blagoy-poterov-pred-apelativen_1254542.html
16.
FS
08.06.2019 13:26:04
3
9
Евала, ГЕРБ!!! Докато Борисов се здрависва в МС със Сталоун инвалидите ги тикаме в затвора- пак си стойте вкъщи и не гласувайте или пък гласувайте за герб, едно и също е!!
15.
Лицемери
08.06.2019 12:31:45
0
9
До следващата статия в която пишете как са хванали опасния престъпник с високорисково 1г марихуана.
14.
гражданин
08.06.2019 10:29:20
7
4
Всички знаем как се спазват законите в България /пълна липса на контрол/ ,така че разрешат ли я за медицински цели,все едно са я разрешили за легално ползване-всички ще са болни !
13.
......
08.06.2019 06:47:10
9
4
Марихуаната помага за много неща и успокоява, но има и лоши страни - неадекватност, забавени реакции, слаба преценка, да не говорим може да отключи шизофрения.
12.
Trevoman i dilur
08.06.2019 06:29:09
6
0
Kraino vrene e da napravite dilurire na tozi boklik zakonni.I Vsi4ki koito prodavat da se opravdavat sus bolesti.Nqma samo o4ite da go pravi q??I nie drebnite diluri i narkoman4eta iskame da minavane mejdu kapjite kato gomelite igra4i
11.
Xaxayacx
08.06.2019 05:39:37
0
7
Маймуни прости сега като е забранена що пак всеки продава и супер лесно се намира, и данеби ние да сме по умни от всички които са я легализирали БГ с най-кофти матряла
10.
Тревопаткан
08.06.2019 02:33:33
6
6
Някой може ли да даде адекватен отговор на въпроса ,ако бъде легализирана марихуаната как ще бъдат реално отсети нуждаещите се от простите празни тревоманчета, при наличието на такава мега корупция в БГ ???
9.
www.konop.bg
08.06.2019 00:29:45
3
15
Наистина е време за промяна !
8.
Адвокат Потеров
08.06.2019 00:27:55
4
1
Защо Петър Попчев е единственият грамотен човек в България, на когото първоначалните обяснения в полицията, са написани на компютър, а не както би трябвало да бъдат - собственоръчно написни от него?
Най-вероятно целта на полицая Антон от Първо районно управление е била да бъдат фалшифицирани показанията.
Защо, когато двама униформени полицаи са намерили Тихомир да се разхожда по улиците, целият в кръв от краката до раменете, дознателят Москов от Първо районно управление, не му е взел дрехите за веществено доказателство и не му е направил снимки, докато е бил целият в кръв?
Защо след това, когато Тихомир си е признал, че е ритал убития Николай, което е било потвърдено от свидетеля Георги, дознателят Москов не го е задържал в ареста и го е освободил като свидетел?
Защо няколко дни по-късно дознателят Москов се е отказал от делото?
Защо 3 години след случилото се не е намерен, за да бъде разпитан, Осман, който, заедно с убития Николай, няколко дни преди това са били Тихомир?
В случая Тихомир единствен има мотив да бие Николай.
Защо при направените очни ставки всички свидетели са казали, че Попчев не е удрял Николай, а само Тихомир го е бил, ритал по главата и скачал върху главата му. Въпреки това Тихомир не е подведен като обвиняем, а само като свидетел и съдът няма право да го осъди.
При направената очна ставка между Попчев и Тихомир, без мое присъствие, което е абсолютно незаконно, Тихомир е потвърдил думите на свидетелите, че Попчев не е удрял Николай, а си е признал, че единствено и само той го е удрял, ритал по главата и скачал върху главата му. Въпреки това пак не е бил подведен като обвиняем, а е бил освободен като свидетел.
Защо, когато поискахме от прокурор Тиха Стоянова да бъде повторена очната ставка между Попчев и Тихомир, защото е била фалшифицирана от полицията, като някои от думите на Тихомир са били променени, защо ни беше отказано и защо прокуратурата вкара делото в съда по този начин?
Ако смятате, че Попчев е толкова опасен за колкото го представяте и че във всяка една минута, в която е на свобода, има опасност някой да загуби живота си, мисля, че е крайно време полицията и прокуратурата да си признаят, че са освободили Тихомир, който е извършил убийство. Да си вземат Тихомирчо заедно с тях и да се вкарат в затвора. Тогава съм сигурен на 100 %, че Попчев ще се предаде, за да им прави компания.
7.
No drugs
07.06.2019 22:09:37
19
11
Познавам хора пафкали трева дълги години. Та на тези иначе големи мъже разсъжденията им са като на малко дете, също така някои минаха и през психото....
6.
Гражданин
07.06.2019 22:06:51
9
10
Ако се разрешава, трябва да е САМО И ЕДИНСТВЕНО за медицински цели ! Освен полезни марихуаната има и вредни въздействия - психични разстройства, Затъпяване, липса на концентрация и други. Ако се легализира обаче идват и редица проблеми - фалшиви болни, легализиране на внос и производство, произведените и внесени количества ще са по-големи от реалните нужди, още корупция и т.н.
Повечето от тези, които искат да се легализира, нямат медицинска нужда от нея, а са просто тревоманчета.
5.
Москов
07.06.2019 21:56:50
1
3
Москов е мъж на Катя Господинова от Бургаския окръжен съд.
4.
Адвокат Потеров
07.06.2019 21:44:09
1
3
Защо Петър Попчев е единственият грамотен човек в България, на когото първоначалните обяснения в полицията, са написани на компютър, а не както би трябвало да бъдат - собственоръчно написни от него?
Най-вероятно целта на полицая Антон от Първо районно управление е била да бъдат фалшифицирани показанията.
Защо, когато двама униформени полицаи са намерили Тихомир да се разхожда по улиците, целият в кръв от краката до раменете, дознателят Москов от Първо районно управление, не му е взел дрехите за веществено доказателство и не му е направил снимки, докато е бил целият в кръв?
Защо след това, когато Тихомир си е признал, че е ритал убития Николай, което е било потвърдено от свидетеля Георги, дознателят Москов не го е задържал в ареста и го е освободил като свидетел?
Защо няколко дни по-късно дознателят Москов се е отказал от делото?
Защо 3 години след случилото се не е намерен, за да бъде разпитан, Осман, който, заедно с убития Николай, няколко дни преди това са били Тихомир?
В случая Тихомир единствен има мотив да бие Николай.
Защо при направените очни ставки всички свидетели са казали, че Попчев не е удрял Николай, а само Тихомир го е бил, ритал по главата и скачал върху главата му. Въпреки това Тихомир не е подведен като обвиняем, а само като свидетел и съдът няма право да го осъди.
При направената очна ставка между Попчев и Тихомир, без мое присъствие, което е абсолютно незаконно, Тихомир е потвърдил думите на свидетелите, че Попчев не е удрял Николай, а си е признал, че единствено и само той го е удрял, ритал по главата и скачал върху главата му. Въпреки това пак не е бил подведен като обвиняем, а е бил освободен като свидетел.
Защо, когато поискахме от прокурор Тиха Стоянова да бъде повторена очната ставка между Попчев и Тихомир, защото е била фалшифицирана от полицията, като някои от думите на Тихомир са били променени, защо ни беше отказано и защо прокуратурата вкара делото в съда по този начин?
Ако смятате, че Попчев е толкова опасен за колкото го представяте и че във всяка една минута, в която е на свобода, има опасност някой да загуби живота си, мисля, че е крайно време полицията и прокуратурата да си признаят, че са освободили Тихомир, който е извършил убийство. Да си вземат Тихомирчо заедно с тях и да се вкарат в затвора. Тогава съм сигурен на 100 %, че Попчев ще се предаде, за да им прави компания.
3.
amigo
07.06.2019 21:38:53
1
16
Трябв да я легализират срамота това само в тази смотана държава може да се случи свобода за конопа доло Боико
2.
Наблюдател
07.06.2019 21:11:04
18
6
Определено този случай е много близо следен от автора. Да се чуди човек как се интерпретират неща, които реално не са се случвали в полза на осъдения и завидно добре се лансира неговата версия. Нека да прочетем мотивите на съда и тогава пак да пишем а? И да си зададем въпроса, дали е възможно този герой да си е пафкал тревата защото така го кефи и това с олиото да е недоказана или доказано несъществуващо твърдение. Ами да тръгне да продава тогава като не е престъпление да държи в такива количества и дали не го е правил??? Нека да я разрешат и да си пафкат на воля всички, нали затова се борят тези, които наддават вой. Че психото е пълно с млади хора тръгнали от канабиса дали има значение? Едва ли за вас, но за нормалните членове на обществото определено има, но те мълчат и живеят безропотно, защото на техния глас не се дава вашата трибуна.
1.
07.06.2019 21:03:06
4
15
Да трябва
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Откриха труп на котка, завит в одеяло, върху скорошен гроб Откриха труп на котка, завит в одеяло, върху скорошен гроб

Дали някой се е разделил с домашния ли любимец или се опитва да прави черна магия, все още не е известно

Двама световноизвестни математици изнасят лекции в Бургас Двама световноизвестни математици изнасят лекции в Бургас

Това е поредното посещение на доктор Сун

Депутат: Дълг на всеки българин е да защитава България и затова трябва да върнем казармата Депутат: Дълг на всеки българин е да защитава България и затова трябва да върнем казармата

Милен Михов изкара дълбока скатавка журналистът Едуард Папазян, защото служел като радист, а той упрекна Джамбазки, че отлагал наборната служба

Борисов ще бори хакерите с агентура - призова гражданите да ги мразят и да ги издават Борисов ще бори хакерите с агентура - призова гражданите да ги мразят и да ги издават

В мрежата не е толкова анонимно, колкото ние, по-старото поколение, си мислим, обяви премиерът

Ужас! 20-годишен обгоря при пожар в дома си Ужас! 20-годишен обгоря при пожар в дома си

Сигналът за горящата сграда е получен малко след 1:30 часа през нощта на 16 септември

Нено Димов: Трудно може да се разбере откъде е замърсяването на въздуха в Бургас Нено Димов: Трудно може да се разбере откъде е замърсяването на въздуха в Бургас

 Кметът Димитър Николов настоява за законови промени и „Обединените патриоти“ са ги внесли вече в парламента, каза министърът

Колоездач краде пепелници в Бургас Колоездач краде пепелници в Бургас

Наглецът отмъкна декоративен пепелник пред магазин в центъра на града

Управлението на ГЕРБ през последните 4 години доказа, че няма капацитета да отговори на нуждите на бургазлии Управлението на ГЕРБ през последните 4 години доказа, че няма капацитета да отговори на нуждите на бургазлии

Нашите общински съветници са чисти, неангажирани в политически схеми хора, които имат мотивация да разрушат порочния модел на управление. Те ще бъдат добавената стойност стойност на следващия ОбС Бургас

 

Спряха движението по магистрала Тракия за Бургас заради горящ тир Спряха движението по магистрала Тракия за Бургас заради горящ тир

Движението се осъществява по обходен маршрут  „Пловдив-изток“ –  Поповица – Плодовитово

Проверки на автобусите, превозващи деца Проверки на автобусите, превозващи деца

Инспекторите ще следят за коланите, ще проверяват документите и техническата изправност на превозните средства

Как се печели от тотото? Изчислява човек, "хващал" го 7 пъти в САЩ Как се печели от тотото? Изчислява човек, "хващал" го 7 пъти в САЩ

Играта с едни и същи числа са с по-голям шанс...

Милен Керемедчиев: Атаката в Саудитска Арабия ще доведе до трайна тенденция за увеличаване на цените Милен Керемедчиев: Атаката в Саудитска Арабия ще доведе до трайна тенденция за увеличаване на цените

Саудитска Арабия купува най-много оръжие от САЩ, но се оказва, че е великан с глинени крака, каза той

Джонсън увери Юнкер, че няма да поиска отлагане на Brexit Джонсън увери Юнкер, че няма да поиска отлагане на Brexit

Британският премиер е заявил, че се ангажира да се постигне споразумение между Лондон и Брюксел

Роналдо се разрида като дете - ето защо Роналдо се разрида като дете - ето защо

Непоказвано видео с баща му трогна Кристиано до сълзи

Абсурд! Българи работили жадни в Саудитска Арабия по 10 часа на ден за 400 лева заплата Абсурд! Българи работили жадни в Саудитска Арабия по 10 часа на ден за 400 лева заплата

Температурата беше над 45 градуса, а ни оставяха по 7 часа без вода, каза един от ощетените

Мистерия: Череп на рептил открит на Марс Мистерия: Череп на рептил открит на Марс

Според известния уфолог Скот Уоринг на Червената планета и днес живеят такива същества

Борис Джонсън: Великобритания ще се освободи от оковите на ЕС като Невероятния Хълк Борис Джонсън: Великобритания ще се освободи от оковите на ЕС като Невероятния Хълк

Ще излезем от ЕС на 31 октомври, категоричен е той

9 жертви и 21 ранени при тежка катастрофа 9 жертви и 21 ранени при тежка катастрофа Ударили са се пътнически автобус и камион Задигнаха 18-каратова златна тоалетна от английски дворец Задигнаха 18-каратова златна тоалетна от английски дворец

Кражбата е предизвикала наводнение, задържан е 66-годишен мъж

"Отчаяната съпруга" Фелисити Хъфман влиза в затвора "Отчаяната съпруга" Фелисити Хъфман влиза в затвора

Заради фалшифицирани документи ще лежи 14 дни

Вежди Рашидов Вежди Рашидов Стига с тази свобода на словото. Виц на деня Виц на деня - Късно е либе за среща! - си мислеше Пешо докат дъвчеше втората глава чесън. Виц на деня Виц на деня Някаква писала на жена ми, че е моя любовница, но моята не и се вързала.
Попитах я:
- Ами ако е истина
А тя се изсмя и каза:
- Ти ли бе?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сезонът на "не ме пипай, изгоряла съм" плавно преминава в "не ме пипай, студени са ти ръцете!"
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори