×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Българинът трябва да опознае историята си, за да павира пътя за своето развитие в бъдеще


Българинът трябва да опознае историята си, за да павира пътя за своето развитие в бъдеще
Днешната историография на България предлага претоплени манджи за разлика между славяни, траки и българи. Това е една голяма заблуда, категоричен е акад. Цветан Гайд
23 Юли 2019, Вторник, 18:17 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Т.нар. „прабългари“ всъщност са гетите – тракийско племе, което не е завоювало България през 681 г., а се е прибрало по родните си земи

Цветан Гайд е директорът на Института по Т-наука. Известната поредица „Тракийското писмо – декодирано“ от 2006 г. – четири тома, чийто автор е покойният брат на Гайд - д-р Стефан Гайд. Преди години излезе и петият том на книгата, на който вече автор е Цветан Гайд. Това са първите разработки, които разкриват произхода на българите от населението, което е обитавало територията на Балканите. 

Срещаме се с Гайд в Бургас. Той е в морския град, за да представи на широката публика сборника с древни документи „Тракийските хроники – дебела книга, която представлява нов извор, от който търсачите на изгубеното познание за древния народ ще могат да черпят познание. 

Това е първа част от задълбочен разговор академика, в който обсъждаме темата за произхода на българите и древните племена на траките. 

Част 1:

- Академик Гайд, Вие сте Траколог. Вашата теза, която Вие и покойният Ви брат подкрепяте, спори с установената „истина“ за произхода на Българите. Каква всъщност е дейността Ви и какво значи да си траколог?

- Аз в никакъв случай не съм просто траколог. Това е ограничен подход. Нашият път е интегрален – методът „Гайд“, който моят брат основа. Той интегрира както съвременните дялове в науката, така и древни документи, свещени тестове и дори модерни компютърни разработки по артефакти, намерени по нашите земи. Идеята е тези формули или послания на древните към нас да бъдат възстановени. 

В Т-института имаме отдел, който се занимава задълбочено с траките. В тази връзка всичко започна от изследването на нашия произход – на българите. Оказва се, че на базата на много анализи, не само на ниво ДНК, но и на лингивстичен анализ на съвременния български език, е развитият древен тракийски език. Естествено има огромна разлика, защото хората не си дават сметка, че през хилядолетията в езиците настъпват многобройни промени.

Всъщност можем да говорим за съвременния вариант на този език, чак след превода на Библията. Тогава племената започват да оформят своята книжовност и се появяват автори, които създават цялостна литература, за да се достигне до този език, който днес употребяваме. 

- А какво всъщност Ви води в Бургас?

- Тук има много хора, които се интересуват от тематиката за траките. За нас е важно българите да се върнат към своите корени. Големият проблем  на нацията ни е не само липсата на самочувствие и визия, а липсата на българска национална доктрина, която да е цел на народа ни. Няма как да има такава, ако не познаваме историята си, корените си, без да прочетем и осмислим своето минало, без да разберем връзката между него и бъдещето си. Това е единствения начин да павираме пътя пред нас. Без да познаваме собствената си история, не можем да имаме развитие. 

- Как да свържем книгата Ви „Тракийските хроники“ с това?

- Това е един сборник от документи, който винаги е актуален. В него са индексирани извори от самите траки – какво говорят те за своята вяра, култура, бит и надежди. Тя е свещена биография на нашия народ и е безценна. Ние насочваме хората към интерпретациите на нашите предци и в тази насока е много ценно, когато българите осмислят собствената си история, да се разпознаят като факлоносци, защото както казах – това е начинът да предначертаем пътя за бъдещото си развитие като нация. 

Както споменах, този труд е много повече от една обикновена историография. Той е ценен за всеки един българин, който през него може да намери своята идентичност – да разбере кой е и от там да намери път и посока в личната си биография. Че не е въпрос на игра на хазарт за това къде ще се роди даден човек. Че всъщност има промисъл и предначертание и задача, която осмисля живота на човека и го връща към предците си. 

- Историята, която се преподава в училищата и се учи в учебниците, говори за прабългари, славяни и траки.

- Това е една голяма заблуда. Не е просто, за да споря с историците от миналото и от сега. Днешната историография на България предлага претоплени манджи. Да си спомним за Иречек – един млад човек, който идва от Австро-Унгария и започва да ни нарежда каква е нашата история. След това цялата школа „Златарски“ и т.н. Не искам напълно да отричам труда на тези хора, но те не са имали възможността правилно да интерпретират българската история. Който и историк да ми говори, каквото и да приказва – когато изследванията на ДНК показват, че ние не сме тюрки и сме много различни от другите славянски народи – руснаците, белорусите и т.н. Ние сме автономно население на Балканското население, което обаче има общи генетически връзки с етрусите в Италия, с келтите на север. Да не говорим и за лингвисичните анализи в тази посока.

- Да се върнем назад в историята – още по времето на Кубрат и на Аспарух след него. Какви са те – българи или траки?

- Това е много интересен въпрос. Например легендарния сюжет с пръчките или стрелите. Кубрат, който дава пример на синовете си. Това е описано в хрониките на Авийла, написани за хан Телерик – много интересен документ от т.нар. книга „Арих“. Там става ясно, че Кубрат и синовете му са от конното племе, наречено „гети“. Те населяват териториите над Стара планина, но имат разсейване от дълбока древност и затова траките ги наричат „трако-скити“. Всъщност т.нар. „аспарухови българи“ реално се връщат в своят прародина, а по-късно се разбира, че самият Кубрат по-рано е възприел всички траки за свои родственици.

Това, разбира се, обяснява защо връщайки се в прародината си, българите основават държава, която е много устойчива и няма никъде, след това във времето междуособици между славяни, траки и българи. Това е така, защото се оказва, че всъщност говорим за една и съща народност, която обаче по времето на римските завоевания се размива. Тракийското население остава предимно в планинските региони, а част от него дори се елинизира. И огромна част от него се преселва отвъд Дунава.

Земите, които са завзети от римската империя, са били разпознати от тези множество тракийски племена, които изграждат българския народ като техни – като тяхно родствено право. В това отношение 681 г. не е датата на създаването на българската държава, а на една от българските държави – в лицето на договор, който Аспарух сключва с Византия. Искам да кажа, че многократно тези племена, които от край време населяват тези територии, са се завръщали. Те не са завоеватели. Говорим за сложни взаимоотношения, особено в ранната източно-римска империя – Византия.

- Има ли общо между въпросните гети – племето на Кубрат – и готите на запад?

- Готите са гети. Тези неща са описани в книгата на Йорданес. Те са гетското племе на траките. Съвпаденията с конските опашки не са случайни. Самото животно кон е било свято както за траките, така и за българите.

Към Част 2


В категории: Животът


21
Коментара по темата
21.
Гайдарих
14.11.2019 00:56:39
3
0
Ако се придържаш към източноправославната доктрина, защо ти беше да регистрираш официално вероизповедание Тракийска църква? Не ти ли стига Бога, че трябва да се създават допълнително идоли? Аман вече, от 90-те години не спирате да си сменяте идеологиите.
20.
Astra
13.11.2019 23:14:38
1
0
Абе Цецо, поради що се срамиш да използваш истинската си фамилия Гайдарски? Какви са тия проамерикански Гайдове? Що за лицемер си?
19.
Василев
13.11.2019 22:38:45
2
0
Капището, където имаше всякакви символи египетски и т.н. на Графа до масонския ресторант кога изчезна? Тогава имаше надпис Сьюз на Българските Гностици, още СБГ. После стана тракисйка църква. В смисъл, стига де, има хора, любители, или учени, които не са направили хиляди сдружения Поанти, Академии Орфики и не знам си какви други, за да вземат пари откъде ли не и от какво ли не, мъчат се сами и успяват кой да издаде книжка в малък тираж, кой да направи смислен блог, а някои просто са учили История, Археология и продължават да се развиват наистина академично. Не отхвърлям алтернативните източници, но все пак, защо от прокламиране на различни религиозни инстанции, започнахте и за политика да пишете във Фейсбука? Е, разбрахме, че сте Бойковист, и какво друго? В политиката ли ще влизате след сектантството и тракологията?
18.
Пещера Утробата
29.09.2019 22:04:03
0
0
Ето ви Тракийската „църква”, начело с Цветан Гайдарски. http://rodopi24.blogspot.com/2019/09/70_28.html
17.
Покажете автентичните документи!
22.08.2019 20:54:04
1
2
Относно толкова "сензационния" и "достоверен" документ - книгата „Арих“, следва да си зададем въпроса, след като авторите Цветан и Стефан Гайдарски са “превели” автентична хроника, къде се намира оригинала на тази хроника, за да сверим, дали наистина е записан там този текст или е съчинен и ”вместен” по “автентичен” начин от двамата автори Цветан и Стефан Гайдарски. Гайдарски дотолкова се е самозабравил и подценява интелекта на своите слушатели, че не смята за необходимо да покаже автентичността на документите, върху които развива теориите си!
16.
Васева
30.07.2019 16:34:28
1
1
Кога ще има втора част на статията? Очакваме с интерес :)
15.
Четящ
29.07.2019 22:46:46
1
1
Благодаря за това интервю! Закупих книгата още от нейното издаване, което беше доста отдавна всъщност-2010 година.
Чудя се защо чак сега й се дава гласност. Това е една от най-ценните книги на българския пазар. Сборник от антични документи, достигнали по чуден начин до нас, при това преведени на родния ни език, защото всичките в оригинал са на древни езици-латински, бохарски, гръцки, арабски...Освен всичко най-ценното е, че показват истинският ни произход, факти и събития, неудобни за сегашното натрапено историческо затъмнение. Но истината винаги излиза наяве, защото това е част от нейната същност.
14.
Нели
26.07.2019 11:07:48
1
8
Книгите на доктор Гайд тихомълком (защото някои "известни блогъри" нарочно не му дадоха нужната почит) преобърнаха мисленето на българите в последните десет години относно историята.
Вече повечето българи даже по автобусите коментират, че сме траки по произход и живо се интересуват.

Срамота е идиотски послания като "намериха правнучката на княгиня Олга" да шестват из Фейсбук, а книги пълни с доказателства и вдъхновяващи откровения да се презират от някои религиозни фанатици. (Или по-вероятно, научни завистливци).
13.
nikkin
26.07.2019 10:53:57
1
10
Боже, какви хора коментират тук? Вие прочетохте ли вобще статията? Какви секти, какви титли? Явно истината има много врагове! Човека говори за ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТИ - документи събирани от цял свят, поднесени на тепсия във въпросните сборници, доказващи ВСЯКА ЕДНА ДУМА! Това са исторически факти които всеки може да провери лично, тук няма свободни съчинения или измислици. А ДНК анализите на няколко европеиски лаборатории които безпрецедентно доказват че 49-60% от гените ни са ТРАКИЙСКИ? И това ли е подправено? Ами вярвайте на учебниците от социализма които имаха (и още имат) за цел да ни "сближат" с един друг народ, ама не правилния... Нямало значение от къде произлизаме и кои сме били за икономиката? Верно ли? Не мога да повярвам колко ограничено мислене имат някои хора... после не се чудете защо сме най-бедните, най-нещастните и забележете, "най-невинните"... на нас все "друг" ни е виновен за всичко, нали? Да не се окаже че НИЕ сме си виновни?
12.
Ivan Mitoff
25.07.2019 21:29:55
1
13
Поздравления за интервюто! Трябват ни повече такива изследователи. Аман от чуждопоклонници и негативисти! Който не си знае и разбира миналото е обречен да цикли в едни и същи грешки.
11.
Светослава Д.
25.07.2019 17:59:49
1
10
С голям интерес прочетох статията! Впечатлена съм от задълбочения поглед към тематиката. Препоръчаха ми преди време сборника Тракийски хроники, прочетох я и съм удивена от нещата там, от светлината, която открих в древната ни история, личностите, събитията.. Препоръчвам този наистина нов прочит на фактите.
10.
Калоян Цариянски
25.07.2019 15:26:14
1
12
Много интересни открития - все повече излиза истината за древната ни история. Българският род ще пребъде, но е важно да си знаем и произхода и делата на предците ни. Тракийските хроники е страхотна книга.
9.
Бивш "тракиец"
25.07.2019 11:03:29
13
4
Поинтересувайте се за сектата "Тракийска църква" и за пострадалите нейни последователи. Цветан Гайдарски е ръководител и идеолог на това общество. Когато ви говори за връщането към националните ни корените, има предвид тази "история", която удобно е нагласил спрямо окултното си учение, доближаващо се повече към езичеството, отколкото към християнството. Декларирането му на националистически идеали е "стръвта" , с която удобно лови свои последователи и утвърждава фалшивия си имидж на изследовател (научните титли, с които се кичи са без всякакво покритие). Православната църква не веднъж е изнасяла, добре обоснована богословски, информация за дейността на Гайдарски и сектата, която ръководи. Учудвам се, че медиите така неподготвено дават трибуна на хора, които водят народът ни в заблуждение, заради своите користни цели.
8.
Ivanina
24.07.2019 17:08:03
1
10
Чудесна статия, с нетърпение очаквам следващата част!
7.
В.П.
24.07.2019 10:10:54
1
17
Най-логичното обяснение на произхода ни!
Всичките фалшиви теории - тюркски, ирански, направени на пух и прах от ДНК анализите от много различни институти подкрепят идеята, че сме автохтонно население.
6.
V
24.07.2019 03:35:04
1
16
Браво! Страхотна статия!
Да живее България!
5.
Аз съм
24.07.2019 02:51:52
1
14
За пореден път една много добра статия за нещо найстина значимо.
Все по малко хора се интересуват от тези неща.
Въпреки това отново се вижда светлина в тунела.
Българския народ е много силен в духовен аспект.
През какво ли не минахме и все още сме тук и се усмихваме.
Адмираций за автора.
Благодарности и на всички замесени.
Всички които споделяте позитивната енергия и е пръскате околу вас.
Българи в България и в чужбина не забравяйте кои сте и вървете смело напред и нагоре.
Гордея се, че съм Българин въпреки всичко.Горд съм, че съм част от такъв силен народ. Какво ли не преживяхме през какво ли не минахме и все оше сме тук. Гордейте се и вие.

Бам Бам

П. С. Извинявам се за грешките в текста.
4.
М.М
23.07.2019 23:38:47
24
4
Не съм завършила специалност свързана с историята, но от дете се интересувам и съм изчела доста книги от много уважавани български историци, сред който и покойния Божидар Димитров. Много отдавна се знае, че ние нямаме нищо общо с траките. Траките са изчезнали от земите ни 200 години преди хан Аспарух да премине Дунава. Тези факти са доказани с летописи от византийците. Българския народ сме смесени от прабългари и славяни, нямаме общо с траките.
3.
*********
23.07.2019 22:42:29
5
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
2.
...
23.07.2019 19:39:40
11
7
И какво като докажем , че сме имали велико минало.Наистина това е повод за гордост,НО добре ще е да започнрем да градим бъдещето си.Много народи които са били не толкова велики,сега са много по напред от нас.ДА СПРЕМ ДА ДРЪНЧИМ С МЕДАЛИТЕ СИ.ТОВА Е ИСТОРИЯ .То няма да увеличи благосъстоянието ни.
1.
Хм...
23.07.2019 18:45:18
17
10
Тази титла "академик" да не я раздават под път и над път? Че и траколог!.. Какво е завършил, кой го е удостоил с нея, да не би сам да си я е сложил, май? Защо не попитате истинските учени и историци, какво мислят за Гайд? Или че e глава на сектантската Тракийска църква (бивши протестанти), от която много хора са се опарили. Фалшивите им писания са стръвта с която привличат нови членове. Позаинтересувайте се малко, а не да ни навирате разни сектанти в очите като "учени".
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Парламентът е цирк – обиждат се на „копейка“ и Сорос, а отвън бургаска депутатка вдигна протест с 5 души Парламентът е цирк – обиждат се на „копейка“ и Сорос, а отвън бургаска депутатка вдигна протест с 5 души Добрата новина е, че 49-ото НС ще излезе в почивка до няколко дни и доколкото е възможно авторитетът на парламентаризмът ще бъде запазен При 20% от случаите на домашно насилие у нас насилници са жени При 20% от случаите на домашно насилие у нас насилници са жени Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие „Пратете екип, защото престъпността расте, появяват се и все повече нарушители на ЗДвП, зоват местните жители Защо тази певица си отряза косите, шокира с нова визия Защо тази певица си отряза косите, шокира с нова визия Фолкдивата неузнаваема, сравниха я с нейна колежка Жена е с прорезни рани, мъжът й я замерил с порцеланова чиния Жена е с прорезни рани, мъжът й я замерил с порцеланова чиния Жертвата, която е на 64 години, е получила медицинска помощ Международната регата „Порт Бургас“ се влива в къмпинг фестивала „Еxplore the world“ Международната регата „Порт Бургас“ се влива в къмпинг фестивала „Еxplore the world“ Ветроходното състезание ще започне с Парад на участниците пред Морската гара ГЕРБ получи председателското място в РИК-Бургас, ДПС - секретарското ГЕРБ получи председателското място в РИК-Бургас, ДПС - секретарското Районната избирателна комисия ще е с четирима зам.-председатели Прекратиха дело за 527 лв. по давност след 17 години протакане Прекратиха дело за 527 лв. по давност след 17 години протакане Бавното правосъдие е равно на липса на правосъдие Кога да си мием зъбите – преди или след закуска Кога да си мием зъбите – преди или след закуска оказва се, че отговорът не еднозначен ДАИ-джии отсвирват нарочно джипиеса, сами редят маршрута за книжка ДАИ-джии отсвирват нарочно джипиеса, сами редят маршрута за книжка 26 пъти изпитващ сменил посоката, въпреки инструкциите на таблета
Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба 
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори