×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бегликташ е място с мащабите на Стоунхендж, част от светилище на траките


Бегликташ е място с мащабите на Стоунхендж, част от светилище на траките
Траките са един от общо двата етноса, изградили цивилизацията в Европа, бъдещето на Стария континент е преоткриването на този корен, смята акад. Цветан Гайд
01 Август 2019, Четвъртък, 10:33 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Археологични разкопки показват, че цивилизацията, обитавала нашите земи, е по-стара от тази на древните египтяни

Преди седмица репортер на Флагман.БГ разговаря с известния български учен-траколог Цветан Гайд – директорът на Института по Т-наука. Първата част от нашия задълбочен разговор бе на темата за историята на траките и как всъщност това древно племе, което днешната наука на практика нарича „варвари“, всъщност са в основата на цивилизацията на Балканите. 

Представяме ви втора част от дългия ни разговор за древната култура на траките с академик Цветан Гайд. Темата са древните светилища на траките, техният език, както и произхода на хората, населяващи днес България и Европа. ВИЖТЕ ПЪРВАТА ЧАСТ НА ИНТЕРВЮТО. 

- Акад.Цветан Гайд, говорите за „технология“ на езика на траките, но какво точно имате предвид?

- Тракийските племена са имали общ древен език и са говорили на различни диалекти. Например общото наименование на българите идва от думата „бохар“, която всъщност значи „боготворчески“. Това е езикът, който племето Бешой употребяват. От там произлиза и известната книга Библия Бешой – един от най-древните ръкописни преводи на библията. От името на езика бохарски, произлиза и наименуванието на българите – всъщност терминът значи „боготворци“. Най-голямото свещенодействие за траките е бил езикът им. Те са вярвали, че имат първичен език, съществуващ още преди времето на Вавилонската кула – език, с който каквото призовеш, то ти се подчинява. Това е техният завет  и там е технологията, но това е духовна технология

- Каква е била писмеността на траките и обвързана ли е тя с тази технология?

- Първата писменост, която е доказана с артефакти, по-стари с няколко хиляди години от египетските пирамиди, е била под формата на идеограми. Такива са намерени по нашите земи и дори и днес могат да се видят в например Врачанския и Старозагорския музей. Това е т.нар. дунавска писменост, както е позната в САЩ и в средите на европейските учени, защото така им е удобно да я нарекат. Всъщност става въпрос за писмеността на Балканска Тракия. Тя е много по-древна от египетската и шумерската – първична писменост, която отговаря на разбиранията за света на тези народи. Техните „технологии“ са свързани с машините на творенето. Става въпрос за образен език, който е уникален – бих казал дори първият глобален език. 

- Тук, в Странджа, има много тракийски могили. Има ли нещо наистина интересно в Бургаски регион, което може да се приеме за артефакт с важно значение?

- Много такива места има. Например Бегликташ е едно такова място. Наскоро бях там по време на възстановките, които, за жалост, бяха много посредствени – без да упреквам никого. Усеща се обаче, че хората имат възприятието, че това, което траките са правили по онези времена, е било само митологично. Факт е, че винаги има митология, но тя всъщност е най-външната част, която достига само до най-непосветената част от населението – т.нар. профани. Това е разказ, който помага на хората да навлязат макар и малко в това какво стои зад божествената натура на природата. Това донякъде прилича на древногръцките театри, които са били имитация на древните тракийски мистерии. И не го казвам просто така – самите гръцки антични автори твърдят това.

Беглигташ е едно свещено място. Там има много, много неща, които могат да се възстановят. Неща, с мащабите на Стоунхендж. Бегликташ не е само централната формация от скали, която е очевидна за всеки. Там има цял комплекс, някога населяван от хора, които са имали изключително отношение към природата. Това е било нещо по-голямо от поклонически център.

- Във Видинско един изследовател откри в комплекса около Белоградчишките скали т.нар. „ритуални ямки“, разположени на върховете на формациите. Свързани ли са те с тракийската цивилизация?

- Разбира се. Веднъж ми се случи около Бегликташ да съм в компания на археолози и траколози, без да знам, че те са такива. Аз говорех по тази тема и те изведнъж „пуснаха уши“, което е добре. Ще го кажа и пред вас. Тези ямки са басейни на свещена вода (не светена, а свещена). Защо? Защото древните, когато са изграждали своите сакрални места – свещени комплекси, те са следвали пътя на природните стихии. Те са смятали, че това е Божието проявление. Те не са се наемали да градят светилища, ако преди това не са забелязвали нещо вече създадено от природата – като действие на стихиите, на твореца на видимото и невидимото. Чак когато намерят нещо подобно, са започвали да оформят и дооформят – или повтарят творческият акт. 

Ямките са за създаване на свещена вода. Идеята е, че самите стихии – дъжда, който идва отгоре, бива осветен от слънцето. Затова са и на такива високи места. Самият този процес прави водата не каква да е. Тя придобива характера на осветена от самия Дух на сътворението – невидимата същност зад проявените начала в природата, която вече освещава и проявения свят. Често тези ямки са по двойки. Това е образ на двете светила – слънцето и луната. Това са двете очи – традиция, която е пренесена чак до Египет, но всъщност идва от тук. Това е доказано от археологическите разкопки. В Египет имаме привнасяне на цивилизация, защото артефакти се намират само от един момент нататък. Докато тук, в нашите земи, има артефакти от дълбока древност и се наблюдава развитие. Всъщност това значи, че тукашната култура не е дошла от някъде, тя просто се е зародила тук.

- Има спорове относно датировката на египетските пирамиди, но да се върнем на Бегликташ – кога и как е построен той, ако въобще можем да говорим за строителство?

- Бих казал, че там само е надграждано. Древните тракийци са следвали пътя на природата. Тези хора не искали да доказват факирски възможности в строителството. Техният живот не е бил просто да отидеш на църква и после да правиш какво си поискаш. Те са следвали цялостна доктрина за живота, обединен с природата. Бих казал, че Бегликташ е един от техните параклиси. Като тръгнете по пътеката в посока морския бряг там могат да бъдат видени множество постройки. Това е поклонически път – низ от параклиси и наистина има някаква особена сила на това място.

- Там прави впечатление, че на едно място могат да бъдат видяни събрани множество пеперуди, калинки и дори пчели. Сякаш насекомите са привлечени на първично ниво към Бегликташ?

- Определено мястото има мистика. Много хора обаче се заиграват с това и правят възстановки, но трябва да предупредя нещо – има опасности от тези „направи си сам“ дейности. Тези светлища са напуснати и вече не са функциониращи. Древните са били пазители на места като това – те не са оставали там за малко, а са живели там. В днешно време всеки може да отиде до Бегликташ, ползва се като туристическа атракция и се осквернява. Задайте си въпроса – може ли да считаме, че мястото е действащ свещен храм, ако всеки може да прави каквото си иска там? Представете си църква, в която всеки може да прави каквото си поиска. Това е невъзможно. 

- Защо историята на България, такава каквато я описвате вие, не се преподава в училище, не се пише в училищата?

- Много хора смятат, че прогресивното развитие може да се случи само когато се анулира миналото. Никога не може да има прогрес, ако няма надграждане на древното. Днешната история е по-лесна за смилане от масите, по-лесно се въздейства чрез нея. Преподава се това, защото така се внушава една нова идентичност, която няма нищо общо с истината. Ако човек има съзнание и знае собствената си история е много по-трудно да му бъде внушено нещо – например трансхуманизма. Няма власт и сила, която може да те промени, ако ти познаваш себе си. Тези проблеми са съществували във всички епохи, особено в медийната епоха, в която живеем сега. 

Хората биват дрогирани с всякаква информация, която обаче е безполезна. Корените на България умишлено се пренебрегват и дори понякога се представят в най-лошите им страни. Но това не значи, че в страната няма добри историци. Това е все едно да кажем, че заради грешките на глупави лекари да отричаме медицината.  

Ако трябва да говорим за фактите, се оказва, че в основата на цялата Европа са три етноса – келтите, траките и готите. Последните са на практика племе на траките. И така целият континент е заселен от тези всъщност два етноса – траки и келти. А между тях всъщност също има сериозна връзка, която развивам в последната си книга. Самите келтолози в наши дни вече признават, че те са взели своята култура от античния народ, който идва от Балканите – Туата де Данан. Бъдещето на Европа е в преоткриването на тези древни корени.


В категории: Животът


11
Коментара по темата
11.
Ева Филипова
03.04.2023 04:23:36
0
0
"хахаха" историк и археолог явно се срамува и не си пише името. Завистливо, поради собствените си професионални неуспехи, без никакви аргументи по темата, сипе неприязън. Но понеже е "хахаха", аз ще му "повярвам". Смешно-тъжно!
10.
кан Емилян първи Български
04.08.2019 09:09:01
3
1
това е светилище и требе да се преименува от тва турско име на име дето няма нищо с исляма име,и мусала требе да се преименува на Тангра
9.
Светла Борисова
02.08.2019 15:59:08
0
8
Много ценна статия. И аз съм съгласна, че светилищата изискват подобаващо отношение и поклонение. Следва да го имаме ние самите като българи за да може и другите народи да проявят респект към древното ни минало, а оттам и към нас като народ в настоящето.. Но и от нас зависи.
8.
Стойчо Петров
02.08.2019 09:28:12
2
10
Повече от 10 години следя борбата на института по Т-наука с невежите и злонамерени "капацитети" и това което мога да кажа е едно голямо "Благодаря"! Благодаря на Акад. Цветан Гайд и екипа му за задълбочените изследвания даващи светъл и проникновен поглед към нашата история!
7.
Бегликташ
01.08.2019 19:25:01
12
2
е природно образувание което може и да е ползувано за някакви ритуали, но да се сравнява със Стоунхендж е смешно.
6.
симеон
01.08.2019 19:13:46
0
10
Каква история се крие под тая земя българска - дълбоки са нашите корени и за това трябва да се говори много! А не да раболепничим и да се поддаваме на унизителното отношение към нас българите - ето че все по-ясно става кои са първите европейци!
5.
хихихихи
01.08.2019 18:07:09
14
5
"...известния български учен-траколог Цветан Гайд – директорът на Института по Т-наука."
Ха-ха-ха... Известен учен-траколог?! Известен сектант и предводител на сектантска църква, НЕ учен!!!! Питайте истинските учени и православните ни свещеници за него! Който го интересува, да потърси инфо в нета.
4.
хахаха
01.08.2019 17:42:00
16
6
мое ли да упоменете към коя точно академия членува акад. гайд, щото БАН не са чувАли за него, но още по-важното е, че бях на негова лекция прези изминалата година, този човек е шарлатанин и непрокопсаник, казвам го именно като историк и археолог, така че ще помоля да не ми триете коментара, скъпа колегия на флагман
3.
az
01.08.2019 12:37:05
22
8
тъпотии на празноглавец,
2.
Боцмана
01.08.2019 12:11:29
10
11
Издават ли вече касов бон или все още е с билет за кино!?
1.
Кристина
01.08.2019 11:41:44
7
17
Хубава статия!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори