×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • В 15:30 часа окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев ще даде извънредна пресконференция с подробности за открития кокаин
  • Латино ритми тази вечер ще завладеят бул.Алеко Богориди, спектакълът започва в 20 часа
  • EВН ще постави специални съоръжения, с които ще защити щъркелите
  • Президентът Румен Радев ще участва в тържественото отбелязване на 116-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в историческата местност „Петрова нива“
НА ЖИВО

Бегликташ е място с мащабите на Стоунхендж, част от светилище на траките


Бегликташ е място с мащабите на Стоунхендж, част от светилище на траките
Траките са един от общо двата етноса, изградили цивилизацията в Европа, бъдещето на Стария континент е преоткриването на този корен, смята акад. Цветан Гайд
01 Август 2019, Четвъртък, 10:33 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Археологични разкопки показват, че цивилизацията, обитавала нашите земи, е по-стара от тази на древните египтяни

Преди седмица репортер на Флагман.БГ разговаря с известния български учен-траколог Цветан Гайд – директорът на Института по Т-наука. Първата част от нашия задълбочен разговор бе на темата за историята на траките и как всъщност това древно племе, което днешната наука на практика нарича „варвари“, всъщност са в основата на цивилизацията на Балканите. 

Представяме ви втора част от дългия ни разговор за древната култура на траките с академик Цветан Гайд. Темата са древните светилища на траките, техният език, както и произхода на хората, населяващи днес България и Европа. ВИЖТЕ ПЪРВАТА ЧАСТ НА ИНТЕРВЮТО. 

- Акад.Цветан Гайд, говорите за „технология“ на езика на траките, но какво точно имате предвид?

- Тракийските племена са имали общ древен език и са говорили на различни диалекти. Например общото наименование на българите идва от думата „бохар“, която всъщност значи „боготворчески“. Това е езикът, който племето Бешой употребяват. От там произлиза и известната книга Библия Бешой – един от най-древните ръкописни преводи на библията. От името на езика бохарски, произлиза и наименуванието на българите – всъщност терминът значи „боготворци“. Най-голямото свещенодействие за траките е бил езикът им. Те са вярвали, че имат първичен език, съществуващ още преди времето на Вавилонската кула – език, с който каквото призовеш, то ти се подчинява. Това е техният завет  и там е технологията, но това е духовна технология

- Каква е била писмеността на траките и обвързана ли е тя с тази технология?

- Първата писменост, която е доказана с артефакти, по-стари с няколко хиляди години от египетските пирамиди, е била под формата на идеограми. Такива са намерени по нашите земи и дори и днес могат да се видят в например Врачанския и Старозагорския музей. Това е т.нар. дунавска писменост, както е позната в САЩ и в средите на европейските учени, защото така им е удобно да я нарекат. Всъщност става въпрос за писмеността на Балканска Тракия. Тя е много по-древна от египетската и шумерската – първична писменост, която отговаря на разбиранията за света на тези народи. Техните „технологии“ са свързани с машините на творенето. Става въпрос за образен език, който е уникален – бих казал дори първият глобален език. 

- Тук, в Странджа, има много тракийски могили. Има ли нещо наистина интересно в Бургаски регион, което може да се приеме за артефакт с важно значение?

- Много такива места има. Например Бегликташ е едно такова място. Наскоро бях там по време на възстановките, които, за жалост, бяха много посредствени – без да упреквам никого. Усеща се обаче, че хората имат възприятието, че това, което траките са правили по онези времена, е било само митологично. Факт е, че винаги има митология, но тя всъщност е най-външната част, която достига само до най-непосветената част от населението – т.нар. профани. Това е разказ, който помага на хората да навлязат макар и малко в това какво стои зад божествената натура на природата. Това донякъде прилича на древногръцките театри, които са били имитация на древните тракийски мистерии. И не го казвам просто така – самите гръцки антични автори твърдят това.

Беглигташ е едно свещено място. Там има много, много неща, които могат да се възстановят. Неща, с мащабите на Стоунхендж. Бегликташ не е само централната формация от скали, която е очевидна за всеки. Там има цял комплекс, някога населяван от хора, които са имали изключително отношение към природата. Това е било нещо по-голямо от поклонически център.

- Във Видинско един изследовател откри в комплекса около Белоградчишките скали т.нар. „ритуални ямки“, разположени на върховете на формациите. Свързани ли са те с тракийската цивилизация?

- Разбира се. Веднъж ми се случи около Бегликташ да съм в компания на археолози и траколози, без да знам, че те са такива. Аз говорех по тази тема и те изведнъж „пуснаха уши“, което е добре. Ще го кажа и пред вас. Тези ямки са басейни на свещена вода (не светена, а свещена). Защо? Защото древните, когато са изграждали своите сакрални места – свещени комплекси, те са следвали пътя на природните стихии. Те са смятали, че това е Божието проявление. Те не са се наемали да градят светилища, ако преди това не са забелязвали нещо вече създадено от природата – като действие на стихиите, на твореца на видимото и невидимото. Чак когато намерят нещо подобно, са започвали да оформят и дооформят – или повтарят творческият акт. 

Ямките са за създаване на свещена вода. Идеята е, че самите стихии – дъжда, който идва отгоре, бива осветен от слънцето. Затова са и на такива високи места. Самият този процес прави водата не каква да е. Тя придобива характера на осветена от самия Дух на сътворението – невидимата същност зад проявените начала в природата, която вече освещава и проявения свят. Често тези ямки са по двойки. Това е образ на двете светила – слънцето и луната. Това са двете очи – традиция, която е пренесена чак до Египет, но всъщност идва от тук. Това е доказано от археологическите разкопки. В Египет имаме привнасяне на цивилизация, защото артефакти се намират само от един момент нататък. Докато тук, в нашите земи, има артефакти от дълбока древност и се наблюдава развитие. Всъщност това значи, че тукашната култура не е дошла от някъде, тя просто се е зародила тук.

- Има спорове относно датировката на египетските пирамиди, но да се върнем на Бегликташ – кога и как е построен той, ако въобще можем да говорим за строителство?

- Бих казал, че там само е надграждано. Древните тракийци са следвали пътя на природата. Тези хора не искали да доказват факирски възможности в строителството. Техният живот не е бил просто да отидеш на църква и после да правиш какво си поискаш. Те са следвали цялостна доктрина за живота, обединен с природата. Бих казал, че Бегликташ е един от техните параклиси. Като тръгнете по пътеката в посока морския бряг там могат да бъдат видени множество постройки. Това е поклонически път – низ от параклиси и наистина има някаква особена сила на това място.

- Там прави впечатление, че на едно място могат да бъдат видяни събрани множество пеперуди, калинки и дори пчели. Сякаш насекомите са привлечени на първично ниво към Бегликташ?

- Определено мястото има мистика. Много хора обаче се заиграват с това и правят възстановки, но трябва да предупредя нещо – има опасности от тези „направи си сам“ дейности. Тези светлища са напуснати и вече не са функциониращи. Древните са били пазители на места като това – те не са оставали там за малко, а са живели там. В днешно време всеки може да отиде до Бегликташ, ползва се като туристическа атракция и се осквернява. Задайте си въпроса – може ли да считаме, че мястото е действащ свещен храм, ако всеки може да прави каквото си иска там? Представете си църква, в която всеки може да прави каквото си поиска. Това е невъзможно. 

- Защо историята на България, такава каквато я описвате вие, не се преподава в училище, не се пише в училищата?

- Много хора смятат, че прогресивното развитие може да се случи само когато се анулира миналото. Никога не може да има прогрес, ако няма надграждане на древното. Днешната история е по-лесна за смилане от масите, по-лесно се въздейства чрез нея. Преподава се това, защото така се внушава една нова идентичност, която няма нищо общо с истината. Ако човек има съзнание и знае собствената си история е много по-трудно да му бъде внушено нещо – например трансхуманизма. Няма власт и сила, която може да те промени, ако ти познаваш себе си. Тези проблеми са съществували във всички епохи, особено в медийната епоха, в която живеем сега. 

Хората биват дрогирани с всякаква информация, която обаче е безполезна. Корените на България умишлено се пренебрегват и дори понякога се представят в най-лошите им страни. Но това не значи, че в страната няма добри историци. Това е все едно да кажем, че заради грешките на глупави лекари да отричаме медицината.  

Ако трябва да говорим за фактите, се оказва, че в основата на цялата Европа са три етноса – келтите, траките и готите. Последните са на практика племе на траките. И така целият континент е заселен от тези всъщност два етноса – траки и келти. А между тях всъщност също има сериозна връзка, която развивам в последната си книга. Самите келтолози в наши дни вече признават, че те са взели своята култура от античния народ, който идва от Балканите – Туата де Данан. Бъдещето на Европа е в преоткриването на тези древни корени.


В категории: Животът


Оперират Жан-Клод Юнкер
Оперират Жан-Клод Юнкер 17/08/2019, Събота 21:04 1
10
Коментара по темата
10.
кан Емилян първи Български
04.08.2019 09:09:01
3
1
това е светилище и требе да се преименува от тва турско име на име дето няма нищо с исляма име,и мусала требе да се преименува на Тангра
9.
Светла Борисова
02.08.2019 15:59:08
0
7
Много ценна статия. И аз съм съгласна, че светилищата изискват подобаващо отношение и поклонение. Следва да го имаме ние самите като българи за да може и другите народи да проявят респект към древното ни минало, а оттам и към нас като народ в настоящето.. Но и от нас зависи.
8.
Стойчо Петров
02.08.2019 09:28:12
2
8
Повече от 10 години следя борбата на института по Т-наука с невежите и злонамерени "капацитети" и това което мога да кажа е едно голямо "Благодаря"! Благодаря на Акад. Цветан Гайд и екипа му за задълбочените изследвания даващи светъл и проникновен поглед към нашата история!
7.
Бегликташ
01.08.2019 19:25:01
10
2
е природно образувание което може и да е ползувано за някакви ритуали, но да се сравнява със Стоунхендж е смешно.
6.
симеон
01.08.2019 19:13:46
0
9
Каква история се крие под тая земя българска - дълбоки са нашите корени и за това трябва да се говори много! А не да раболепничим и да се поддаваме на унизителното отношение към нас българите - ето че все по-ясно става кои са първите европейци!
5.
хихихихи
01.08.2019 18:07:09
13
5
"...известния български учен-траколог Цветан Гайд – директорът на Института по Т-наука."
Ха-ха-ха... Известен учен-траколог?! Известен сектант и предводител на сектантска църква, НЕ учен!!!! Питайте истинските учени и православните ни свещеници за него! Който го интересува, да потърси инфо в нета.
4.
хахаха
01.08.2019 17:42:00
14
6
мое ли да упоменете към коя точно академия членува акад. гайд, щото БАН не са чувАли за него, но още по-важното е, че бях на негова лекция прези изминалата година, този човек е шарлатанин и непрокопсаник, казвам го именно като историк и археолог, така че ще помоля да не ми триете коментара, скъпа колегия на флагман
3.
az
01.08.2019 12:37:05
18
8
тъпотии на празноглавец,
2.
Боцмана
01.08.2019 12:11:29
8
11
Издават ли вече касов бон или все още е с билет за кино!?
1.
Кристина
01.08.2019 11:41:44
7
16
Хубава статия!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лидерът на НФСБ: Ще се разделим с ГЕРБ, ако жертват националните интереси, за да напълнят гушите на определени лобита Лидерът на НФСБ: Ще се разделим с ГЕРБ, ако жертват националните интереси, за да напълнят гушите на определени лобита

ДПС възвърна позициите си във властта след отстраняването на Цветан Цветанов, смята Валери Симеонов

Вандали строшиха бариерата към Солниците Вандали строшиха бариерата към Солниците

В района има камери за видеонаблюдение, извършителите може и да бъдат установени

Волен вика полиция на плажа, взели му шезлонга Волен вика полиция на плажа, взели му шезлонга

Високите децибели на гласа му се чували чак до вътрешността на намиращия се в тясна близост къмпинг „Смокиня“

Кристиан Костов стана жена Кристиан Костов стана жена

Крис е все по-изнежен, а дрехите му са като от гардероба на някое момиче - синя риза с широки цветни ръкави, тъмен панталон два пръста над глезените

И тази чалгарка иска да стане известна с дупето си И тази чалгарка иска да стане известна с дупето си

Десита е новата звезда

Възпитател открадна 100 бона печалба от лотарията на ученик Възпитател открадна 100 бона печалба от лотарията на ученик

На първа инстанция съдия Албена Великова районния съд в Кубрат прие за категорично доказано, че билетът е бил на ученика

Пищова гуляе с 25 какички преди да стане порядъчен пенсионер Пищова гуляе с 25 какички преди да стане порядъчен пенсионер

Димитър Маринов, както е истинското име на Пищова, почерпил гостите си с десетки литри уиски и водка, но самият той не близнал и капка

Политическа бомба! ДПС издига Милко Калайджиев за кмет Политическа бомба! ДПС издига Милко Калайджиев за кмет

Самият Милко Калайджиев е разкривал многократно, че иска да стане кмет

Убийството на Криси от Сотиря възкреси кошмар отпреди 19 години Убийството на Криси от Сотиря възкреси кошмар отпреди 19 години

Тогава изнасилена и удушена беше 6-годишната Деница от Нови пазар

Размирици в Омуртаг след катастрофа с пиян съветник на ДПС Размирици в Омуртаг след катастрофа с пиян съветник на ДПС

Общинският съветник и местен лидер на ДПС Халил Басриев, за когото протестиращите твърдят, че бидейки пиян е причинил катастрофата

Оперират Жан-Клод Юнкер Оперират Жан-Клод Юнкер Председателят на Европейската комисия се е върнал по спешност в Люксембург от Австрия, за да постъпи в болница Дядо изключи компютъра на внука си и се случи нещо ужасяващо Дядо изключи компютъра на внука си и се случи нещо ужасяващо

Дядото помоли внука си за помощ, докато той играел на компютъра

Ню Йорк Таймс: ТАД Груп са ударили НАП по руски модел Ню Йорк Таймс: ТАД Груп са ударили НАП по руски модел

Изданието се позовава на американски официални лица, които следят отблизо дейността на Русия

Русия ограничи вноса на свинско от България Русия ограничи вноса на свинско от България

 Федералната служба за ветеринарен и фитосанитарен надзор информира, че поради влошаването на епидемиологичната ситуация при африканската чума по свинете в България и Словакия

Жена забеляза зачервяване на ръката на малкия си син, оказа се, че той е на прага на смъртта Жена забеляза зачервяване на ръката на малкия си син, оказа се, че той е на прага на смъртта

41-годишната Александра Руди била толкова разтревожена от зачервяването на кожата на малкия Ийвън, че тя се обърнала към лекарите в извънработно време

Късметлия спечели 209 милиона евро с билет от 2 евро Късметлия спечели 209 милиона евро с билет от 2 евро

Падналият джакпот е рекорден за Италия

Ужас без край! Още един млад спортист премазан от влак Ужас без край! Още един млад спортист премазан от влак

Жертвата отново е била със слушалки на ушите

Стрелба във Филаделфия, шестима полицаи ранени Стрелба във Филаделфия, шестима полицаи ранени

Стрелецът е стар познайник на органите на реда

Скандали и сълзи в Самотраки, измъчени туристи се редят на дълги опашки за ферибота Скандали и сълзи в Самотраки, измъчени туристи се редят на дълги опашки за ферибота

Наши сънародници разказаха, че извозват автомобилите им, но хората не са допуснати с аргумента, че фериботът не е оборудван със спасителни лодки

Севернокорейка и синът ѝ избягаха в Сеул и умряха от... глад Севернокорейка и синът ѝ избягаха в Сеул и умряха от... глад

Майката, идентифицирана само с фамилията Хан, и шестгодишният й син са намерени на 31 юли, около два месеца след смъртта им

Първан СИМЕОНОВ, социолог Първан СИМЕОНОВ, социолог Преходът свърши. Повече хора са разочаровани, защото очакваха по-хубави резултати, но те са такива, каквито си ги направихме Виц на деня Виц на деня Жената е като бебето... ако не я наглеждаш може да лапне нещо без да иска! Виц на деня Виц на деня Кандидатствах за работа в офис... питаха ме с къв език съм! Викам "с грапав"... и ме изгониха! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Британските учени никога не лъжат. Те искрено вярват в тия глупости.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори