×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кокаинът се завръща. И за това са виновни технологиите


Кокаинът се завръща. И за това са виновни технологиите
В Европа употребата на опиоиди постоянно намалява благодарение на прагматични политики
29 Юни 2019, Събота, 16:20 ч.
Автор: Investor.bg

Новият ръст в употребата на кокаин се подхранва от все по-нарастващо снабдяване и удобството на технологиите

„Юбъризация“ на търговията с кокаин? Това не е шега. Актуални доклади за употребата на наркотика от ООН и Европейския съюз показват, че пазарът на кокаин нараства драстично и технологичният напредък има много общо, посочва Bloomberg в свой материал.

Опиоидната епидемия до голяма степен остава феномен в САЩ, разпалвана от широката достъпност на медицински опиати и лошия законодателен отговор. В Европа употребата на опиоиди постоянно намалява благодарение на прагматични политики, които се борят със стигмата около използването на медикаменти и терапии срещу стреса, вместо да я подсилват. Но за разлика от опиоидите, употребата на кокаин бележи ръст и на двата основни пазара – Северна Америка и Европа, посочват от Службата на ООН за наркотиците и престъпността.

Новият ръст в употребата на кокаин се подхранва от все по-нарастващо снабдяване. Според ООН предполагаемото производство в глобален мащаб на наркотика е достигнало абсолютен рекорд от 1976 тона през 2017 г. - последната година, за която има достъпни данни. Това е над два пъти повече от размера на производство пред 2013 г. и с 25% повече от този през 2016 г.

Основната причина е, че производството в Колумбия – най-големия производител на кока, е нараснало повече от три пъти в периода между 2013 г. и 2017 г. Това на свой ред се дължи отчасти на по-малкия брой операции срещу производители, както и на процеса по помиряване на колумбийските бунтовници от ФАРК и силите на реда. В някои отдалечени части на страната, където законните култури не са икономически изгодни, крайнолевите бунтовници са изместени от организации с търговски, а не с идеологически мотиви.

По данни на Европейския мониторингов център на наркотиците и наркотичните зависимости кокаинът, който в момента се продава на дребно в Европа, е един от най-чистите от десетилетие насам. Това означава, че има много от него и няма нужда да се добавят примеси. В същото време цените на едро падат, по-драстично в Европа, където те традиционно са по-високи заради чисто географски причини, но същата тенденция се наблюдава и в САЩ. Цените на дребно също намаляват леко през последните години, независимо от високата чистота на наркотика.

Това е така, защото пазарът вече е различен. Опровергавайки широкоразпространеното схващане, че младите хора днес са отдадени на по-здравословен начин на живот, хората на възраст между 18 и 25 години са най-големите потребители на кокаин и на двата пазара. Една от причините за това би могла да бъде тази, че самият пазар на наркотика е станал все по-технологично ориентиран, а не толкова монополизиран от престъпници – това е един модерен, предприемачески и конкурентен пазар.

В доклада на европейската агенция за 2019 г. се посочва, че пазарът става все по-фрагментиран, разхлабен откъм контрол, и с все по-хоризонтална структура. Също така на него успяват да навлизат по-малки групи, използвайки набор от нови технологии като криптиране, пазари в Дълбокия интернет, социални мрежи и криптовалути. Разбира се, в Дълбоката мрежа и чрез други технолгично ориентирани операции се продават различни видове наркотици, но кокаинът е с особено добро пазарно представяне в съвременната система за дистрибуция.

Той се употребява от много добре позиционирани в обществото хора, които обикновено го поръчват по същия начин като пицата например. Точно тук се появяват кол-центровете и кокаиновите таксита.

Другото преимущество на кокаина по отношение на изграждане на съвременна пазарна инфраструктура е високата цена за грам и голямата разлика между цените на едро и дребно. Брутният марж на печалбата при търговците на кокаин на дребно достига средно над 40 долара на грам през 2017 г. За сравнение при дилърите на хероин той е 25 долара. И част от тази печалба отива за изграждането на изкусна търговска инфраструктура. Ръстът в употребата на кокаин по свой начин е също толкова притеснителна тенденция, колкото и опиоидната епидемия в САЩ, макар че не отнема живота на толкова много хора. Поне в Европа броят на хората, които търсят лечение на зависимостта си от кокаин, нараства с 35% от 2014 г. насам. Също така употребата му е причина за труден за изчисляване брой смъртни случаи вследствие на сърдечносъдови болести. Достъпността на кокаина в комбинация с технологично напредналия пазар са опасни, особено за младите хора. Държавите, които оформят най-големите пазари за наркотика, трябва да направят повече за справянето с ръста в производството в Латинска Америка – може би като предлагат на фермерите повече, за да преминат към отглеждане на законни култури, отколкото колумбийското правителство може. В същото време в Европа и САЩ може да се направи повече по отношение на технологични методи, чрез които потребителите на наркотика да бъдат отказвани от него. Едно от предложенията в европейския доклад е използването на виртуална реалност за справяне с нуждата от употреба на наркотици. „Войната срещу наркотиците“ от последните четири десетилетия се оказа до голяма степен неуспешна, но това означава просто, че трябват по-добри и по-хитри начини за справяне със завръщането на кокаина на пазара.


В категории: Бизнес


Коментари
Флагман.БГ Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка 23/04/2024, Вторник 17:20 9
Флагман.БГ Забравете за IQOS в заведенията! Забравете за IQOS в заведенията! 23/04/2024, Вторник 17:00 2
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Глобите ще са в размер между 500 и 5000 лв. Полицията пък държи отговорни нарушителите на ЗДвП Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София KRONOSPAN DESIGN CENTER SOFIA  обяви Седмица на отворените врати Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Били са и в сградата на Централното управление на Агенция "Митници" Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Ще продължим да работим конструктивно с всички вас, можете да разчитате на мен, подчерта проф. Мария Нейкова Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Селекцията от продукти в аутлета се различава от останалите обекти, като включва и артикули от предишни колекции Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Политикът шокира с новия си външен вид, стопил се е наполовина Първо във Флагман.бг: Ясна е листата на ПП-ДБ в Бургас, има две изненади Първо във Флагман.бг: Ясна е листата на ПП-ДБ в Бургас, има две изненади Николай Денков, а не Кирил Петков ще е водач, а третата позиция ще е за Атанас Атанасов Забравете за IQOS в заведенията! Забравете за IQOS в заведенията! Внесени са промени в закона за здравето Провал на първото заседание на парламентарната комисия за „Турски поток“ Провал на първото заседание на парламентарната комисия за „Турски поток“ То протече в процедурни спорове и без никакво действие по същество
Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори