×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

На евровота ще проличи в каква Европа искаме да живеем


02 Януари 2019, Сряда, 15:03 ч.

След Брекзит дори има все по-засилваща се подкрепа за ЕС

 

Огнян Златев e ръководител на Представителството на Европейската комисия в София от 2013 г. Работи за Европейската комисия от 2011 г. като началник на отдел „Комуникации“ в Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“. Завършил е СУ „Св. Климент Охридски” специалност „Класическа филология” и има допълнителна квалификация по политически и стратегически комуникации. Бил е член на УС на БНТ. През 1998 г. основава и управлява неправителствената организация Център за развитие на медиите в България, която успешно се развива през годините и създава контакти не само с българските журналисти в страната, но и участва на регионално равнище в различни мрежи, които са се създали на Балканите. Като експерт е работил за ЮНЕСКО, Световната банка и ОССЕ по теми като саморегулация в медиите, свобода на печата в страни в преход като страните от Западните Балкани, Централна Азия, Кавказкия регион, Близкия изток. Сред другите длъжности, които е заемал, са директор на Информационния център на Институт "Отворено общество" в София, ръководител на Центъра на Би Би Си в България и служител по обмен на специалисти в Британския съвет в България, пише monitor.bg

- Г-н Златев, наистина ли мониторинговият доклад за страната ни беше толкова положителен, каквито бяха оценките, или има още върху какво да работим?

- Докладът от гледната точка на Европейската комисия, както винаги, е обективен и точен. Разбира се, може да се дават различни интерпретации. Комисията всъщност отчита постигнатото по зададени параметри. В случая отчита, че България се справя добре, изпълнила е част от 17-те препоръки, посочени в предишния доклад. Това дава основание на комисията да заяви, че наблюдението по три от шестте показателя може да бъде спряно временно. Има още какво да се желае. Оценява се постигнатото, но в същото време ни казва, че има още малко работа, насърчава България да я довърши.

- Наистина ли това беше най-добрият доклад за страната ни?

- Факт е, че за първи път комисията заяви, че спира временно наблюдението по три от шест показателя. За мен това е положителна оценка. Оттам насетне не бива да забавяме темпото, да не смятаме, че работата вече е свършена, а да продължим да работим. Това е от полза за българските граждани.

- А може ли да се надяваме, че следващата година ще бъде последният доклад за страната ни?

- Всичко зависи от българските власти, които трябва да довършат работата по оставащите три показателя и чрез това да убедят Европейската комисия, че реформите са необратими. Ние също бихме желали този механизъм да приключи успешно. Не бих се наел да давам прогнози, но сме оптимисти. Виждаме, че работата върви в правилната посока.

- Казвахте, че е необходима още работа. Друга голяма тема е Шенген. Ще бъдем ли част от пространството в най-скоро време?

- От гледна точка на Европейската комисия темата Шенген е приключила още през 2011 година. От тогава институцията периодично заявява, че България и Румъния са изпълнили техническите изисквания. Европейският парламент също периодично излиза с резолюции, с които настоява България и Румъния да бъдат приети. От там насетне въпросът е политически, а не юридически. Всичко зависи от държавите-членки и доколко някои от тях все още имат резерви за това дали двете страни ще станат членки на шенгенското пространство. От наша гледна точка България и Румъния трябва да бъдат приети, но кога ще стане факт това не мога да кажа. Искаме да е максимално бързо, но решението не е в нашите ръце.

- Как си обяснявате забавянето?

- Обяснявам си го с политическата конюнктура в отделните държави-членки, които изразяват резерви. Не виждам с какво друго. Навсякъде се провеждат избори и това е удобна възможност да се отклони вниманието от вътрешни проблеми или да се търси някаква подкрепа. Затова казах, че въпросът не е юридически.

- Тежка година изпрати Европейският съюз. Какъв е анализът ви, кои са най-големите предизвикателства занапред - Брекзит, миграцията, проблемът със сигурността и тероризма?

- Можем да кажем, че последните 7-8 години са уникални в модерната история на Европа, защото бяха изпълнени с динамични предизвикателства. Само за няколко години се случиха толкова много неща - бежанска и икономическа криза, кризата в Гърция, проблеми със сигурността. Основните предизвикателства, с които се справяхме, бяха точно тези. Едно от тях е продължаващата миграция и все още нежеланието на част от държавите-членки да се постигне напредък по отношение на реформата на политиката за миграция.

- Решихме ли обаче мигрантския проблем?

- Все още не е решен окончателно. Само дотолкова, доколкото имаме доказателства от статистиката, че притокът на мигранти в ЕС през последните няколко години трайно намаля. В сравнение с равнищата от началните години на кризата - 2013 година има намаление до 97% от броя на мигрантите, които се опитват да влязат на територията на ЕС. От друга страна обаче продължаваме да не намираме общото съгласие как да се справим с хората, които вече са на наша територия. Има държави членки, които все още се противопоставят на предложението на ЕК за релокация, за интеграция. Говори се за реформа на т.нар. Дъблински регламент. За съжаление отново имаме политически въпрос и той трябва да бъде решен с консенсус. Да се надяваме, че нашите румънски колеги, на базата на постигнати договорености, ще успеят да завършат реформата по отношение на миграцията. Брекзит също беше една много голяма тема.

- Има ли губещи и печеливши тук?

- Разбира се, че не е добре, когато една държава членка напуска ЕС. Това не е добре и за двете страни. От друга страна обаче, след като имаме волеизявление на гражданите във вид на референдум, ние уважаваме тяхното решение. Споразумението, което постигнахме, е най-доброто при тези обстоятелства. Оттам насетне кога и как ще бъде прието и ще влезе ли в действие, предстои да видим. Навлизаме отново в полето на хипотезите. Европейската комисия обяви и че има нещо като план Б, ако британският парламент откаже да подкрепи това споразумение. И при този вариант на 29 март, когато е датата за прекратяване на членството на Великобритания, тя ще излезе без договор. За нас най-важното е бъдещите ни взаимоотношения да са на здрава основа. Има области, които са важни за двете страни - като сигурността, миграцията. Друг важен въпрос е и укрепването на цифровата икономика на бъдещето, която ще осигури нови работни места. Тук трябва да подчертаем и усилията на българския еврокомисар Мария Габриел. Също така е важно за нас приемането на следващия бюджет на ЕС след 2021 година. Надяваме се догодина това да стане факт. Важно е за нас, защото в противен случай не можем да говорим за някаква перспектива. Всички искаме ЕС да стане още по-силен и да затвърди ролята си на глобален лидер.

- Възможно ли е това?

- Възможно е. Знам, че е трудно, но е напълно възможно.

- Не се ли притеснявате от евроскептицизъм?

- Не, по никакъв начин. Това, че има евроскептицизъм, означава, че съюзът е основан на демократични ценности. Всеки може да изрази мнението си. Хубаво е да чуеш критика, да търсиш градивното в нея. Не виждам обаче как евроскептицизмът ще доведе до продължаващо разцепление. Ако проследите тенденцията, ще видите, че точно след Брекзит има все по-засилваща се подкрепа за Европейския съюз като цяло. Това е чудесно, защото предстоят и избори. Смятам, че европейските граждани започват да осъзнават все по-ясно, че единственият успешен вариант, за да продължим напред, е да сме заедно. Нито една държава нямаше да може да се справи сама с предизвикателствата, за които споменах. Затова смятам, че няма опасност от разцепление. Колкото до тези, които предричат краха на ЕС, за тях бих перифразирал Марк Твен „Сведенията за моята смърт са силно преувеличени“. По-добре да се концентрираме върху това как да направим нашия Европейски съюз още по-силен и успешен.

- Накратко - каква година изпрати ЕС?

- Сложна, трудна, но пък ни направи и по-силни. Справихме се с предизвикателствата. Смятам, че ЕС достатъчно добре заяви себе си като глобален играч на световната сцена. Успяхме да постигнем споразумения за безмитна търговия с Канада, Япония. В момента преговаряме с държавите от Латинска Америка. Твърдението, че ЕС вече не е привлекателен и желан партньор, не са основателни.

- Ще успее ли Европа да се справи с тероризма?

- Проблемът с тероризма не е само на Европа. Той е глобален и затова са необходими глобални усилия. ЕС предлага нови решения и партньорство с цялата демократична общност по света, за да можем да се противопоставим заедно. Затова са и предложенията, например за засилване на сътрудничеството между разузнавателните служби, обмена на информацията, охраната по границите. Особено внимание се отделя на т.нар.кибертероризъм, защото знаете, че през последните 1-2 години станахме свидетели на това какво може да се направи през интернет пространството.

- Предстоят евроизбори, с какво са важни за нас? Какво да знаят българите като европейски граждани?

- Те са важни, защото със своя вот българските и всички европейски граждани ще покажат в каква Европа искаме да живеем, в каква посока искаме да вървим. Не бива да се забравя, че всички тези регламенти и директиви, които идват от Европейския съюз, са своеобразни закони. Тези европейски правила и закони се приемат и одобряват от Европейската комисия и от депутатите от Европарламента. А точно тези депутати са избрани от нас. Така че когато даваме гласа си, нека знаем, че от нас зависи кой ще ни представлява в Европейския парламент. Те са упълномощени от нас, а ние с гласа си им даваме тази власт. Така че е добре да вземаме отговорни и информирани решения.

- Очаквате ли все пак да са по-активни вече българските граждани за разлика от преди?

- Смятам, че последната година и половина-две показаха един по-активен образ на българските евродепутати. Самата институция Европейски парламент вече е по-позната на българските граждани. Мисля си, че българските граждани са достатъчно съзнателни да разберат, че всеки един трябва да вземе отношение по въпроса за предизвикателствата пред нас. Моите очаквания са, че избирателната активност ще бъде по-висока, което е добре за цялата демократична общност. Това, което зависи от нас, го правим. Участваме в различни информационни кампании, обясняваме на хората защо е важно да се гласува.


В категории: Евроизбори


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пепи Еврото навремето бил шеф на Гешев – наказал го с командировка в Перник Пепи Еврото навремето бил шеф на Гешев – наказал го с командировка в Перник Причината за санкцията - "не подписах едно обвинение" Какво се случва с карнобатския земеделец, опитал да продаде дрога за 1 млн.лева на ченгета под прикритие Какво се случва с карнобатския земеделец, опитал да продаде дрога за 1 млн.лева на ченгета под прикритие Кирчо Делев остава в ареста  Войната в сянка между Израел и Иран излезе на показ. Какво следва? Войната в сянка между Израел и Иран излезе на показ. Какво следва? Атаката на Иран разпали страхове, че войната в Газа ще причини регионален хаос Иван от Камено се покая за тази катастрофа, отнела човешки живот в Айтос, получи 6 години затвор Иван от Камено се покая за тази катастрофа, отнела човешки живот в Айтос, получи 6 години затвор Присъдата му ще бъде намалена с 1/3 заради реда на протичане на съдебното производство  Бургазлия с екзотично предложение за Синята зона, старите собственици да паркират с приоритет Бургазлия с екзотично предложение за Синята зона, старите собственици да паркират с приоритет Не може новодомците да са по-привилегировани от нас, живущите в домовете си от 25 и повече години, казва гражданин с инициали Г.А. Мастит бизнесмен започва да строи град у нас - на около 3 км от пътя Бургас – Варна Мастит бизнесмен започва да строи град у нас - на около 3 км от пътя Бургас – Варна Комплекс от десетки еднофамилни жилищни сгради ще се появи съвсем скоро на това място  Ергенката Виктория със солидни връзки в БФС, организирала „Футболист на годината“ Ергенката Виктория със солидни връзки в БФС, организирала „Футболист на годината“ Чернокосата участничка в любовното шоу имала корави връзки в БФС, родителите й били сред най-уважаваните в спортните среди Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри Работодателите чакат над 5-6 хиляди души от Узбекистан, но обработката на документите се бави Внимание: Хвърчат пачки по стотачки, ама фалшиви Внимание: Хвърчат пачки по стотачки, ама фалшиви Броят на спипаните ментета удари 17-годишен рекорд Под паркинга на ул."Ген. Гурко" има бомбоубежища, преработваме проекта за етажно съоръжение Под паркинга на ул."Ген. Гурко" има бомбоубежища, преработваме проекта за етажно съоръжение Приоритет в следващите месеци ще е строителство на такива съоръжения и в жк „Възраждане”, предстоят обществени обсъждания за предвидените терени, каза арх. Тихомир Райчев
Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Става въпрос за забавените ремонти в района на блоковете 15-16 и 25-28 Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Спасени от огнената стихия са само две мечки Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Някои неща се случват в тялото ми и не успях да следвам графика, който исках, като не можеш - не можеш, споделя испанецът Почина тик ток сензация Почина тик ток сензация Тя докосна част от живота ви лично и част от живота ви чрез нейния огромен живот на друга платформа, каза майката на влиятелната знаменитост Джаки Коен Рот Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Ти си необикновена жена, каза й Алекс на сбогуване Той е причината Мара Отварачката да стане певица Той е причината Мара Отварачката да стане певица Признанието е от самата Мария  Журито го спъна за рекордна победа Журито го спъна за рекордна победа Зомбори пък отново направи страхотно изпълнение, като поп фурия DARA Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Според първоначалната информация от полицията общо 42 случая са регистрирани в Патра, Илия, Закинтос, Солун, Халкидики, Янина, Кардица, Лариса, островите Корфу, Родос и Крит Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Геополитическото обостряне допринася за тревожността на пазара, тъй като суровият петрол Brent регистрира най-голямото си покачване от месеци, надхвърляйки от 90 долара за барел Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Екстра Нина гневна на фолк елементи като Дебора 
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори