×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ненадейната реч на Румен Радев за 10 ноември: Помахване на Запад, бой по Борисов и доза сиромахомилство


Ненадейната реч на Румен Радев за 10 ноември: Помахване на Запад, бой по Борисов и доза сиромахомилство
Президентът изненада с обръщението си към нацията по повод падането на тоталитарния режим
10 Ноември 2018, Събота, 17:30 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Частта за данъка върху старите автомобили не бе на място и налага спорна теза


В петък президентът Румен Радев изненадващо направи обръщение към нацията по повод падането на комунизма.

Реч за 10 ноември от този държавен глава донякъде звучи парадоксалновсе пак той бе номиниран за президент от БСП, макар формално да бе издигнат от инициативен комитет като „независим“. Поддръжниците на партията на бившите комунисти по правило не обичат тази дата, тъй като са носталгично настроени към тоталитарния режим.

Румен Радев обаче от самото начало на мандата – със състава на служебното правителство, показа, че няма намерение да се съобразява със соцпартията и ще се еманципира от нея.

Речта на президента всъщност следва да гали ухото на всеки прозападен гражданин – тя критикува заплахите за демокрацията у нас, атаките върху свободите и медиите, лобизмът и корупцията, атрофиращите институции. Феновете на Изтока и Русия не са особено чувствителни на тези теми.

Политически наблюдатели смятат, че Румен Радев продължава да се самовъзприема като контрапункт на ГЕРБ и Бойко Борисов. Всъщност речта удря определено и в тази посока.

„Пропагандата задушава плурализма. Свободомислието се наказва. Възродиха се познатите механизми на партията-държава. Демократичните институции атрофират. Решенията се вземат на тъмно, често еднолично. Лобизмът и корупцията пронизват цялата система на държавно управление и го правят арогантно, без страх от санкция.“ Този впечатляващ фрагмент е директна атака към Бойко Борисов и формацията му, без те да бъдат назовавани.

Показа го и острата реакция на Цветан Цветанов, който се изявява като говорител на Борисов, когато трябва да се (контра)атакува президентът.

Като слаб момент в речта на Румен Радев може да се приеме частта за данъка върху старите автомобили.

„Законите се пишат все по-често в интерес на бизнес кръгове и лобита, а не на гражданите. Това пролича и с гласуването на новия данък върху старите автомобили, който засяга огромното мнозинство от хората. Уважаеми депутати, българите притежават стари автомобили, не защото са безотговорни към природата, а защото не могат да си позволят нови. Бедността на българите не е грях, за да я облагате с данък“, каза държавният глава.

Този фрагмент звучи популистки и като че ли е привнесен изкуствено с цел намигване към „масите“. Не му е мястото в реч за 10 ноември, а и тезата е много спорна.
Облагодетелстването на бизнес кръгове и лобита - да речем, че може да се приеме.

Обаче, хората, които притежават автомобили, пък дори и стари, трудно могат да бъдат наречени бедни като цяло. Увеличението на налога не е данък-бедност, а е еко-данък и е нормална практика в цивилизованите държави. Действащата в момента система е изкривена и стимулира замърсяването на околната среда. А големите градове в България имат огромен проблем с отровния въздух, който убива.

Освен това ръстът на данъка за старите возила, макар и като процент да изглежда голям, всъщност ще е максимум в рамките на десетки лева. За една година това е нищожна сума на фона на разходите за гориво, които има един (беден) шофьор.

Румен Радев в момента е единственият политически играч, който има потенциала да свали от власт Бойко Борисов. Рейтингът му е много по-висок, притежава интелект, култура и... харизма, което представлява изключителна заплаха за дълголетния лидер на ГЕРБ.

Наченките на популистки залитания обаче влошават атестацията на президента.

В категории: Политика


Лихвите тръгнаха нагоре
Лихвите тръгнаха нагоре 26/04/2024, Петък 13:41 0
33
Коментара по темата
33.
123
11.11.2018 14:24:00
0
3
Флагман нещо за протестите в цялата страна не ви се пише, а някой батка като пръдне, по 10 статии, питам се , защо ли?
32.
Въй страх
11.11.2018 12:16:38
1
6
Шъ съ нас'рете от страх бе ГЕРБерастки подлоги. Май ви припари под лъжичката от Радев?
Скоро, мниго скоро и Боко, и камарилата около него, ще са пътници. Всъщност те и сега са пътници, само дето не го знаят.
31.
хаха КАТО СЛАБ МОМЕНТ!!!!!!!!
11.11.2018 10:22:37
2
4
ЧАСТА ЗА ДАНЪКА ВЪРХУ СТАРИТЕ АВТОМОБИЛИ. НА ЧИЯ СТРАНА СТОИТЕ БЕ ФЛАГМАН???????????????????????НЯМА СТАРИ АВТОМОБИЛИ !!!!!!ИМА ЗАМЪРСЯВАЩИ АВТОМОБИЛИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ТЕ МОГАТ ДА БЪДАТ И НОВИ С ПОВРЕДИ!!!!!!!ПЛАЩАМЕ ЗАПЛАТИ НА ЕДНИ ЛЕЖАЧИ КОИТО МОГАТ ДА ПРАВЯТ ПРОВЕРКИ С ЕДИН МНОГО ПРОСТ УРЕД /ГАЗОАНАЛИЗАТОР ВЕЧЕ С РАЗМЕРИТЕ НА ДРЕГЕР/.СЪЩОТО СА ДЛЪЖНИ И ПРИ ГОДИШНИТЕ ТЕХНИЧЕСКИ ПРЕГЛЕДИ ДА СПИРАТ ОТ ДВИЖЕНИЕ ЗАМЪРСИТЕЛИТЕ.КОНКРЕТЕН ВЪПРОС???????????????????????????????????????????АЗ ЛИ МИСЛЯ НЕПРАВИЛНО РАЗДЕЛЯЙКИ АВТОМОБИЛИТЕ НА ЗАМЪРСЯВАЩИ И НЕЗАМЪРСЯВАЩИ???????????ИЛИ ДЕПУТАТИТЕ НА НОВИ И СТАРИ –ЯВЕН ЛОБИЗЪМ ЗА ВНОСИТЕЛИТЕ НА НОВИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
30.
хаха КАТО СЛАБ МОМЕНТ!!!!!!!!
11.11.2018 10:22:37
2
2
ЧАСТА ЗА ДАНЪКА ВЪРХУ СТАРИТЕ АВТОМОБИЛИ. НА ЧИЯ СТРАНА СТОИТЕ БЕ ФЛАГМАН???????????????????????НЯМА СТАРИ АВТОМОБИЛИ !!!!!!ИМА ЗАМЪРСЯВАЩИ АВТОМОБИЛИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ТЕ МОГАТ ДА БЪДАТ И НОВИ С ПОВРЕДИ!!!!!!!ПЛАЩАМЕ ЗАПЛАТИ НА ЕДНИ ЛЕЖАЧИ КОИТО МОГАТ ДА ПРАВЯТ ПРОВЕРКИ С ЕДИН МНОГО ПРОСТ УРЕД /ГАЗОАНАЛИЗАТОР ВЕЧЕ С РАЗМЕРИТЕ НА ДРЕГЕР/.СЪЩОТО СА ДЛЪЖНИ И ПРИ ГОДИШНИТЕ ТЕХНИЧЕСКИ ПРЕГЛЕДИ ДА СПИРАТ ОТ ДВИЖЕНИЕ ЗАМЪРСИТЕЛИТЕ.КОНКРЕТЕН ВЪПРОС???????????????????????????????????????????АЗ ЛИ МИСЛЯ НЕПРАВИЛНО РАЗДЕЛЯЙКИ АВТОМОБИЛИТЕ НА ЗАМЪРСЯВАЩИ И НЕЗАМЪРСЯВАЩИ???????????ИЛИ ДЕПУТАТИТЕ НА НОВИ И СТАРИ –ЯВЕН ЛОБИЗЪМ ЗА ВНОСИТЕЛИТЕ НА НОВИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
29.
ганю,Бай
11.11.2018 10:03:57
2
6
Една политика- 29 годишна ,при която половинвта население емигрира /като сирийци/ би си камшика ,и продължава да бяга от България -сами си направете изводи за политиката и политиците.Хората търсят за кого да се хванат ,Цвета на пояса не ги интересува вече .
28.
#Кой е този Радев, че му обръщате такова внимание?
11.11.2018 09:46:19
9
6
Много им е мъчно на ГАДОВЕТЕ, че въпреки далаверите на Кърмит Тъпанчев по време на служебното му правителство, не взеха властта! Сега се молят на Путин да дойде с Червената армия за да им помогне! Когато БСП управлява е шок и ужас, фалити на банки и заводи, за това младите бягат от България, чувстват се несигурни, че БСП може да се върне начело с Биволицата Импексова! Страх ги е от повторението на Лукановата и Виденовата зима, защото главните виновници за което са в Позитано! Няма по-големи бандити и мафиоти от Червените Кхмери, начело с Импексова и Кико Контрабандиста!!! Тъпанчев им е говорител, но е Никой, само претенциозна съпруга без потентност и идеи за бъдещето.
27.
Фатмак
11.11.2018 09:39:15
10
6
Не съм от ГЕРБ , но този е много слаба политическа фигура. Постоянно върти ..... и явно клони и се опитва да докара Курнелия на власт. Не ме кефи.
26.
пешев
11.11.2018 08:58:04
12
5
недоразумението Радев е най големият смешник,който е влизал в политиката.парашутист,който втора година не може да проумее защо е там и какви са задълженията му
25.
do Gogo
11.11.2018 06:43:57
3
11
Нинова май ти е откраднала акъла и затова си взел малко от на Цветанов. Резултата е видим. Не се излагай да пишеш, че почва да ти личи.
24.
Гражданин
11.11.2018 06:35:55
14
8
Слаб Руменчо. Приказва хубави думички за наивни палячета. Nice try, Радеф. Обаче не става.
23.
Gogo
11.11.2018 06:33:27
11
11
Президента само ако обещае, че като управлява и вече ще дишаме чист въздух, ще се повишат доходите и всяко нещо ще се оправи като с магическа пръчица, веднага гласувам за него! И също така да не краде, като шефката му Нинова.
22.
Ивайло
11.11.2018 01:34:27
5
3
ВСИЧКИ НА ПРАСЕТАТА Възтановяване на животновъдството и земеделието приватизация на целия частен сектор старите заводи застроени на ново с евтина затворническа ръка всеки ученик или арест или учелище или ще ставате държава или на прасетата ще ва еба и демократичните гладни мишки всеки българин напуснал страната да бъде поканен да се завърне при отказ забрана за връщане или градивна България или на прасетата всички до един място за отайки вече няма черни бели кафеви всички на работа всеки наркоман да чука камъни в кариерите всяка проститутка да търка тоалетните всеки дилър да жепи дърва в горите като сте готови за мойта демокрация ми се обадете да се върна за сега няма даже да проверя за пр грешки и без тва сте необразовани псевдо патриотчета хулиганчета
21.
Извод
11.11.2018 00:08:59
4
6
Преди да ни убие мръсния въздух, СИСТЕМАТА НИ УБИВА!
20.
*********
10.11.2018 23:57:27
1
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
19.
???
10.11.2018 22:51:42
6
18
Бойко е пич бе! Я да видим к'ва я надроби ИЗТЪРВА ЦЕНИТЕ НА: -БЕНЗИН! -ДИЗЕЛ! -ТОК! -ГАЗ! -ВОДА! -ХЛЯБ! -ХРАНА.....и за всичко което се сетиш. Опоска осем милиарда резерв, че изтегли после още 16... а и очилатото му американско счетоводителче /ДянкOOF/ изтегли кредит който и децата ни ще плащат с лихвите! УНИЗИ РОДИТЕЛИТЕ НИ, ПРОГОНИ ДЕЦАТА НИ И УНИЩОЖИ БИЗНЕСЪТ НИ. Ашкулсум, евалла, аферим! Че и за цял трети мандат мисли. Ужас....безкрай!
18.
ВАЛЕРИ
10.11.2018 22:38:01
4
9
ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,ЗАСЕНЧВАШ ПРЕМИЕРА-ВЛАСТ СЕ ВЗИМА С ПАРИ И СЕ ОТТЕГЛЯШ С МНОГО ПАРИ,ТАЗИ 'ДАЛАВЕРА' НЕ Е 'ИГРА НА ТРОЛОВЕ' И Е НЕСЪВМЕСТИМА С ЦЕННОСТНАТА ТИ СИСТЕМА ! ! ! !
17.
Дрон
10.11.2018 22:20:18
17
10
Това със старите автомобили беше апотеоз на бездарния комсомолски PR. Толкова напудрена с лесносмилаем популизъм реч не бях чувал от времето на президента Гоце . Времето тече, но комсомолската школовка остава.
16.
Иван
10.11.2018 22:20:03
7
11
Самата истина.
15.
АнализаторА
10.11.2018 22:01:02
7
16
Шайката в паника! Президента ги засече. Включи и 'журналистите" към шайката !
Възмездието неизбежно !
14.
Николай Г
10.11.2018 21:21:26
12
11
Поздравления за статията. Рядко чета нещо чистоплътно от флагман
13.
Браво
10.11.2018 21:05:07
23
13
Нашия президент е като хлебарките, има го, но е ненужен никому.
12.
Свободно слово
10.11.2018 21:00:25
9
16
Флагман са спонсорирани от ГЕРБ, защото трият писаници против тях
11.
Свилен
10.11.2018 20:56:43
8
15
Флагман жалки сте, защо не се занимавате с нещо което ви се отдава поне малко .

И .... не се наричате “журналисти “ надявам се .
10.
*********
10.11.2018 20:52:36
4
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
9.
Този да се определи.Фатмак или Жаба е
10.11.2018 20:43:20
20
17
ИЗБРАХТЕ СИ ЧОВЕК НА КГБ, ПРЕДЛОЖЕН ОТ ДС И МОНТ ЕРЕЙ, С ФИНАНСОВАТА И ЛОГИСТИЧНА ПОДКРЕПА НА РЕШЕТНИКОВ И БГ МАФИЯТА! ЕДИН ПО ЕДИН ГЪРМЯТ "СПОНСОРИТЕ" И НАРКО ПАРИТЕ, ФИНАНСИРАЛИ НИНОВА И РАДЕВ! МНОГО МРЪСНИ ПАРИ СЕ НАЛЯХА В ПРОЕКТА РАДЕВ, ЦЕЛТА БЕ ПОКРАЙ РЕФЕ РЕНДУМА НА СЛАВИ И НИНОВА ДА СТАНЕ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ, ЗА ДА ПОЧИСТИ ВСИЧКИ СЛЕДИ ОТ ДАЛА ВЕРИТЕ НА СПОНСОРИТЕ И НА БСП! БОЙКО Е МНОГО ТОЛЕ РАНТЕН КЪМ БСП И РАДЕВ, КОИТО ИСКАТ ДА РАЗРУШАТ БЪЛГАРИЯ! ТРЯБВА ДА ГИ УДАРИ НЕ САМО ЧРЕЗ СПОНСОРИТЕ, А И ДИРЕКТНО! НА ЗЛИ И БЕСНИ КУЧЕТА, САМО БОЙ Е ЛЕКАРСТВОТО! БИЙ БОЙКО, БОЙ НА ЧЕРВЕНИТЕ ПЕСОГЛАВЦИ!
8.
Bs
10.11.2018 20:37:57
11
17
Не виждам кое е изненадващото в речта на президента. Човекът изрече абсолютната истина - и няма нищо казано не на място. Просто се прави паралел с надеждите за демокрация и просперитет от преди 29 години и сегашната реалност - смазваща бедност и повсеместен упадък. А статията е писана съвсем тенденциозно. Пак нищо изненадващо - за нивото на сегашната журналистика.
7.
Дядо Добри
10.11.2018 20:35:48
13
17
Защо го обвиняват Радев в разединяване на нацията? За това, че им казва истината и от това ги боли! Да се огледат управляващите ни, вече ежедневни протести под прозорците им и по пътищата на Българя, а и все по - масови. Този път Бойко и бандата няма да се измъкнат с подаване на оставка, а ще има и телесна течност разнасяща кислорода из телата на всеки организъм!
Не казвам кръв Флагманчета, да не вземете пак да ми спрете правата за коментирам!
6.
Да!
10.11.2018 20:35:18
13
18
Пак точен, силна реч! Поне един читав политик си имаме, трябват ни още като него! Тая бокова измет трябва да бъде изхвърлена завинаги! Съсипаха държавата, изцедиха народа!
5.
демократ
10.11.2018 20:18:20
10
17
Увеличават местният данък, гражданската, осигуровките, данъка върху старите автомобили ама това изречено от Президента било "сирахомилство" ?!? Идиот ли е писалият статията ? Ами Лисицов да се самообложи допълнително в полза на Правителството ! Много силна реч на Президента ама полвинчата ! След такива речи се обявява военно положение и се арестува целият управляващ елит ! Дано завърши речта си изцяло !
4.
Валката
10.11.2018 20:12:12
7
11
Румба направи 50 комермни възлизания, кажи на Корни да не изпада в истерия и си вземи пенсията 1200лв.
Допълнителните възнаграждения за пенсионираните военни няма да ги коментираме.
3.
к-с Славейков
10.11.2018 20:07:46
13
10
Най-големия,в тебе ми е надеждата мойто момче.
2.
Е,и?
10.11.2018 20:02:54
12
14
Лъчо,и какво точно му е популисткото в речта? Ти някакви лъжи ли прозря? Или просто опорните точки изискват да го критикуваш? Точно си го каза човека. Може да е подщрепен от БСП , но е президент. Не е Цецка.
1.
*********
10.11.2018 20:01:55
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Нямаше никакви индикации, че мястото е опасно, казва шофьорът Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални  Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Всеки желаещ ще може да дари хранителни продукти С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на  водопровода в с. Русокастро С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на водопровода в с. Русокастро Днес бе направена символична първа копка, строителството ще продължи 360 дни Този лекар предизвика фурор в Стани богат Този лекар предизвика фурор в Стани богат Стигна до въпрос за 20 хил. лева  Голяма драма с тестовете за коклюш Голяма драма с тестовете за коклюш Болните вече надхвърлиха 450 души Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Обектът е завършен малко преди местните избори миналата година, които кметът Георги Димитров печели за пореден път, но вече е амортизиран, пише в сигнал до Флагман Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Гадателките рекламират дейността си в социалните мрежи чрез предсказания, които публикуват Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Партийното строителство у нас е бизнес с висока принадена стойност, но е нужен солиден първоначален капитал
Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Браншът очаква хиляди работници от Узбекистан и Непал, но документите се бавят Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори