×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Дадоха зелена светлина за инвестиция от 124 млн.евро в Бургас, общински съветник прати фирмата в Дебелт или Карнобат


Дадоха зелена светлина за инвестиция от 124 млн.евро в Бургас, общински съветник прати фирмата в Дебелт или Карнобат
Юрисконсултът на Община Бургас Златина Георгиева подчерта, че инвеститорът е избрал града ни след детайлно проучване в конкуренцията на 4 държави и 3 други български общини
28 Август 2018, Вторник, 09:57 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки: авторът

Според Георги Дражев имало нещо нередно в инвестиционното предложение. Как така бил избран Бургас, пита се той

Зелена светлина за реализирането на инвестиция за 124 млн.евро  даде Общинския съвет в Бургас. С 46 гласа „За” и 1 „против” местният парламент задвижи процедурата по евентуалното реализиране на проекта на „2 МЕКС” ЕАД.

Както Флагман.бг писа компанията има издаден сертификат за „Приоритетен инвестиционен проект” от държавата, а плановете им са да изградят производствена дейност за супермодерни железопътни колела, оси и други елементи за жп строителството.(ВИЖТЕ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ)

„Това е първата докладна, която иска от нас инвеститорът. Обиколил е 4 държави и 3 града в България и е избрал Бургас. Има право по закон за насърчаване на чуждестранните инвеститори да се възползва от това право. Представил е проекта си в Българската агенция за инвестиции, получил е одобрение, преминавайки през детайлна процедура и проучване на финансирането. Получил е одобрение, ние трябва да му предоставим решението на Общинския съвет, за да комплектува документите си. Не е докладна за продажба, а за принципно съгласие”, подчерта в началото на дебата кметът Димитър Николов.

Детайли за инвестицията представи и юрисконсултът на Община Бургас Златина Георгиева, която уточни, че инвеститорът „2 МЕКС” ЕАД е избрал Бургас, след като е разгледал възможности за инвестиции в 4 държави и 3 български града. По отношение на довеждащата инфраструктура -  ток, вода и жп ареал те ще бъдат изградени от държавата. Направено е проучване, което е доказало, че може да се направи жп връзка, а ангажименти за реализирането на този проект са дали от НК „Железопътна инфраструктура”, допълни Златина Георгиева.

От думите й стана ясно, че парцелът, който е част от индустриалната зона, ще бъде продаден за по 30 лева на кв.м., колкото е данъчната оценка на имота. В инвестиционните планове на „2 МЕКС” ЕАД попада и закупуването на части парцели в съседство.


Зам.-председателят на ОбС Бургас Георги Дражев гласува против предложението

Зам.-председателят на ОбС Георги Дражев видя нещо гнило. Той попита защо въпросната фирма иска да стъпи точно в Бургас, а не например край Дебелт, Айтос и Карнобат, където имало подходяща жп инфраструктура. По думите му щял да се подари един терен, те да я парцелират и препродадат.  В изказването си Дражев призова да се оттегли докладната.

Г-н Дражев не мога да разбера вашата позиция – апелирате за повишаване на доходите на гражданите, а от друга сте против привличането на инвеститорите. Подобен инвеститор не се привлича лесно, водят се дълги преговори. Отидете  в Индустриалната зона и вижте какви са предприятията там – те са производствени. Не търсете ползите за общината само от продажбата на земя, те идват след това – от данъци и осигуряване на заетост”, реплекира го Димитър Людиев от ГЕРБ.

Опозиционният съветник Константин Бачийски също подкрепи решението за привличането на инвеститора и бе категоричен, че ще се търсят механизмите за контрол над инвеститора.

„Г-н Дражев, с тази компания преди две години се запознахме в Министерството на икономиката. Те направиха правеха проучване, бяхме поканени с другите градове, които имат подобни индустриални зони. На тази среща ги нямаше кметовете на Средец, Айтос и Карнобат. Не мога да нося отговорност защо този инвеститор не е избрал Дебелт, консервен комбинат или нещо подобно. Поканихме инвеститора да посети Бургас и презентирахме нашите възможности. Те първо искаха да реализират този проект в Русе, а след това във Варна, но в крайна сметка се спряха над Бургас. Успяхме да изтъкнем предимствата на града и ги привлякохме. Що се касае до продажбата на общинска земя, ще ви уточня, че теренът на Логистичен и индустриален парк не беше общински, а държавно блато. Точно блато! Намирахме гуми, хвърлени в блатото. Молихме се на държавата да ни прехвърли този терен. Чест прави на БСП, чест прави на Любомир Пантелеев, който тогава бе областен управител и задвижи тази процедура. След това понеже нямахме средства кандидатствахме и получихме 100-процентов грант за изграждане на инфраструктурата към Индустриалния парк. Бяха ни необходими около 4-5 млн.лева за останалата инфраструктура, които също не са общински, а благодарение на споразумението, което направихме с държавата в съвместното ни дружество. Сиреч – до момента не сме дали нито лев разходи за този терен, а получаваме половината от приходите за собствеността. Не мога да разбера вашата философия, г-н Дражев.”, отговори му кметът Димитър Николов.

В рамките на една календарна година разглеждаме втори случай на стратегически инвеститор в Бургас. Това е един от най-значимите факти през този мандат. Нашият индустриален парк е за пример. Направи се и невъзможното, за да се привлече този инвеститор.  Партньорите, които вярват в Община Бургас трябва да ги подкрепяме, а не да им пречим”, призова Диян Димов от ГЕРБ. Той подчерта, че над 3 хил.работни места са пряко свързани с Индустриалната зона на Бургас.

Подкрепа за тази инвестиция бе получена и от БСП. Евгений Мосинов подчерта, че това е добра новина за Бургас, но подчерта, че градът се нуждае от повече гаранции за реализирането на тази инвестиция. „Моля това дружество, което твърди, че има за собственост швейцарска компания, да посочи повече детайли”, призова Мосинов.

Инвеститорът все още е във фаза на проучвания, но това, което ние знаем към този момент, че да му се издаде удостоверението за инвеститор, е посочен, че първият стратегически инвеститор е швейцарски гражданин с огромен ресурс, втори стратегически инвеститор е немска корпорация, а третият в Чехия. Това е описано детайлно в Българската агенция за инвестиции, финансите са проучени, произходът на средства – също”, уточни Златина Георгиева.

Познавам стъпките в Българската агенция за инвестиции и виждам, че са посочили много кратък срок – от 6 на 8”, предложи Живко Табаков от Движение България на гражданите.

Събориха призрачната сграда на ул.”Гладстон” в Бургас, реститутите се разбраха за бъдещето на парцела




Летище „Варна“ продължава да настига „Бургас“ - 26% ръст на пасажерите на север срещу 12,5% на юг


Ето кое бургаско основно училище първо покри критериите за едносменен режим

В категории: Политика


13
Коментара
Лихвите тръгнаха нагоре
Лихвите тръгнаха нагоре 26/04/2024, Петък 13:41 0
13
Коментара по темата
13.
До Общината
29.08.2018 09:28:36
0
2
Да дойда и на мен да дадете няколко декара по 30 лв. за м2! Ще произвеждам Боинги. Имам опит. Като ученик лепях авиомодели!
12.
*********
28.08.2018 13:54:21
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
11.
Айс
28.08.2018 13:52:09
5
5
Дражев,всичко се постига много труд и умения.Бъди здрав и се наслаждавай на пректа,интересното предстои.
10.
до 9
28.08.2018 13:02:33
2
7
Mамалигара има контакти с масони но НЯМА толкова пари при това излишни ,такьв сериозен финасов ресурс може да има само международна Мафия
9.
Хм
28.08.2018 12:35:04
0
4
Джика Попеску ли надушвам или Кристиан?
8.
*********
28.08.2018 12:33:36
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
7.
*********
28.08.2018 12:28:18
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
6.
ЕUROPOL
28.08.2018 12:25:11
3
11
Класическа схема за ПРАНЕ на ПАРИ,понеже МАФИЯТА си има Дьржава Бьлгария кьдето законите важат само за мишоците но не из белите якички и техните СИКгосподари
Зад инвеститора надничат Цьрен Ваньо -Драгалевски една италианска УНИбанка и едни италианци перачи които тьрсят кьде наи-лесно да изперат парата от бялото,
5.
бургазлия
28.08.2018 12:21:39
4
14
Искам да попитам"инвеститора"и подръжниците му,щом ще се призвеждат супер модерни железопътни колела,а доколкото ми е известно те се леят и след това обработват,в коя посока ще бъде пушекът на леярните?Защо 4 държави не искат инвеститор със замърсяващо производство,защо мръсното производство се изнася в страни ,като България?
4.
Дернев
28.08.2018 11:57:24
5
12
"ще бъде продаден за по 30 лева на кв.м" Стига ородажби у то за такива смешни цени. Вижте в Ротердам, Хамбург кокко струва земята в такава близост до пристанишата за да ви стане ясно за какво стаеа дима. И никакви продажби, а апорт. Това трябеа да е упастието на обшината с такива инведтитори. А Карнобат е по-добро място за инвестиция, която ше обдлужва и Вн.
3.
Smith
28.08.2018 11:34:29
7
31
При наличната информация, инвеститора изглежда меко казано съмнителен. Дружеството е регистрирано съвсем наскоро в София на някакъв си Михайло Исков, с капитал от 50 хиляди лева. Зад тях не стои никоя световна компания с опит и технологии във въпросната сфера. Нямат дори интернет страница, да ги видим с какво са се занимавали до сега. Мирише ми на поредната далаверка - ще вземат едно имотче без пари и после ще го препродадат. След като се отчетат пред властта, с милионите ще си купят бентли, някоя яхта и останалите ще ги пръснат по наркотици и леки жени. Шансът да не се случи горното е под 10%.
2.
ss
28.08.2018 11:30:05
8
8
Дражев си е кръгъл идиот...
1.
//
28.08.2018 11:28:44
0
26
А дано, само да не стане като Океанариума, логистичния център на Алибаба и РайънЕър, които от ноември спират всички полети от Бургас, включително и гръмко обявените като целогодишни-до Меминген и Бергамо.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев Единият от тях беше в сектор „Земеделие”, а другият - с миньорите и енергетиците от Мини „Марица Изток” и Бобов дол, каза служебният премиер  Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Нямаше никакви индикации, че мястото е опасно, казва шофьорът Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални  Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Всеки желаещ ще може да дари хранителни продукти С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на  водопровода в с. Русокастро С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на водопровода в с. Русокастро Днес бе направена символична първа копка, строителството ще продължи 360 дни Този лекар предизвика фурор в Стани богат Този лекар предизвика фурор в Стани богат Стигна до въпрос за 20 хил. лева  Голяма драма с тестовете за коклюш Голяма драма с тестовете за коклюш Болните вече надхвърлиха 450 души Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Обектът е завършен малко преди местните избори миналата година, които кметът Георги Димитров печели за пореден път, но вече е амортизиран, пише в сигнал до Флагман
Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Хороскоп за деня – 26 април 2024, петък
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори