×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

КС: Истанбулската конвенция не води до постигане на равенство между половете, а заличава разликите между тях!


27 Юли 2018, Петък, 18:10 ч.
Източник: бТВ

Вижте мотивите, с които Конституционният съд отхвърли Истанбулската конвенция

Използването на понятията sex и gender като биологичен и социален пол в Истанбулската конвенция не води до постигането на равенство между половете, а заличава разликите между тях, с което принципът на равенство изгубва смисъла си. Това посочва Конституционния съд в мотивите си да обяви международния документ за противоконституционен. 

Докладчикът – бившият депутат от ГЕРБ Анастас Анастасов, прави мащабен преглед на стъпките до приемане на конвенцията, подчертава съвпадението на декларираните й цели с принципите в българската Конституция, за да посочи, че „въпреки безспорните си положителни страни, конвенцията е вътрешно противоречива и това противоречие създава двупластовост в нея”.

Традиционно човешкото общество се изгражда върху половата бинарност, т.е. съществуването на два противоположни пола, всеки от които е натоварен със специфични биологични и социални функции и отговорности. Биологичният пол е детерминиран по рождение и е в основата на гражданския пол. Значението на гражданския пол при правното регулиране на социалните отношения (съпружество, родителство) изисква осигуряване на яснота, безспорност, стабилност и сигурност”, пише докладчикът, като подчертава, че „Конституцията и цялото българско законодателство е изградено върху разбирането за бинарното съществуване на човешкия вид”.

Анастасов е категоричен: „Повелята за правна сигурност и предвидимост не допуска съществуването на две паралелни и взаимоизключващи се понятия за „пол“. Ратифицирането на Конвенцията би довело до въвеждането в националния правен ред на понятие, противоречащо на конституционно установеното”.

Той предупреждава: „В Конвенцията  чрез дефинирането на „пол“ като социален конструкт всъщност се релативизират границите на двата пола – мъж и жена като биологично детерминирани. Ако обаче обществото загуби способността да прави разлика между жена и мъж, борбата срещу насилието над жените остава само формален, но неизпълним ангажимент”.

Особените мнения

8 конституционни съдии подкрепят решението, четирима са подписали с особено мнение.

Най-подробни са Румен Ненков и Георги Ангелов, които на практика излизат със своя версия на решение и мотиви.

„Решението на Конституционния съд представлява „услуга“ за политиците от всички цветове – предотвратява възможен конфликт в управляващата коалиция и съвпада с позицията на по-голямата част от парламентарната и извънпарламентарната опозиция. Съответно е и на обществената нагласа в момента. Времето обаче ще е съдник дали то въплъщава онази безпристрастност, гражданска смелост и доблест, които са присъщи на независимото правосъдие. Съмняваме се, че конституционна юрисдикция в друга демократична европейска държава би приела, че истината може да е несъвместима с Основния закон на страната, че борбата срещу различните форми на насилие може да бъде противопоставена на конституционните изисквания”, смятат двамата.

Те последователно критикуват решението на колегите си като посочват негови конкретни слабости като чисто лингвистичното тълкуване на думите sex и gender, „с тясното и схоластичното разбиране за разделението на хората по пол като базирано единствено и само върху външно изразените първични и вторични полови белези” и цялостния фокус върху теми като еднополовите бракове, които въобще не са засегнати от документа.

Бившият омбудсман Константин Пенчев също е категоричен: конвенцията не създава ново понятие за пол, различно от биологичния.

„Съществуващата негативна емоционална нагласа в обществото към Конвенцията би следвало да бъде отчетена при вземане на политическото решение дали този международен договор да бъде ратифициран. Общественото мнение, обаче, не може да влияе върху правната преценка за съответствието на Конвенцията с Конституцията.”, коментира той.

Първият демократично избран министър-председател – Филип Димитров определя като „съвършено несъстоятелна” тезата, че полът по Конституция е само биологично определен.

Той отбелязва, че „остава загадка” как документът заличава разликата между мъжете и жените.

„Съществуването на хора, които в поведението си се отклоняват от традиционните мъжки или женски роли (и желаят да е така) е житейски, а не нормативен факт и никоя конституция или закон (дори нацистки или комунистически) не може да определи дали тях ги има, или не, а само дали могат да бъдат изтребвани (в случая с нацизма), дискриминирани и изселвани (при комунизма) или снабдени с елементарна защита срещу насилие, каквото предвижда конвенцията. Очевидно публичното признаване на един съществуващ факт помага, а не вреди при гарантирането на тази защита. Да се твърди (както в някои от постъпилите становища), че някаква „българска конституционна идентичност“ противоречала на признаването на съществуващи факти от живота е нелепо”, пише Димитров.

В категории: Темида


14
Коментара
14
Коментара по темата
14.
ссс
30.07.2018 14:02:00
0
0
„В Конвенцията чрез дефинирането на „пол“ като социален конструкт всъщност се релативизират границите на двата пола – мъж и жена като биологично детерминирани. Ако обаче обществото загуби способността да прави разлика между жена и мъж, борбата срещу насилието над жените остава само формален, но неизпълним ангажимент”. А защо, питам аз, разграничаваме борба срещу насилие над жените и такова над мъжете? Не е ли законово, а и човешко, борба срещу насилието по принцип? Защо правим разграничение в случая, основано на пола /такова, каквото Конституцията ни забранява/?
13.
гражданин
29.07.2018 18:59:20
0
1
Да го духат всички джендъри....всъщност те само това правят :)
12.
12
29.07.2018 11:45:51
0
1
Да се забрани и на прокурор Милена Стойчева Генчева да прикрива ИМОТНИ ИЗМАМИ при нотариус Бисер Демирев№324

ОПАСТНО Е !
11.
!!!
28.07.2018 15:19:22
1
6
Спрете тази простотия! НИКОЙ не може да промени ПРИРОДНИЯ закон мъж-жена!!! Лекувайте болните си мозъци!
10.
Петър
28.07.2018 06:57:25
0
1
„Съществуването на хора, които в поведението си се отклоняват от традиционните мъжки или женски роли (и желаят да е така) е житейски, а не нормативен факт и никоя конституция или закон (дори нацистки или комунистически) не може да определи дали тях ги има, или не, а само дали могат да бъдат изтребвани", или да бъдат сътворени новите "лагери на смъртта"!
Но, най същественото е ... Кой нормативен Акт, или Закон, или дори Конституцията определя пола ми? Никой, но Конвенцията дава права, не отнема бинарното съществуване, което е физичен факт, а не човешки Закон! Отвод на КС!!!
9.
Петър
28.07.2018 06:51:12
0
0
Реалист,
"извращенията на децата"?
Надявам се да е правописна грешна!
8.
I
27.07.2018 20:34:53
5
2
Освен Реалист, всички коментари са написани от едно лице, моста нали го знаеш къде е :ходи скочи от втория етаж, та белким си получиш просветление!!!
7.
Glupak
27.07.2018 18:43:49
2
4
Mi te vsichki beli darjavi kazaha da , tuka nie se iskarahme nai umnite , s dve dumi im pokazahme kak triabva da e , samo deto nikoi ne ni gleda nas nito ni pitat , zashtoto sme v minaloto i na dunoto na vsichki klasacii , a sega shte ni gledat s eno oko i nas i divacite afrikancite i avganistancite
Posle shte chakame turisti
Mnogo sme prosti chestno
6.
d
27.07.2018 15:29:32
6
5
Аз пък съм за тая конвенция. Бих гласувал ДА.
5.
Realist
27.07.2018 15:24:59
3
7
Запази боже българския народ от греховното падение на раъврата и извращенията на децата , които либерално социалистически някой кръгове искат да наложат.
4.
Wikipedia
27.07.2018 15:24:22
2
7
БЪЛГАРИЯ ПОМНИ: ЛУКАНОВ, СТУДЕНИТЕ ЗИМИ , КУПОНИТЕ , ОПАШКИТЕ ЗА МЛЕКО , САЛАМ , БЕРОВ, 16 БАНКИ ФАЛИРАЛИ , СПЕСТЯВАНИЯТА НА НАРОДА ОГРАБЕНИ ! ПОПОВ ПАРИ НЯМА" ЗА БОГА БРАТЯ НЕ КУПУВАЙТЕ " ! ВИДЕНОВ-ФАЛИТА, УКРАИНСКИЯ НЕЖНЯК СЕРГЕЙЗЕРА, ПЕДЕРАСТКАТА ТРОЙКА, РОЗОВИТЕ ПРАШКИ, ПОЗИТАНО-САРАЙСКАТА ГЕЙ ТРОЙКА, ДЕБЕЛОСЕРАТА СВИНЯ-ПЕЮВСКИ, БОБОВДОЛСКИЯ ПЕЛТЕК,КУРВАНЕЛКА ЖЕНАТА ХАМЕЛИОН. . 6 ПРАВИТЕЛСТВА НА БКП-БСП-ДПС - ДС. ....6 - НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ! ФАКТ!!! ПОЗИТАНО-САРАЙСКАТА ИЗПЕДЕРАСТЕНА И АНАЛНО-ОТЗИВЧИВА ГЕЙ-СЕКТА ОГРАБИ, ИСЛЯМИЗИРА, МАНГАЛИЗИРА И УНИЩОЖИ БЪЛГАРИЯ! СМЪРТ ЗА ТЕРОРИСТИТЕ-ПЕДЕРАСТИ ОТ БКП ! ПО КЛОНИТЕ НА ВЪЖЕТА ДА ВИСНЕТЕ ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ !
3.
d
27.07.2018 15:22:43
4
4
остана на такива като вас простаци и руски измекяри да ни пишат за " ИСТИНИ ". ВАШИТЕ ИСТИНИ СА ОТКРОВЕННИ ЛЪЖИ! НИЩО НЕ Е ЗАБРАВЕНО !Ран и Ът си го доведоха комунистите с абсолютно мнозинство и без възражение на всики комуняги за да могат да се оправдават после ! Типично по комунистически да се търси вината другаде !! Комунисти , партийни секретари , номенклатурни кадри , председатели окрадоха от АПК и НПК всичко, инвентар , трактори , всичко по годно беше заграбено от също предприятия и активи бяха баталясани умишлено и разпродавани на наши хора , на народа раздаваха тогава по някоя мършава овца квото е останало !! Да не знаехме ами останало на такива червени боклуци да ни лъжат , целия преход мина в кражби !!!!!!! 30 ГОДИНИ НЕ СЕ НАКРАДОХА НЕ СЕ НАЯДОХА НЕ СЕ НАЛЪГАХА ЧЕРВЕНИ МЪРШИ !!
2.
FREE BULGARIA
27.07.2018 15:17:48
4
3
Sega ste go duhate kato Evropa vi nabie edin ritnki tupaci jalki, ste ostanete po bedni i ot Turicte. Terminal 1!!!!!!
1.
d
27.07.2018 15:14:02
9
4
Забравете за Шенген, Еврозона, престъпната шайка ГЕРБ рязко ни завъртя към техния господар от Кремъл с поредица от действия, които обслужват руската олигархия и интереси! Оставка!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори