×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Реститутите на старите сгради по бул.”Алеко Богориди” само прибирали наемите, не могат да ги накарат да си поддържат фасадите


Реститутите на старите сгради по бул.”Алеко Богориди” само прибирали наемите, не могат да ги накарат да си поддържат фасадите
Най-проблемен е ансамбълът от стари сгради между Часовника и ул."Михаил Лермонтов"
25 Юни 2018, Понеделник, 15:07 ч.
Автор: Гергана РАДЕВА

Община Бургас ще им връчи проект с предписания, ако не го изпълнят в кратки срокове – ще възстановят фасадите и предоставят сметката на собствениците

Старите сгради по бул.”Алеко Богориди” – в центъра на Бургас, които са с очарователна архитектура от началото на 20-и век, но тънат в разруха, защото собствениците им само прибират наемите от магазините без да влагат нито лев в поддържането на къщите, ще бъдат ремонтирани. Това ще се случи със или без желанието на реститутите.

На утрешната сесия на Общинския съвет в Бургас ще се разглежда предложението на кмета Димитър Николов, който настоява собствениците да бъдат задължени да си поддържат имотите в представителен вид. Флагман.бг вече писа за идеята на общинската администрация (ВИЖТЕ ТУК).

Днес от пресцентъра на кметството уточниха, че това е поредният им опит да се реши проблема. До този момент са опитвали да се свържат със собствениците, но наследниците обикновено са много, трудно се прави връзка с тях и най-често те отказват.  Общината пък настоява тези сгради да се реставрират, защото са представителното лице на Бургас. Най-проблемен е ансамбълът от къщи между Часовника и ул.”Михаил Лермонтов”.

Експерти са констатирали, че по-голямата част от сградите се нуждаят от спешен ремонт на фасадата, което обаче изисква изготвяне на архитектурен проект с обяснителна записка и количествено-стойностна сметка и подлежи на съгласуване с Министерството на културата - детайлна процедура, която Законът изисква, когато става въпрос за паметник на културата.

Общината ще премине всички необходими стъпки, изготви проучването и предостави на собствениците конкретни указания и срокове за изпълнение. Ако и това не помогне, ще ремонтира сградите поетапно, а вложените средства ще бъдат претендирани за възстановяване от собствениците на реконструираните сгради. В краен случай ще се търси начин изразходените суми принудително да бъдат събрани от собствениците по съдебен ред.

В категории: Бургас


17
Коментара
Флагман.БГ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън 28/03/2024, Четвъртък 10:26 2
Голям скандал в Денсинг старс
Голям скандал в Денсинг старс 28/03/2024, Четвъртък 10:23 3
17
Коментара по темата
17.
Статул Катабашев
26.06.2018 10:19:16
1
3
Луда работа! В Германия собствениците на жилища са абсолютно задължени да поддържат в изряден външен вид жилищата си. Общински инспектори следват стриктно за това и при констатирани нарушения следват свирепи глоби!
16.
Аврам
26.06.2018 07:14:26
1
3
Бравоооооо най сетне ,Кмете да не забравиш и тия по Александровска увити в чаршафи дето са....
15.
Петър
26.06.2018 07:12:14
1
2
Община Бургас вместо да заведе дела срещу собствениците на сградите, ще прави "саниране" вместо тях, и за сметка на Кой?!
Ако сградата се срути, и някой пострада, то това е умишлено престъпление!
Ако получаваш доход, не го отчиташ, даваш минимални заплати на робите си, и не инвестираш в структурата на дадена сграда, то това си е умишлено престъпление!
Въобще защо издържаме Съдебна система, която поддържа властта, манипулира гражданите, и ги принуждава да извършват престъпления, за които ще носи наказателна отговорност! Но, не и собствениците на въпросните сгради!!!
Флагман, информацията е публична ... публикувайте имената на всички сградни убийци, крадци и робовладелци!
14.
Ало НАП
26.06.2018 02:46:21
1
7
Кога ще започнат проверки от НАП на собственици на помещения, които се отдават под наем за магазини и ресторанти. Нарочно изнудват наемателите си с фиктивни договори на 10 пъти по ниска цена от реално заплатената. Следователно това не ти се счита за разход. Отделно категорично отказват да си плащат данъка от смешните 10% и накрая не стига , че им плащаш безумен наем, ами още 10 % вкарваш на държавата от негово име. Това трябва да спре. Бизнес е невъзможно да съществува по този начин. Това е пародия. Наемите в Бургас са като в Хамбург, ама колко е покупателната способност на германците и колко е на българите. Колко като брой са жителите на един голям немски град и колко са в Бургас, сравнение просто не може да се направи.
13.
Христова
25.06.2018 23:12:12
1
11
В Париж е задължително, по закон, на всеки 10 години да се почистват и ремонтират фасадите на сградите. Преди да изтече този срок през три месеца общината изпраща напомнителни писма на собствениците. Ако те не вземат мерки и не започнат ремонт. общината изпраща тяхна строителна група, която да извърши ремонта, като запорира сметките на собствениците и им удържа за ремонта в троен размер. Ако не са финансово състоятелни собствениците, но доказано, общината им дава възможност за разсрочено плащане по одобрена схема. Когато бяхме там ремонтираха една от сградите на Сорбоната, които също плащаха по такава разсрочена схема. Този закон е за кметството в Париж и действа от много, много години. Не е ли възможно да стане това и у нас.
Мерките трябва да са драстични и финансови, но да се спазват от всички без изключение! Разбира се и законът трябва да е така написан и обмислен, че да не може да бъде оборван в съда! Навсякъде по света е скъпо удоволствие да живееш или да имаш собственост в центъра.
12.
€£$¥
25.06.2018 22:54:47
1
14
Поредното доказателство че мазните селяндури живеят в тоя град! А иначе всичките дивш селтаци си искат наемите в евро и на какво отгоре?! В Русе наемите са в лева, в пъти по ниски и хората които ги наемат влагат много пари и развиват хубави заведения и магазини в които цените са по достъпни защото няма мазни селтаци собственици да искат хиляди евро за умрелите си помещения!
11.
Ахил
25.06.2018 22:23:49
3
17
Не съм съгласен и стотинка от моите данъци да отиде за благото на алчните реститутски гъзове!
10.
По бързо
25.06.2018 21:19:06
12
11
Кмета е прекалено добър и търпелив.
Друг град досега да беше гласувал закон който не подържа да бъде глобяван и имота му конфискуван.
9.
Така де
25.06.2018 20:53:25
3
15
Бургас беше готин зелен град, който можеше да се превърне в целогодишен курорт, като Истанбул и Рио Де Жанейро. Разбира се, че нямаше да е толкова голям и грандиозен, но можеше да е по-подреден и спокоен, което щеше да го направи предпочитан. За жалост цялото строителство в централната част съсипа облика на Бургас. Там имаше много приятни стари къщи с доста зеленина и беше приятно за разходка. Ако ги бяха запазили без строителство, сега Бургас щеше да има потенциал за развитие. Дори да измажат тия къщички по Богориди няма да има привличане на туристи, но все пак идеята е добра
8.
От бюрото на Джордж Сорос и Барак Обама
25.06.2018 19:58:00
2
15
Aко го прави ремонта общината с тяхните комисионни и завишени цени ще искат по 2 милиона за едно измазване.
7.
//
25.06.2018 19:57:27
1
14
№2, общината не праща предписания да се събарят сгради, особено паметници на културата. Друг е въпросът, че много собственици на апетитни наследени имоти оставят нарочно сградите да се рушат и срутят, с нагласа да изникне след време кооперация там и да лапнат някой друг апартамент или магазин.
6.
До 3
25.06.2018 19:54:33
5
18
Братле,Бургас няма дух,няма атносфера..стил няма...
5.
запознат
25.06.2018 19:02:15
4
9
кой кого призовава не е концерт пожелание. Поддръжката на сгради и градини е обвързано със закон в цяла Европа, а в бг?
4.
Затваряй
25.06.2018 18:23:23
1
16
Магазините кафетата..
Стари опасни сгради..
Няяяяма наеми и...
Или 100% завишаване на разрешителните за търговска дейност на пешеходните зони..
Вижте как е в австрия...
3.
agent 007
25.06.2018 18:23:08
3
37
Защо новите сгради по бул.Богориди не са в стария архитектурен стил на улицата ???
Изтипосали едни грозни модернистични сгради - а въобще не са съобразени с духа и стила на Стария Бургас- Защо ? по този начин се унищожава архитектурния Облик на Бургас !
2.
..
25.06.2018 18:12:11
5
16
Няма как по закон Общината да ремонтира частен имот . Има в правото само една опция-Общината да предяви претенции към собственика ,че сградата е опасна и самосъбаряща се ! Но и тогава собственика с жалба до съда може да докаже ,че не е опасна и да осъди Общината .- има такива случай в Бургас.(някой си харесал 1 стара къща в СЦ - пращат на собствениците писма ,че сградата е опасна и да я събарят - но собственика ги осъди в съда-доказа ,че сградата е здрава )
1.
Коко
25.06.2018 18:10:49
7
12
Ако реша да боядисам фасадата в зелено общината може ли да ме спре щом става въпрос за частна собственост?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ИТН получават третия мандат за правителство от президента (НА ЖИВО) ИТН получават третия мандат за правителство от президента (НА ЖИВО) Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Новото шоу е световен формат, който се излъчва в двайсет страни по света, включително САЩ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън ​​ Ангелов побесня от това, което му предостави Галин и заедно със своите хора започна да го замеря с хляб, но постъпката му срещна бурно неодобрение след зрителите на риалитито за готвене по Нова телевизия Наистина ли се помисли за Кралица Наистина ли се помисли за Кралица Илияна Раева втрещи с външния си вид Уж е врял и кипял в телевизията, но допусна грешка, която му струва скъпо Уж е врял и кипял в телевизията, но допусна грешка, която му струва скъпо Глобиха го 3 хил.лева Цеци Красимирова призна, че се е разделила с богатия американец, но причината е изненадваща Цеци Красимирова призна, че се е разделила с богатия американец, но причината е изненадваща За всеки един е ясно, че един петгодишен брак няма как да оцелее, когато съпрузите живеят на различни континенти Днес тя е със Сотир Цацаров, но зад гърба си има два брака Днес тя е със Сотир Цацаров, но зад гърба си има два брака Тогавашният ѝ мъж не искал толкова амбициозна половинка, а жена, която да бъде всеотдайна домакиня ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ „изгониха“ зам.-министър от заседание на парламента ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ „изгониха“ зам.-министър от заседание на парламента Емил Дечев е представител на реформаторски настроения Съюз на съдиите в България Задава ли се конституционна криза? Кой ще носи отговорност за служебното правителство Задава ли се конституционна криза? Кой ще носи отговорност за служебното правителство Няма правен механизъм, който да задължава да се поеме поста на премиер, обясни бившият министър на правосъдието Пенчо Пенев  50 000 лв. награда за човека, който открие Ивана от Дупница 50 000 лв. награда за човека, който открие Ивана от Дупница Надеждата ни крепи все още, че е жива, каза Мария Георгиева
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори