×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минималната работна заплата в Гърция ще бъде над 800 евро
  • Днес ни очаква дъжд и по-ниски температури
  • Израел удари покрайнините на Дамаск
  • Куба обвини САЩ, че подклаждат протести в страната
  • На следващи избори ПП-ДБ няма да съществува, убедна е Мая Манолова
  • Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син
  • Червения пират се изправя пред съда, гледат мярката му за неотклонение
  • Кирил Десподов стана футболист на годината
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

След 3 години в Central Park Burgas ще се живее и работи вдъхновено


След 3 години в Central Park Burgas ще се живее и работи вдъхновено
Строителният предприемач Янко Кесаровски даде ексклузивно интервю за Флагман
21 Септември 2017, Четвъртък, 17:15 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимка: Флагман.БГ

Това е комплекс от стратегическо значение - за международен бизнес, IT и аутсорсинг компании, които ще наложат нова корпоративна култура


Името на Янко Кесаровски е добре известно в Бургас и региона. Свързва се с редица емблематични сгради и проекти в Бургас и по Южното Черноморие. Като предприемач представлява инвестиционни и строителни компании, сред които „Триа инвест“, „БМ“, „СК“, новия комплекс Central Park в Бургас чрез едноименното дружество.

Именно първата копка на многофункционалния комплекс за бизнес и живеене в жк Славейков е и поводът Флагман.бг да се обърне към г-н Кесаровски и поиска това интервю – отдавна чакано не само от редакцията, но и от многобройните ни читатели.

Инвестицията в новия „квартал“ на Бургас е на обща стойност 60 млн. евро и плановете на инвеститорите е проектът да бъде завършен в рамките на 3 години. Мащабният комплекс  се простира на 40 дка, но не обхваща бившия завод „Елкабел“, каквито коментари се появиха, а е разположен в близък парцел. Инвеститорите анонсираха Central park като изключително „зелен“, с 3 жилищни сгради с общо 690 апартамента, 3 офис сгради с капацитет до 5 000 работни места с идеята да приютят IT и аутсорсинг компании.


- Г-н Кесаровски, не давате или по-скоро рядко давате интервюта. Защо?

Философията ни винаги е била да бъдем разпознаваеми с успешни строителни и инфраструктурни проекти на ключови локации в Бургас и региона, както и да бъдем оценявани от клиенти и партньори, а не да търсим публичност. Не съществува причина, заради която не давам интервюта и не се появявам в медиите, по-скоро никога не сме чувствали потребност да го правим. Все пак Ви благодаря за поканата. 

- Поводът за това интервю е хубав. Започвате нов амбициозен проект в Бургас – Central park, който се намира до парк Изгрев в жк Славейков.

Да, първата копка на Central Park е много важно събитие за нас. Това е проект, в който сме инвестирали много усилия, за да съумеем да съчетаем модерни решения, зелена инфраструктура, както и иновации в енергоспестяването. Благодарим на целия екип, който работи неуморно дълго време, за да можем тази седмица да се поздравим с реалното започване на строителните дейности. Това не е просто един пореден жилищен комплекс. Ние вярваме, че след 3 години ще открием Central Park, в който хората ще могат да работят и живеят с вдъхновение. Освен всичко, това е комплекс от стратегическо значение за региона, ако успеем да изпълним целта си ще привлечем международен бизнес, IT и аутсорсинг компании, които да наложат нова корпоративна култура в нашия град. Смятаме, че предимство на проекта е и конгресният център, който сме предвидили, с капацитет над 500 души, който е подходящ за различен тип обучения, академии, както и конференции.

- Анонсирахте, че един от основните фокуси на Central park е да привлече IT и аутсорсинг компании, които да преместят или разширят бизнеса си в офиси в Бургас. Каква е причината големите софтуерни компании да предпочетат Бургас и Central park пред София, Пловдив и Стара Загора например?

Големите софтуерни компании вече са предпочели София и Пловдив, защото са концентрирани там. Може да Ви изненадам, но във Враца например има бум на създаване на стартъпи от ученици. Въпросът Ви е доста конкретен, но касае глобални процеси. В последните няколко години т. нар. виртуални екипи и виртуалният начин на работа вече не е екзотика, а е рутинен начин на общуване в сектора на телекомуникации и технологиите. Вече не е необходимо централата на дадена корпорация да е работно място на оперативните служители, защото виртуалните екипи преодоляват часови разлики и реализират отлични резултати. В съвременното глобално общество и в международните корпорации специалистите дори не е необходимо да работят на фиксирано работно време в офис, за да покажат ефективност. Бургас е повече от привлекателен. Редица авиокомпании оперират полети от и до Бургас, а магистрала „Тракия“ прави пътуването до столицата удобно. Не на последно място градът ни има добър имидж и е широко харесван. Представете си, че вие притежавате голяма аутсорсинг компания.

Как по-ефективно ще мотивирате служителите си – като ги ситуирате в офис до морето или в бизнес център в покрайнините на някой град в централна България?!

Разбира се ние вярваме, че отговорът е Бургас. Не на последно място работейки и живеейки тук, всеки може да се вдъхнови от българското Южно Черноморие, което в последните 2-3 години по мое мнение е в ренесанс. Само за 40 минути след работното време можеш да посетиш десетки малки градчета на юг по ивицата ни, да релаксираш, да се насладиш на незабравими гледки и плажове, както и на хубава храна. Убедих ли Ви?! (усмихва се)

- Какви хора ще могат да си позволят да живеят в Central park? Колко богат трябва да си, за да си купиш апартамент и да „живееш вдъхновено“, както анонсирахте?

Цените, които към момента сме обявили са повече от достъпни и два пъти по-ниски от тези в София. Не е необходимо да си богат. Това не е квартал на богатите, напротив. Средната класа е нещото, което трябва да изградим и към което да насочим усилията си в дългосрочен план. Но това са мащабни процеси. Ние правим каквото можем на регионално ниво. Изискваха се много усилия на екипа ни, както и проучвания на доставчици и технологии, за да предоставим това високо качество на строителство и архитектурни решения на достъпна цена. Но разбрахме, че е възможно и имаме амбиция да го реализираме.

- Компаниите, които представлявате инвестират приоритетно в Бургас и региона? Защо сте съсредоточени тук? Няма ли други интересни пазари като София например?

Винаги има интересни пазари. Европа също е интересен пазар и това не е новина, а Изтокът отдавна не е само екзотичен за нас. Погледите ни са отправени към най-добрите световни практики на изток и запад, които изучаваме, наблюдаваме и имаме амбицията да привнесем подобаващо в Бургас и региона.
 
- Строителният сектор много сериозно усети последиците от кризата. В последната година обаче ситуацията е в постоянен възход. Какво можем да очакваме?

През 2016 г. не успяхме да постигнем ренесанс на строителния сектор, но се надявам с темповете на разтеж да отчетем много успешна 2017-та. Нямаме причини да не сме изпълнени с оптимизъм. Регистрираме годишен ръст на сградното строителство с 15.9%, така че цифрите говорят сами за себе си. Все пак обаче съм сигурен, че всички добре помним 2008 г., надявам се паметта ни да не се окаже къса и да бъдем по-консервативни и предпазливи в инвестициите. Говоря за бранша като цяло.

- Последните Ви проекти са с основен фокус зелено и енергийно ефективно строителство. Това не оскъпява ли инвестицията и респективно да повишава цената на имотите?

Европа е лидер на пазара на устойчивото строителство и е нормално тази тенденция да бъде следвана и в България. Може да съществува схващане, че купувайки имот в „зелена сграда“ това трябва да се случи на по-висока цена. Много от добрите европейски практики обаче не са никак изненадващи и скъпи. По-скъпите пък се изплащат на инвеститорите с времето, а не на последно място важни са достъпът до сградите, обособени зони с обществено достъпна инфраструктура, транспорт и обслужване.

Ние сме сигурни, че тези инвестиции се изплащат с времето, а не с първични продажби на високи цени.

Още повече значителните инвестиционни проекти трябва да се планират с много високо качество. Така, че отговорът на въпроса Ви е не, не е задължително да го оскъпява към крайния клиент, защото има компесаторни механизми.

- Не можем да подминем въпроса с един друг Ваш проект, който е в активна фаза на строителство – жилищната сграда в жк Лазур, която от една страна впечатлява като архитектура, но събра и негативна обратна връзка от част от жителите на комплекса. Как ще коментирате обвиненията за прекомерно високо строителство, презастрояване на района и т. н.?

Сградата до „Флората“, както е известна, намираща се в комплекс Лазур, която все още е в процес на строителство, е един дълго обмислян и чакан проект за нас. От закупуването на земята до началото на реалното строителство през януари 2017 г. изминаха доста години. Необходимо е голямо търпение, за да преминеш през процедурите в строителството. Едно обаче трябва да е ясно - за 25 години в този бизнес, ние не сме започвали строителни дейности на терен без да сме сигурни, че сме преминали през всички законови процедури, проверки и разрешителни. Жилищната сграда в комплекс Лазур не прави изключение. Трябваше ни много търпение, за щастие не страдаме от такъв дефицит, за да започнем реално строителството тази година. Абсолютно разбирам ситуацията, в която ние като инвеститор сме страна. Забелязали сте може би, че в последните няколко години в цялата страна местни общности активно изразяват мнението си за жилищни проекти и обекти, което е гражданска позиция, която ние адмирираме. Трябва обаче ясно да се поставя разликата между строителни обекти, при които са спазени всички процедури, срокове и закони и такива, които подлежат на съмнения и нямат пълна документация. Без да давам конкретни примери за втория случай искам да обърна внимание, че

строящата се сграда до „Флората“ е неуместно и безпочвено сравнявана с проекти, които категорично не са на нашия етап и преминал процес до момента на реализация.

Получава се една информационна фуния, към която хората са изключително чувствителни и аз ги разбирам – внушения за застрояване на зелени площи, разрушаване на детски площадки, незаконно високо строителство и т.н. Категорично жилищната сграда, която коментираме, не попада в тази категория проекти и ние не веднъж публично и пред медиите сме коментирали и доказвали това.

В категории: Бизнес , Бургас


Флагман.БГ Човек на Слави е съсипан след тази новина Човек на Слави е съсипан след тази новина 19/03/2024, Вторник 08:30 0
Флагман.БГ Каква е минималната заплата в Гърция Каква е минималната заплата в Гърция 19/03/2024, Вторник 08:11 0
България Всички новини
Каква е минималната заплата в Гърция Каква е минималната заплата в Гърция От 1 април става 800 евро  Маскиран обра заведение във Варна Маскиран обра заведение във Варна Откраднатите пари са около 1000 лева Върнаха книги на библиотека в Русе с 50 години закъснение Върнаха книги на библиотека в Русе с 50 години закъснение  Жената, която ги изпратила по пощата, пожелала анонимност. Тя признава, че постъпката й не е за пример и е написала извинение Изправят Червения пират пред съда Според съда обвиняемият е автор на множество електронни писма Ще има ли ротация? „Промяната“ и ГЕРБ преговорят за съдбата на сглобката до 12 часа Ще има ли ротация? „Промяната“ и ГЕРБ преговорят за съдбата на сглобката до 12 часа Очаква се отговор на въпроса ще има ли правителство или предстоят извънредни парламентарни избори Гавриил Ловченски и варненският владика в спор за патриарх, митрополит Николай развя бялото знаме Гавриил Ловченски и варненският владика в спор за патриарх, митрополит Николай развя бялото знаме Не желая да съм кандидат за патриаршеския престол, каза духовникът от града под тепетата Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те 
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори