×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Командир на „Хизбула” е убит при израелско нападение с дрон в Ливан
  • Хванаха товарен автомобил в Свищов, издирван от властите в Белгия
  • Днес е Световен ден за борба с хипертонията
  • Плевен отбелязва градския си празник днес, 15 май
  • Държавният департамент на САЩ придвижи помощ от 1 млрд. долара за Израел към Конгреса
  • Регистрираха поредното мощно слънчево изригване, очакват ни силни магнитни бури
  • Жълт код за обилни валежи е обявен в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, област София и София-град
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Шеф Андре Токев: България може да даде много на Европа


Шеф Андре Токев: България може да даде много на Европа
Популярният кулинар представи богата палитра вкусове в Средиземноморски ресторант Салини
24 Януари 2017, Вторник, 12:52 ч.
Автор: Флагман.бг

Кулинарният гуру търси и преоткрива стари рецепти и типични вкусове - чак до траки и римляни

На богата палитра вкусни творения, излезли изпод майсторските ръце на шеф Андре Токев, се насладиха гостите на Средиземноморски ресторант "Салини" в Гранд Хотел и СПА "Приморец".

Кулинарният гуру предложи на своите гости специално 5-степенно меню, вдъхновено от българската национална кухня.

Част от него бе полска салата с горчица от смокини, козе сирене и лютеница по рецепта на баба му, но приготвена с мариновани чушки; мешана скара – но рибна – с кюфте от раци, кебапче от скариди и мини пържолка от калкан; рагу от морски дарове, магданозено пюре в  стил „Балотин“ с патешки дроб и сос от ракия и стафиди, млечно телешко, бобена чорба с български трюфели, лук печен в сол; фламбирана катма… Ако сте пропуснали вкусното събитие, то проверявайте често събитийния календар с концепция Let’s Get PRIM на Гранд Хотел и СПА  „Приморец“ – следващата изненада се подготвя.

Днес всички познават шеф Андре Токев като част от журито на MasterChef, единствен носител за Източна Европа на диплома Global Masterchef Degree, основател на Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ), президент за България и жури на най-престижния конкурс за професионални готвачи в Европа Bocuse d’Or, ловец на храна в едноименното телевизионно предаване, собственик на ресторант ANDRé, щастлив съпруг на Мария и баща на две дами - Елиза на 22 и Ренате на 28 години. Надникнахме зад познатото - и открихме един безкрайно положителен, мултикултурен Човек.



Шеф Андре Токев е роден в Лайпциг, Германия, в семейството на българин и германка. Когато идват да живеят в България, за него езикът е труден. Учи го заедно с майка си. В тийнейджърските му години, семейството е живяло и в Алжир. Всичко това дава на Андре много богата палитра култури и вкусове. Популярният по света и у нас днес кулинар, споделя с усмивка: "Като малък, обичах да ям. Сега, разбира се, също обичам. Гледах какво готвят бабите ми - в Германия и България - разнообразни, нестандартни неща, с богат вкус. Увлякох се. Сестра ми беше по-малка и съответно дегустираше първите ми творения. После, когато дойде време да избирам професия, избрах това да е хобито ми - готвенето. Така си гарантирах радост всеки ден."


Шеф Токев предложи на своите гости специално 5-степенно меню, вдъхновено от българската национална кухня

"Няма по-хубаво нещо от това, да се съберем на маса с хубава храна. Това за нас е традиция - събота и неделя си организираме семейни обеди и вечери" - допълва шеф Токев. Определя храната като ритуал. Ако се прибере от работа в 23:30 вечерта, с радост отново запрята ръкави и спретва нещо бързо за хапване и у дома. "Прибавете и чаша вино, разговор и забавлението е гарантирано" - казва Андре. За него ключът към добрия и вкусен живот е в умереността и качеството.

За работата си в БАПГ - Българската асоциация на професионалните готвачи споделя, че са минали години, да променят навиците и мисленето - да има гласност на национално и интернационално ниво, каква хубава професия е готвенето. Провеждат обучения, състезания и различни инициативи, насочени към обогатяване знанията и уменията на готвачите в България.

"Ако има нужда от нас, тук сме" - казва шеф Токев на въпрос биха ли помогнали с иновиране на менюто в детските градини и училища. Допълва, че шеф Манчев вече е правил опити в тази посока, но статуквото за момента не поддава на промяна. В този ред на мисли, споделя интересно гостуване, което е имал с Ути Бъчваров в САЩ. Двамата получават покана да отидат там, за да се запознаят отблизо с инициатива на Мишел Обама.

През 2009 г. вече бившата Първа дама на САЩ превръща Южната морава на Белия дом в градина, в която наравно с нея се трудят ученици. Това е стъпка в посока рационално и качествено хранене на децата, за което тя дава своя собствен пример. На различни места из Америка се създават опитни градини, в които деца от различна възраст полагат грижи за собствена реколта, под ръководството на опитни агрономи. Учениците имат възможност и да готвят в специални кухни. Организират се и посещения до ферми, където децата могат да натрупат още опит в работата на терен.

Сменяме темата, с поглед към Стария континент и нашето място в него. "България може да даде много на Европа. Трябва да се развиваме в посока селско стопанство, промишленост. Нашият климат примерно, е много по-различен от този в Германия. Оттук следват и различният вкус на зеленчуците, виното. Развитие има, трябва да сме търпеливи и всичко да постигаме дружно" - споделя шеф Токев.

"В България трябва да развием регионалността - всеки регион да е познат със свои ястия и продукти. В предаването "Ловци на храна" правим точно това - търсим и преоткриваме стари рецепти и типични вкусове - чак до траки и римляни. Дълбоките корени на историята ни са чудесна причина да развием и кулинарния туризъм в България. Не трябва да си завиждаме, а да си помагаме. Развие ли се примерно потенциала на български продукт в чужбина, това е добре за всички."

Продължава с позицията си в живота като цяло: "Всеки трябва сутрин като стане, да се сети за надписа на Народното събрание "Съединението прави силата" и с тази мисъл да върви през живота си. Да гледа себе си, да се развива, да е позитивен, да се усъвършенства."

"Сравняваме се със Западна Европа, но не и със стреса, на който са подложени хората там. А ако се сравним с Африка примерно? Нещата не са толкова отрицателни, колкото мислим - напротив. Трябва позитивизъм. Една от любимите ми фрази е, че не е нужно да си милионер, за да се чувстваш такъв" - допълва шеф Токев - един безкрайно положителен, усмихнат и любопитен Българин, с път, преминал през многобройни държави и ресторанти.

Днес? Продължава да твори неуморно, но и учи и открива уникални продукти, ястия, хора.




България Всички новини
Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Първите туристи у нас пристигнаха на 2 май и са от Великобритания Средната заплата нарасна, ето колко става Средната заплата нарасна, ето колко става В кои сектори увеличението е най-голямо и в кои най-малко Важен пост за кмета на Царево Важен пост за кмета на Царево Марин Киров е избран за представител на Регионалния съвет в Комитета по наблюдение на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Одитни доклади са изпратени по компетентност и на други органи за сведение или за предприемане на съответни действия Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Общата любимка на братя Аргирови буди завист у 20-годишните, с дъщеря ѝ са като близначки Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Повече от 46 000 граждани от региона подадоха годишните си декларации в срок до 30 април Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Сблъсъкът е само с материални щети, но състоянието на кончето е критично Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? На места ще продължи да има постъпване Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) В деня на изпращането дванайсетокласниците от Випуск 2024 отдадоха почит към учителката
Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин подкрепи плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, в депресия съм!
- Най-доброто лекарство е да се потопите в работата си!
- Ама докторе, аз карам лайнарка...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори