×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Дядо Владика Иоаникий, вижте това място – дали Богородица не се обръща на Небето? (ВИДЕО, СНИМКИ)


Дядо Владика Иоаникий, вижте това място – дали Богородица не се обръща на Небето? (ВИДЕО, СНИМКИ)
Това е бургаската Мария Магдалина, която гони всеки боголюбив християнин, дошъл в манастира край Меден рудник
Тема в развитие
Дядо Владика Иоаникий, вижте това място – дали Богородица не се обръща на Небето? (ВИДЕО, СНИМКИ) Майка Серафима болна: Неверници откраднаха 500 лв. от кутията с дарения на манастира „Св. Богородица” Майка Серафима срещу Деня на Света Богородица: Нахални сте, дарения пред вас няма да отчитам! Манастирът „Света Богородица“ бавно се възстановява след потопа, ние питаме как и на кого се отчитат даренията (ВИДЕО) Местният парламент отпусна 12 хил.лв. за ремонт на манастира "Света Богородица" Бургас дари 80 хил.лв. за бедстващите във Варна (ОБНОВЕНА) Ето как да помогнете на майка Серафима, за да върне живота в манастира „Света Богородица“ Саид от Сирия се моли за манастира „Св. Богородица“: Важна е вярата, Господ е един! (ОБЗОР, ВИДЕО И СНИМКИ) След призива на Флагман.бг: Десетки доброволци запретнаха ръкави, измъкват от калта манастир „Света Богородица” (СНИМКИ) Бели лястовици спасяват манастира „Св. Богородица“ край Бургас, вижте уникални кадри от акцията им (СНИМКИ) Спите ли спокойно, палите ли свещи, четете ли молитви по празниците? Само! И сега къде сте, Ной ли чакате да ни спаси По инициатива на Флагман! Автобус с доброволци тръгва утре за манастира „Св. Богородица“, вижте от къде След призива на Флагман! Братята Петър и Станимир дойдоха от Свети Влас, за да помагат в манастира „Св. Богородица“ Помогнете! Трябват повече мъже за разчистване на манастира „Св. Богородица“, работата е тежка След като Флагман алармира: Първите петима доброволци вече са в манастира „Св. Богородица“, майка Серафима пак плаче, но от радост Кметицата на ж. к. Меден рудник: Положението в манастира е трагично, при следващ порой пак ще се наводни Двуметровата вълна едва не убила майка Серафима, игуменката гледала безпомощно как животните й се давят Само във Флагман! Потоп помете манастира „Св. Богородица“, майка Серафима рине кал и плаче: Стара съм, нямам сили, помогнете
виж още
скрий
08 Юли 2016, Петък, 14:31 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимки и видео: Давид СУКНАРОВ

Никой не знае къде потъват даренията за манастира край Меден рудник, а действията на майка Серафима будят подозрение


Манастирът „Света Богородица” край Бургас от години тъне в мизерия и разруха, а никой не предприема мерки. Но чия е вината Домът на Божията майка да се превърне в отвратително и забравено от света място, в дом за кучета, бълхи и котки, но не и за боголюбиви християни?

Когато двуметрова вълна връхлетя Светата обител преди 2 години, репортерите на Флагман.бг първи се отзоваха и направиха всичко възможно да върнат живота в храма на Богородица. Акцията продължи с дни. Стотици хора се стекоха в манастира и изринаха калта и мизерията след потопа. Намериха се и много благодетели, които с даренията си възстановиха цялата покъщнина на майка Серафима. (ЦЯЛАТА ХРОНОЛОГИЯ ВИЖ В НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ)

Днес, две години след наводнението, нашите репортери отново посетиха игуменката, провокирани от поредния й зов за помощ, с който обвинява целия свят, че я е забравил. Какво заварихме, можете да видите в краткия видеорепортаж, мизерията с думи не може да се опише. Когато манастирът бе наводнен, игуменката Серафима благодареше на всеки един човек, дошъл да й помогне, благославяше Община Бургас, по цял ден четеше молитви за благодетелите на Светата обител. Днес обаче е обърнала палачинката и посреща с клетви и "Анатема!" Нас също опита да изгони, докато не реши, че ще й помогнем да докара някой лев.



Никой и до днес не е разбрал какво се случи с даренията на миряните – десетки хора преди две години предадоха пари на ръка, преведоха в дарителската сметка или донесоха покъщнина за Богородичния дом. И всичко това се случи пред очите на нашите репортери, които бяха неотлъчно на място.

Днес обаче ситуацията в манастира е повече от плачевна. Треви и змии са плъзнали край заключената църква, кучета, котки, разхвърляни стари черги и тотална неразбория царят в Богородичния дом, който в момента изглежда по-зле от цигански катун.

Стълбите към храма - по тях пълзят единствено змии и трънаци

А майка Серафима е болна, по цял ден стои в покоите си на втория етаж и държи заключени и двете църкви. Игуменката не скри, че тук вече никой не идва, освен монаси, които от време на време й носят храна, разменят си по две думи с нея и бързат да си ходят, за да не ги изпрати с клетви.

 Според градските легенди за нейния житейски път майка Серафима можем да сравним с Мария Магдалина, но не напълно изцелена от седемте бяса, които носи в душата си. Тя обвинява духовниците, че са я изоставили. Твърди, че те искат да съборят манастира и да построят клиника. Не дава и ясно обяснение какво се случва с всички дарения, които получава. Водела ги в някаква тетрадка, но не я знаела къде е.

Игуменката има две дъщери, които почти не идват тук. Трудно е човек да се разбере, а камо ли да живее под един покрив с нея. Крадла и убийца Серафима нарече жената, която е живяла при нея и я е гледала. Още през 2014 г., когато разбра за акцията по спасяването на манастира, Бонка Велкова се свърза с екипа ни и разказа за целия кошмар, който е изживяла като помощница на игуменката (ВИЖ ТУК).


„Който дойде, добре е дошъл. Едно време идваха много хора, но враговете сега станаха повече”, проплака Серафима пред екипа ни. Така и не получихме обаче ясен отговор какви са контактите на манастира със Сливенската митрополия и кога последно е идвал представител на Негово Високо Преосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий.

„Ще изпратим човек от църковното настоятелство, за да провери финансовото състояние на Светата обител. Не е коректно игуменката да излиза и по телевизията да обвинява цялото духовенство за състоянието на манастира „Света Богородица.” Това казаха от Сливенската митрополия в телефонен разговор с наш репортер. Дали ще бъде извършена такава проверка обаче, едва ли ще разберем.

Аз не съм неверник и богохулник и не се заяждам с клетата игуменка, искам само да знам какво се случва и защо се допуска тази немарливост. Няма ли млади и оправни духовници, които да пречупят тежкия характер на 84-годишната майка Серафима и да възродят това забравено от Бога място?

И накрая – Ваше Високо Преосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий – дядо Владика, вижте този „манастир” – дали Богородица не се обръща на Небето?




В категории: Бургас


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 0
20
Коментара по темата
20.
До автора:
07.07.2018 11:09:22
0
0
И накрая – Ваше Високо Преосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий – дядо Владика, вижте този „манастир” – дали Богородица не се обръща в гроба?

С това си изказване успяхте да ме натъжите , както мен сигурно и всеки друг християнин който знае че тялото на Св. Богородица е било взето на Небето. С други думи - едва ли това послание ше успее да проникне в просветен човек какъвто е Негово Преосвещенство.
19.
АРКАН
13.11.2017 08:58:09
0
0
Предния потоп бях там и чистех с много хора,бяхме под една къща и чистехме един канал от тинята.Като чистихме из двора стъклени бутилки от ракий и вина имаше навсякъде,дарения са се дали много.Военните от лозово поделението и те бяха там.За това че не дава пари чувал съм че е била проститутка също,ама самия манастир нормално е да се наводнява та той е направен на пътя на водата,в дерето е при следващия пороен дъжд пак ще се наводни.
18.
Райко
09.07.2016 09:06:46
1
1
Пишете истината ...за вашата напаст и за отговорите на Игуменията но нищо общо няма и не търсете под вола теле КАСАБОВА !Отиди ти и помогни та Бог белкем ти опрости нещо.....
17.
Ненчо до 15
08.07.2016 23:03:58
1
2
Отидете у вашата църква дето попче Емилиян е разведен и нема право да служи и със монахиня Дими...на си ляга ,а бившата му жена е роднина на дедо ЙОаникий.Последният е забранил със заповед ходенето й у Сливенска епархия.
16.
Възмутен
08.07.2016 22:59:45
0
2
Бил съм в много манастири в някои от тях и съм отсядал, но това е единствения в който се скараха на жена ми, че си купува 4 свещи за 80ст., а не 5 за лев.
Искрено се надявам това да е било някаква моментна ситуация продиктувана от не добро разположение на духа, моменти каквито има всеки било то и пазители на вярата.
15.
Към Ненчо и другите пуритани
08.07.2016 21:24:35
2
5
И какво й е на облеклото,ще ми обясните ли? Рокля малко над коляното и сако. Аре стига с тия врели некипели и махленски изказвания. Дай на 40 градуса да иде в тоя мръсен коптор с вълнен пуловер или расо, ама кой знае тогава какво пак няма да ви хареса.

Погледнете за какъв ужас и каква лъжлива вещица става дума нищо друго не е важно, камо ли кой как се облякал!!! Аз съм от мМеден рудник и исках да кръстя там дъщеря си. Представи си Ненчо какво преживях като видях този катун. Хубаво че БОГ ме побутна да ида дотам преди да реша!
14.
Ненчо
08.07.2016 19:09:21
4
3
Към журналистката ......взела интервюто: с това облекло трябваше да отидете при Йоаникий е няма как да ви откаже ....Мила моя на такива места се ходи с облекло по нормално.Ако со отворите краката щеше да бъде още по интересен репортажа ви .Игуменията ? Оставете я на мира .
13.
Петко
08.07.2016 19:03:45
1
3
Докога приближените на владиката продължава да въртят бизнес и опъват големи маси с икони и прочее та докато децата им продават дънят чаша след чаша в Поморийския "СВ. Георги"?Докга ще се извършват треби и богослужения от разведени попове в Бургас ????или и това не знае дядото?!Защо построиха храма в"Мед рудник"? И това не се знае може би ?Та нали попчето направи апартаменти за семейството си ,но гражданите не го знаят.....Колко коли смениха попчетата и какви палати имат???.Децата на някои попчета завършиха Теология без да знаят що е изпит ?????а в "Йоан Рилски " татино синче "пее,"...
12.
Росен
08.07.2016 18:02:50
1
3
Да направят и ревизия и с църквата в свети Влас че и там какви далъверки върти мекерето Ангелов
11.
Йоан Златоуст
08.07.2016 17:23:51
3
5
На владиката Йоаникий му дайте да обикаля по милионерски сватби като на щерката на Миню Стайков "Апаша" от Карнобат. Там е далаверата, дреме му на на него за манастирите и черквите по Бургаско.
10.
Hm
08.07.2016 14:58:20
3
5
Бъркаш критиката със злобните коментари.Посочи някоя статия с поне малко журналистически анализ в нея,с поне малко знание в някоя област и ще се постарая да им дам шанс.Засега нямат.Колкото до този манастир,отдавна не съм ходил до там и когато отида,тогава ще си дам мнението.Но честно казано нямам очаквания от съсухрена 84-годишна старица,каквито явно има в обществото.
Колкото до профанирането,тук си на 100% прав и наистина е време да се замисля, дали си заслужава да влизам тук.
9.
Запозната
08.07.2016 14:45:56
5
6
Манастира гине само заради тази злобна жена която мисли само за себе си. Много хора не ходят там само заради нев. Изгонетя я от там и манастира ще грейне отново.
8.
до Hm
08.07.2016 14:44:04
3
6
Да, ама стоиш тука, пишеш злобни коментари и се профанираш и ти, нали? И да те питам - това ли са ти представите на теб за Божие място? Жалко, много жалко!!!
7.
Основатели
08.07.2016 14:35:46
0
2
Защо не я попитахте кои са основателите на Манастира да да видим какво ще ше да ви отговори.И впрочие нека да каже на кой даде тенекийте от сирене които бяха пълни с пари!!!
6.
Hm
08.07.2016 14:32:54
3
12
Не знам дали бабата се справя с манастира или не,но не сте вие хората,които да го играете стожер на обществото.От вас друго освен интриги,клюки,хулене не съм прочел.Няма едно сериозно журналистическо разследване,няма един дълбок журналистически анализ.Неграмотни сте.Вие сте срам за тази професия,профанирали сте сайта до нивото на собственичката си и продължавате да копаете дъното.
П.С. А тази която взема интервюто от баба Серафима се е облякла,като за дискотека,а не за Божие място.Нямате възпитание,нямате и срам!!!
5.
Васев
08.07.2016 14:05:33
0
6
Флагман ще не покажете поне един път църквата Кирил и Методий и пак да търсите отговори.Ама там няма да са само от митрополита ами и от др.хора.
4.
Скриптор Инцертус
08.07.2016 14:01:49
0
5
Въпросът е в това, че тя няма интерес да поддържа. Този декаденс бабата използва като повод да си иска отвсякъде и то кеш, на материали и труд не се радва.
3.
Скриптор Инцертус
08.07.2016 14:01:49
0
2
Въпросът е в това, че тя няма интерес да поддържа. Този декаденс бабата използва като повод да си иска отвсякъде и то кеш, на материали и труд не се радва.
2.
дасда
08.07.2016 13:48:36
2
4
и как очаквате 84 старица да подържа храма ? и всички постройки към него ?!?!? църквата да праща млади попчета да оправят хубавата църква в която съм кръстен !!!!! ЖАЛКО Е ВСИЧКО ТОВА !!
1.
top
08.07.2016 13:38:19
3
7
сноши бяхме на дискотека с Мама Серафима и тя плати сметката. а митрополита на Сливен нека да отговори член ли е на Масонското братство ?????
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби Парламентът е цирк – обиждат се на „Копейка“ и "Сороса", а отвън бургаска депутатка вдигна протест с 6 души Парламентът е цирк – обиждат се на „Копейка“ и "Сороса", а отвън бургаска депутатка вдигна протест с 6 души Добрата новина е, че 49-ото НС ще излезе в почивка до няколко дни и доколкото е възможно авторитетът на парламентаризмът ще бъде запазен При 20% от случаите на домашно насилие у нас насилници са жени При 20% от случаите на домашно насилие у нас насилници са жени Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие „Пратете екип, защото престъпността расте, появяват се и все повече нарушители на ЗДвП, зоват местните жители Защо тази певица си отряза косите, шокира с нова визия Защо тази певица си отряза косите, шокира с нова визия Фолкдивата неузнаваема, сравниха я с нейна колежка Жена е с прорезни рани, мъжът й я замерил с порцеланова чиния Жена е с прорезни рани, мъжът й я замерил с порцеланова чиния Жертвата, която е на 64 години, е получила медицинска помощ Международната регата „Порт Бургас“ се влива в къмпинг фестивала „Еxplore the world“ Международната регата „Порт Бургас“ се влива в къмпинг фестивала „Еxplore the world“ Ветроходното състезание ще започне с Парад на участниците пред Морската гара ГЕРБ получи председателското място в РИК-Бургас, ДПС - секретарското ГЕРБ получи председателското място в РИК-Бургас, ДПС - секретарското Районната избирателна комисия ще е с четирима зам.-председатели
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори