×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Делян Добрев: Ако се открие газ в морето, ще станем богати и енергийно независими


Делян Добрев: Ако се открие газ в морето, ще станем богати и енергийно независими
Аз съм най-големият оптимист, че ще се открие газ в нашата акватория, каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев
20 Април 2016, Сряда, 12:24 ч.

Газът от дълбините на Черно море ще е значително по-евтин и може да задоволи нуждите ни за следващите 30 години, каза той

Корабът Noble Globetrotter II, който трябва да извърши единия от сондажите за нефт и природен газ във водите на Черно море, е снабден с нужното оборудване да достигне до  газоносните хоризонти. Кулата на борда позволява сондата да преодолее близо 2 000 метра воден пласт и още 3 000 метра скали, а предварителните проучвания сочат, че на дълбочина 5 000 метра има сериозни газови залежи. Може би аз съм най-големият оптимист, че ще се открие газ в нашата акватория, каза в „Денят започва“ по БНТ депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, който е и председател на Комисията по енергетика.

Той подчерта, че откриването на газови залежи в Черно море ще направи страната ни енергийно независима, а цената на синьото гориво ще поевтинее. „Търговският баланс ще стане положителен, тъй като няма да внасяме газ от чужбина. Изключено е да се случи ситуацията с електроенергията, която е по-скъпа от българските, отколкото от американските централи. Държавата не инвестира в проучването на Черно море и няма ангажимент за изкупуване на добива“, уверява бившият министър.
„Този местен добив е ценен не само защото ние ще получаваме огромни концесионни възнаграждения и това е в интерес на държавата. Газът в България ще бъде значително по-евтин. 30% от продажбата на този газ или нефт ще влизат в държавния бюджет под формата на концесионни възнаграждения“, заяви Добрев.
Той разясни още как е стартирала процедурата за експлоатация на находище Хан Аспарух. Депутатът припомни, че малко след като са подписали договор с консорциума, в който участват компаниите "Тотал", ОМВ и "Репсол", в средата на 2012 е дошла новината, че в румънската част на Черно море, само на 15 км от северната граница, са открити 84 милиарда кубика газ. Това в сравнение с консумацията на страната, означава задоволяване на потреблението в България за 30 години, обясни шефът на енергийната комисия.
Той съобщи, че в момента сме зависими на 95% от вноса на газ от Русия. Ако бъдат открити газови залежи в морето, може дори да изнасяме за Турция и Гърция.

„На сушата знаем, че е малко вероятно да се намери нефт или газ, защото имаме стотици сондажи и десетки компании са проучвали сухоземната част на България. Никой обаче все още не е проучвал дълбоката част на Черно море. В плитчините на българска територия добиваме скромни количества от 2009 г. Те задоволяват около 5-10% от потреблението в страната“, каза още Делян Добрев.

В категории: Бизнес


Флагман.БГ Вундеркинд в Карнобат - 14-годишна издаде роман Вундеркинд в Карнобат - 14-годишна издаде роман 13/06/2024, Четвъртък 19:37 2
6
Коментара по темата
6.
bgman
20.04.2016 18:40:33
0
3
То е ясно, че Вие с Баце ще станете богати, ами ние ще закачим ли нещо?
5.
awa
20.04.2016 12:46:51
0
7
Делянчо,ами вие и сега сте богати и независими,бе.Още колко искате
4.
"Тотал", ОМВ и "Репсол"
20.04.2016 11:49:34
0
3
Ще се намери ли официално лице което да съобщи на народа на Република България в прав текст, на по-прост език, кой ще експлоатира добива на природен газ от Черно море (къде ще отиват парите) !
"Ако бъдат открити газови залежи в морето, може дори да изнасяме за Турция и Гърция." Означава ли това, че ще го купуваме от "Тотал", ОМВ и "Репсол" за да го изнасяме за Турция и Гърция ?
3.
SSS
20.04.2016 11:39:31
1
4
PEDAL....T.E GAY.
2.
КУРТИ
20.04.2016 10:55:32
0
5
ДИЛЯНЕ СЛЕД 10 ГОДИНИ НЯМА ДА СИ В БЪЛГАРИЯ , Я В МАЯМИ Я В ИБИСА
1.
Веси Свиларска от Казичене
20.04.2016 10:54:48
0
2
Газ и нефт да са в машината на времето!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бургас слага начало дългоочаквания летен-парти сезон с разбиващ фестивал на плажа Бургас слага начало дългоочаквания летен-парти сезон с разбиващ фестивал на плажа "Hello Summer" ще се проведе на 22 юни Как гласуваха възрастното и младото поколение в България - сравнителна характеристика Как гласуваха възрастното и младото поколение в България - сравнителна характеристика Резултатите от изборите през 2024 г. показват ясна сегрегация между политическите нагласи на различните поколения Как да манипулирате мъжете с цвета на дрехите: 5 хитри техники Как да манипулирате мъжете с цвета на дрехите: 5 хитри техники Ето кои са те  Ако правите тези 6 неща, излизате с г-н Грешен Ако правите тези 6 неща, излизате с г-н Грешен Не бъркайте химията с любовта 4 зодии, които винаги следват влюбеното си сърце 4 зодии, които винаги следват влюбеното си сърце Хората от тези знаци са готови да направят и невъзможното в името на любовта Брадърът Здравко с голям жест към Община Приморско: Подари уникален архив със снимки и видео на кмета Иван Гайков Брадърът Здравко с голям жест към Община Приморско: Подари уникален архив със снимки и видео на кмета Иван Гайков Кадрите ще се използват за популяризирането на общината като туристическа дестинация, вече е започнала работата по няколко рекламни клипа Рецепта за обърнат сладкиш с ананас Рецепта за обърнат сладкиш с ананас Сервирайте обърнат сладкиш с ананас с лужица-две сладка бита сметана 7 начина да не напълнявате през лятната почивка 7 начина да не напълнявате през лятната почивка Обърнете специално внимание на зеленчуците Кои са 13-те депутати от „Величие“ – бивш премиерски съветник, философ, архитект и наемен войник Кои са 13-те депутати от „Величие“ – бивш премиерски съветник, философ, архитект и наемен войник Общото между тях е, че са инвеститори в „Историческия парк“, прави впечатление и че любимият на Американското посолство НБУ също е дал кадри за формацията Четири инцидента в басейни и водоеми за дни, отговорността обаче - за всички и за никого Четири инцидента в басейни и водоеми за дни, отговорността обаче - за всички и за никого Дори посетителите на водни площи са длъжни да не допускат във водата деца под 12-годишна възраст без придружител
Абу Даби се превърна в магнит за най-богатите хора в света Абу Даби се превърна в магнит за най-богатите хора в света И британските богаташи търсят там убежище за своите активи Бой в италианския парламент Бой в италианския парламент Опозиционен депутат е откаран в болница след удар в лицето и няколко ритника Четири руски бойни кораба акостираха в Куба, на борда им има хиперзвукови ракети "Циркон" Четири руски бойни кораба акостираха в Куба, на борда им има хиперзвукови ракети "Циркон" Фрегатата "Адмирал Горшков" и ядрената подводница "Казан" пуснаха котва на 145 км от Флорида Любов за Овена, а за Рака - мечтан подарък от съдбата Любов за Овена, а за Рака - мечтан подарък от съдбата Хороскоп за деня – 13 юни 2024, четвъртък  Започват да произвежда бира от кока Започват да произвежда бира от кока Новата бира на El Viejo Roble струва под 2 долара Тайсън Фюри лази по земята пиян, изхвърлиха го от бар Тайсън Фюри лази по земята пиян, изхвърлиха го от бар Той дори си удря главата в стълб Синът на Джо Байдън загази, признаха го за виновен и го грози 25 години затвор Синът на Джо Байдън загази, признаха го за виновен и го грози 25 години затвор Президентът обяви, че няма да го помилва САЩ и Германия дават още ПВО-системи на Украйна САЩ и Германия дават още ПВО-системи на Украйна Западните съюзници обещаха финансова и военна помощ на Володимир Зеленски Този български инфлуенсър си поръча чипс от кокоши крака в Южна Корея Този български инфлуенсър си поръча чипс от кокоши крака в Южна Корея Тук има много интересни неща, кухнята е много различна и вкусна, например предлагат на пазара чипс от кокоши крака, разказа Сашо Кадиев Това е най-редкият зодиакален знак Това е най-редкият зодиакален знак Най-често срещаният е Скорпион 
Румен Радев Румен Радев за партията: Не коментирам паник атаките на лидерите, думата има медицината Виц на деня Виц на деня - Скъпа, на какво мирише така хубаво?
- На парфюма, който вчера ми подари.
- Нищо не съм подарявал.
- Подари ми. Виж си портмонето!
Виц на деня Виц на деня - От 5 месеца се занимавам с бизнес и вече имам 1 милион.
- Как успя така бързо?
- Ами, започнах с 2 милиона.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук "След всяко ядене ставаш все по-самотен."
Стара канибалска поговорка
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори