×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Спомени от соца: Как хотелиери и ресторантьори цакаха съветските туристи в морските ни курорти през 60-те


Спомени от соца: Как хотелиери и ресторантьори цакаха съветските туристи в морските ни курорти през 60-те
Оплакванията започват в началото на 60-те години, само няколко сезона след отварянето на първите хотели на „Златни пясъци” и „Слънчев бряг”
17 Април 2016, Неделя, 03:16 ч.
Източник: Дарик

Гостите от СССР са пращани в занемарени и несъотвестващи на категорията хотели, в които няма пиколи да носят багажа им


Лошо обслужване ли получават съветските туристи при посещенията си в Народна република България и дискриминирани ли са за сметка на западните? В продължение на години този въпрос занимава  Държавна сигурност, като службите следят за антисъветски настроения сред персонала в курортните ни комплекси, показват разсекретени документи.

Оплакванията на гостите от СССР за пренебрежително отношение към тях по време на престоя им в България започват в началото на 60-те години, само няколко сезона след отварянето на първите хотели на „Златни пясъци” и „Слънчев бряг”. Настроенията, че са „втора ръка” туристи, особено ескалират след едно масово хранително натравяне.

В началото на юли 1966 г. в ресторант „Кривата липа” на „Златни пясъци” на голяма група от съветски туристи е сервирана развалена руска салата. Тя е приготвена два дни по-рано, а използваните продукти са заразени със салмонела. Оплакванията получават около 150 души, много от които попадат и в болница.

Скандалът е изключително голям и ДС започва светкавично разследване. То установява, че няма умисъл в натравянето на чужденците от „братската страна”, а причината е единствено влошата хигиена. Двама души от персонала са подведени под съдебна отговорност, а „Балкантурист” компенсира заболелите туристи, като на свои разноски ги изпраща на почивка в „Боровец” за „укрепване на здравословното им състояние”.

За да не се повтарят подобни случаи, ДС съставя план с превантивни мерки. Всички работещи в заведенията за обществено хранене минават проверка, а тези, за които се установят връзки с„вражески елементи”, са отстранени от работа. На вербуваните агенти в кухните и бюфетите пък са спуснати инструкции да информират незабавно, ако колегите им не спазват правилниците за обработка и съхранение на храната. Разпоредена е и мащабна инспекция на всички ресторанти, закусвални и сладкарници във Варна, която констатира, че почти навсякъде хигиената е на ниско ниво, а някъде липсват хладилници за съхранение на продуктите.

Натравянето на „Златни пясъци”, което съвсем не е първото, но е най-голямото дотогава, предизвиква лавина от упреци към България от страна на държавния съветски туроператор „Интурист”. Неговите клиенти се оплакват, че при престоя си в България персоналът проявява по-голямо внимание към западните гости и особено към тези от ФРГ.

ДС започва проверка, изводът от която е, че сред работещите в „Балкантурист” няма антисъветски настроения. Изредени са обаче редица слабости, заради които у съветските туристи остава усещането за дискриминация. Една от тях са новооткритите магазини „Кореком”, в които чужденците от социалистите държави не могат да пазаруват, защото нямат валута. Настаняването им в по-непретенциозни хотели за сметка на получващите луксозни стаи западногерманци се обяснява с по-изгодните договори, сключени с немските фирми.

Лошото обслужване в ресторантите се дължало на това, че съветските туристи не се хранели на свободна консумация, а групово. Поради тази причина управителите пращали на техните маси по-ниско квалифициран персонал, който понякога се държал грубо и неучтиво, тъй като не разчитал да получи бакшиш. В същото време опитните сервитьори обслужвали зоните за свободна консумация и си докарвали всеки месец между 100 и 120 лева башкиш от западногерманските туристи. Именно те били и най-честите клиенти на баровете и казината. Високите цени в нощните заведения не били по джоба на летовниците от соцлагера, а освен това съветските граждани имали инструкции да не ги посещават и до полунощ да са се прибрали по стаите.


Заради стремежа на управителите на заведенията за хранене да отчитат икономии в края на всеки месец им се сервира студена и некачествена храна и малки порции

Въпреки набелязаните мерки за подобряване на обслужването след масовото отравяне през 1966 г. през следващото десетилетие не настъпва особена промяна в българския туризъм, ако се съди по продължилите оплаквания на съветските туристи. Държавна сигурност ежегодно ги обобщава и пише справки дали съществуват антисъветски настроения. Изводите всеки път са едни и същи – неприязън на персонала към „братския народ” няма, а проблемите се дължат на организационни слабости.
Поради неуредици, а не заради целенасочена дискриминация, гостите от СССР са пращани в занемарени и несъотвестващи на категорията хотели, в които няма пиколи да носят багажа им. Заради липсата на достатъчно персонал и консумативи стаите им се зареждат със захабено бельо, а кърпите им се сменят на 10 дни. Заради стремежа на управителите на заведенията за хранене да отчитат икономии в края на всеки месец им се сервира студена и некачествена храна и малки порции. А настаняването им на лоши места и на маси с мръсни покривки в ресторантите не било умишлено.

Най-много оплаквания постъпват от транспорта. Автобусите, с които се извозват организираните съветски туристи, са стари, а освен това постоянно закъсняват или въобще не идват и се провалят платени екскурзии.

Оплакванията постъпват от обслужването не само в морските курорти, а в цялата страна.

В изготвяните от офицери на ДС справки попадат информации, звучащи като несръчни доноси. Един от агентите на службите докладва, че журито на конкурс „Мис Камчия” през 1976 г. не проявило „политическа прозорливост и тактичност” и показало пристрастие към българските участнички. Това обидило представителките на СССР, ГДР и Унгария и дори се стигнало дотам, че немски туристи започнали да скандират „Стига местен локален патриотизъм”. Същият агент донася още, че на гостите от братската държава се сервират малограмажни порции, в които те намират косми, парчета найлон, хлебарки и паяци.В категории: Ретро Флагман


16
Коментара
Калин Врачански се сгоди
Калин Врачански се сгоди 08/07/2020, Сряда 18:59 0
16
Коментара по темата
16.
КУРТИ
17.04.2016 15:04:54
3
3
НЯМА СТРАШНО, КУМУНИЗМА, КАПИТАЛИЗМА , ФАШИЗМА И ВСЯКА ДРУГА КЛИЗМА СА ПРОИЗВОДНИ НА ЦИОНИЗМА ......
15.
Търся помощ
17.04.2016 14:24:29
5
0
ПОМОЩ, ПОМОЩ, ПОМОЩ. КОМУНИСТИТЕ ПАК ИСКАТ ДА НИ ЗАВЛАДЕЯТ. КАКВО ЩЕ ПРАВИМ АКО СЕ СЛУЧИ. ПОМОЩ, МОЛЯ ВИ, ПОМОГНЕТЕ НИ. ЩЕ НИ РАЗЧЕКНАТ. КРАЙ.
14.
КУРТИ
17.04.2016 13:45:20
3
1
НО ЗАЛЯЗВА НА ЗАПАД , КАТО ЗНАМ ЕВРЕЙЧЕТАТА КОЛКО СА СВИДЛИВИ ТВОЙТА ВОДКА ЩЕ ДА Е ОТ ЦАР КИРО ..........НИЩА...... ЗАПАЗИ СИ ПАРИЧКИТЕ ЗА ХАЗАРТ НА СЛЪНЧАКА.....
13.
Психиатър
17.04.2016 13:37:02
2
3
Налейте една водка на ДРУГАРЯ курти, щото е слънчасал сериозно. То слънцето изгрява от Изток и ако си без шапка ставаш като него!
12.
КУРТИ
17.04.2016 13:22:02
4
2
КУМУНИЗМА, КАПИТАЛИЗМАИ,ФАШИЗМА И ВСЯКА ДРУГА КЛИЗМА СА ПРОИЗВОДНИ НА ЦИОНИЗМА........ТУРЦИТЕ, ЕВРЕИТЕ, РИМЛЯНИТЕ И ТЕХНИТЕ ПРОИЗВОДНИ НАИСТИНА НЕ ОБИЧАТ РУСНАЦИТЕ, ДА ИМАЛО Е РЕПРЕСИИ СПРЯМО БЪЛГАРИ НО НЕ ОТ РУСНАЦИ , А ОТ СТАЛИН , БЕРИЯ И ДРУГИ ЕВРЕЙСКИ САТРАПИ.........НУЖНО Е ДА СЕ ЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА ........
11.
КУРТИ
17.04.2016 13:21:11
3
1
КУМУНИЗМА, КАПИТАЛИЗМАИ,ФАШИЗМА И ВСЯКА ДРУГА КЛИЗМА СА ПРОИЗВОДНИ НА ЦИОНИЗМА........ТУРЦИТЕ, ЕВРЕИТЕ, РИМЛЯНИТЕ И ТЕХНИТЕ ПРОИЗВОДНИ НАИСТИНА НЕ ОБИЧАТ РУСНАЦИТЕ, ДА ИМАЛО Е РЕПРЕСИИ СПРЯМО БЪЛГАРИ НО НЕ ОТ РУСНАЦИ , А ОТ СТАЛИН , БЕРИЯ И ДРУГИ ЕВРЕЙСКИ САТРАПИ.........НУЖНО Е ДА СЕ ЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА ........
10.
Дядо
17.04.2016 12:39:05
3
6
Лошото отношение на Българина е единствения начин за показване омразата към ПОРОБИТЕЛЯ!Руснаците ни ограбиха и колонизираха, докараха ни до просешка тояга. Що мъка и страх е изпитал нашия народ от това татарско племе и клона им ДС. Колко честни българи са избити в лагерите на комунистическата измет.
9.
АЛТ
17.04.2016 11:39:13
1
5
На Сл.бряг Бг.екскурзовод излъгал група от азиатската част, че при пиене на чай трябва да лапнат пакетчето(конеца да виси отвън) и да пият гореща вода.
После едва се е оттървал.
8.
КУРТИ
17.04.2016 10:08:24
5
6
ТЕЗИ ПРИОМИ ДА ЛИКВИДИРАШ ПРОТИВНИКА КАТО НЯМАШ АРГУМЕНТИ ГИ ИСПОЛЗВА МОСАД И ЦРУ И СОРОС И АМУДЖИТЕ ОТ ЦАРИГРАД.
7.
Мама им
17.04.2016 10:07:03
2
3
Тия гайдовете по автобусите са за ебане майка им подлоги долни в устата от летището към хотелите като пътуват по пътя им викат
На портерите им давайте 1 лв най-много защото те са бедни и 1лв им е достатъчен .....факт който съм слушал докато се возя от летището към хотел в организирана група от Англия. Тия гайдовете са просто .... За ебане вкат българия е бедна всички взимат по 200евро заплата не им давайте повече от 1 лв бакшиш те и на това са доволни......
6.
До Флагман
17.04.2016 10:01:23
6
7
Ало Флагман, да ви светна че коментар номер 4 и 1 са от Московски шпионин, който е нает за хибридна война. Всеки ден слага анти-семитски и анти-европейски коментари. Пише със големи букви.
Няма ли кой да го спре и изолира?
хванете го по IPто. Слага име Курти често на коментарите си.
5.
КУРТИ
17.04.2016 09:59:42
6
7
УБИЙЦИТЕ СА СТАЛИН И БЕРИЯ
......ЕВРЕИИИИИИИ.......ОБЪРНИ СЕ КЪМ СВЕТОВНИЯ ЕВРЕЙСКИ КОНГРЕС ПРИЯТЕЛЮ, АПРОПО ЛЕНИН, СТАЛИН ТРОЦКИ И 99% ОТ РУСКИТЕ КОМИСАРИ УБИЙЦИ ОКОЛО ЛЕНИН И СТАЛИН СА ЕВРЕИ , ОБЪРНИ СЕ КЪМ АРХИВИТЕ ........ОБРАЗОВАЙ СЕ.......
4.
КУРТИ
17.04.2016 09:54:49
8
4
КАКВА ХИГИЕНА ДА ОЧАКВАШ ОТ ГАГАУЗКОТО ПЛЕМЕ НАСЛЕДНИК НА ТУРЦИ РИМЛЯНИ , ЧЕРКЕЗИ, КУМАНИ , ДОНСКИ КАЗАЦИ .
3.
Анна
17.04.2016 09:53:33
12
11
Каквото почукало това се обадило. Точно 10 години преди това, СССР заедно със Червенков и Димитров убиват към 160,000 Българи-Европейци от интелигенцията и войската, включително офицери, и царско семейство, индустриалци.

Изведнъж се превръщаме от лидер във Европа във окупиран роб на Москва. Отнета ни е частната собственост, правата на хора, и законите. Ние ставаме добичета изолирани от Европа във някакъв измислен проект на селяни и болшевики.

Няма цени, няма собственост, няма яснотия, само корупция и връзкари --- и партийни услуги.

Как да обслужиш палача си? Как? Как да слезеш от Европа във калта на комунистите?
2.
ларито
17.04.2016 09:48:55
2
3
Какви спомени имам със сифтето как ми изяждаше вечерята но аз пак я обичам
1.
КУРТИ
17.04.2016 09:44:04
6
4
СПОМЕНИ ОТ КАПИТАЛИЗМА , СЕГА НА ДЖИМ КЕРИ МУ НОСЯТ НАСРАНИТЕ ГАЩИ И ДАЖЕ ПРАЩАТ ПОЗДРАВИ НА ЕВРЕЙЧЕТО КАМЕРЪН И ЕВРЕЙСКИЯ РЕПТИЛ АНГЛИЙСКАТА,,КРАЛИЦА,, РУМЪНСКА ПОМАКИНЯ..........
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сексапилът на Стрелеца нараства, засилва се излъчването на аурата му Сексапилът на Стрелеца нараства, засилва се излъчването на аурата му

Хороскоп за деня – 9 юли 2020, четвъртък

Млад мъж пострада при катастрофа на пътя между селата Трояново и Равнец Млад мъж пострада при катастрофа на пътя между селата Трояново и Равнец

27-годишният Ивайло е настанен със сътресение на мозъка в отделението по неврохирургия на УМБАЛ-Бургас

„Размазаната“ Еврохолд продължава битката с държавата за ЧЕЗ „Размазаната“ Еврохолд продължава битката с държавата за ЧЕЗ

Забраната на сделката от КЗК още се гледа в Административен съд–София област, стана ясно на заседание на икономическата комисия в парламента

Задава се тежка рецесия в Европа – прогнозите са за спад от над 8% Задава се тежка рецесия в Европа – прогнозите са за спад от над 8%

Вероятно и банките няма да могат да помогнат кой знае колко, защото те самите са изправени пред цунами от проблеми

Гешев иска да му се извинят Гешев иска да му се извинят

Вижте какво написа в профила си в Туитър главният прокурор

Намериха златото в дома на Илия Златанов, което бизнесменът твърдеше, че е откраднато Намериха златото в дома на Илия Златанов, което бизнесменът твърдеше, че е откраднато

Илия Златанов продължава да е в чужбина, вероятно в Швейцария

 

Какви са военните кораби край морския сарай на Доган Какви са военните кораби край морския сарай на Доган

Чужди плавателни съдове ще участват във военното учение "БРИЗ 2000"

Кметът на Камено искрено притеснен: Как да върна на работа учителка, която бие децата? Кметът на Камено искрено притеснен: Как да върна на работа учителка, която бие децата?

Районните магистрати прецениха Мариана Раданова е уволнена неправомерно, но решението е обжалвано пред Окръжния съд в Бургас

Президентът обяви, че гардовете от сарая на Доган са служители на НСО – в ход е проверка Президентът обяви, че гардовете от сарая на Доган са служители на НСО – в ход е проверка

Редно е правителството, прокуратурата и местната власт да инспектират обектите в парк "Росенец" за отклонения от законите, смята Румен Радев

Новият сезон на футболното първенство започва без публика? Новият сезон на футболното първенство започва без публика? Ситуацията около нарастващите ежедневно случаи с Коронавирус ще се отрази и на спортните мероприятия
Четирима загинаха при стрелба в Ню Джърси Четирима загинаха при стрелба в Ню Джърси

Сблъсък между престъпни групировки може да е предизвикал екшъна, твърдят от полицията

Австрия издаде предупреждение да не се пътува до България Австрия издаде предупреждение да не се пътува до България

На всички пристигащи от страната ни се налага 14-дневна карантина

Доналд Тръмп изтегля САЩ от Световната здравна организация Доналд Тръмп изтегля САЩ от Световната здравна организация

Американският президент заяви намерението си още през май, след като обвини организацията, че е под контрола на Китай

Бунт в Сърбия срещу мерките за борба с COVID-19, протестиращите нахлуха в парламента Бунт в Сърбия срещу мерките за борба с COVID-19, протестиращите нахлуха в парламента

Има задържани и ранени

Кметове от Северна Гърция: Отворете незабавно всички гранични пунктове с България Кметове от Северна Гърция: Отворете незабавно всички гранични пунктове с България

На извънредно заседание 22-ма кметове подписаха протестна петиция

Мадона пак разголи застаряваща плът Мадона пак разголи застаряваща плът

61-годишната певица не може да бъде победена

Автобус падна в езеро, най-малко 21 са загинали Автобус падна в езеро, най-малко 21 са загинали

Местните власти обещаха да разследват причината за произшествието

Турски актьор потрошил гаджето си Турски актьор потрошил гаджето си

Озан Гувен е познат на българската аудитория най-вече с ролята си на султанския везир Рустем паша от хитовия сериал "Великолепният век"

Коронавирусът може да е бил „спящ“ години наред Коронавирусът може да е бил „спящ“ години наред

Околните условия или други фактори може да са го "възпламенили"

Любвеобилна котка уби стопанката си Любвеобилна котка уби стопанката си

Лекарите открили в организма на жената бактерията pasteurella multocida, която предизвиква бактериален менингит

Осман Октай Осман Октай Овластени динковци не допуснаха “мигранта” Христо Иванов на българска територия Виц на деня Виц на деня - Във вашия фитнес има ли солариум?
- Да, но е само за членове.
- Благодаря Ви, аз търся за цяло тяло.
Виц на деня Виц на деня Мъжете с брада през 1820: - Ще убия тази мечка с голи ръце!
Мъжете с брада през 2020: - Този крем за ръце с арган био ли е?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пътна полиция ми изпрати снимка, добре изглеждам, ама много скъпо взимат...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори