×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Спомени от соца: Как хотелиери и ресторантьори цакаха съветските туристи в морските ни курорти през 60-те


Спомени от соца: Как хотелиери и ресторантьори цакаха съветските туристи в морските ни курорти през 60-те
Оплакванията започват в началото на 60-те години, само няколко сезона след отварянето на първите хотели на „Златни пясъци” и „Слънчев бряг”
17 Април 2016, Неделя, 03:16 ч.
Източник: Дарик

Гостите от СССР са пращани в занемарени и несъотвестващи на категорията хотели, в които няма пиколи да носят багажа им


Лошо обслужване ли получават съветските туристи при посещенията си в Народна република България и дискриминирани ли са за сметка на западните? В продължение на години този въпрос занимава  Държавна сигурност, като службите следят за антисъветски настроения сред персонала в курортните ни комплекси, показват разсекретени документи.

Оплакванията на гостите от СССР за пренебрежително отношение към тях по време на престоя им в България започват в началото на 60-те години, само няколко сезона след отварянето на първите хотели на „Златни пясъци” и „Слънчев бряг”. Настроенията, че са „втора ръка” туристи, особено ескалират след едно масово хранително натравяне.

В началото на юли 1966 г. в ресторант „Кривата липа” на „Златни пясъци” на голяма група от съветски туристи е сервирана развалена руска салата. Тя е приготвена два дни по-рано, а използваните продукти са заразени със салмонела. Оплакванията получават около 150 души, много от които попадат и в болница.

Скандалът е изключително голям и ДС започва светкавично разследване. То установява, че няма умисъл в натравянето на чужденците от „братската страна”, а причината е единствено влошата хигиена. Двама души от персонала са подведени под съдебна отговорност, а „Балкантурист” компенсира заболелите туристи, като на свои разноски ги изпраща на почивка в „Боровец” за „укрепване на здравословното им състояние”.

За да не се повтарят подобни случаи, ДС съставя план с превантивни мерки. Всички работещи в заведенията за обществено хранене минават проверка, а тези, за които се установят връзки с„вражески елементи”, са отстранени от работа. На вербуваните агенти в кухните и бюфетите пък са спуснати инструкции да информират незабавно, ако колегите им не спазват правилниците за обработка и съхранение на храната. Разпоредена е и мащабна инспекция на всички ресторанти, закусвални и сладкарници във Варна, която констатира, че почти навсякъде хигиената е на ниско ниво, а някъде липсват хладилници за съхранение на продуктите.

Натравянето на „Златни пясъци”, което съвсем не е първото, но е най-голямото дотогава, предизвиква лавина от упреци към България от страна на държавния съветски туроператор „Интурист”. Неговите клиенти се оплакват, че при престоя си в България персоналът проявява по-голямо внимание към западните гости и особено към тези от ФРГ.

ДС започва проверка, изводът от която е, че сред работещите в „Балкантурист” няма антисъветски настроения. Изредени са обаче редица слабости, заради които у съветските туристи остава усещането за дискриминация. Една от тях са новооткритите магазини „Кореком”, в които чужденците от социалистите държави не могат да пазаруват, защото нямат валута. Настаняването им в по-непретенциозни хотели за сметка на получващите луксозни стаи западногерманци се обяснява с по-изгодните договори, сключени с немските фирми.

Лошото обслужване в ресторантите се дължало на това, че съветските туристи не се хранели на свободна консумация, а групово. Поради тази причина управителите пращали на техните маси по-ниско квалифициран персонал, който понякога се държал грубо и неучтиво, тъй като не разчитал да получи бакшиш. В същото време опитните сервитьори обслужвали зоните за свободна консумация и си докарвали всеки месец между 100 и 120 лева башкиш от западногерманските туристи. Именно те били и най-честите клиенти на баровете и казината. Високите цени в нощните заведения не били по джоба на летовниците от соцлагера, а освен това съветските граждани имали инструкции да не ги посещават и до полунощ да са се прибрали по стаите.


Заради стремежа на управителите на заведенията за хранене да отчитат икономии в края на всеки месец им се сервира студена и некачествена храна и малки порции

Въпреки набелязаните мерки за подобряване на обслужването след масовото отравяне през 1966 г. през следващото десетилетие не настъпва особена промяна в българския туризъм, ако се съди по продължилите оплаквания на съветските туристи. Държавна сигурност ежегодно ги обобщава и пише справки дали съществуват антисъветски настроения. Изводите всеки път са едни и същи – неприязън на персонала към „братския народ” няма, а проблемите се дължат на организационни слабости.
Поради неуредици, а не заради целенасочена дискриминация, гостите от СССР са пращани в занемарени и несъотвестващи на категорията хотели, в които няма пиколи да носят багажа им. Заради липсата на достатъчно персонал и консумативи стаите им се зареждат със захабено бельо, а кърпите им се сменят на 10 дни. Заради стремежа на управителите на заведенията за хранене да отчитат икономии в края на всеки месец им се сервира студена и некачествена храна и малки порции. А настаняването им на лоши места и на маси с мръсни покривки в ресторантите не било умишлено.

Най-много оплаквания постъпват от транспорта. Автобусите, с които се извозват организираните съветски туристи, са стари, а освен това постоянно закъсняват или въобще не идват и се провалят платени екскурзии.

Оплакванията постъпват от обслужването не само в морските курорти, а в цялата страна.

В изготвяните от офицери на ДС справки попадат информации, звучащи като несръчни доноси. Един от агентите на службите докладва, че журито на конкурс „Мис Камчия” през 1976 г. не проявило „политическа прозорливост и тактичност” и показало пристрастие към българските участнички. Това обидило представителките на СССР, ГДР и Унгария и дори се стигнало дотам, че немски туристи започнали да скандират „Стига местен локален патриотизъм”. Същият агент донася още, че на гостите от братската държава се сервират малограмажни порции, в които те намират косми, парчета найлон, хлебарки и паяци.В категории: Ретро Флагман


16
Коментара
16
Коментара по темата
16.
КУРТИ
17.04.2016 15:04:54
3
3
НЯМА СТРАШНО, КУМУНИЗМА, КАПИТАЛИЗМА , ФАШИЗМА И ВСЯКА ДРУГА КЛИЗМА СА ПРОИЗВОДНИ НА ЦИОНИЗМА ......
15.
Търся помощ
17.04.2016 14:24:29
5
0
ПОМОЩ, ПОМОЩ, ПОМОЩ. КОМУНИСТИТЕ ПАК ИСКАТ ДА НИ ЗАВЛАДЕЯТ. КАКВО ЩЕ ПРАВИМ АКО СЕ СЛУЧИ. ПОМОЩ, МОЛЯ ВИ, ПОМОГНЕТЕ НИ. ЩЕ НИ РАЗЧЕКНАТ. КРАЙ.
14.
КУРТИ
17.04.2016 13:45:20
3
1
НО ЗАЛЯЗВА НА ЗАПАД , КАТО ЗНАМ ЕВРЕЙЧЕТАТА КОЛКО СА СВИДЛИВИ ТВОЙТА ВОДКА ЩЕ ДА Е ОТ ЦАР КИРО ..........НИЩА...... ЗАПАЗИ СИ ПАРИЧКИТЕ ЗА ХАЗАРТ НА СЛЪНЧАКА.....
13.
Психиатър
17.04.2016 13:37:02
2
3
Налейте една водка на ДРУГАРЯ курти, щото е слънчасал сериозно. То слънцето изгрява от Изток и ако си без шапка ставаш като него!
12.
КУРТИ
17.04.2016 13:22:02
4
2
КУМУНИЗМА, КАПИТАЛИЗМАИ,ФАШИЗМА И ВСЯКА ДРУГА КЛИЗМА СА ПРОИЗВОДНИ НА ЦИОНИЗМА........ТУРЦИТЕ, ЕВРЕИТЕ, РИМЛЯНИТЕ И ТЕХНИТЕ ПРОИЗВОДНИ НАИСТИНА НЕ ОБИЧАТ РУСНАЦИТЕ, ДА ИМАЛО Е РЕПРЕСИИ СПРЯМО БЪЛГАРИ НО НЕ ОТ РУСНАЦИ , А ОТ СТАЛИН , БЕРИЯ И ДРУГИ ЕВРЕЙСКИ САТРАПИ.........НУЖНО Е ДА СЕ ЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА ........
11.
КУРТИ
17.04.2016 13:21:11
3
1
КУМУНИЗМА, КАПИТАЛИЗМАИ,ФАШИЗМА И ВСЯКА ДРУГА КЛИЗМА СА ПРОИЗВОДНИ НА ЦИОНИЗМА........ТУРЦИТЕ, ЕВРЕИТЕ, РИМЛЯНИТЕ И ТЕХНИТЕ ПРОИЗВОДНИ НАИСТИНА НЕ ОБИЧАТ РУСНАЦИТЕ, ДА ИМАЛО Е РЕПРЕСИИ СПРЯМО БЪЛГАРИ НО НЕ ОТ РУСНАЦИ , А ОТ СТАЛИН , БЕРИЯ И ДРУГИ ЕВРЕЙСКИ САТРАПИ.........НУЖНО Е ДА СЕ ЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА ........
10.
Дядо
17.04.2016 12:39:05
3
6
Лошото отношение на Българина е единствения начин за показване омразата към ПОРОБИТЕЛЯ!Руснаците ни ограбиха и колонизираха, докараха ни до просешка тояга. Що мъка и страх е изпитал нашия народ от това татарско племе и клона им ДС. Колко честни българи са избити в лагерите на комунистическата измет.
9.
АЛТ
17.04.2016 11:39:13
1
5
На Сл.бряг Бг.екскурзовод излъгал група от азиатската част, че при пиене на чай трябва да лапнат пакетчето(конеца да виси отвън) и да пият гореща вода.
После едва се е оттървал.
8.
КУРТИ
17.04.2016 10:08:24
5
6
ТЕЗИ ПРИОМИ ДА ЛИКВИДИРАШ ПРОТИВНИКА КАТО НЯМАШ АРГУМЕНТИ ГИ ИСПОЛЗВА МОСАД И ЦРУ И СОРОС И АМУДЖИТЕ ОТ ЦАРИГРАД.
7.
Мама им
17.04.2016 10:07:03
2
3
Тия гайдовете по автобусите са за ебане майка им подлоги долни в устата от летището към хотелите като пътуват по пътя им викат
На портерите им давайте 1 лв най-много защото те са бедни и 1лв им е достатъчен .....факт който съм слушал докато се возя от летището към хотел в организирана група от Англия. Тия гайдовете са просто .... За ебане вкат българия е бедна всички взимат по 200евро заплата не им давайте повече от 1 лв бакшиш те и на това са доволни......
6.
До Флагман
17.04.2016 10:01:23
6
7
Ало Флагман, да ви светна че коментар номер 4 и 1 са от Московски шпионин, който е нает за хибридна война. Всеки ден слага анти-семитски и анти-европейски коментари. Пише със големи букви.
Няма ли кой да го спре и изолира?
хванете го по IPто. Слага име Курти често на коментарите си.
5.
КУРТИ
17.04.2016 09:59:42
6
7
УБИЙЦИТЕ СА СТАЛИН И БЕРИЯ
......ЕВРЕИИИИИИИ.......ОБЪРНИ СЕ КЪМ СВЕТОВНИЯ ЕВРЕЙСКИ КОНГРЕС ПРИЯТЕЛЮ, АПРОПО ЛЕНИН, СТАЛИН ТРОЦКИ И 99% ОТ РУСКИТЕ КОМИСАРИ УБИЙЦИ ОКОЛО ЛЕНИН И СТАЛИН СА ЕВРЕИ , ОБЪРНИ СЕ КЪМ АРХИВИТЕ ........ОБРАЗОВАЙ СЕ.......
4.
КУРТИ
17.04.2016 09:54:49
8
4
КАКВА ХИГИЕНА ДА ОЧАКВАШ ОТ ГАГАУЗКОТО ПЛЕМЕ НАСЛЕДНИК НА ТУРЦИ РИМЛЯНИ , ЧЕРКЕЗИ, КУМАНИ , ДОНСКИ КАЗАЦИ .
3.
Анна
17.04.2016 09:53:33
12
11
Каквото почукало това се обадило. Точно 10 години преди това, СССР заедно със Червенков и Димитров убиват към 160,000 Българи-Европейци от интелигенцията и войската, включително офицери, и царско семейство, индустриалци.

Изведнъж се превръщаме от лидер във Европа във окупиран роб на Москва. Отнета ни е частната собственост, правата на хора, и законите. Ние ставаме добичета изолирани от Европа във някакъв измислен проект на селяни и болшевики.

Няма цени, няма собственост, няма яснотия, само корупция и връзкари --- и партийни услуги.

Как да обслужиш палача си? Как? Как да слезеш от Европа във калта на комунистите?
2.
ларито
17.04.2016 09:48:55
2
3
Какви спомени имам със сифтето как ми изяждаше вечерята но аз пак я обичам
1.
КУРТИ
17.04.2016 09:44:04
6
4
СПОМЕНИ ОТ КАПИТАЛИЗМА , СЕГА НА ДЖИМ КЕРИ МУ НОСЯТ НАСРАНИТЕ ГАЩИ И ДАЖЕ ПРАЩАТ ПОЗДРАВИ НА ЕВРЕЙЧЕТО КАМЕРЪН И ЕВРЕЙСКИЯ РЕПТИЛ АНГЛИЙСКАТА,,КРАЛИЦА,, РУМЪНСКА ПОМАКИНЯ..........
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кога "Акациите" и "Победа" ще станат бургаското сити? Кога "Акациите" и "Победа" ще станат бургаското сити?

По идеята на арх.Петко Йовчев се работи

Приключи годината на около 200 акробати с ОТ Купа “Черноморец” Приключи годината на около 200 акробати с ОТ Купа “Черноморец”

На турнира присъстваха и официалните гости Йордан Георгиев - Председател на постоянна комисия по спорт, деца и младежки дейности, Веселина Деведжиева - Началник Отдел спорт и превенции

Коя е най-здравословната рецепта за училище Коя е най-здравословната рецепта за училище

Огромен интерес към конкурса на сдружение Усмивка

Таксиметровите шофьори в Бургас със седем искания към Общината – от химически тоалетни до строг контрол над копърките Таксиметровите шофьори в Бургас със седем искания към Общината – от химически тоалетни до строг контрол над копърките

Защо списъкът с издадените разрешителни не се актуализира в реално време, да не би да се опитвате да прикриете някого, питат от браншовата организация

Йорданка Фандъкова призова столичани да спрат да се топлят с кюмбета Йорданка Фандъкова призова столичани да спрат да се топлят с кюмбета

Причината за това е, че в събота нивата на фините прахови частици за пореден път бяха в пъти над нормата

Министерски съвет, ведомства и агенции останаха без криптирана връзка Министерски съвет, ведомства и агенции останаха без криптирана връзка

Няколко, включително МТИТС са си купили собствени SSL сертификати, вместо да използват този на МС

Сценаристите-политици: Г-н Трифонов е заможен, може да финансира партията Сценаристите-политици: Г-н Трифонов е заможен, може да финансира партията

"Какви пари, бе, момиче. Задайте малко по-умен въпрос", реагира грубо Тошко Йорданов

Ето как вдига скандал всяка от зодиите Ето как вдига скандал всяка от зодиите

Вижте вашите отличителни белези 

Проф. Огнян Герджиков: А кой ще проверява независимия прокурор? Проф. Огнян Герджиков: А кой ще проверява независимия прокурор?

Наименованието на партията „Няма такава държава” намеква отричане на държавността, категоричен е бившият премиер

Бойко Борисов: Студентските години са едни от най-хубавите в живота! Бойко Борисов: Студентските години са едни от най-хубавите в живота!

Премиерът с поздрав по повод 8 декември

САЩ подготвят война на няколко фронта САЩ подготвят война на няколко фронта

Фундаментално ниво на глупостта е да разполагаш в България такива средства, след като Турция, влизаща често в конфликти с Вашингтон, държи вратата към Черно море

Жена забременя от един от четиримата си любовници, всички ще гледат заедно детето Жена забременя от един от четиримата си любовници, всички ще гледат заедно детето 20-годишната Тори Оджеда от Флорида, САЩ забремена от един от четиримата си партньори. Младата жена се определя сама като "полиаморна" и живее заедно с няколко мъже едновременно, така че всички заедно ще гледат бебето като едно семейство, разказва Daily Mail. Франция е в плен на стачки и протести Франция е в плен на стачки и протести

 Полицията използва сълзотворен газ срещу "жълти жилетки" в Париж и Нант

Три земетресения разлюляха остров Крит Три земетресения разлюляха остров Крит

Последното е било в 17 часа

Холивуд потъна в скръб! Отиде си актьор от „Приятели“ Холивуд потъна в скръб! Отиде си актьор от „Приятели“

Роденият в Ню Йорк актьор получава престижната награда за ролята си на Рой Кон в „Ангелите на Америка“ през 1993 година

2/3 от поискалите обезщетение от „Томас Кук“ ще го получат до неделя 2/3 от поискалите обезщетение от „Томас Кук“ ще го получат до неделя

Общо изплатената сума се очаква да достигне 160 млн. паунда

Земетресение от 3,4 в Турция, усетено е и в Истанбул Земетресение от 3,4 в Турция, усетено е и в Истанбул

Няма данни за пострадали и разрушения

Расте вероятността ЕС да загърби ядрената енергия Расте вероятността ЕС да загърби ядрената енергия

Новата „зелена таксономия“ на блока може да зачеркне ядрената енергия и природния газ от инициативите за европейско финансиране

"Юбер" вече не мълчи - 6000 посегателства и изнасилвания "Юбер" вече не мълчи - 6000 посегателства и изнасилвания

Това са опитите за посегателство в САЩ - агресия, изнасилване, от шофьори, клиенти и други

Чудо! Лекари съживиха жена след шестчасово спиране на сърцето Чудо! Лекари съживиха жена след шестчасово спиране на сърцето

От болницата очакват тя да се върне на работа до дни

Бойко Борисов Бойко Борисов Беше ми мъчно за рибите, като ги гледах по телевизията как едвам дишат Виц на деня Виц на деня Добре лекувания махмурлук може да удължи запоя до няколко седмици. Виц на деня Виц на деня - Защо охлювът не може да кара мотор?
- Защото му се веят очите!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Понякога будилникът ми помага да се събудя... Най-често обаче, ми пречи да се наспя.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори