×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Носителят на “Кристалния глобус” Радо Янков прескачал с борда москвича на вуйчо си


Носителят на “Кристалния глобус” Радо Янков прескачал с борда москвича на вуйчо си
Радо Янков с "Кристалния глобус"
12 Март 2016, Събота, 02:05 ч.
Източник: "24 часа"

Не съм фаталист, но винаги преди състезание сядам за една минутка, казва Дивия


“Въпреки че съм рейсър, дисциплините ни са такива, че сме едва ли не като алпийски скиори. Мисленето, подготовката, спусканията, трудът - всичко ни е близо до тяхното”, казва Радослав Янков. Преди седмица той спечели “Кристалния глобус” в паралелните дисциплини в сноуборда.

Младият спортист се дразни от общите квалификации за сноубордистите като за раздърпани въздухари. Ядосва се и като чува вечните упреци.

“Не мога да се оплача, че държавата не ми е помагала. Винаги е заставала зад мен - и за екипировка, и за пътувания, каквото съм поискал - съм получил. Просто възможностите ни са по-малки от тези на Австрия, Германия и Италия”, казва шампионът.

Спомня си, че е бил луда глава от малък. Затова и Дивия като прякор не му е случаен. Един от “дивите” му спомени е прескок на москвич.

“Беше навалял хубав сняг. Старият москвич на вуйчо бе покрит целият. Реших да го прескоча с борда, както е паркиран на стръмното на улицата. Сложихме сняг с братовчед ми пред колата - колата и аз оцеляхме”, разказва Радо.

“Скачал съм в заснежени дерета, правех какво ли не, не му мислех много. Това, разбира се, ми помага в състезанията сега, където напрежението и адреналинът са много високи. Не е лесно да се кара с толкова висока скорост”, казва Радо и признава, че тия лудории са отминали.

Стигал е шеметните

120 км/ч на права

отсечка с борда

Иначе в гигантския слалом в състезания най-високата скорост, с която се преминава покрай вратичките, е около 50 км.

“Непосредствено преди спускането по трасето се стремя да не мисля за нищо. Нито как ще спечеля, нито как ще загубя. Умът ми е зает само със сегашния момент. Фокусирам се. Карането е най-важно за мен и се стремя до самия финал да съм напълно концентриран. Не съм фаталист, но винаги преди да се кача на борда за спускане, сядам за минутка, това ми е правило”, разказва Радослав.

Освен “лудите” изпълнения за баланс и ориентация покрай препятствията му помага и шофирането.

“Аз съм роден в планината и когато карам кола, се взирам непрекъснато в ограничителните линии на пътя и осевата линия покрай завоите. Това, че съм планински шофьор, ми помага много”, признава Радо.

Обича да кара и мотор. С първата си голяма премия като спортист в паралелния слалом във Вал Маленко през 2008 г. и в гигантския през 2009 г. в Нагано си купил кросмотор “Ямаха”. Преди него имал “Хонда” и бръмчал из баирите над града.

Същото лято се явил и

спечелил дори

състезание край

Рудозем с

кросмотора

Сега обаче не би го направил, за да не стане беля, която да го лиши от участия и форма.

“Пълният пл. “Олимпийски” в Чепеларе много ме задължава. Виждал съм го пълен и друг път - когато Катя Дафовска спечели златния олимпийски медал в Нагано и на празника на града 24 май. Сега обаче се напълни само заради мен, което е хем трогващо, хем натоварва с очаквания”, казва спортистът. Макар и малко градче, Чепеларе има един от най-красивите и големи площади. Той е с площ 10 дка и е оформен с олимпийския знак.

Чепеларци се гордеят, че имат още една голяма звезда. Белег за популярността му е, че за дни профилът му във фейсбук блокирал.

“По 200-300 покани

за приятелства

получавам за ден

от България и цял свят на всякакви езици. Най-много ме трогва, когато непознати хора ме прегръщат искрено на улицата. Знам, че съм им доставил радост, а това не се забравя”, казва шампионът.

Когато започнал тренировки при местния треньор Васил Милчев, бил само на 8 г. Тогава нямало достатъчна екипировка, тъй като сноубордът тепърва навлизал у нас.

В клуба в Чепеларе, където започнал с още 16 деца, е имало 1 сноуборд и трябвало да се редуват на него с останалите. Въртели си и обувките, които били скиорски, а не специални.

Карали на една малка писта в града. На следващата година вече ги качили да се спускат на пистите над града “Мечи чал”. По-късно децата сами си осигурявали екипите, но местната фабрика за ски пуснала в производство и сноубордове и започнала да снабдява хлапаците безплатно.

“Радо беше много упорит и работлив, това му помогна да израсне като голям състезател”, казва първият му треньор Милчев. От всички в тогавашния отбор “Орион”, а след това “Амер спортс”, професионалист станал само Радо.

Завършва средното си образование в Чепеларе като национален състезател и от непрекъснатите пътувания по света има малко време да учи.

“Понеже ме нямаше цяла зима, учителите много ми помагаха и благодарение на тях завърших класовете успешно”, казва Радо. Той вече е завършил Националната спортна академия специалност “Сноуборд” и през май ще се яви на държавни изпити.

По думите му в Чепеларе всъщност в момента

има няколко отлични

сноубордисти на

възраст от 20 до 22 г.,

но просто само той се е отдал изцяло на зимния спорт.

“Имам приятел, който кара перфектно, но му харесва медицината, не е фокусиран 100% в сноуборда”, казва Радо. Според него пълното отдаване и фокус върху това, което правиш, заедно с упоритостта и труда са формулата за успех.

“От началото на годината съм гледал едва два филма. Личният и професионалният ми живот са едно цяло, така че за мен желанията ми са само да съм здрав”, казва шампионът.

Това, за което не му остава време в състезателните периоди, е да кара в мек сняг, което много обича.

Заради липсата на

условия у нас Радо

се подготвя в чужбина

Преди да замине обаче, има месеци тежка физическа подготовка у нас, която започва в края на пролетта.

Първо прави дълги преходи пеша и с колело до 30 км за издръжливост из баирите. Следват упражнения за сила с щанги и други натоваравния.

Третият етап е тренировки за баланс с ходене по въже, каране на колело на една гума и задържане върху специална топка с отворени и затворени очи. На по-късен етап тренира с маунтинборд по неравни повърхности на открито и с лонгборд.

“В сноуборда има специфични изисквания, които у нас ги няма. Например конкурентоспособен спаринг-партньор. От миналата година в по-голямата част от времето тренирам с французина Силван Дюфур, който е двукратен световен вицешампион, както и с национали на Южна Корея”, разкрива спортистът.

Познава се и общува с почти всички елитни състезатели. Най-близък е обаче със Силван Дюфур, с когото излизат често на вечеря по време на лагери и състезания, а сега предстои Радо да му гостува във Франция.

За тренировките проблем е да има налична писта. Най-ранната му тренировка заради възможност за писта е била в 6 ч на туристическа писта в Германия. Тренирал е рано сутрин и в Пампорово. За да го прави през деня, трябва да се затвори пистата за туристи.

Държави като Германия и Словения много бързо реагират да разширяват и отварят паралелни писти до състезателните за тренировки, покрай все по-голямата популярност на сноуборда. Според първия му треньор Милчев сноубордът в началото не е бил атрактивен.

“Когато започнахме с Радо, сноубордът не беше развит, но така стана, че изпревари и биатлона, и ските. В момента казват, че има повече сноубордисти по пистите, привлича ги свободата на движение. Сноубордът дава възможност повече неща - ротации, през гората може да караш, има адреналин, завладява те. Като се качиш един път, не можеш да слезеш от борда”, обяснява Милчев.

Според него Радо, освен че е суперпрофесионалист, има и екипировка на световно ниво. През този сезон той кара с нов борд, произведен специално в Швейцария, съобразен с височината му и теглото. При направата на прототипа

голяма помощ му

оказал бащата на

Сани Жекова - Виктор

“Винаги съм карал с добри бордове, но този ми е по мярка и съм благодарен на федерацията по ски. Тя ми оказва пълно съдействие по екипировка и обезпечаване на пътуванията”, казва Янков.

В момента от всички държави с претенции в сноуборда българският екип е най-малкият - Радо като състезател и треньора му Георги Атанасов, с когото са заедно след олимпиадата във Ванкувър.

Когато са на лагери в много скъпи курорти, двамата наемат апартамент и сами се грижат за храната.

“Готвил съм всякакви манджи, но като че ли най-добре ми се получава пицата. Сам си правям тестото и го точа, а пицата след това става страшно вкусна. Много ми липсват готвени храни - пиле с ориз, мусака и родопски пататник”, усмихва се Радо.

В категории: Спорт


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори