×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как "Трансстрой Бургас" АД премина в орбитата на #КОЙ


Как "Трансстрой Бургас" АД премина в орбитата на #КОЙ
Солидна група полицаи варди Цонев от нещо...
05 Март 2016, Неделя, 00:14 ч.
Автор: Георги СТОИЛОВ

3 млн.лева ли е цената на безпрекословна подкрепа от страна на Цонев за всички дела на Пеевски

"Искаме цялата истина за КТБ да излезе, за да се разбере какво се е случвало там." Призивът не е на някой висш прокурор, а на депутата от ДПС Йордан Цонев. Странното в случая е, че същият Цонев често е включван в кръга от хора, които са подкрепяли фалирането на банката - пряко или косвено.

Цонев дефилира и по телевизиите с наръч от обвинения за това колко лошо се е управлявала КТБ, какво трябвало да стане или да не стане и други безумни неща.

Истината, както обикновено, е доста по-различна от тази, която Цонев се опитва да пробута в публичното пространство.

В рамките на пет месеца Йордан Цонев е  посещавал Цветан Василев четири пъти, става ясно от списъците на посетителите в КТБ, които бяха разсекретени преди месеци. Датите са следните:

на 12.07.13 г.
на 16.07.13 г.
на 08.10.13 г.
на 02.12.13 г.


Естествено е да се запитаме, кое е наложило Цонев да търси толкова често Цветан Василев?

Ето и обяснението. Всеки кредит се следи ежедневно от кредитните инспектори, а всяко тримесечие се прави обстоен доклад за състоянието на всеки кредит. Кредитите с влошаващо се състояние се докладват на Управителния съвет и на Председателя на Надзорния съвет – Цветан Василев. Такъв е случаят и на „Трансстрой Бургас” АД.

„Трансстрой Бургас” АД е дружество, за собственик на което се счита Йордан Цонев или поне до датата на погасяване на дълга му към банката. Името му го няма нито в управителния орган на дружеството, нито в акционерната книга, но българските закони позволяват най-различни начини, по които да бъде контролирано едно дружество, без да се изисква вписване в Търговски регистър.

Изживяващият се като бизнесмен Цонев просто е забатачил поредния бизнес, към който "няма" отношение и се опитва да се измъкне от ситуацията.

Случаят с КТБ, обаче, не е този. Банката никога не е оставяла длъжник да не си изплати кредита. Неслучайно до затварянето й над 98% от кредитите се обслужват редовно.

Цонев е привикан „на килимчето” в кабинета на Василев и като начало учтиво и любезно му е припомнено, че трябва да започне да си погасява задълженията. При следващите срещи вероятно обстановката е била лишена от първоначалната любезност и турско кафе не е сервирано.

В резултат от тези срещи, на 11.10.2013 г. (три дни след посещението му на 8-ми октомври) дългът на „Трансстрой Бургас” АД към КТБ изцяло е погасен. Но не от Цонев, а от #КОЙ.

Една истинска история по дати:

В началото 2009 г. Цонев и кума му Милчо Киряков се договарят „Трансстрой Бургас” АД да премине на банково обслужване в КТБ АД.

През март 2009 г. дружеството получава първи кредит от банката, като към края на 2011 г. отпуснатите кредити са в размер на около 4 млн.лева.

Дружеството отчита лошо финансово състояние. Спира да обслужва задълженията си, като успоредно с това изпълнителните дела срещу дружеството растат в геометрична прогресия.

Като „спасител” през 2012 г. се появява „Водстрой 98” АД, зад която е публично известно, че стои Делян Пеевски. Поради блокиране на всички сметки на „Трансстрой Бургас” АД от ЧСИ-та от цяла България, „Водстрой 98” АД започва да погасява всички негови задължения. По този начин започва задлъжняването на „Трансстрой Бургас” АД към „Водстрой 98” АД или с по-прости думи:

започва поетапното прехвърляне на собствеността към Пеевски.

Окончателното прехвърляне на собствеността става факт през октомври 2013 г., като месец преди това е назначен и нов изпълнителен директор – Николай Милев (считан за доверено лицe на Пеевски).

Схемата по прехвърляне на собствеността е следната: „Вили вист” ЕАД, еднолична собственост на същия Милев (Пеевски), получава кредит в размер на 10 млн.лв. от КТБ АД. С тези средства се увеличава капитала на „Трансстрой холдинг” АД – основният акционер в „Трансстрой Бургас” АД. След това „Трансстрой холдинг” АД с две поредни цесии погасява всички задължения на „Трансстрой Бургас” АД, съответно към КТБ АД и „Водстрой 98” АД.

Ставайки по този начин длъжник на Пеевски, Йордан Цонев се оказва в ситуация, в която условията се диктуват от друг. Ясно от #Кой! "Сиренцето", което Пеевски му подава в цялата тази схема, са три милиона лева. Това е цената на продължаващата безпрекословна подкрепа от страна на Цонев за всички дела на Пеевски, включително и нефелните му законодателни инициативи във връзка с КТБ. Вече вървят поправки на поправките на поправените по тяхна инициатива закони. Под лозунга „Да осветим истината за КТБ!” двамата, заедно с Петър Чобанов целят пълното й затъмняване.



Автор: Георги Стоилов, Frognews.bg.
*Със съкращения

В категории: Бизнес


6
Коментара
Флагман.БГ Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин 07/05/2024, Вторник 19:20 4
6
Коментара по темата
6.
кой
07.03.2016 14:45:14
1
25
Най-мразената личност в Бургас.
Жалко, че половината град е негов.
5.
знаещ
06.03.2016 18:43:47
1
25
А пръв братовчед на жена му е не безизвестния Светлозар Костов,скандалния прокурор ,що далавери направиха в Община Царево
4.
мастиката
06.03.2016 18:42:40
1
25
преди години когато Костов беше премиер давахме пост пред дома на Йордн Ментов. Една сутрин след поредното премръзване пред дома му /стояхме в кола отвън на улицата БЕЗ ДА ПАЛИМ ДВИГАТЕЛЯ бензин нямаше/ чух как той отговаря на питане от опозицията /тогава той беше от СДС/,че няма охрана пред дома му. Веднага след това нещата се промениха. Друго подразделение пое охраната, но вече цивилни без кола и ВЪТРЕ. Та за ТАЗИ МЕНТА ли става въпрос.
3.
АЛ
06.03.2016 17:56:56
2
26
Харалампиев-Дачев-В.Илиев-Николай Д.(Езопа)-Николай Милев(Макарата).
Кой ли не е минал от там ?
Голяма врътка - за всекиго по нещо...
2.
Бургазлия
06.03.2016 17:29:56
0
55
Прякорът на Данчо -МЕНТАТА идва от периода му на момче което осребрява жетоните на чужденците играещи в БАР ВАРИЕТЕ СЛЪНЧЕВ БРЯГ.
Именно тогава му лепват прякора Данчо МЕНТАТА ,защото е лъжел в курса при обмяната на валута.
След многократни оплаквания от страна на играещите в казиното е изгонен ДИСЦИПЛИНАРНО!
1.
bokluk
06.03.2016 17:27:33
1
60
едно от най уродливите лица на така наречения преход .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Те ще искат вашата подкрепа, вижте всички кандидат-депутати от 2 МИР Бургас Те ще искат вашата подкрепа, вижте всички кандидат-депутати от 2 МИР Бургас 29 партии и коалиции се регистрираха с листи за участие във вота Пандизчия превърна мазето си жк. "Изгрев" в нарколаборатория Пандизчия превърна мазето си жк. "Изгрев" в нарколаборатория 38-годишният бургазлия бил с влязла в сила присъда от февруари, но защо все още е бил на свобода, е загадка  Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Купонджии, готови ли сте да се събудите от зимния сън и да се насладите на цяла плеяда от фолк звезди. Запретнете ръкави, защото те идват ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи Това е най-силната ни листа до момента, може да спечелим 4 мандата от Бургаска област, обявиха от политическото обединение  Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Полицаят ми направи услуга, заяви тя "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях Ваня Григорова и Мая Манолова ще водят в софийските избирателни райони Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Записвания за приемния ден могат да бъдат направени на телефон 0889 01 09 40, както и на място в офиса на ПП ГЕРБ Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Изграждането на Национална детска болница е основен приоритет за Министерството на здравеопазването. Правим всичко възможно да ускорим процесите там, където това зависи от нас, посочи министър  д-р Галя Кондева Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето В процес на подготовка са и други проекти, с които се отприщва превръщането на бургаската Ривиера в реалност
Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Той няма да е единственият футболист, който ще носи огъня в града Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Наборите ѝ не са сред живите... Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Украинското министерство на външните работи призова международната общност да не го признават за демократично избран и легитимен президент на Русия Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Причината е нарушаване на заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Бенямин Нетаняху не се вслуша в призивите на международната общност да не атакува южния град, в който живеят около 1,4 милиона души Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Хороскоп за деня – 7 май 2024, вторник  Как Грузия върви по пътя на Украйна Как Грузия върви по пътя на Украйна В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва Почина един от най-великите футболни треньори в света Почина един от най-великите футболни треньори в света Издъхна на 85-годишна възраст 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция Микробусът бил смачкан при удара и е паднал по склон
Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма България хич не е зле като брой туристи Виц на деня Виц на деня Харалампи търси работа на жена си. Моли да е в някаква секретна служба, за да няма право да му разправя как е минал денят ѝ. Виц на деня Виц на деня - Гладна ли си?
- Да, много!
- Ай наяж се преди да дойда да те взема!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нови изследвания показват, че хората вярват на всяка простотия, ако тя започва с думите: "Нови изследвания показват, че"...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори