×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

БСП приемат евронадзора върху прокуратурата като критика за състоянието на досъдебното производство


БСП приемат евронадзора върху прокуратурата като критика за състоянието на досъдебното производство
Янаки Стоилов разясни за какво са си говорили с Екатерина Захариева
25 Февруари 2016, Четвъртък, 19:11 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов (снимка: Авторът)

Червените имаха среща с правосъдния министър Екатерина Захариева


В БСП приемат предстоящия надзор върху прокуратурата като критична оценка за състоянието на досъдебното производство. Това обяви депутатът Янаки Стоилов след среща на групата на „БСП лява България” с правосъдния министър Екатерина Захариева.

Министърката заяви след срещата, че е разговаряла с почти всички парламентарни групи за промените в Закона за съдебната власт. Оставали само „Атака” и Патриотичният фронт.

След питане на „Флагман” дали от БСП е повдигнат въпросът за евентуален по-голям контрол и отчетност на прокуратурата Янаки Стоилов отговори: „Поставихме въпроса за тези надзорни функции по линия на Европейския съюз, защото знаете, че това са част от стъпките. Може би тук тълкуването ни е различно. Тя (Захариева – б.а.) го смята повече като въпрос на споделена отговорност, а ние го приемаме и като известна критична оценка за състоянието на досъдебното производство.”

По думите на Стоилов - станало ясно още, че ще в надзора щяло да има и други експерти, които имат опит в управлението на съдебната дейност и на съдебната администрация.
„Другите въпроси опират вече до рамката, която е заложена в Конституцията и поне в това изменение на Закона за съдебната власт изглежда няма намерение да се направят такива промени, които дават отговор на вашия въпрос – за това дали в организацията на прокуратурата ще има някакви промени”, обясни Янаки Стоилов.

От БСП обърнали внимание, че Висшият съдебен съвет още не е внесъл доклада за дейността на съдилищата за 2014 г.

Янаки Стоилов обясни за какво са си говорили още с Екатерина Захариева
„Бяхме информирани, че правителството ще има готовност в началото на март да внесе следващите от конституционните промени изменения и допълнения в Закона за съдебната власт (ЗСВ).
Това очертава твърде кратък срок на обсъждане на тези въпроси, тъй като преди края на март съгласно с Конституцията те трябва да бъдат приети.
В резултат на тези промени ще се извърши разделянето на ВСС на две колегии, ще се подготви процедурата за участието на магистратите в прекия избор, чрез който те да излъчат своите представители от квотата на ВСС от съдебната власт”
, каза Стоилов.

Той добави: „Поставихме редица въпроси не само за промените в Закона за съдебната власт, тъй като той е устройствен и е важен, но само косвено може да допринесе за подобряване на правосъдието.
Затова за нас е много важно да бъдат подготвени промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които да съдействат за ускоряване на съдебния процес, за ясно уреждане именно в процесуалния закон на предварителните проверки, които се правят, за да може да не се протакат процедурите, а да има ясно предявяване на обвинения и развитие на предварителното производство, а по-нататък и внасянето евентуално на резултатите в съда.


Също очакваме – тъй като това ще стане до края на април – след това да бъдат приети и някои промени в Гражданско-процесуалния кодекс, които да засилят контрола върху съдебно-изпълнителното производство и да предотвратят случаи на злоупотреби, каквито съществуват в момента.”

Янаки Стоилов заяви, че има предвид частни съдебни изпълнители, в чиято сфера се създавали условия за злоупотреби.

На разговора станало въпрос също за промени и в търговското законодателство, което пък респективно да предотврати кражбата на фирми и опита за преразпределяне на бизнеси.
След питане дали министър Захариева е приела предложенията на БСП Янаки Стоилов каза: „Мисля, че разговорът беше насрещен и по повод поставените от нас въпроси тя очерта приблизително този график на инициативи, който се споделя и разбрахме, че по част от тези въпроси вече се работи активно в министерството, така че ние ще очакваме в периода до средата на тази година всички те да бъдат реализирани.”

В категории: Темида , Политика


Автор
Коментари
Михаил ДИМИТРОВ Църквата в „Меден рудник“ с нова придобивка Църквата в „Меден рудник“ с нова придобивка 16/06/2024, Неделя 10:30 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Заради това предаване Геро изхвърли 20 години в коша Заради това предаване Геро изхвърли 20 години в коша Благодарение на новото предаване на Нова телевизия „Скрита самоличност“ актьорът отнася големи критики даже за собствените си умения на сцената Първите непалски работници вече са тук, запалатата им е 500 евро Първите непалски работници вече са тук, запалатата им е 500 евро За новите служители е осигурено настаняване, транспорт и храна Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид "Ние сме си на пързалката и тя е добре намазана, посоката е надолу", откровен е евродепутатът Има ли преврат в БСП? Атанас Зафиров заговори за събор на помирение Има ли преврат в БСП? Атанас Зафиров заговори за събор на помирение Вината за тежките резултати на изборите не може да бъде вменявана на един човек, смята избраният за временен председател на БСП, изтъкна временният председател на БСП  „Парашутист“ в листите обединил БСП, зоват Корнелия Нинова да се махне и от парламента „Парашутист“ в листите обединил БСП, зоват Корнелия Нинова да се махне и от парламента  Иван Таков коментира как тя издигнала младежкия лидер от СДС Калоян Методиев вместо бившия председател на Младежкото БСП в Гоце Делчев Кметът на Бургас и президентът поздравиха мюсюлманите за Курбан Байрам Кметът на Бургас и президентът поздравиха мюсюлманите за Курбан Байрам Бъдете здрави, прощавайте си и се уважавайте, пожела им Димитър Николов Църквата в „Меден рудник“ с нова придобивка Църквата в „Меден рудник“ с нова придобивка Прот. Емилиан Михайлов благодари на дарителите Царят стана на 87 години и призова да не го засипват с цветя и подаръци Царят стана на 87 години и призова да не го засипват с цветя и подаръци Използвайте средствата за благотворителност, каза Симеон II Добра новина за бургаския плаж! Водата е чиста от Ешерихия коли и енетерококи Добра новина за бургаския плаж! Водата е чиста от Ешерихия коли и енетерококи Хората може да се къпят спокойно, каза д-р Мариана Кофинова от РЗИ – Бургас Голям празник за мюсюлманите! Искат прошка, раздават подаръци и колят животни Голям празник за мюсюлманите! Искат прошка, раздават подаръци и колят животни Нека Курбан Байрам да донесе мир и разбирателство на всички, пожела им Делян Пеевски
Зеленски е най-великият търговец сред политиците, живели някога, обяви Тръмп Зеленски е най-великият търговец сред политиците, живели някога, обяви Тръмп Всеки път, когато идва в страната ни, той я напуска с 60 милиарда долара, а връщайки се иска още толкова, отсече бившият US президент "Ислямска държава" взе заложници руски полицаи "Ислямска държава" взе заложници руски полицаи Обвиняемите, които са взели заложници, са обвинени в тероризъм Кървав ад в Германия! Втори убит на Евро 2024 Кървав ад в Германия! Втори убит на Евро 2024 Издирват стрелец в германската столица Бой по улиците на Париж след протест срещу крайната десница във Франция Бой по улиците на Париж след протест срещу крайната десница във Франция 21 000 полицаи мобилизирани, за да спрат размириците Замразяването на конфликта в Украйна е рецепта за нова война, обяви Фон дер Лайен Замразяването на конфликта в Украйна е рецепта за нова война, обяви Фон дер Лайен Трябва да подкрепим всеобхватен, справедлив и устойчив мир, каза председателката на Европейската комисия  Зеленски ще отправи предложения за мир на Русия. Зоват Русия да върне на Украйна Запорожката АЕЦ Зеленски ще отправи предложения за мир на Русия. Зоват Русия да върне на Украйна Запорожката АЕЦ  Омиротворителите в Швейцария настояват и за достъп до пристанищата на Азовско море, но в Москва няма кой да ги чуе Близнаците да внимават с парите, а Овенът и Козирогът да не пренебрегват здравето си! Близнаците да внимават с парите, а Овенът и Козирогът да не пренебрегват здравето си! Хороскоп за деня – 16 юни 2024, неделя Съпрузи се натъкнаха на нещо много зловещо под старото си джакузи ВИДЕО Съпрузи се натъкнаха на нещо много зловещо под старото си джакузи ВИДЕО По-късно двойката, която купила имота през 2020 г., узнала, че няколко от съседите й също имат подобни тунели под домовете си 60-годишният Брад Пит иска още деца 60-годишният Брад Пит иска още деца Въпреки нарастващия разрив с децата му от Анджелина Джоли „Г-7“ размаха пръст на Изток „Г-7“ размаха пръст на Изток „Великолепната седморка“ поиска с декларация примирие за Олимпиадата в Париж
Румен Радев Румен Радев за партията: Не коментирам паник атаките на лидерите, думата има медицината Виц на деня Виц на деня - Започваш много да ми харесваш, толкова си смешен и забавен...
- Ааа, т'ва е нищо. Ти гол да ме видиш...
Виц на деня Виц на деня - Защо казват на родния език "майчин"?
- Защото бащата не може да вземе ДУМАТА!...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Делфинът е може би едно от най-интелигентните животни в света, но комарът все още е най-аплодиран!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори