×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Първият вицепрезидент на Иран Мохбер поема функциите на Раиси, извънредни избори ще има до 50 дни
  • Австралийската полиция арестува 554 души в операция срещу домашното насилие
  • Таксиметрови шофьори обявиха безсрочен протест срещу закриването на стоянки в София
  • Словакия разследва дали стрелецът на Роберт Фицо е действал сам
  • Предотвратиха опит за държавен преврат в Конго
  • Новата седмица започва с валежи на места в страната
  • Честваме паметта на светия мъченик Талалей Лечител и на света Лидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ДПС е в най-тежката си криза – само Доган може да я овладее! Ще трябва да се реже „живо месо”...


ДПС е в най-тежката си криза – само Доган може да я овладее! Ще трябва да се реже „живо месо”...
Местан няма никакъв шанс, категоричен е съветникът на Румяна Бъчварова
22 Февруари 2016, Понеделник, 13:32 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов, снимка: БГНЕС

Формацията не е нито протурска, нито проруска


Тома Биков е роден в Бургас преди 36 години. Бивш актьор, по-късно станал популярен като журналист. Той е автор и на книгата „Досието на Доган”. В момента е съветник на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова.


- Г-н Биков, бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай каза, че партията ще се разпадне до следващите парламентарни избори. Съгласен ли сте с такава теза?
- Аз не бих се наел да прогнозирам толкова времево такова нещо. Факт е, че ДПС е в най-тежката криза, в която се е намирало някога. Дали ще се разпадне – е рано да се каже. Там очевидно ще протече трансформация – първите етапи от нея започнаха с отстраняването на Местан и ще продължи до Конгреса на ДПС, когато ще видим кой ще бъде новият лидер на партията. Може би това е едно от нещата, които ще предопределят бъдещето на ДПС.

- Ахмед Доган ще може ли да намери подходящ наследник на Местан?
- Аз по-скоро го разглеждам като тенденция. Там има два вида тенденции – едната е към отваряне към политическата система,  другата е – затваряне в себе си. И профилът на бъдещия председател ще зададе и посоката, към която се е ориентирал и самият Доган. В момента ДПС има изключително тежък проблем с имиджа си. Фактът, че никой не иска да разговаря с тази партия и да я покани официално в управлението на страната, говори за това. Там има политици, които биха могли да зададат един по-добър образ на „Движението за права и свободи”. Но това, което съм твърдял винаги, е, че за да може да изчисти образа си, ДПС трябва да реже „живо месо” от себе си – нещо, което те не бяха готови да правят допреди смяната на Местан. В следващите месеци предстои да разберем дали вече имат такава готовност.

- Може ли да кажем, че такова „живо месо” е Делян Пеевски? Ще наблюдаваме ли откъсване на Пеевски от партията?
- Това е техен, вътрешно-партиен въпрос. Пеевски безспорно е един от символите на ДПС в момента. Не мисля, че само с него се изчерпва тази тенденция. Както виждате, процесите са доста динамични, така че може да се очаква всичко.

- А очаквате ли Доган  да излезе от „сарая”, за да овладее кризата?
- Мисля, че той е единственият човек в ДПС, който би могъл да направи това. Публична тайна е, че в самото ДПС има много вътрешни противоречия. Най-яркият пример за това е ситуацията в Кърджали, където вече три-четири месеца не са в състояние да изберат председател на Общинския съвет, въпреки че имат пълно мнозинство. А това все пак е най-силната и знакова структура на ДПС. Така че тези процеси може би могат да бъдат овладени само от Доган, което обаче може би също не е чак толкова сигурно – дали и самият той е в състояние да консолидира ДПС по начина, по който го правеше през последните години.

- Случаят с Октай Енимехмедов има ли ключово значение за ДПС – най-вече с изваждането на Ахмед Доган от видимата политика?
- Не, той имаше по-скоро символно значение за журналистите и коментаторите. Иначе не мисля, че то е отключило някакви сериозни процеси в ДПС. По-скоро помрачи официалното оттегляне на Доган от председателския пост в партията.

- Прави ли са тези, които казват, че ДПС е проруска партия, или това е пресилено?
- Каквото и да кажа, би било спекулативно. Със сигурност ДПС през последните 25 години не е била в много силен контакт с Турция. Това беше ясно много преди сегашния конфликт между ДПС и Република Турция. Самият Ахмед Доган в цялата си политическа кариера има не повече от три официални срещи с турски държавни ръководители. Дистанцията на ДПС по отношение на Турция е продиктувана преди всичко от виждането на Доган, че той няма нужда от съдружник в тази организация. Той разчита най-вече на гласовете на етническите турци и мюсюлманите в България и това му е напълно достатъчно, за да има доста впечатляваща политическа кариера. Така че този курс не бих го отдал на някакъв свръхпатриотизъм, както се опитват да направят някои, но и в същото време не бих твърдял, че Доган е оглавявал някаква протурска партия. Същото се отнася и за проруския курс. В интерес на истината това тръгна от речта на Доган, в която той спомена Русия. Но ако не беше споменал Русия, най-вероятно речта щеше да си остане същата, каквато си е и в момента – това не беше най-решаващата част от речта му.

- В този смисъл Местан по-лош герой ли е – той искаше да играе директно с турските власти?
- Местан се опитваше да придобие дял в ДПС, като се колаборира с турската страна. Това е и малко вътрешно-партиен популизъм – този, който успява да стопли отношенията с Турция, би могъл да разчита на някакво влияние и върху избирателите на ДПС. Но този процес беше пресечен, както видяхме, доста категорично и оттук нататък според мен Местан няма никакъв шанс за политически хоризонт на тази база. Не само защото никоя партия от останалите сериозни политически сили не би тръгнала да общува с него политически, а и защото самите турци и мюсюлмани в България са по-скоро кемалистки настроени. Тяхното отношение към политиката на Ердоган е особено и специфично. Това са европейски турци, които изповядват едни светски и републикански възгледи за политиката и те, особено турците, по-скоро се сплотяват на етническа, отколкото на религиозна основа. И всъщност кемализмът е сплотяване на турския етнос, а не на мюсюлманите.

- Имате ли информация за турския дипломат в Бургас Угур Емироглу - защо е обявен за персона нон грата?
- Не, нямам информация и няма как да коментирам това. Това обаче, което бих могъл да кажа, е, че отношенията между България и Турция винаги са били отношенията между двете правителства и никога не са били отношения между определени партии от едната или от другата страна. Никога тези отношения не са имали посредник и това е едно от добрите неща в българо-турските отношения, които трябва да бъдат съхранени.

В категории: Политика


Автор
12
Коментара
Флагман.БГ Задължително сложете сода в прането с хавлии Задължително сложете сода в прането с хавлии 20/05/2024, Понеделник 13:20 0
Флагман.БГ Ужасяващо! Откриха тялото на млад мъж на пътя Ужасяващо! Откриха тялото на млад мъж на пътя 20/05/2024, Понеделник 13:00 0
12
Коментара по темата
12.
магарето
24.02.2016 10:42:40
0
0
А СЕГА ДА ВИДЯ ТЕЗИ ДПС С КАКВО ЩЕ ПРИМАМВАТ ТУРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ В БГ ЗА ДА ГЛАСУВАТ ЗА ДПС ПРЕДИ ГИ ПЛАШИХА С ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС НО СЕГА АКО СТАНЕ ТАКЪВ ПРОЦЕС САМИТЕ ДЕПЕСАРИ НЯМА КАДЕ ДА ИЗБЯГАТ И ТУРЦИЯ НЯМА ДАГИ ПРИЕМЕ РУСКИТЕ АГЕНТИ НА ДПС А И МОЖЕ ЩЕ ИМ Е ПРИЯТНО ДА ГИ КРЪСТЯТ ОТ ХАСАН НА ХРИСТО
11.
Хехе
23.02.2016 07:26:44
0
1
Този не го ли е срам да се появява по бургаските медии?? И въобще по улиците? Човекът който щеше да вкарва Бойко и Цецо в затвора, бързо обърнал палачинката и станал протеже на ГЕРБ
10.
Информиран
22.02.2016 23:34:05
0
0
Горе долу поналучква но с много пропуски,Ахмет Доган няма лице да излезе пред избирателите,така че и той неможе да овладее процесите в ДПС ,той всъщност се мазнеше на турските власти,но те го отрязаха,не той тях,агент Сава за това мрази Турция ,като разбра че излиза от играта,не се поколеба да разбие и ДПС ,с това изказване показа че него интересува и самото ДПС ,само собствения му интерес
9.
ашколсун
22.02.2016 19:00:00
0
1
доктор Доган , тя като стане така , дет вика доктора РЕЖИ И ХВЪРЛЯЙ
8.
Открийте Приликите
22.02.2016 17:23:54
0
3
ДпС-Дорожное Проверовочноя Служба това е Руска Полицейска Служба за Контрол и Проверка на ДВИЖЕНИЕТОна превозните средства нещо като родния КАТ и ДпС-Движение Права и Свободи
7.
Чок Селям от Москве
22.02.2016 17:19:04
1
7
В ДПС играта не просто загрубя направо много заРУБЛЯ
6.
Aнтоaнетa Биковa
22.02.2016 16:54:54
2
1
Брaво, брaт,чет. Точен в преценките, кaкто винaги.6
5.
И СЕГА
22.02.2016 16:39:13
0
4
Са много слаби и почнаха да ги кълват и мишоците се чудят къде да се крият
4.
герб
22.02.2016 16:15:41
2
3
Бойко ги разцепи беше време
3.
Черен мангал
22.02.2016 16:08:05
3
6
Амет да фане моу х..
2.
aytoski huligan
22.02.2016 15:52:37
2
4
И този си каза стихотворението в полза на Амет аго моля да заповяда следващият който е на ред в списъка на изказващите се в полза на ДПС.
1.
друга тема
22.02.2016 15:51:22
5
4
Като станат студентите в София не ще режете, ами всички ще ви изметат начело със руснаците от Поморие, там са най опасните престъпници на Путин. Мафиоти!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Летният сезон стартира с недостиг на 70 000 работници Летният сезон стартира с недостиг на 70 000 работници Българската асоциация за туризъм с писмо до президента и премиера за спешно решение на проблема с издаването на работни визи Извънредно! Инфаркт уби 17-годишен в Бургас Извънредно! Инфаркт уби 17-годишен в Бургас Загиналият е от кв. Акациите, причината вероятно е свръхдоза наркотици Плашещо: Над 1 милион души в трудоспособна възраст у нас са неактивни Плашещо: Над 1 милион души в трудоспособна възраст у нас са неактивни В повечето от общините в България заетостта е под или около 50%, става ясно от доклада Защо държавните служители у нас получават по-високи пенсии Защо държавните служители у нас получават по-високи пенсии Общо работещите българи, за които работодателите у нас внасят осигуровки, към края на първото тримесечие на тази година са 2 252 798 Високите цени на имотите у нас отказват и гръцките купувачи Високите цени на имотите у нас отказват и гръцките купувачи Разходите за строителство в София са по-високи отколото в Мадрид и Барселона Нова магнитна буря удря Земята днес, внимавайте Нова магнитна буря удря Земята днес, внимавайте Очаква се явлението да започне около 18:00 часа българско време На бас, че не знаете за какво служи чекмеджето под фурната На бас, че не знаете за какво служи чекмеджето под фурната 90% от хората нямат никаква идея Хандбалният "Фрегата" е на победа от бронза в първенството Хандбалният "Фрегата" е на победа от бронза в първенството След проведена анкета между клубовете в „А” РХГ за най-добър вратар на първенство за 2023/2024 г. бе определен капитанът на бургазлии Пламен Иванов „Синя България“ - листата на свободните хора с консервативни ценности „Синя България“ - листата на свободните хора с консервативни ценности Искаме да съберем нормалните и разумните, на които им е омръзнало да гледат как политически лидери се замерват с обвинения и компромати, обявиха от автентичното дясно обединение  44 университета затворени заради липсата на дългосрочна целеположена политика? 44 университета затворени заради липсата на дългосрочна целеположена политика? Протестът ни не е толкова заради възнагражденията, обясни проф. Миглена Темелкова
Загуби сърцето на "Ергена", но спечели друго по-ценно Загуби сърцето на "Ергена", но спечели друго по-ценно Вместо това открих нещо, което може да се окаже много по-ценно – истинско женско приятелство Израел не бил замесен в смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси Израел не бил замесен в смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси "Не бяхме ние", каза ирански служител, пожелал анонимност Иран потвърди смъртта на президента Раиси Иран потвърди смъртта на президента Раиси Обявяват го за мъченик  Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Няма признаци на живот в останките, съобщи ръководителят на иранския Червен полумесец Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Хороскоп за деня – 20 май 2024, понеделник Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори