×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ако се приеме новата наредба за спорта, школата на Нефтохимик ще загине


Ако се приеме новата наредба за спорта, школата на Нефтохимик ще загине
Ние съществуваме благодарение на общинските средства, заяви административният директор на „Нафтата”
Тема в развитие
Спортни клубове искат оставка в ОбС. Кметът да се заемел с бакиите в спорта Румен Ангелов, президент на СК "Европул", пред Флагман.Бг: Комисията по спорт не ни уважава. Силвия заслужава повече Войната за парите за спорт загрубя, искат губернаторът да върне решението на ОбС Бургас Шок за индивидуалните спортове: Приеха новата наредба без лобисткото предложение на Румен Ангелов Войната между колективните и индивидуалните спортове се пренесе в Общинския съвет Индивидуалните спортове: Загиваме, ако няма справедливо разпределение на общинските пари (ВИДЕО) Собственикът на Нефтохимик Мартин Бошнаков: Бюджетът на клуба е 1 млн.лв. на година, искаме прозрачност на общинските средства Лобизъм и конфликт на интереси прозират в готвените промени за подпомагане на спорта в Бургас Ако се приеме новата наредба за спорта, школата на Нефтохимик ще загине Нова наредба взривява спортните среди на Бургас
виж още
скрий
15 Февруари 2016, Понеделник, 12:59 ч.
Автор: Петър ПЕТРОВ, снимка: Иван КОЛЕВ

Кръвните врагове Нефтохимик и Черноморец се обединяват срещу планираните промени в субсидирането на колективните спортове


-Г-н Тодоров, кое най-много притеснява ръководството на Нефтохимик в новата наредба за спорта?

-Искам първо да подчертая, че аз искам да се защитят интересите на всички колективни спортове в града, а не само на Нефтохимик. В самата наредба има доста неща, от които не сме доволни. Мога да дам само един пример: никъде не се предвижда финансиране на представителните отбори на клубовете. Повечето от колективните спортове участват в първенства, където се състезават на професионално ниво. Ние искаме да акцентираме върху конкретно предложението за изменение в Наредбата, внесено от общинския съветник от ГЕРБ Румен Ангелов. Става въпрос за разпределението на средствата между колективни и индивидуални спортове. 

-Кое по-точно е несправедливо според вас?

-Досега разпределението на средствата в Бургас между колективни и индивидуални спортове беше 30 към 70 % в полза на колективните. Интересното е, че в разпределението към индивидуалните са влизали и 5 колективни спорта. Но сега вече те няма да влизат към точкуването на индивидуалните. Логиката показва, че средствата за тях през тази година така или иначе ще бъдат повече. Проблемът е, че в предложението на Румен Ангелов има драстична промяна в цифрите – от 30/70, да стане поравно 50/50%. Основният аргумент за това е, че числеността на трениращите в индивидуалните е повече от тази в колективните. Съответно и средствата, които те харчат, били повече.

-Реално ли е подобно твърдение, елементарната логика показва, че колективните спортове поддържат цели отбори от състезатели, различни нива на ДЮШ и т. н.?

-Това може да се разбере много лесно след една проверка от съответната комисия или от Община Бургас. При една справка към съответната федерация колко деца има картотекирани, колко се явяват на състезания от тимови листове, какви разходи се правят за подготовката на тези деца. Всичко това може да се разбере от един качествен отчет. Но не просто да представяш фактури, а да има причинно-следствени действия защо са направени тези разходи. Повечето колективни спортове сме готови да си представим пълните отчети за години назад. По всяко едно перо какви средства са изхарчени. Идеята е срещу тези наши документи да има адекватни такива и за индивидуалните. По този начин ще може да се прецени какво е съотношението между двете позиции. Да не говорим, че колективните спортове са по-популярните, по-масовите. Водещото в тази наредба е, че клуб, който е изградил собствена структура и има ДЮШ, ще получи най-много средства.

-Това не е ли добре за Нефтохимик? Клубът има изградена школа, в която тренират над 100 деца.

-За нас е добре, понеже през последните години се насочиха изключително много средства именно в ДЮШ-а. Една от причините за това е, че през последните години в Бургас се появиха много школи за футбол, тъй като това е най-популярният спорт. И Нефтохимик беше задължен да инвестира, за да е конкурентоспособен. Всички много добре знаят, че в града има два клуба, които развиват детско-юношески футбол – Нефтохимик и Черноморец. За нас е задължително да имаме добри структури в долните гарнитури, за да можем да сме конкурентни с другите градове в България.


-Вярно ли е, че кръвните врагове Нефтохимик и Черноморец повеждат борба срещу готвените промени в наредбата?

-Да, тази сряда от 17 ч. ще дадем съвместна пресконференция в голямата зала на Общината. Ще се съберем всички представители на колективните спортове в града. Днес съм разговарял с абсолютно всеки един по отделно. Отправили сме им писмена покана, запознали сме ги с предложенията за изменения и допълнения на тази проектонаредба. Ще поканим всички общински съветници, които се занимават с този проблем, за да можем да чуем от тях какво е мнението им именно по тази точка.

-Колко клуба са дали съгласие за участие в тази пресконференция?

- До момента съм разговарял с 15-16 клуба, остават още 8. Имаме подкрепата както на Черноморец, така и на Звездичка и на всеки един, с който проведохме разговори. Всеки един знае какви средства са необходими за развитието на една структура, една школа на колективен спорт. Изключително съм благодарен на хората от Черноморец, че загърбихме различията и се обединихме в името на нещо, което е от изключителна важност за всички нас. Идеята е ние като популярните имена в Бургас да поведем всички останали колективни спортове.

-Съществува ли вероятност, ако планираните промени бъдат приети, част от клубовете да преустановят своята дейност?

-Да, наистина има такава опасност. Например, при разговора ми с г-н Добрев от хандбален клуб „Фрегата”, той категорично заяви, че ще преустанови дейност. Ако трябва да бъдем честни, някои от колективните спортове успяват да си намерят спонсори, но други изпитват сериозни затруднения и нуждата от финансово подпомагане от Община Бургас е жизненоважна. Така, че при гласуването на предстоящата сесия трябва да се вземе много внимателно в предвид от какво има нужда град Бургас.

-Как изобщо си обяснявате това предложение?

-Нямам представа. Може би идеята е индивидуалните да получат повече средства. Това не е лошо, но нека да не е за сметка на колективните спортове. Ако трябва да се получат повече пари в дадена област, нека Общината да отдели повече средства за спорта. Но не да вземем от едните за сметка на другите.

-Как ще се отрази конкретно на Нефтохимик тази промяна в субсидирането?

-Със сигурност няма да участваме в елитните първенства по футбол за юноши. Това е върхът на една ДЮШ във футбола. За сведение, разходите за участие в едно елитно първенство за юношите са с около 30% по-малко от първия отбор. Отделяме средства за екипировка, за пътни, нощувки, храна и т. н. Даже, ако трябва да съм по-конкретен, в първенството при старшата възраст има повече отбори, отколкото при мъжете.

-Получава се парадокс. Калчо Белов твърди, че промените се правят в полза на клубовете, които развиват школи. А вие казвате, че искат да ви намалят средствата именно по това перо.

-Индивидуалните спортове също имат ДЮШ-ове, но това ще се отрази най-сериозно върху нас. Няма как с орязването на тези средства ние да постигнем максимални резултати и да развиваме структура. Разберете, всяка седмица в Нефтохимик има 11 футболни отбора, които се състезават, 190 картотекирани деца. Тези 11 отбора всяка седмица играят футболна среща. 5 от тях участват само на регионални първенства в гр. Бургас. Техните разходи са по-ниски, но относно другите 6 нещата стоят по съвсем различен начин. 3 от тях пътуват за мачове извън града, а другите 3 домакинстват. Всичко това е за сметка на клуба. Ние не взимаме пари от децата да отидат и да си изиграят мача в Горна Оряховица, например.

-Да, но взимате такси от родителите.

-Нефтохимик взима такси за тези деца, които са до подготвителна група. Дефакто, след влизането им в юношеските формации те тренират безплатно. При нас не е тайна, че за дете взимаме по 30 лв. на месец. Освен това имаме много социални ангажименти, за социално слаби деца и т. н. Няма клуб, който да не взима такса, но разходите в колективните спортове са ужасно големи.

-Досега обаче Нефтохимик вземаше най-големите субсидии – по 100 000 лв. на година. Някои могат да ви обвинят, че интересът към отбора вече не е толкова голям, че нямате такива успехи.

-Мога да кажа, че заради тези 100 000 лв., които са се взимали всяка година, Нефтохимик се е запазил като име. Благодарение на тези пари, ние въобще съществуваме. Ако трябва да гоним резултати, отборът да е в „А” или „Б” група и да имаш школа като Литекс, там цифрите са около 1 млн. само за ДЮШ-овете. Не е тайна, че за миналата година имаме 40 000 лв. разходи само за екипировка на децата.

В категории: На терена , Спорт


21
Коментара
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
21
Коментара по темата
21.
Бс
18.02.2016 12:26:41
0
1
А бе от какъв зор ще се дават повече пари за колективни спортове? Каква е посещаемостта на тези спортове, кой ги гледа, че държавата да дава пари, нали си имат спонсори, нали родителите на тези деца плащат такси за децата си които тренират по юношеските школи? Какъв футбол в Бургас и България, пари за тези спортове НЕ. Пари само за спортисти които се борят на световно ниво, не на нафти, риби и тем подобни които си играят с карнобат и несебар и си правят далаверки, пари само като някой от тези отбори достигне високо ниво и се бори за титли извън България
20.
Христо Д
16.02.2016 09:15:19
0
6
Ники, тия се нещастници! Миналата година толкова добре стана, като обединихме двата отбора ОФК Бургас и Нафтата, взехме двойна субсидия. Накрая никой не се сети да ни иска рестото като закрихме единия отбор. Сега няма ли някакво друго обединенийце да спретнем? Но няма да спираме да плачем, нищо че имаме 42 спонсора
19.
Erolin
15.02.2016 23:27:34
5
2
Parite sa za Kirqkov,nie 2-ta 6te OPRAVIN Burgaskiq fútbol!!! Vsi4ko drygo e TUFLEK!!!XA,xa,xa,xa
18.
tqnata
15.02.2016 23:27:05
1
8
Тя ваща школа и сега си е загинала бе ДЕБЕЛАК! Ама гледате само да може още пари да откраднете от данъците на бедните хорица ама не става. Кмета ако е кмет тоя път да даде народните пари на всички спортисти,които заслужават. Стига е давал на такива пиячи, ядачи и крадци като вас!!
17.
MCs
15.02.2016 23:21:48
2
6
Мазутите, ако могат да четат да прочетат внимателно и бавно името на отбора си НЕФТОХИМИК и после още един път и още един път и ако имат 2 грама мозък ще разберат кой трябва да ги издържа. Парите на бургазлии трябва да са за бургаския Черноморец и за другите бургаски спортисти.
16.
Оптимист
15.02.2016 22:26:15
5
6
Евала на това момче Румен Ангелов! Най-после някой да каже истината и да не го е страх. Милиони обществена пара изтече към футбола а ефект никакъв. Футболята само мранкат за пари, а иначе в А окражна и пак искат от общата пара. Стига толкова!! Дошло е време да си даваме парите по равно щом са от общите ни пари.
15.
Нефтохимик е вечен
15.02.2016 21:56:53
6
7
Ей селяндури марш на село да затваряте буркани мама ви странджанска.на кой да помагат ако не на Нефтохимик бе шматка. На урода заробил ОБ с 60/млн ли. Смешници нагли , безотговорни и зависливи. Парите от обшината не се дават в чували нещастници. За всеки харч има фактура. Ще гниете в ада мишки
14.
Кмета
15.02.2016 21:36:10
5
6
Калчо, не клякай на тия лапачи!!! Това кюфте прибира всяка година по 100 бона и резултат - 20кг отгоре, нищо друго! Нефтохимик е друг, а не тоя!!!
13.
asu
15.02.2016 20:27:36
6
5
до 11: да, на цар Футбол трябва да се помага, но не и на Нефтохимик.
12.
MCs
15.02.2016 20:23:51
3
11
Ако новата наредба се приеме и новия стандарт на живот на Никито ще е сериозно застрашен
11.
Neftohimic
15.02.2016 20:12:37
5
5
Той не бил длъжен ами да не си длъжен да плащаш за Дрон ама ще плащаш.Това че не искаш не гледаш футбол или спорт си е твой проблем.Искам и аз да кажа,в цял свят държавата,общината помага под някаква форма дали стадиони ще им оправят дали пари ще им дават помагат,трябва да се помага на спорта и в частност на Цар футбол .това е най великата игра.
10.
lisan lisan
15.02.2016 19:40:34
0
5
кькви треньори кви 5 лева бе пълни ИЗМАМНИЦИ са всички ЗА КАКЪВ СПОРТ И ПОСТИЖЕНИЯ само зя ПАРИ СТАВА ДУМА
9.
Вч
15.02.2016 19:25:05
2
4
Не стига, че ползвате безплатно, не стига, че получавате субсидия, не стига, че общината постоянно строи спортни обекти за да ги използвате безплатно и сега тегли 13 милиона кредит за да получите още един, не стига че общината загуби десетки милиони от схеми със спортни обекти.
Да продължавам ли?
8.
родител
15.02.2016 18:26:55
8
8
Абе ей - аз не съм длъжен да давам пари от джоба си за съществуването на някакви клубове! И без това плащам всеки месец такса на треньора на моето дете.
Не стига че ви дават ей така пари на готово ами не ги и харесвате. Затова заслужавате: или на всички по малко и по равно или вместо над 1 млн. данъкоплатеца да ви даде например 500 000 лв. Останалите пари ги дайте на децата сираци, поне ще оценят жеста. Какво ще кажете?
7.
1111
15.02.2016 17:49:32
3
8
Убихте футбола в Бургас! Мишки такива,знаят или не знаят с футбол ще ми се занимават,мищоци!
6.
*********
15.02.2016 17:46:37
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
5.
Край на рапаницата
15.02.2016 17:37:55
5
16
Еми хайде стига толкова лапаница,а? Не е ли малко в множко с нашите данъци да се хрантуят уж професионални клубове, в които най-големи заплати взимат някакви директори , а другите пари директно се крадат. За какво да се дават тези пари - за Б и В група? Какво точно издържат при школите - терени ползват безплатно, децата си плащат такси,екипи, че и разходите за пътуване? За какво се дават парите наред. Във Варна най-после разобличиха Варчев, сега и тук е ред. Два футболни, баскетболен отбор и други знайни и незнайни реват,че не им стигали парите. Ами като крадяхте и изгонихте спонсорите, кой вие е крив? Училищата нямат игрища, на вас база, терени, пари всичко на готово.
4.
цецо
15.02.2016 17:36:00
3
7
Супсидиите да ходят при децата за да неса по улиците големите да се оправят сами
3.
фен
15.02.2016 17:20:31
5
10
и в качеството на какъв говори Николайчо??? от името на Нефтохимик или от името на новият отбор на Джамбаза????
2.
poluc
15.02.2016 17:08:48
0
4
Трябват спешно пари за големите ремонти и няма средства за спорта.Това е истината.
1.
Бойко Борисов
15.02.2016 17:08:13
3
9
Флагман ДНЕС МНОГО ТЪПИ НОВИНИ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори