×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Васил Михайлов: Левски е като икона, много трудно се правят филми за него


Васил Михайлов: Левски е като икона, много трудно се правят филми за него
Образът на Левски се е превърнал в икона и затова е много трудно се правят филми за него, докато за Петко войвода има поне две книги и информация за 200 сериала, каза актьорът Васил Михайлов
08 Февруари 2016, Понеделник, 11:36 ч.

Може да имаме добри отношения с Турция, но трябва да се признае, че тук е имало клане, каза актьорът

Образът на Левски се е превърнал в икона и затова е много трудно се правят филми за него, докато за Петко войвода има поне две книги и информация за 200 сериала. За Дякона е опасно да не започнем да измисляме, защото когато не се покрива измишльотината ни с онова, което твърдим, че от малки знаем, става страшно, каза в „Тази сутрин“ по бТВ актьорът Васил Михайлов.
Вчера се навършиха 116-години от смъртта на капитан Петко войвода.
„Децата сега знаят кой е той, защото отвреме-навреме дават сериала по телевизията. За Южна и за Югоизточна България Петко войвода е бил като Левски. Бил е герой и при Гарибалди, и по време на Критското въстание“, добавя актьорът, който стана любимец на милиони българи, след като изигра ролята на легендарния войвода във филма, сниман по сценарий на Николай Хайтов.
„Може да имаме полза от добри отношения с Турция, но трябва да си знаем историята. Доган не случайно преди 20-ина години каза, че пътят за Европа минава през Босфора. Той е прав, защото не бива да не използваме този голям пазар, но трябва да се признае, че тук е имало клане“, коментира Михайлов.
„Притеснително е, че децата знаят много малко неща за Левски. Имаме шаблони, които почват от семейство и училището. Там трябва да търсим причините защо ни я няма историята. Забързани през последните 25 години да изкараме хляба, си забравихме децата. Затова сега ако попитате децата кой е Левски, ще ви кажат футболен отбор. Моят внук обаче вече знае „Вятър ечи, Балкан стене“, но това го дължи много по-малко на мен, отколкото на учителките в детската градина“, призна актьорът.
Председателят на Общобългарския комитет "Васил Левски" Васил Василев пък разказа как е възникнала идеята да се направи въстановка на истинския процес срещу Апостола.
"Имах идея още преди две години да отделим в "Квадрат 500" една зала само за Левски – да поставим картини там, така че хората, които са дошли при паметника, да видят и как са го представяли художниците. После, като стана ясно, че това ще се отдалечи във времето, решихме да направим една изложба и да я открием на 6 февруари – датата, на която по стар стил е обесен Апостола. Тъй като това бе в събота, решихме да е в четвъртък и когато видях какви прекрасни картини има, сметнах, че ще е добре, да покажем нещо автентично от живота на Левски. Затова решихме да направим и въстановка на съдебния процес, в който всяка дума е истинска, автентична. Няма нищо изменено според днешните политически изисквания. Така спектакълът се събра с изложбата", обясни Василев.
„Това не е точно театър, но хората искат да го гледат. Вчера имаше едно едногодишно дете. Малки момиченца и момченца ни гледаха със зяпнали усти“, добавя Михайлов.
Въстановката може да се види 13 февруари от 11 ч. в Националната галерия, уточнява председателят на Общобългарския комитет "Васил Левски".
Той поясни, че сградата, в която ще играе спектакълът, е конакът, където Дякона е бил съден.
„В подземията на настоящия дворец още стоят основите и килиите, в които някога е бил затворен Апостола. Смята се, че процесът се е състоял в същата зала, в която сега е въстановката. Има много символи, които са събрани на едно. Искаме да затвърдим в хората впечатлението какво е представлявал този човек и когато всичко около него е автентично, когато няма никакъв привкус на лъжа, на политическа конюнктура, на външни влияния и т. нар., да вникнат и да разберат не само самия образ, а да стигнат до философията на Левски. Тя е най-ценното нещо, което имаме, защото тази идеология, която той създава, е единственият път към това, което иска да види – чиста и свята република“, обясни Василев.
Той разказва и как сме успели да се сдобием с архивите от процеса.
„Нашите служби са дълбали, за да се доберат до архивите, които се намират в Турция. Разузнаването през 1931 г. вербува един от служителите на турските архиви и с помощ от негова страна, част от тия архиви са обявени за ненужни и годни за претопяване. После в Турция отива един белгийски инженер, натоварва архивите в няколко вагона и ги докарва в България. Турските власти обаче се усещат и си искат обратно архивите. Ние пък казваме, че вече сме ги претопили. От тук излизат и протоколите с разпитите на Апостола", каза още Василев.
Актьорът Васил Михайлов призова българите да си пазят родината и да не чакат тези, които избягаха, да ги хрантутят. „Време е да започнем да работим. 1 млн. българи има, които никога не са работили. Това са рентиери и мошеници“, каза още той.

В категории: Животът


Флагман.БГ 5 неща, които мъжете искат силно 5 неща, които мъжете искат силно 04/05/2024, Събота 22:00 0
1
Коментара по темата
1.
уж
08.02.2016 22:44:42
1
0
Много знае той.
Стана богат по времето на Живков със измислени роли, за глупости лъжлива история.

Героя му е бил капиталист и производител, затова тръгва на се бие не заради
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет" Здравният министър съобщи шокираща новина - родилка и бебе са починали, разследва се лекарска грешка Здравният министър съобщи шокираща новина - родилка и бебе са починали, разследва се лекарска грешка Още днес започва пълна проверка на всички документи по случая в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) "Самоков"
Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори