×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Три версии за екзекуцията на Веселин Стоименов


Три версии за екзекуцията на Веселин Стоименов
Веселин Стоименов е бил лесна мишена за убийците си. Движел се е без охрана и очевидно не се е притеснявал, че някой може да го атакува
Тема в развитие
Търсят и втори килър за убития висаджия Веселин Стоименов Ботьо Ботев за убийството на Веселин Стоименов: Виждам почерка на руснаците (ВИДЕО) Стоименов отивал при своя позната преди разстрелa. Бизнес интереси или личен мотив зад убийството му Служителка на Стоименов от хотел "Дюн": Ходеше без охрана, само с един шофьор Екатерина Захариева: Убийството на Веселин Стоименов е поръчково Версия №1: Веселин Стоименов екзекутиран заради бизнеса си по Черноморието Убийците на Веселин Стоименов били с крадена кола, единият е стоял отцепка! Бургазлията Тодор Ташев: Спечелих всички дела срещу Стоименов за лодките на Ропотамо, от вас разбрах, че е убит Съпругата на екзекутирания Веселин Стоименов открила окървавения му труп Вижте ексклузивни кадри от мястото на показното убийство на Веселин Стоименов Наследникът на Жоро Илиев очистен професионално със 7 куршума, фаталният е в главата!
виж още
скрий
24 Януари 2016, Неделя, 08:18 ч.
Източник: 168 часа

Ако има човек във фирмите на ВИС, който да е встрани от силовашките изпълнения и да е по-близо до нормалния бизнес, това беше Веселин Стоименов
“Ако има човек във фирмите на ВИС, който да е встрани от силовашките изпълнения и да е по-близо до нормалния бизнес, това беше Веселин Стоименов, той бе един от хората, които през годините работеха върху изсветляване дейността на групировката."

Мнението е на човек, който следи развитието на курорта Слънчев бряг през последните 25 години и е наясно както с видимите, така и със скритите процеси в родния туризъм и присъствието на силовите структури в него.

И докато Георги Илиев е жив, роденият през 1964 г. Стоименов е фигурата, която управляше собствеността на групировката в центъра на комплекса - бутиковия "Дюн", хотелите "Орел" и Астория", след приватизацията преустроени в общ комплекс, култовата дискотека "Айсберг" и района около нея, превърнат в доходоносен базар.

Стоименов е лицето, което не се крие в коли със затъмнени стъкла и не се движи с гвардия от гавази.

Той ходи по срещи с представители на курортното ръководство, урежда нещата с институциите, разхожда се спокойно по крайбрежната алея.

Всички имахме едно наум за кого работи и кого представлява, но след като някогашните ВИС и СИК инвестираха в легален бизнес, наеха и подготвени хора да го управляват. Стоименов разбираше от този бизнес, коментира хотелиер, пожелал анонимност.

Според полицаи 51-годишният мъж е бил лесна мишена - движел се е без охрана и не е проявявал никаква предпазливост. Със сигурност не е имал индикации, че му кроят нещо, коментира криминалист.

Така около 21 часа на 7 януари той се отправя към комплекс “Макси” на на бул. “Симеоновско шосе”, където живее негова приятелка.

Килърът изстрелва в тялото на едрия мъж 7 куршума. Повечето попадат в торса, но един е в главата от непосредствена близост. Затова криминалисти приемат, че това е т.нар. контролен изстрел, с който извършителите на мокри поръчки “гарантират”, че работата е свършена.

Работещи по случая нямат съмнения в два факта - че убийството е поръчково и е възложено на хора, които са в този “бизнес”, както и че е подготвено прецизно.

Предполага се, че в събирането на информация, в съставянето на план и в самата реализация са участвали поне двама. Извършителите са познавали навиците на мишената си и дневния му график. Избрали са място, където възможността да попаднат на свидетели е минимална.

Назначена е комплексна балистична и трасологична експертиза, за да се установи с точност какво е било разположението на жертвата и убиеца. Засега се смята, че всички изстрели са от едно оръжие, и то е пистолет “Макаров”. Очаквано обаче, от оръжието няма и следа.

Предполага се, че пистолетът е бил със заглушител - никой от разпитаните обитатели на комплекса не е чул изстрели.

Часове след убийството в Студентския град е намерен опожарен автомобил БМВ - познат трик за заличаване на следи при извършване на тежки криминални престъпления.

От полицията засега премълчават дали близо до колата са открити следи от друг автомобил, с който килърите са продължили бягството си.

Връзката между убийството и подпалената кола, за която се установи, че е крадена, все още е само предполагаема. Предстоял анализ на записи на камери, които уловили сходен автомобил по “Симеоновско шосе”.

Колкото повече време минава от убийството, толкова по-малък е шансът да се стигне до преките извършители, а след това и до поръчителите, коментират криминалисти.

Поне три са възможните версии. Първата е свързана с бизнеса в производните от ВИС фирми. Да не забравяме, че с видимата част: хотели, заведения и търговски обекти, вървят и доста сиви дейности, около които пермаментно има напрежение и рискови ситуации, коментират източници от Слънчев бряг.

В известен смисъл основен работодател на Стоименов се пада вдовицата на Георги Илиев - Мая, едноличен собственик на “ВАИ холдинг”, в активите на който влизат повечето имоти в комплекса, придобити при приватизацията като обособени части от “Слънчев бряг” АД.

Самият Стоименов обаче има участие и в други фирми - "Хемус инвест" ООД и "Сохо" ООД, над които витае сянката на издирвания и придобил славата на влиятелен наркобос Христофорос Аманитидис-Таки.

В “Сохо” ООД той е съдружник с известния футболист от близкото минало Даниел Боримиров, в момента шеф на школата на “Левски”. Както е известно, неговата съпруга Афродита е сестра на Таки.

В по-ранен етап - 2008-2010 г., съдружник в “Сохо” е била Антигона Янулис, жената, от която осъденият като лидер на наркобанда Димитър Желязков- Очите има син.

В “Хемус Инвест” Стоименов е съдружник с Афродита Боримирова, Радостин Бързанов (чрез “Ирида 71” той концесионира южния плаж в Несебър) и Красимир Мавров, кандидат за общински съветник от местната коалиция СИЛА на изборите през 2015 г.

Бързанов е другата влиятелна фигура на групировката в Слънчев бряг. На Бързанов, е поверена южната ивица на плажа.

За нея има дългосрочен концесионен договор с “Ирида 71” ООД.

Първоначално фирмата е само на името на Димитър Димитров- Маймуняка, но по-късно в нея съдружник става приятелката му Надя Ставрева. След убийството на Маймуняка дял в “Ирида” получава Бързанов. По-късно той излиза и фирмата, но според това е формално. Бързанов е основна фигура повече от 15 г. в управлението на ивицата Слънчев бряг Юг и цялата прочута парти зона "Какао бийч" със завидна концентрация на доходоносни легални и не толкова светли бизнеси.

Смята се, че двамата със Стоименов са имали относително равнопоставени позиции

в йеархията на холдинга и между тях напрежение не е имало. Често операторите на чужди пари забравят истинската си роля и се опитват да игрят главна роля, Веско обаче си знаеше мястото, не би допуснал такава грешка, коментира познат на убития. Разследващите обаче са предприели финансов анализ на фирмите на убития, като интересът бил насочен особено към тези с регистрация зад граница.

"Стоименов груп Лимитид" ООД, първоначално регистрирана в Англия, а след това в САЩ, е едноличен собственик на капитала във "Венис" ООД. Тя присъства като съдружник и във "Венис Марина", където

Веселин има дял и като физическо лице.

Близки до убития твърдят, че това са фирми, свързани с негов самостоятелен бизнес. Предприетият анализ ще потвърди или ще опровергае това.

Втората версия е свързана с удар извън структурата на ВИС от хора, които отсрелвайки Стоименов, дават знак на партньорите му.

Фирмите в Слънчев бряг оперират с много обекти - във и извън хотелите, които се отдават под наем. Става въпрос за десетки контрагенти, повечето от които не са стриктни във вноските. Ако нямаш хора, които да ти прибират парите, със сигурност си завлечен, подсказват запознати с курортните реалности.

Бившите висаджии добре се справяли с колекторската дейност, дори вършели “услуги” и на други собственици на имоти, които имали проблеми с наемателите си.

По правило те гледат да няма скандали и напрежение там, където въртят туристически бизнес, но през лятото на 2013 г. се намери някой, който да постави бомба на паркинга до “Какао бийч”. Самоделката бе с малка мощност и само олющи плочника. Официално атентатът нямаше адресат, но в курорта се заговори, че бомбата е поставена под джипа на Радо Бързанов и е гръмнала малко след като той е потеглил от паркинга.

Третата версия е убийството да е предизвикано от други контакти на Веско Стоименов извън обвързаността му с ВИС.

Според близки до него той е планирал постепенно да се оттегли от Слънчев бряг и да се отдаде на бизнеса си с лодки за разходки по Ропотамо.

Стопанисването на атракцията в резерват Ропотамо край Приморско обаче бе съпроводена с много скандали и съдебни дела.

“Венис Марина” “влезе” в резервата в края на 2012 г. Дотогава дългогодишен концесионер на лодките бе бургаската фирма “Ки То трейд” на предприемача Тодор Ташев.

Само няколко месеца по-късно избухна огромен скандал след сигнал, че “Венис Марина” налива бетон в резервата. От фирмата отрекоха и твърдяха, че са предприели само почистване на района и обновяване на съществуващата база на пристана. РИОСВ Бургас прекрати едностранно и договора за наем на лодките, но “Венис Марина” обжалва.

С писмо от 12.08.2013 бургаската екоинспекция уведоми фирмата на Стоименов, че трябва да освободи изцяло имота, който е изключително държавна собственост.

Последва обжалване на акта, но не и изваждане на лодките от реката. В началото на 2014 г. Бургаският административен съд определя процедурата за избор на намател като незаконосъобразна, а през април 2015 г.определението се потвърждава окончателно от ВАС (решение 4494/22.04.2015 г.). Междувременно се подготвя нов конкурс за лодките по Ропотамо, който се провежда на 8 април 2014 г. в сградата на РИОСВ.

В него участват четири фирми

Две от тях са на Стоменов - “Венис Марина” ЕООД и “Венис” ООД и още две - “Ки То трейд” ООД и "Примотурс" ЕООД. Те пък са на предишния наемател Тодор Ташев.

“Спечелил съм всички дела, “Венис Марина” отнесе не една и две глоби, но въпреки това никой не изкара лодките й от Ропотамо, а моите бяха махнати с полиция”, казва в края на лято 2015 бившият концесионер.

Тъй като според РИОСВ “Венис Марина” вече не е законен немател, държавата й връща концесионната такса за 2014 г. в размер на 48 000 лв. Същото би трябвало да се случи и с таксата за изминалата 2015 г., което означава, че частна фирма експлоатира напълно безплатно атракцията "разходка с лодка" в резервата.

Катамараните на Стоименов останаха и това лято в резервата, въпреки че Върховният административен съд излезе с решение от 27 юли 2015 г., според което те трябваше да бъдат принудително извадени от реката

Процедурата трябваше да бъде задействана със заповед на областния управител Вълчо Чолаков, но той реши да изчака окончателното произнасяне по делото за легитимността на договора между РИОСВ - Бургас и “Венис Марина” ЕООД за стопанисването на лодките.

Преди броени дни от “Венис Марина” заявиха пред “168 часа”, че в края на 2015 г. е постановено съдебно решение и то е в тяхна полза.

Два са основните въпроса по този спор - дали е имало незаконно строителство край Ропотамо и дали фирмата разполага с изряден договор. Първият отговор е не, вторият да, коментира представител на “Венис”.

"РИОСВ предприема стъпки този договор да бъде обявен за нищожен на основание на определението на ВАС, според което процедурата за избор на наемател е незаконосъобразна", коментира шефката на екоинспекцията в Бургас Тонка Атанасова.

В края на декември м.г.тя издава заповед, с която прекратява проведения на 8 април 2014 г. конкурс за лодките по Ропотамо.

“Дали ще има нов конкурс? Не мога да отговоря на този въпрос сега”, заяви пред “168 часа” Атанасова.

Договорът на “Венис Марина” за лодките по Ропотамо е 5-годишен, което означава, че изтича догодина.

Дали междувременно катамараните на убития Стоименов ще бъдат изкарани от реката или не, никой не може да прогнозира.

В категории: Крими


10
Коментара
10
Коментара по темата
10.
*********
10.08.2022 00:52:06
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
9.
До 11
07.08.2022 20:49:46
0
0
На Весе Дебелия яко му се бил приял чужд мед. Еми добре се вживава на бизнес нещо си. https://youtu.be/o2M7t9jlsR4
8.
sfs
25.01.2016 09:51:41
0
1
Tri versi, edna prichina Pari!
7.
Айде пак РИОСВ
25.01.2016 09:15:26
0
0
http://www.flagman.bg/article/94270
6.
Аман
24.01.2016 18:17:54
0
5
Ай стига с тоя.Най обикновенна подлога бушон. Пари на готово изпълнява контрол над ДАДЕНИЯТ му бизнес и взима процент. Ама явно си е вдигнал процента самичък
5.
и
24.01.2016 18:17:20
1
4
ба си версиите , може да е щипвал ,пък тва се наказва там ,и те така се случват работите
4.
до 1
24.01.2016 17:47:56
2
6
1. 2014г. директор на РИОСВ-Бургас не беше Добрина П. Стоилова, а Антоний С. Иванов-Къмпинга.
2. Пише се и се произнася СтранджАнски, а не СтранджЕнски.
3. Пропускаш Таня П. Манолова.
(не си особено запознат спорде мен)
3.
trend
24.01.2016 17:11:50
0
5
ТОДОР ТАШЕВ Е БРАТ НА МИТНИЧАР ТАШО ТАШЕВ РАБОТИЛ ТЯСНО С ИВАН ТОДОРОВ ДОКТОРА В ОНЕЗИ ЗЛАТНИ ВРЕМЕНА НАЛИ НЕ ОЧАКВАТЕ ЧЕ БАТЕ ТАШКО ЩЕ ОСТАВИ НЯКОЙ ДА ЗАКАЧА МАЛКОТО МУ БРАТЧЕ БЕЗНАКАЗАНО ИМАЙКИ ПРЕДВИД ЧЕ НА ВРЕМЕТО БЕШЕ ОБМИТИЛ ЕДНИ ДЖИПОВЕ КАТО РЕЗ ЧАСТИ И ДО ДЕЛО МАЙ НЕ СЕ СТИГНА ...А КОЛКО ПАРА МИНА ПРЕЗ ТАЗИ ФАМИЛИЯ ВИ Е БЕДНА ФАНТАЗИЯТА
2.
Тодор Вълчев
24.01.2016 16:48:16
0
11
Запознат, запознат, колко да си запознат?! Таня Манолова що не е в списъка? Тя е била във ВСИЧКИ комисии, тя отговаря за РЕЗЕРВАТ РОПОТАМО в РИОСВ-Бургас. Интересно какво е било НЕЙНОТО мнение?! Имала ли е изобщо такова, или удобно мнеието и е съвпадало с мението на силните на деня? Тя затова и оцелява ВИНАГИ и е НЕДОСЕГАЕМА за всяка една влас! Жалко, че предвид настоящото статукво (Ивелина Василева на министерското кресло), ИСТИНАТА ще бъде изопачена, скрита и представена по най-удобен за определени кръгове начин. ИСТИНАТА ЩЕ ИЗЛЕЗЕ, но за съжаление няма да е сега...
1.
запознат
24.01.2016 15:00:16
1
3
Тонка не може да отговори, тъй като тя няма да е директор.
Но трябва да се проверят всички протоколи от проведения конкурс през 2014 г. от директорката Добрина Стоилова, за да се види какво е било мнението на комисията в състав-Димитрина Георгиева, Лиляна димитрова и Мартин Страндженски. Доста интерсно е, дали няма подменени протоколи.....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Какво се случва с карнобатския земеделец, опитал да продаде дрога за 1 млн.лева на ченгета под прикритие Какво се случва с карнобатския земеделец, опитал да продаде дрога за 1 млн.лева на ченгета под прикритие Кирчо Делев остава в ареста  Войната в сянка между Израел и Иран излезе на показ. Какво следва? Войната в сянка между Израел и Иран излезе на показ. Какво следва? Атаката на Иран разпали страхове, че войната в Газа ще причини регионален хаос Иван от Камено се покая за тази катастрофа, отнела човешки живот в Айтос, получи 6 години затвор Иван от Камено се покая за тази катастрофа, отнела човешки живот в Айтос, получи 6 години затвор Присъдата му ще бъде намалена с 1/3 заради реда на протичане на съдебното производство  Бургазлия с екзотично предложение за Синята зона, старите собственици да паркират с приоритет Бургазлия с екзотично предложение за Синята зона, старите собственици да паркират с приоритет Не може новодомците да са по-привилегировани от нас, живущите в домовете си от 25 и повече години, казва гражданин с инициали Г.А. Мастит бизнесмен започва да строи град у нас - на около 3 км от пътя Бургас – Варна Мастит бизнесмен започва да строи град у нас - на около 3 км от пътя Бургас – Варна Комплекс от десетки еднофамилни жилищни сгради ще се появи съвсем скоро на това място  Ергенката Виктория със солидни връзки в БФС, организирала „Футболист на годината“ Ергенката Виктория със солидни връзки в БФС, организирала „Футболист на годината“ Чернокосата участничка в любовното шоу имала корави връзки в БФС, родителите й били сред най-уважаваните в спортните среди Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри Работодателите чакат над 5-6 хиляди души от Узбекистан, но обработката на документите се бави Внимание: Хвърчат пачки по стотачки, ама фалшиви Внимание: Хвърчат пачки по стотачки, ама фалшиви Броят на спипаните ментета удари 17-годишен рекорд Под паркинга на ул."Ген. Гурко" има бомбоубежища, преработваме проекта за етажно съоръжение Под паркинга на ул."Ген. Гурко" има бомбоубежища, преработваме проекта за етажно съоръжение Приоритет в следващите месеци ще е строителство на такива съоръжения и в жк „Възраждане”, предстоят обществени обсъждания за предвидените терени, каза арх. Тихомир Райчев Главчев поиска смяната и на земеделския министър Главчев поиска смяната и на земеделския министър Кирил Вътев не се справял със служебните задължения
Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Става въпрос за забавените ремонти в района на блоковете 15-16 и 25-28 Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Спасени от огнената стихия са само две мечки Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Някои неща се случват в тялото ми и не успях да следвам графика, който исках, като не можеш - не можеш, споделя испанецът Почина тик ток сензация Почина тик ток сензация Тя докосна част от живота ви лично и част от живота ви чрез нейния огромен живот на друга платформа, каза майката на влиятелната знаменитост Джаки Коен Рот Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Ти си необикновена жена, каза й Алекс на сбогуване Той е причината Мара Отварачката да стане певица Той е причината Мара Отварачката да стане певица Признанието е от самата Мария  Журито го спъна за рекордна победа Журито го спъна за рекордна победа Зомбори пък отново направи страхотно изпълнение, като поп фурия DARA Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Според първоначалната информация от полицията общо 42 случая са регистрирани в Патра, Илия, Закинтос, Солун, Халкидики, Янина, Кардица, Лариса, островите Корфу, Родос и Крит Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Геополитическото обостряне допринася за тревожността на пазара, тъй като суровият петрол Brent регистрира най-голямото си покачване от месеци, надхвърляйки от 90 долара за барел Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Екстра Нина гневна на фолк елементи като Дебора 
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори