×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Лекарите да си приготвят по 2 бона за пръстов отпечатък, пациентите също ще плащат


Лекарите да си приготвят по 2 бона за пръстов отпечатък, пациентите също ще плащат
Снимката е илюстративна
24 Януари 2016, Неделя, 12:46 ч.

Д-р Илко Семерджиев категоричен: Няма нито една страна от ЕС, която да използва пръстови отпечатъци в здравеопазването
Джипитата са в шаш и паника заради готвените нови изисквания към тях и лечебните заведения за сканиране на пръстови отпечатъци. Все още никой не им дава информация какво оборудване трябва да имат, как ще се процедира с него и колко ще струва. Те са скептични към приказките на здравния министър Петър Москов, че устройството за биометрични данни няма да надхвърля 180 лева.

Д-р Илко Семерджиев е пресметнал, че качествената техника за пръстови отпечатъци ще струва на всеки общопрактикуващ лекар минимум 2 000 лева. „Ще е необходим скенер, който ще снема пръстовия отпечатък, съчетан с биометричен контролер, който генерира и управлява цифрови кодове. За това е необходим потребителски софтуер и набор от аксесоари. Биометричните контролери струват между 1000 и 2 000 лв. Потребителският софтуер е около 500 лв., устройството за безжичен интернет – 200-300 лв. Самият скенер – 100-200 лв”, изброява отделните компоненти на апаратурата д-р Семерджиев.

От нововъведението на Москов ще спечелят доставчиците на хардуер и софтуер, но ще загубят пациентите. „Различните видове скенери и биометрични контролери са различни за различните фирми. Когато един общопрактикуващ лекар си е купил едно устройство и изпрати пациента си при специалист, който си е купил устройство на друга фирма много често става така, че не се разпознават кодовете на една от фирмите и пациентът започва да търси устройство, което да му разпознае данните”, предупреждава д-р Семерджиев.

Той е категоричен, че пръстовите отпечатъци се пазят и не се изтриват, както твърдят от НЗОК. Т.е. здравното министерство ще дублира ролята на полицията с притежаването на данните на хората, както е в Турция. „Цифров код се получава след сканиране на пръстовия отпечатък на пациента. Когато отпечатъкът получи код, за да се верифицира дали отговаря на притежателя му, трябва да се пази в база данни. Фактът, че пръстовият отпечатък ще генерира цифров код, води до следващия логичен въпрос – дали не трябваше да имаме електронна здравна карта. Обещанието беше да я имаме от 1 януари 2016 г. Защо е необходимо да ми вземат пръстов отпечатък за цифров код, когато той може да се генерира по елементарен начин и се интегрира в електронна здравна карта? Защо министерството въведе чекиране с лични карти и се отказа от него, при положение че за него са похарчени милиони? От МЗ казват, че се е злоупотребявало с личните карти, но не дават никаква информация за това. Не чухме досега за наказан лекар, за наказано лечебно заведение. Обвиняват лекарите за извършване на измама, но наказват пациентите, които трябва да дават пръстови отпечатъци, коментира д-р Семерджиев.

Няма нито една страна от ЕС, която да използва пръстови отпечатъци в здравеопазването. Европейците са чувствителни към своите лични данни и ревностно си ги пазят. Ние обаче няма да сме като европейците, а като турците. Не само МВР ще има пълен достъп до нашето досие, но и Министерството на здравеопазването. Министър Москов усилено работи в тази посока и очевидно единственият му пример и образец е Турция, където вземат отпечатък от цяла длан./frognews.bg

В категории: Политика


7
Коментара
7
Коментара по темата
7.
Боклуци
24.01.2016 22:54:17
0
8
Във всяка нормална държава , този министър щеше да е вече в затвора и никой нямаше да ни занимава с налудничавите му идеи и поглед !
6.
Maloumnici
24.01.2016 22:43:13
0
4
Na maika vi putkataa
5.
мдa...
24.01.2016 21:16:11
0
6
И без товa се откaзaх дa идвaм в Бг дори нa почивкa, тa сегa поне ми потвърждaвaте нaмерениятa де.
Жaлкa рaботa тaя държaвицa крaдливa.
4.
bingo
24.01.2016 20:34:16
0
5
Става въпрос за 3g модем както са касовите апарати, най-вероятно. Което не ги оправдава разбира се. Когато некадърници се опитват да правят реформи страдат обикновенните хора най-често. Това си избрахте това ще търпите.
3.
bg
24.01.2016 20:17:18
0
7
устройството за безжичен интернет – 200-300 .... Майка ви да еба измамници един рутер е около 30 лв . останалите 170-270 кой ще ги гушне а ???? крадливи педераси долни...
2.
СМЕШНИЦИ
24.01.2016 12:57:19
1
6
тоз не е такмън . аз първи ще вкарам тъпотия в съда .
1.
otpe`atan
24.01.2016 10:52:45
0
14
По лесно ше стане да вземат отпечатък от дупетата тъй и тъй сме се надупели .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пребиха брутално момиче в училищен двор Пребиха брутално момиче в училищен двор Млатили са я три девойки и едно момче, биячите са снимали всичко с телефон, СДВР работи по случая Следващата седмица ни чакат жеги до 41°, морската вода ще е 23° Следващата седмица ни чакат жеги до 41°, морската вода ще е 23° Синоптик: Българите, които ще са на морето, ще са щастливци Линда затвори сладкарницата, ето защо жената на Кирил Петков хлопна кепенците Линда затвори сладкарницата, ето защо жената на Кирил Петков хлопна кепенците Причината за това не е фалит или някакъв друг проблем, а ремонт Д-р Спасимир Иванов постигна нещо уникално - обедини футболен Бургас Д-р Спасимир Иванов постигна нещо уникално - обедини футболен Бургас Мениджърът днес представи труда си - "Футболната история на Буртас 1894-2024" ЦИК поискали от столичния кмет да унищожи книжа, с който можело да се фалшифицира вота, той отказал ЦИК поискали от столичния кмет да унищожи книжа, с който можело да се фалшифицира вота, той отказал Той отговаря с писмо, че ролките можело да му потрябват Хип-хоп титани се събират на Морската гара в Бургас през август Хип-хоп титани се събират на Морската гара в Бургас през август Програмата на фестивала ще започне на 23 август (петък) с C-BLOCK, TURBO B, DOWN LOW, Румънеца и Енчев, DJ MARTI G и други Пияното Хриси от „Ергенът” се издаде, че имало гадже още преди шоуто Пияното Хриси от „Ергенът” се издаде, че имало гадже още преди шоуто Христиана от „Ергенът” отпразнува година от връзката си с последния си любовник Ще получим място в 50-ото Народно събрание и ще изпълняваме ролята на силна опозиция Ще получим място в 50-ото Народно събрание и ще изпълняваме ролята на силна опозиция В България отдавна се води дълга и целенасочена война срещу синдикализацията на работниците, за да може да върлува сивия сектор, каза Иван Кирилов, който води листата на „Солидарна България” в Бургас 4% ръст на обявите за работа във всички сектори, спад има само при ИТ 4% ръст на обявите за работа във всички сектори, спад има само при ИТ Най-голям е ръстът в хотелиерство и транспорт Всички си мислят, че е торта, а всъщност това е любимата ми салата „Господарката“ Всички си мислят, че е торта, а всъщност това е любимата ми салата „Господарката“ Салатата съчетава три вкуса – сладко, солено, пикантно. Ярки комбинации от сирене с чесън и сладостта на стафидите със сочността на зеленчуците
Джо Байдън вбеси французите, кортежът му предизвика над 400 км задръствания Джо Байдън вбеси французите, кортежът му предизвика над 400 км задръствания Нямало как да обяват предварително посещението на президента на САЩ Почина естрадна легенда Почина естрадна легенда Изпълнената от нея песен „Бяло крило“ печели първа награда на фестивала „Златният Орфей“ през 1978 г. Тази певица отрече слуховете, че е бременна Тази певица отрече слуховете, че е бременна Ето какво каза Лейди Гага Бивш министър предупреди за голям проблем в здравеопазването Бивш министър предупреди за голям проблем в здравеопазването Съвсем скоро ще има огромен дефицит на педиатри, каза Мими Виткова Арестуваха мъже, хвърлили мъртва змия в лицето на общинарка Арестуваха мъже, хвърлили мъртва змия в лицето на общинарка След случката служителката от данъчния сектор е получила тежка паническа атака, тъй като от години страдала от тежка фобия от влечуги Instagram тества нова функция Instagram тества нова функция . Понастоящем платформата позволява на хората да прелистват или да скролват покрай рекламите, които се появяват в основния канал със снимки и видеоклипове, както и в каналите Stories и Reels Колко са разходите за лечението на Михаил Шумахер Колко са разходите за лечението на Михаил Шумахер Италианските медии съобщават, че разходите за лечението и защитата на личния живот на Шумахер са нараснали до седем милиона евро годишно Забраниха на "МакДоналдс" да използва марката "Биг Мак" Забраниха на "МакДоналдс" да използва марката "Биг Мак" Съдебното решение е свързано с дългогодишен правен спор между "МакДоналдс" и ирландската верига за бързо хранене "Супермакс" Путин събра световните медии, за да обяви нещо важно за САЩ Путин събра световните медии, за да обяви нещо важно за САЩ На срещата Путин е заявил, че не очаква резултатите от президентските избори в САЩ през ноември да доведат до промяна в политиката на Вашингтон към Москва, но не изключва тази възможност Куп пенсионери са бесни заради тази новина Куп пенсионери са бесни заради тази новина Очевидно ножицата между пенсиите у нас е много сериозна
Николай СЛАТИНСКИ Николай СЛАТИНСКИ Ако Европа не направи така, че Русия да загуби войната, Голямата европейска война няма да ни се размине Виц на деня Виц на деня - Защо си нервен?
- Вали..., а жена ми е без чадър.
- Е, голяма работа, ще влезе в някой МОЛ!
- Ами... за това съм нервен!
Виц на деня Виц на деня - Имам вила на морето...
- Голяма работа, аз имам три в плевнята.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Работя само защото ме мързи да лайквам и споделям снимките на пари и чудодейни икони, от които всички забогатяха.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори