×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Немската преса: Бургас е рай за ИТ сектора, трябва да работим с тях


Немската преса: Бургас е рай за ИТ сектора, трябва да работим с тях
Стефан Бумов(в средата) и кметът Димитър Николов(вдясно) начертаха добро бъдеще за развитието на аутсорсинга в Бургас преди няколко месеца. Очевидно прогнозите им са на път да се сбъднат
08 Януари 2016, Петък, 13:39 ч.
Източник: Дарик, превод:

Немците виждат огромен потенциал за развитието на ИТ сектора в България
Немският вестник „Байерише щатсцайтунг" (ВИЖ ТУК) публикува прелюбопитен материал от кръглата маса в Мюнхен (Бавария) с делегацията от Бургас, начело с кмета Димитър Николов. Ето как журналистът от немския седмичник за политика, икономика, общество и култура Ралф Швайнфурт описва стопанската обстановка в нашия град:

Рай за компаниите от ИТ сектора

Град Бургас се намира в Югоизточна България. Той разполага с модерна телекомуникационна мрежа и предлага обслужване срещу най-ниските заплати в целия Европейски съюз.

Пристанищният град с население от около 207 хил. жители изглежда особено привлекателен за баварската икономика и в частност за фирмите, заети в областта на информационните технологии и колцентровете. Това стана ясно на кръглата маса в Мюнхен, проведена от Сдружението на баварската икономика съвместно с делегацията от Бургас.

„Предприятията, членуващи в нашата организация, са притеснени", съобщи главният търговски директор на дружеството Бертрам Бросард във връзка с предстоящите законови промени. „Очевидно е, че в скоро време и в Бавария колцентровете няма да имат право да работят през събота и неделя".
Директорът обаче веднага наостри слух, щом Димитър Николов, консервативният кмет на Бургас, започна да разказва за отличните телекомуникационни мрежи в своя град, за ниските заплати и добрите познания по немски на голяма част от българите. „Това е добър шанс за развитието на Вашето икономическо пространство", обясни главният търговски директор и обеща да се застъпи за Бургас пред членовете на своята организация, които поддържат колцентрове.

Огромни възможности за развитие на информационните технологии

Бросард вижда и огромни възможности за ИТ-сектора в Бургас. Тъй като в Бавария специалистите по информационни технологии са дефицит от дълго време насам, тази липса би могла да бъде попълнена с млади, добре образовани българи от бранша. Според градоначалника Николов, в Бургас вече има шест софтуерни предприятия и той се надява те да стават все повече. Двата университета и четирите колежа в града имат капацитета да подготвят достатъчно кадри за икономическия отрасъл.

„В Бургас се намира и най-голямото българско предприятие за производство на кабели", подчерта кметът. Пристанищният град е изключително подходящ за ИТ индустрията. Той разполага и с най-голямата нефтена рафинерия в страната, ръководена от руснаци - концерна Лукойл.

Черноморската военна флота, бреговата охрана и българската агенция по риболов също се намират на територията на Бургас. „Съвсем наскоро построихме ново рибарско пристанище", каза Николов. По този начин управата на града се съобразява с нарастващото търсене от страна на клиентите.

Потенциалът на залива е толкова голям, че предстои изграждането на второ рибарско пристанище.
Българската делегация е готова мигновено да започне съвместна дейност с баварските предприятия в най-различни сфери на икономиката. Но търговският директор Бросард подчерта, че е желателно да се стартира плавно и усилията да се концентрират към ИТ и колцентър сектора. Предвид напиращата вълна от мигранти към Бавария и Германия, би било огромно предизвикателство да се форсират подобни кооперации. Трябва да се спазва необходимия интензитет на действие.

По мнение на главния директор Бросард предимствата, които България осигурява във връзка с разходите, са истински стимул за баварската икономика. В крайна сметка няма друга държава-членка на Европейския съюз, която може да се конкурира със заплащане от 3 ерво на час, а още повече областите от Западна Германия, в които средната часова ставка е 39,97 евро. България предлага и най-ниските наеми за търговски и офис площи в цяла Европа. Данъците също са най-ниските за Европа: 10% корпоративен данък и 10% подоходен.

Голям потенциал в туризма

Всичко това са само рамкови условия, от които бургаският регион може да извлече огромна полза. Наличен е голям потенциал и в областта на туризма. В гигантското пристанище на града има достатъчно място за круизни кораби, а черноморският бряг предлага различни атракции в културната и развлекателна сфера.

Въпреки всички изброени позитиви, двустранната търговия между Бавария и България е все още в зародиша си. През 2014 градът експортира стоки на стойност 376,3 милиона евро. Това са едва 0,2% от целия баварски износ. Но пък вносът от България през същата година възлиза на 426,5 милиона евро. По този начин Бавария е постигнала дефицит във външната си търговия в размер на около 50 милиона евро. „Тази ситуация е по-скоро необичайна за Бавария", каза Бросард. За България се изнасят предимно машини, автомобили и резервни части за автомобили, а от там се внася най-вече електрическо оборудване и облекло.

От съществено значение ще е проектът в област Дегендорф, който ще ускори обмена между Бавария и България. От 01.09.2016 год. при съвместни действия със Сдружението на баварската икономика , младите българи ще идват на обучение в гр. Дегендорф. Този проект има по-дълга история за областния управител Кристиан Бернрайтер (от Християнсоциалното обединене в Бавария), които същевременно е и президент на областния съвет. Образователната програма функционира от няколко години насам, но повишените бюрократични изисквания стават прекалено големи, за да могат да бъдат покрити качествено. Но откакто в проекта се включва и Сдружението на баварската икономика, вече нищо не пречи на неговата реализация и на успешния обмен. "С този проект област Дегендорф желае да противодейства на дефицита от специалисти, тъй като много от младите хора биха взели решението да останат тук", каза Бернрейтер.

Статия: Ралф Швайнфурт
Превод от немски: Екатерина Джутева

В категории: Бургас


22
Коментара
22
Коментара по темата
22.
out of space 2
11.01.2016 09:30:13
0
0
Въпроси към кмета:
1. Кои са "шестте софтуерни предприятия" в Бургас?
2. Колко са "младите, добре образовани българи от бранша"(IT) на територията на Бургас и колко от тях искат да работят в Бургас срещу ниски заплати?
3. Колко са бургазлиите с "добрите познания по немски" и колко от тях искат да работят в Бургас срещу ниски заплати?
С истински познания по немски език в Бургас са единствено възпитаниците на немската гимназия в града. Това са около 150 човека на випуск. От тях с езикова диплома (с истински знания) излизат около 80-85%. Почти 100 % от тези последните напускат България след завършването си. Освен ако сред мигрантите, които ни заливат напоследък да има толкова специалисти - IT и немски (за което нямам информация), не виждам откъде ще ги измислите.
21.
out of space
09.01.2016 10:34:38
0
10
Вместо да пишете глупости обяснете на хората какво е "аутсорсинг" и къде има почва за неговото съществуване.????

Аз ще опитам да ви го преведа(това за по старото поколение). "Леонсио, аутсорсва на робите ангажимента да обработват захарната тръстика, поради причина, че за тази дейност не им плаща, което от своя страна му дава пазарно предимство като намаля стойността на добиваната суровина. От друга страна за робите е осигурена постоянна заетост и практически няма безработица което е "отличен" социален показател и статистически те живеят добре!????
Поздрави на всички с интелигентни хора с чувство за хумор.....
20.
за туризма
09.01.2016 08:28:29
0
2
И да проверите договора за туризма. който е от 2011-2012 година
19.
Големи лъжци
09.01.2016 08:22:05
0
6
В посочения вестник, особено на посочения адрес, няма такава публикация.
18.
Голяма хвалба
09.01.2016 08:14:56
4
2
Немците са най-големите мошеници. Не се връзвайте да работите с тях. Мързеливи крадци!
17.
до Ко и Флагман
09.01.2016 08:10:36
0
1
И аз искам да знам:

Според градоначалника Николов, в Бургас вече има шест софтуерни предприятия и той се надява те да стават все повече. Двата университета и четирите колежа в града имат капацитета да подготвят достатъчно кадри за икономическия отрасъл.
16.
Истината
09.01.2016 07:51:33
1
5
Значи ний тук в Бургас начело с мен, имаме страхотни професионалисти, изобщу много добри момчета и мумичетъ с немски. Така че може да дойдити дори ний да сме на загуба ... кмете вече сажалиавъм че гласувах за ВАС! Но това е, манталитет южниашки...
15.
Генчу
09.01.2016 07:47:03
0
7
Това да не е имаше един шизофреник дето се пише с 5 различни заглавия... едното е холандска преса, д флагман да не го е писал той ?!?! Да не е говорител на кмета вече ;-)
14.
ужас
09.01.2016 06:43:30
1
3
ИТ специалисти за 3 евро на час няма да намерят,ние да не падаме от Марс,минималната часова надница в Германия е 8 евро,те са луди ако си мислят,че някой ще има бачка като луд в тая сфера за около 24 евро на смяна.Хиляда евро мисля че няма да ги саборят никак даже,има млади и кадърни хора ,но те си знаят цената на труда,в Германия вземат окло 5,6 хиляди евро на тази позиция в УК повече даже.Ще чакаме още дълги години да се изхранваме от късия летен сезон и пияните чужденци.
13.
ноунейм
08.01.2016 20:44:39
1
15
Естествено,че е рай.В Германия един специалист в тази област тръгва от минимум 80 евро на час бруто!!!Което означава нето около 50 евро.И това е един начинаещ специалист.В Бургас тези пари никой няма да ги види как изглеждат дори...А пък и до този момент доколкото ми е известно големите компании в Германия,независимо в IT сектор ,или в областта на автомобилостроенето,или производство на специализирана електроника и медицинска апаратура не са опирали до услугите все на БГ специалисти.Така че това е поредна манипулирана информация.Тъжната истина е,че повечето германци в момента бъркат България с Румъния!!!И географски,и всякак.За тях Европа свършва до Будапеща.
12.
Гниди
08.01.2016 20:12:19
1
18
Даже и германците са разбрали,че сме по бедни и от Филипините... Ние сме държава не е от третия,а от четвъртия свят! Срам и позор
11.
Аз
08.01.2016 20:05:42
2
9
Защо заплатите да са ниски след като трябва да се работи както в немския
10.
хахахах
08.01.2016 18:45:33
0
16
Ако "IT" специалистите в Бургас са такива каквито са правили този сайт, то си заслужават 600лв заплата!
9.
Мъка
08.01.2016 18:30:20
0
10
Много мъка има в тази статия. Почти обратно пропорционално на ИТ специялистите в Бургас.
8.
Jalko
08.01.2016 18:11:18
1
10
Dokato ima evtina, rabotna raka i maikite ni shte vzimat 80eur pensia a mangalite shte kradyt i shte rabotiat v call center s nemski za rakia, i hliab
7.
Vyhh
08.01.2016 18:08:14
2
15
Какво е ИТ предприятие, касабова това да не са шивашки услуги. Ей големи шматки сте барабар с КаК девелопмънт само хакери :-)
6.
смях
08.01.2016 17:58:42
1
16
Мититу на наш гръб се разходил до Германия и пуснал пресцентъра измислена статия уж от някакъв незначителен вестник дето дори на сайта я няма тази "новина"! Ама може да се очаква - все пак флегман фотошопват улици да изглеждат почистени в услуга на Общината... палячовци!
5.
Malko
08.01.2016 17:22:07
2
8
Абе аз знам само 1 кол център и 2 малки софийски фирми, които не наемат нови кадри. Поправете ме ако греша. Не е грях да си признаем, че хич ни няма на картата. Все от някъде трябва да започнем.
4.
Malko
08.01.2016 17:22:07
1
14
Абе аз знам само 1 кол център и 2 малки софийски фирми, които не наемат нови кадри. Поправете ме ако греша. Не е грях да си признаем, че хич ни няма на картата. Все от някъде трябва да започнем.
3.
Георги Бакалов
08.01.2016 17:21:33
1
26
Тъжно е! ХВАЛИМ СЕ С ЕВТИНАТА РАБОТНА РЪКА - 3 евро на час в Бургас срещу 39,97 в Бавария!
И въпреки този социален дъмпинг, който предлагаме, германците предпочитат да изнасят производствата си в Русия и Китай.
2.
ко
08.01.2016 17:00:43
1
27
От кога телефонистките се водят IT и кои са тези 'шест софтуерни предприятия' не мога да разбера?
1.
0-0-0
08.01.2016 16:52:45
3
22
Умря циганката, която ни хвалеше, че сега трябва да плащаме на неизвестен германски вестник да ни рекламира.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Мисис България Станислава Андреева е сред актрисите, които ще минат по червения килим в Кан
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори