Проф. Донка Байкова с интересни съвети какво да (не) ядем след постите
25 Декември 2015, Петък, 21:43 ч.
Препоръчвам преходът от пост към празнично хранене да бъде плавен. Това казва в интервю за Агенция „Фокус” проф. Донка Байкова, специалист по хранене, диететика и ръководител на катедра „Превантивна медицина” във Факултета по Обществено здраве на Медицински университет – София.
„Този преход вече е направен. Това беше най-дългият пост в годината. Рисково е, ако още в ранни зори или сред църква започват да се консумират онези животински храни, които са изключени от предишния дълъг период. Рисково е, защото храносмилателната система не е произвеждала храносмилателните сокове, които съдържат ензими, разграждащи животинските храни. Това означава, че тези храносмилателни жлези са си почивали и в режим на свръхработа е на лице риск да настъпят възпаления. Възпалили се един от храносмилателните органи на храносмилателната система - стомах или черва, рискът да настъпи подобен възпалителен процес на останалите три органа - панкреас и жлъчно-чернодробна система, е голям”, посочва проф. Байкова.
По думите ѝ, това се дължи на факта, че тези органи се намират в рефлекторна връзка. „Говорим за така наречения „Бермудски триъгълник” в медицината. Ето защо ние специалистите по хранене и диетика препоръчваме преходът към празнично хранене да бъде постепенен и стъпаловиден. Ако на закуска сме приели онази белтъчна храна от животински произход, която последна сме изключили от режима си на пост, а именно млечен продукт, гарниран със съставки на закуската, които са присъствали в предишния период, би могло да мине преходът много плавно към смесен режим на хранене. На обяд е добре, ако сме решили да ядем месо, а със сигурност Коледа е празникът, на който обикновено се обядва в семеен кръг и приятелски такъв, месото да бъде гарнирано със зеленчуци и много плодове”, коментира проф. Байкова. Тя уточнява, че това се налага, защото са съставки, които също са фигурирали в предишния период в режима ни на хранене.
В категории:
Животът
Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти
Рецепта мечта за козунак! Мек, пухкав, на конци и без месене!
Тръпката е в Шампионска Лига: 4 отбора, 3 двубоя до края и 1 голям фаворит
Хиляди ще изпълнят площада пред храм "Св. св. Кирил и Методий" за пасхалната служба, ето програмата
Роден фермер проговори за огромна далавера с млякото у нас
Петте малки тайни на щастливата връзка
02/05/2024, Четвъртък 22:00
1
5 неща, които карат мъжете да се отдръпват
02/05/2024, Четвъртък 21:40
0
Май ще е прекрасен за 4 зодии
02/05/2024, Четвъртък 21:20
0
Рецепта за печено халуми с боровинково сладко
02/05/2024, Четвъртък 21:00
0
Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни
02/05/2024, Четвъртък 20:40
0
Рецепта мечта за козунак! Мек, пухкав, на конци и без месене!
02/05/2024, Четвъртък 20:25
0
Лоша прогноза за времето премества на друга дата откриването на островния сезон, обявено за 4 май
02/05/2024, Четвъртък 20:00
0
Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците
02/05/2024, Четвъртък 19:40
1
Хиляди ще изпълнят площада пред храм "Св. св. Кирил и Методий" за пасхалната служба, ето програмата
02/05/2024, Четвъртък 19:30
0
Държавната хазна излиза от релсите
02/05/2024, Четвъртък 19:20
2
Хапвайте тази здравословна шоколадова торта без никакви угризения
02/05/2024, Четвъртък 19:00
2
Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти
02/05/2024, Четвъртък 18:40
0