×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Полицаи под прикритие и наркотестове в училищата ще намалят разпространението на дрога в Бургас


Полицаи под прикритие и наркотестове в училищата ще намалят разпространението на дрога в Бургас
Чудя се как да разделя една патрулка на пет населени места, казва началникът на Пето РУП-Бургас Георги Христов
Тема в развитие
виж още
скрий
14 Декември 2015, Понеделник, 07:45 ч.
Източник: в. "Черноморски фар"

Бургазлии са будни, сами подават сигнали за пияни шофьори

*Заглавието и подзаглавието са на Флагман.БГ
Георги Христов е началник на Пето РПУ-Бургас. На 38 години, женен, с две деца. В системата на МВР е от 1998 година. Започва кариерата си като инспектор в Охранителна полиция в Нефтозавода. През 2001-2202 година е в Приморско. 2002-2003 година в Слънчев бряг. Оперативен е и в Четвърто РПУ в Бургас в к-с „Меден рудник”. От 2009 година го местят в сектор „Криминална полиция” където остава до 2011. От 2011 до 2015 е началник група „Криминална полиция”. От 2015 година е началник на Пето РПУ.


- Г-н Христов, минали сте през много позиции в системата на МВР. Но като цяло работата Ви е била оперативна. Сега сте на бюро. Къде Ви е по-комфортно - на терен или в шефския кабинет?

- Определено повечето години от кариерата си към бил в оперативната работа, така че мисля, че там е по-интересно. Но тук отговорностите са повече. Трудно е, но съм минал по цялата йерархична стълба, така че знам за какво става въпрос.

- Досега сте бил все на терен. Слънчев бряг, Приморско, където лятото е концентриран кримиконтингентът, а и пияните и разюздани туристи. Как се справяхте с тях?

-Аз бях от първите, когато в Слънчев бряг направиха велополиция и мисля, че имаше огромен резултат. Тенденцията обаче с пияните туристи е в последните години, след като се обособи този алкохолен туризъм. Това променя и поведението на туриста. Наистина има такива, които идват в България, а не знаят къде се намират. Все пак ние направихме такъв курорта.

- Сега вече сте в позицията на началник на едно от най-тежките районни управление в Бургас. През Вас минава целият поток от задържани бежанци. Какъв е техният профил?

- Допреди известно време минаваше голям поток от бежанци наистина, защото в сградата е и сектор „Миграция”, който обработва всички документи на бежанците. За превеждане в Елхово и Любимец.
Различен профил имаха бежанците, поне тези, които престояваха реално в РПУ-то. Бяха от най-ниска класа, бедняци - мръсни, неугледни, но имаше и много добре облечени, със скъпи мобилни телефони, основно афганистанци, иракчани и сирийци.

- А как се държат тези хора с органите на МВР?

- Възпитано и с респект. Нямали сме произшествия до момента. Дори със страх, нямали сме случаи на роптаене, на грубости и т.н.

- Беше изнесена информация, че драстично се е увеличил броят на малолетните и непълнолетни престъпници? В повереното Ви РПУ как стоят нещата?

- Наистина има такава тенденция. Но по-скоро престъпленията са от непълнолетни. Но наскоро имахме случай, в който малолетен ограби друг малолетен и то по доста груб начин. Факт е, че се увеличава престъпността сред подрастващите.

- Тогава по какъв начин трябва де се ограничи престъпността сред младежите, защото като че ли агресията в училищата ескалира?

- Основно с превенция в ранна възраст. А тя пада върху инспекторите от Детска педагогическа стая. И инспекторите, които обслужват проблемните места. Лекции, беседи в училищата, да се показва кое е лошо.

- Имаше идея на Община Бургас за въвеждане на наркотестовете в училищата. Какво е вашето мнение?

- Определено, ако бъде въведено, до голяма степен ще се ограничи, не само приемът на наркотици, но и разпространението им. Знаете, че най-уязвимите места са именно учебните заведения. Факт е, че значително спадна възрастовата граница не само на разпространителите на дрога, но и на децата, които употребяват наркотични вещества.

- И по какъв начин освен с наркотестове може да се ограничи това?

- От година, откакто съм началник на Пето РПУ предприехме една инициатива, която даде доста добри резултати. Заедно с директорите на училищата установихме уязвимите места около учебните заведения. Проведохме множество полицейски операции - в часовете, когато има най-много ученици, по време на големите междучасия и след учебните часове имаше патрулиращи полицаи около училищата. Освен униформените поставихме и хора под прикритие, цивилни, които да следят къде, кой и как продава дрога. Но моята цел беше това да не е кампанийно, а да се прави всеки месец.

- Като казахте, че се е получило. Доколко сте ограничили разпространението на наркотици около учебните заведения?

- Доколко сме ограничили дилърите не мога да кажа. Казах, че се получи, защото резултатът се върна към нас и учителите. Децата започнаха да разпитват какво прави полицията около училищата, между тях. Ограничаването не е само да хванем разпространителите, но и да правим превенция.

- За тази почти една година откакто сте началник на Пето РПУ, в кое направление постигнахте успех и къде нямате задоволителен резултат?

- За огромен успех не мога да говоря. Но там, където имаме напредък, е спрямо пияни и неправоспособни водачи. Това е приоритет на този етап, защото с работата с тези лица можем да ограничим катастрофите и ада на пътя.А ги има доста - освен тук, в града, в кварталите „Рудник” и „Черно море” – също. А относно пияните шофьори, има ги, и то доста, но заради мащабните акции успяваме да хващаме много от тях.

- А хората обаждат ли Ви се, когато видят нарушители на пътя?

- Много често явление напоследък е, че бургазлии са будни. Водачи на МПС-та или пешеходци, когато видят някого, който кара рисково или неадекватно, веднага през 112 се подава сигнал. Имахме и случай, когато на лице му прави впечатление, че водачът най-вероятно е пиян, обажда се на 112, движи се зад неадекватния шофьор и насочва патрулните екипи къде да дойдат. В действителност шофьорът беше пиян с 2.40 промила алкохол в кръвта.

-Като човек, който се сблъсква ежедневно с престъпления и трагедии, кое е нещото, което не Ви оставя да спите вечер и е оставило емоционален отпечатък върху Вас?

- Убийствата, труповете. Аз гледам да съм на всяко едно такова зверско престъпление като ръководител, като оперативен преди това. Мога да кажа, че вече имам рутина в тази насока. Но няма да забравя, че работата ми като началник на Пето РПУ започна с една трагедия. Една руска гражданка, която се хвърли на ул. ”Батак”. И по-скоро не че тя се е самоубила, а съдбата на нейното дете. Борбата за неговия живот продължи няколко дни, с риск. На няколко пъти медиите обявиха, че детето е мъртво, на по-късен етап се оказа, че не е така.

Жената полетя от доста високо разстояние, а детето падна върху нея. Това ми остави не като травма, а като много емоционално събитие.

- А кое е нещото, което действително сте въвели и е дало добри резултати?

- Велополицията в Приморски парк. Тя беше възстановена. След като полицаите обхождаха района, драстично намаляха кражбите от автомобилите в Морската градина. Но като резултат не казвам, че има множество хванати извършители на престъпления, нарушители на обществения ред. Но повече от половината намаляха обирите от коли.
Определено с това мога да се похваля.

- А с какво не можете да се похвалите? Казахте, че това е едно от най-тежките РПУ-та в Бургас. Имате голяма територия, например някои села, като Брястовец например, е на 30 километра. Успявате ли да реагирате там?

- Брястовец, Драганово и кварталите „Рудник” и „Черно море” – това са местата, с които имаме проблеми и не мога да кажа, че сме успели да направим нещо значимо там. В това число и Сарафово. За всички тези две села и три квартала има само един полицейски автомобил. Навсякъде има оскъдица на средства, но искам да обособя два кръга, където да концентрирам повече полиция. Все пак Рудник и Черно море са 6-8 хиляди души, това е един малък град ,а да не говорим за Сарафово –лятото е курорт, който расте главоломно. Е, за всички тези пет места, включително 5-и километър и стратегическият обект летище Бургас има един автомобил с двама или трима полицаи. Ако не разчитахме на жандармерията, на криминална полиция, щяхме да сме загинали.

В категории: Бургас


9
Коментара
9
Коментара по темата
9.
Ludmil Iliev
15.12.2015 22:36:56
0
0
201 години в Приморско.....Добре е ;)
8.
gb
15.12.2015 09:34:10
0
0
Ще ги наредим така : ученик-милиционер-ученик-милиционер
7.
тази мишка христов
14.12.2015 19:32:11
1
3
този плахок за нищо не става
6.
Необективен
14.12.2015 14:39:55
5
1
Обективния понеже продава ше му напраят пиар като го разлепят из целия град така ше му са дигне оборота и всички са доволни
5.
Обективен
14.12.2015 13:57:06
0
6
Значи за да се намали употребата на дрога сред подрастващите се използват методи на БлякПИАР тоес черния ПИАР .Както правят от КАТ слагайки на възлови места смачкани до неузнаваемост коли ламарини с цел да показват на безръсъдните шофьори кво ги чака .По същия начин гледал съм го по Дискъвъри вСАЩ показват ЛИСТОВКИ на учениците разрез на мозъка на 87годишна старица умряла от Алцхаймер коийтое силноразяден отболеста имозъкана23годишен наркоман умрял от 3годишна злоупотреба с КРИСТАЛИ КРЕК значи мозъка на Наркомана приличаше на Надупчено Швейцарско Синьо Сирене тип Рокфор цялото на дупки и коридори а това на бабата направо бе непокътнато сравнено с това на наркомана.Ако такова листовка стане широко достояние в Училищата едва ли после ще искат да си купуватПИКО и АМФЕТАМИНИ
4.
Грешка
14.12.2015 13:44:52
4
2
Да сложат навсякъде млади преподаватели - по физическо, по музика, по английски език, информационни технологии. Те сами ще се внедрят сред учениците и ще знаят всичко. Полицаят и под прикритие си остава кука.
3.
Възраждане
14.12.2015 13:36:19
2
3
И като клошари да се обличат гагите винаги си личат
Но малките рипки са тъпи и доста ще изгорят
2.
флегмена
14.12.2015 13:24:00
0
5
2202 кога беше?
Сега коя година е????
1.
Болен педала и Десислава Чуколова
14.12.2015 13:20:23
2
3
Какво прикритие, бе!
Извини се беееееее!
Само открити полицаи!
Да живее НАТФИЗ! Да живеем аз и Десислава Чуколова!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Главчев държи Митов да стане външен министър, иначе Радев поемал отговорността Главчев държи Митов да стане външен министър, иначе Радев поемал отговорността Служебният премиер обаче бил винаги готов на диалог с президента Къде отиде след сватбата с милионера бившата на Рачков Къде отиде след сватбата с милионера бившата на Рачков Двамата с богаташа са на сватбено пътешествие и съпругът й изобщо не се е скъпил и е избрал да заведе невестата си в един от най-хубавите и скъпарски ризорти Бурята събори дърво върху лек автомобил в бургаския ж.к."Изгрев" Бурята събори дърво върху лек автомобил в бургаския ж.к."Изгрев" Силният вятър нанесе и други поражения в Бургас Министрите разкрачени между президентството и парламента? Министрите разкрачени между президентството и парламента? Румен Радев не хареса ограничаването и през цялото време ще показва, че тази процедура е несъстоятелна, коментира доц. Наталия Киселова Шофьорка на бургаско „Пежо“ изпусна завоя до жп гарата, заби се в уличен стълб Шофьорка на бургаско „Пежо“ изпусна завоя до жп гарата, заби се в уличен стълб Пътният инцидент стана рано тази сутрин Трети опит да гледат мярката за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров Трети опит да гледат мярката за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров  Той и бившия директор на Агенция "Митници" са обвинени за пране на пари и подкупи Безсмислен ли е вотът на недоверие срещу служебното правителство? Главчев показвал, че е зависим Безсмислен ли е вотът на недоверие срещу служебното правителство? Главчев показвал, че е зависим ГЕРБ и ПП-ДБ се развеждат, има още какво да покажат и скандалите продължат, прогнозира зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски Потоп в събота в Югоизточна България? Ще се повишат значително нивата на реките Потоп в събота в Югоизточна България? Ще се повишат значително нивата на реките Валежите ще са значителни и в източните Родопи, има риск и Арда да излезе от коритото си Синоптиците бият тревога заради интензивни дъждове и сняг, възможни са наводнения Синоптиците бият тревога заради интензивни дъждове и сняг, възможни са наводнения В шест области е обявен жълт код за опасно време  6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него 6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него Интелигентните жени са привлечени от мъже, които имат ясни цели и се стремят да ги постигнат с упоритост и решителност
Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Хамидин Моктар Кан завършва висше икономическо образование у нас - в УНСС Гърция въвежда 6-дневна работна седмица Гърция въвежда 6-дневна работна седмица В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115% ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран Причината е атаката с дронове срещу Израел Потопът ли започна? Дубай е под водата Потопът ли започна? Дубай е под водата Стотици пътници са блокирани на летището в емирството заради пороите Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти  Полицията разгони протестиращи
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори