×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Пастите за зъби могат да бъдат и опасни, вижте защо


Пастите за зъби могат да бъдат и опасни, вижте защо
© Shutterstock
05 Ноември 2015, Четвъртък, 21:18 ч.

Флуорът и избелващите компоненти влияят зле на зъбите и на целия организъм

Нека да започнем с това, че производителят трябва винаги да посочва състава на пастата за зъби не само на кутията (опаковката се изхвърля почти веднага), а и върху тубичката с паста. Ако това не е направено, най-вероятно производителят иска нещо да скрие.

В края на краищата, мием зъбите си най-малко два пъти на ден, а някои хора и по-често. Затова всеки човек трябва да се старае да разбере истината за състава на продукта, който използва.

Флуор

Искаме да привлечем вниманието ви първо към флуора и неговите съединения. Знаем, че пастата за зъби с флуорид се препоръчва на всички, дори и на децата над петгодишна възраст.

Да започнем с история от далечната Америка. Осемгодишната Моли Стат спокойно си мие зъбите в банята, когато изведнъж вниманието й е привлечено от нещо, написано на обратната страна на тубичката. Тя се обръща към баща си, който е наблизо, с въпроса: „Татко, нима пастата за зъби е отровна?” – „Не, разбира се”, - уверява дъщеря си Пол Стат. „Тогава защо тук пише, че е отровна?”

Стат взема пастата в ръцете си. На обратната страна на тубичката с дребен шрифт е написано предупреждение, на което той досега не беше обърнал внимание: „Ако случайно погълнете количество от пастата за зъби, превишаващо дозата, необходима за миене на зъбите, обадете се на вашия личен лекар или потърсете помощ в медицински център в случай на отравяне.”

Напълно объркан Пол не знаел какво да каже на дъщеря си. Подобно на повечето хора, той смятал, че след като продуктът се продава в магазини и аптеки и е предназначен за грижи за тялото, от само себе си се разбира, че трябва да е безопасен, като питейната вода. За съжаление, това не е така!

Ето защо администрацията на САЩ за контрол и употребата на лекарствени вещества и хранителни продукти задължава производителите на пасти за зъби, в които се съдържа флуорид, да поставят предупредителни етикети върху опаковките.

Разбира се, думата „отрова” в предупредителните надписи я няма. Въпреки това, на цистерните с флуорид, които го доставят за производството на пасти за зъби, има изобразени череп на кости.

Реджина Мискевиц, директор на отдел за изследване на продуктите за грижи за тялото и устната хигиена, казва следното:

„Съдържащият се в пастата за зъби флуорид се смята за наркотик. И въпреки, че продажбата на този наркотик е разрешена в магазините, когато си мием зъбите с такава паста за зъби, предизвикваме промени в организма си... Малко вероятно е той да предизвика пристрастяване по мое мнение, но че това е отрова, е много точно казано!”.

Флуорът е наистина ефективен срещу кариес, но освен риска от отравяне в случай на контакт на организма с това вещество, прието в твърде голямо количество, трябва да споменем и за влиянието му върху растежа на зъбите - те се обезцветяват и се покриват с петна. Това заболяване се нарича флуороза.

А сега нека да поясним какво представляват съдържащите се в пастите за зъби триклозан или сорбитол и натриев лаурилсулфат.

Сорбитол

Сорбитол – течност, която предотвратява изсъхването на пастата и в същото време е и слабително средство, което може да предизвика диария при деца.

Триклозан

Слушали сме много за него. Дори го рекламират. А в действителност триклозанът е антибиотик, които в устата се "бори" с вредните бактерии. Но ние знаем, че в устата ни има микрофлора - освен "условно" вредна, задължително трябва да има и "условно" полезна флора. Но триклозанът, който е синтетичен антибиотик, не различава полезната от вредната микрофлора. Той "помита" всичко. На пръв поглед изглежда, че всичко е наред, но… Патогенните (условно вредните бактерии) растат много по-бързо от полезните и тъй като няма нищо, което да ги спре, те водят до развитието на дисбактериоза. Оказва се, че колкото по-често и повече използваме паста за зъби с триклозан, толкова по-малко в устата ни остава нормална, полезна флора. В края на краищата, резултатът... Впрочем, вие и сами можете да си представите картинката след това, да не говорим и за лошия дъх в устата.

Натриев лаурил сулфат (SLS)

Никой не прави реклама на тази съставка и има достатъчно основания за това.

Какво пише за него производителят? Че е разпенващ агент. Целта му е да създаде пяна, осигуряваща при спукването на мехурчетата мини ефект на "взривна вълна", която разгражда налепите.

Всъщност, това е евтино, миещо средство, получено от кокосово масло чрез химичен синтез, широко използвано в козметичните почистващи препарати, шампоани, гелове, пяна за вани и т.н. През последните 10 години, производителите на пасти за зъби започнаха интензивно да използват тази евтина химическа съставка. За съжаление това е най-опасното вещество в препаратите за грижа за зъбите, косата и кожата.

Последните изследвания в Медицинския колеж на университета в Джорджия са показали, че SLS прониква в очите, мозъка, сърцето, черния дроб и се задържа там, а след това е много трудно да се изхвърли от организма. Особено опасен е за деца, защото се натрупва в тъканите им във високи концентрации. Тези проучвания показват също така, че SLS променя състава на протеините в очите на децата (най-нежният и подвижен протеин) - задържа нормалното им развитие, води до катаракта (през последните няколко години това заболяване значително подмладява).

Друг проблем: SLS реагира с много от съставките в козметичните продукти, образувайки нитрозамини (нитрати). Те навлизат в кръвта в големи количества, когато използвате шампоани и гелове, почистващи препарати.

Много от компаниите често прикриват продуктите си, съдържащи SLS, определяйки ги като „натурални” – „произведени от кокосови орехи."

Лорет натриев сулфат (SLES)

Съставката е аналогична по свойствата си на SLS (добавена етерна верига) и е №1 в съдържанието на препарати и шампоани. Тя е много евтина и се сгъстява при добавянето на сол. Произвежда много пяна и дава илюзията, че е плътна, концентрирана и скъпа. Всъщност, това е доста слаб почистващ препарат. Използва се като овлажняващ агент в текстилната промишленост.

SLES реагира с други съставки и образува освен нитрати и диоксини.

Последните изследвания в Медицинския колеж на университета в щата Джорджия са показали, че натриевият лаурилсулфат, както и „братът му” - пропилен гликолът, притежават способността да проникват и да се задържат в тъканите. Попадайки в организма, предизвикват отравяне и рак. Освен това натриевият лаурил сулфат се отразява на мъжката репродуктивна функция. Това вещество е особено опасно за децата, тъй като често поглъщат пастата за зъби и може да доведе до стомашно-чревни заболявания.

Проучванията в Осло в Норвегия показват, че SLS (натриев лаурил сулфат) може да ускори появата на язвени поражения на устата (афтозен стоматит) при хора, предразположени към тях. Лицево-челюстният хирург Пол Барквил забелязва, че появата на такива язви се понижава със 70%, когато пациентите мият зъбите си с паста за зъби, без натриев лаурил сулфат.

Учените предполагат, че натриевият лаурил сулфат изсушава лигавицата на устата, увеличава чувствителността на венците към алергени и дразнители, такива като хранителните киселини, например. Натриевият лаурил сулфат има силен абразивен ефект и избелването на зъбите с пасти, в които се съдържа, се постига чрез излющване на зъбния емайл, което води до изтъняването му.

Възниква въпросът: защо се позволява на производителя да използва тези съставки, след като са толкова вредни? Има няколко обяснения за това, но всички те са комерсиални. Затова и информацията за съставките в пастите за зъби е толкова важна за всеки от нас – най-малкото, за да можем да направим личен избор – да пазим здравето си или да позволим да ни тровят! Така, че бъдете внимателни! /БЛИЦ/

В категории: Здраве


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Примерът е взет от датските общности, които често обичат да празнуват заедно Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Пред съда Светослав обяснил, че прибрал тялото на Десислава, защото в къщата имало плъхове 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина Възрастта влияе върху растежа на косата Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Бургаският конкурс на името на Петя Дубарова не е само най-добрият литературен форум за средношколско творчество Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя В зелените площи като гъби изникнали и над 20 незаконни постройки Едва на 38 години почина известен волейболист Едва на 38 години почина известен волейболист Загуби битката с рака  Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Мъжът й Константинос Хайнас я тласка към ново амплоа Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Това или продължава спираловидно надолу, или се появява някой с диктаторски уклон, който се харесва на хората като възможност за изход, подчерта Първан Симеонов Киче, ти ли си? Киче, ти ли си? Естрандата певица е заприличала на рокаджийката Милена  Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България След кончината му в гр. Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква "Св. Августин" в същия град.
Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Това е най-високият дял на недоверие по този показател сред всички възрастови групи и е двойно по-висок, отколкото при хора на възраст над 70 г. Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда  Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева Тези естрадни звезди станаха земеделци Тези естрадни звезди станаха земеделци Като истинска лейди Катя е поела по-леката, креативна и аристократична работа – градинския дизайн и цветарството Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Телевизията в Стокхолм довечера ще заглуши звука от залата и ще пусне изкуствени аплодисменти, докато се излъчва израелската песен Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни 
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори