×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

БХК: Полицаите край Средец били 4-5, стреляли 4 пъти!


БХК: Полицаите край Средец били 4-5, стреляли 4 пъти!
Версията на БХК е шокираща, но вече е изпратена в ЕС с настояване за разследване
20 Октомври 2015, Вторник, 20:38 ч.

От комитета обориха версията на МВР за убийството на афганистанския гражданин, бил на 19 години и пътувал с брат си
В петък, 16 октомври 2015 г., Министерството на вътрешните работи (МВР) съобщи, че през нощта в района на отговорност на граничното полицейско управление в град Средец в близост до българо-турската граница патрул от двама граничари и един командирован от вътрешността на страната полицай, или общо трима служители, се натъкват на група от петдесетина афганистански граждани под мост край село Дюлево във вътрешността на страната.
Съгласно направените до този момент изявления от представители на властите, в това число главния секретар на МВР, групата имигранти оказва съпротива и агресия при ареста, при което един от полицаите произвежда предупредителен изстрел във въздуха и при последвал рикошет един човек от групата – 56 годишен мъж – е ранен и убит.

На 19 октомври 2015 г. служители на Бежанската програма на Български хелзинкски комитет (БХК) се срещнаха и разговаряха с 20 души от групата афганистански граждани, замесени в инцидента, които предходния ден са преведени в Разпределителния център (РЦ) в град Елхово, измежду които и братът на загиналия афганистански гражданин.

При проведените разговори БХК установи съществени различия в официалната до този момент версия на МВР и властите за инцидента, за които счита, че българската общественост следва да бъде надлежно уведомена.

Убитият афганистански гражданин се нарича Зияулах Вафа. Той е бил на 19 години. Същият е придружаван от непълнолетния си 17-годишен брат, по чиито сведения и заявления се установяват и останалите изложени по-долу обстоятелства. Неговите показания се подкрепят и от всички останали души от групата, понастоящем находящи се в РЦ-Елхово. Съгласно единодушните им показания групата е била пресрещната при моста не от трима, а от четирима или петима полицаи.

Никой от групата не е оказал съпротива и не е проявил агресия спрямо полицаите. След като са видели полицаите, афганистанските граждани са се разбягали във всички посоки. В този момент двама от полицаите започват да стрелят, като всеки от тях произвежда по два изстрела, или, произведен е бил не само един, а общо четири изстрела.

Доколкото в този момент хората от групата са били с гръб към полицаите, бягайки от тях, те не са в състояние да кажат със сигурност дали изстрелите са били произведени във въздуха или пряко по бягащите. При произвеждането на изстрелите Зияулах Вафа е улучен и пада на земята.

При тази гледка всички от групата преустановяват бягството, лягат на земята и изчакват до пристигането на полицейските подкрепления и формалното им арестуване. Всички чужденци също така са единодушни, че при последващия обиск в никого от групата не е открито никакво огнестрелно или хладно оръжие или други предмети, които биха могли да бъдат използвани за нападение, освен лични вещи, дрехи, телефони и документи.

БХК счита за необходимо да заяви, че се установяват сериозни и съществени разминавания между първоначалната версия на властите и заявленията на очевидците, които повдигат въпроси за обективността на информацията, изнесена пред медиите, както и относно сериозността на намеренията на властите да разкрият и изнесат пред обществеността действителните обстоятелства за този трагичен случай.

Инцидентът повдига сериозни въпроси с употребата на огнестрелно оръжие, която не изглежда да е била абсолютно необходима при тези обстоятелства.

БХК припомня, че това не е първият подобен инцидент на българската граница. През есента на 2000 г. в района на отговорност на ГПУ Ивайловград, при опит за задържане на група от 91 души в гориста местност, гражданин на Ирак бе прострелян и убит от граничен патрул. В този случай както първоначалната версия, така и крайното заключение на прокуратурата отново бяха, че смъртта е причинена от рикошет от произведен във въздуха предупредителен изстрел.

Петнадесет години по-късно българското общество е изправено пред сходни обстоятелства и идентични обяснения от страна на властите, и за съжаление – отново във връзка със същия фатален изход.

Поради това БХК призовава към цялостно, бързо и безпристрастно провеждане на процесуално-следствените действия по случая като гаранция за разкриването на обективната истина за това трагично произшествие. От особено значение за разследването е установяването на това дали огнестрелното оръжие е употребено при условията на абсолютна необходимост, както изискват член 2 от Европейската конвенция за правата на човека и българското законодателство.

Разследване в съответствие с международните стандарти за цялостност, независимост и безпристрастност е от първостепенно значение, за да се установят действителните причини и вина за трагичния инцидент, отнел живота на млад човек, тръгнал да търси закрила, сигурност и по-добро бъдеще./БЛИЦ

В категории: Политика


13
Коментара
13
Коментара по темата
13.
Юнкер
21.10.2015 21:28:59
2
2
Униформени момчета, аз плащам моите данъци.Вършете си работата съгласно законите в ЕС .Всяка лъжа е престъпление, Вие сте под пагон.
12.
Джон Кери
21.10.2015 20:31:16
3
7
С тези данни става видно, че държавата лъже.
Внимание Управляващите л.......т !!!
11.
Niki
21.10.2015 11:47:38
1
13
Оставям настрана противоречията изложенив статията, които може да са плод на нескопосан журналист, но може и да се плод на представителите на БХК, а именно че “... в близост до българо-турската граница патрул от двама граничари и един командирован от вътрешността на страната полицай, или общо трима служители, се натъкват на група от петдесетина афганистански граждани под мост край село Дюлево във вътрешността на страната.” Уж в близост до границата, а после във вътршеността на страната, не че Средец е далеч от границата! Въпросът ми е, някой дава ли си сметка, че това не са бежанци, а нелегално преминали границата нарушители ? Ако са бежанци, то законовия ред и начин да потърсят закрила е друг и те го знаят много добре, както добре е известен този ред и на продажните индивиди от въпросния комитет. Когато не е спазен реда, а си преминал противозаконно границата, то ти си нарушител, който следва да бъде задържан, арестуван, съден и осъден за нарушаване на държавна граница. Всичко друго е псевдоморал и псевдоценности. Според логиката на въпросните индивиди трябва изобща да спрем да охраняваме границата си вероятно ? На следващо място идва въпроса дали заловените изобщо са бежанци от войната в Сирия ? Отговорът е ясен и той е НЕ. Тогава за какви бежанци говорим ? Това са хора, както става ясно, на които се обещава светло бъдеще някъде в Европа и покрай тях идват и неизвестно число крайни ислямисти. Тежко и горко на Европа. Дано бъркам, но според мен в следващите години ще станем свидетели на десетки атентати из Европа. Странджа и селата в района на Странджа, а и по-навътре в страната буквално са залети от т.нар. бежанци. Имам доста познати в района и нещата не са весели. В с.Драчево например вече спряха ловните излети, заради това, че буквално от всеки храст може да изскочи насреща ти т.нар. бежанец. Попитайте живеещите в тези села и ще чуете от тях, че ежедневно минават огромни групи с хора. Иначе според управляващите ни границата се охранява и нелегални няма или почти няма.
10.
Hui
21.10.2015 07:31:38
2
16
Олигофрени смачкани, защо не пазите вие границата? Съгласен съм, че няма нищо българско във вас.
9.
Батко Златко
21.10.2015 00:55:05
4
22
Това БХК е Български Хелзинкски Комитет. Всичко дотук добре, ама това Български, господа... По добре го изтрийте от абревиатурата. Защото нямате нищо общо с Българската държава. Нито заплатите ви, нито господарите ви.
8.
куку
21.10.2015 00:42:03
2
22
абе не се ровете в лайната бе мамицата ви продажна. 3 свидетеля срещу 53. За вас амуджите ли са по мили или сънародниците? Да ви сера в уститеда ви сера, боклуци
7.
Номер 7
20.10.2015 22:50:52
1
19
Сегааа,да видим дали съм разбрала правилно...значи,според БХК, група добри момчета са си минали кротко и спокойно и напълно нормално границата и едни лоши чичковци са изскочили изведнъж и са стреляли по тях.......БХК - Не ви е срам,гадове такива!!!!
6.
до БХК
20.10.2015 20:39:55
3
27
Вие българи ли сте?Кой Ви плаща заплатите?
5.
Граничар
20.10.2015 19:56:50
2
32
БХК-курви платени,продажни копелета!Ще горите в ад-а за предателството си!
4.
nemska ovcharka
20.10.2015 19:55:07
18
3
tva si e ubiistvo tip ekzekucia
3.
ПЕНЧО
20.10.2015 19:11:31
6
4
Ами сега?
2.
иван
20.10.2015 18:43:20
4
34
Не мога да проумея защо тия от БХК водят такава жестока и безкомпромисна война срещу всичко българско
1.
МИТКО
20.10.2015 18:39:52
8
3
БОЙКО БОРИСОВ ГРАНИЧАР
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори