×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

МБАЛ - Бургас показа ужасяващи цифри колко струва лечението на пострадалите от катастрофи


МБАЛ - Бургас показа ужасяващи цифри колко струва лечението на пострадалите от катастрофи
Касата плаща пет пъти по-малко от истинската цена на животоспасяващите операции в болниците
13 Октомври 2015, Вторник, 21:28 ч.

Големите болници в страната искат увеличение на застраховката "Гражданска отговорност", за да бъдат покрити скъпите животоспасяващи операции на ранените

Все повече българи стават жертва на пътни инциденти, а тежките им, скъпо струващи за болниците травми, системно се недофинансират от държавата.

На съвместна пресконференция във ВМА началниците на пет големи реанимации в страната - ВМА, "Пирогов", Плевен, Бургас и Пловдив, представиха плашеща статистика от последните три години за пострадалите граждани и за нужните суми за тяхното възстановяване.

По думите на проф. Милан Миланов, началник на реанимацията в "Пирогов", една ортопедична травма на една анатомична област струва средно 4 400 лева, на повече от една област - 7 600 лева, а тежката политравма - по 1490 лева на ден без медицинските изделия.

За подобно лечение при 15 дни в интензивното отделение застрахователи на пострадали чужденци изплащат по 48 хил. лева. Държавата дава 2300 лева.

"Интензивните отделения са превърнати в бреме за болниците, вместо да бъдем печелившата част от тях", възмутен е Миланов.

В пловдивската университетска болница "Св. Георги" за последните няколко години е нараснал броят на пострадалите в катастрофи, на смъртните случаи и на необходимите дни престой за възстановяване от тежките травми.
Оказа се, че само до септември т.г. в болница "Св. Георги" са изхарчили 2,260 млн. лева за лечение на тежки травми, в резултат на ПТП-та, като средната загуба заради държавно недофинансиране, е почти 30 хил. лева на пациент. Това общо прави почти 2 млн. лева.
За последните три години болницата е натрупала близо 5 млн. лева дълг именно поради тази причина.

Началникът на реанимацията в Бургас проф. Георги Матев изнесе сходна статистика, като в неговата болница лечението на черепно-мозъчна травма е недофинансирано със 71,6%, а съчетаната травма - с 57,4%, а фрактурата на крайници, таз и прешлени - цели 84%.

За Плевен средният разход за подобен пациент се равнява на 12 хил. лева, а по здравна пътека, касата възстановява 2284 лева.

По думите на началника на столичната ВМА ген.-майор Николай Петров само до този месец от 2015 година пациентите, преминали през Спешно отделение са със 100 души повече от тези за цялата минала година.

От приетите за лечение пострадали след ПТП-та 11% завършват с летален край, 50 % остават трайно инвалиди, а 47 % са временно нетрудоспособни.

Освен мрачната статистика медицинските специалисти предлагат и решение - застраховане или създаване на отделен фонд, по който да се изплаща лечението на пациенти с тежки травми, тъй като лекарите са убедени, че не е редно данъкоплатецът със своите здравни осигуровки да осигурява лечението при пътни инциденти.

По думите на проф. Николай Петров, ако вноската по застраховка "Гражданска отговорност" се увеличи с по 10 лева годишно, то това ще генерира близо 30 млн. лева годишно допълнително.

По изчисление и на лекари, и на здравния министър лечението на тежки травми при ПТП струва малко над 20 млн. лева на година. Медиците призовават държавните органи да намерят решение в насока застраховане, което да осигури нужния финансов ресурс и за лечение на пациентите, и за финансиране на болниците, за да не трупат те дългове за сметка на спасявани човешки животи.

В категории: Здраве


5
Коментара
От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
5
Коментара по темата
5.
mona
14.10.2015 23:58:46
0
0
АЛОООООООООО, ДО КОГА ЩЕ ,,ХРАНИТЕ,, БОЛНИТЕ С БОКЛУЦИТЕ НА ТИЯ ПОМИЯРИ ,БЕ . КОМИСИОННИТЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ ЦЕНАТА НА ХРАНАТА
4.
д-р велков
14.10.2015 08:20:07
0
0
лично съм чувал и може да потвърдя ,как т.нар. професор матев ,подигравателно се обръща към колегите си д-р Недев и д- Мигаров със думите доцент Недев доц Мигаров ,което говори много за безскруполното поведение на т.нар човек - педя човек - лакът брада Матев
3.
миладинович
14.10.2015 08:15:00
1
0
ДА ТАКА Е И СЕГА ИМА ДАЖЕ ДЕЛО КАК ЕДИН ХОСПИС НЕ СЕ ОТКРИВА ПОВЕЧЕ ОТ 8 МЕСЕЦА В ЧЕРНОМОРЕЦ А ОТДЕЛЕНИЕТО ЗА ДОЛЕКУВАНЕ НА БОЛНИТЕ - НАРОЧНО ПРЕИМЕНУВАНО В РАМКИТЕ НА МБАЛ И СЪЗДАДЕНО ОТ МАТЕВ - Т.Е ХОСПИС НЕ ИЗПЪЛНЯВА СЪОТВЕТНИТЕ СИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ А СЕ ВЛИЗА САМО С ПАРИ
2.
СТОИЛ МИШИНОВ
14.10.2015 08:11:22
0
2
проф матев от бургас - няма такъв .Д-Р Георги Матев бе уволнен от служебния министър и за да се спаси бе проиграно положението да стане шеф временно на хосписа в бургаската болница- ДАНС ЗНАЕ ПОВЕЧЕ ЗА ТОВА И КАК ИЗЧЕЗНА АРХИВА . Никога не е бил професор - той е един обикновен доктор и не е началник на реанимацията а "директор на мбал Бургас " много близък приятел на проф Николай Петров - айтозлиичето ,което е и методичен консултант повече на герб отколкото на Мбал бургас - оарил . 2. Началник на оарил е безгласната буква д-р Григоров . Не е вярно ,че травмите са толкова скъпи ,защото има заповед в болницата всички които се лекуват и спешността отмине в реанимацията може да се оттеглят в съответните отделения ,НО ЗАБЕЛЕЖЕТЕ НЕ И В ХОСПИСА СЪЗДАДЕН ОТ МАТЕВ - ЗАЩОТО ТАМ СЕ ВЛИЗА САМО СРЕЩУ 60 ЛВ . ДА СЕ РАЗСЛЕДВА КАК ЕДИН НЕЩАСТНИК НЕУСИГУРЕН ЛЕЖИ ВЕЧЕ 3 МЕСЕЦА В БОЛНИЦАТА СЪС УСТНА ЗАПОВЕД НА ДИРЕКТОРА - МАТЕВ В РАЗЛИЧНИ ОТДЕЛЕНИЯ И КАК ДИРЕКТОРИ И НАЧАЛНИЦИ НА ОТДЕЛЕНИЯ ИЗВАДИХА ОТ ДЖОБА СИ 30 ЛВ ЗА ДА МУ ПЛАТЯТ ОСИГУРОВКИТЕ - В РАЗРЕЗ СЪС ВСЯКАКВИ РАЗПОРЕДБИ И ОТНЕ ПРЕДИМСТВОТО НА ДРУГИ ПОДОБНИ ПАЦИЕНТИ.
1.
колю феродото
13.10.2015 23:04:07
2
3
бах мааму , само алчни професори ,бе
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори