Капани в магазина! Сгъстяват киселото мляко с ГМО
08 Октомври 2015, Четвъртък, 19:53 ч.
Добавките са опасни за бъбреците
Желатин, нишесте и соев лецитин, който може да е с ГМО, добавят некоректни производители в киселото мляко, без да обявяват това на етикета, пише „Телеграф”. Целта на добавките е да сгъстят продукта, тъй като млякото им е разредено с вода.Най-евтино е да се слага желатин, казват експерти и напомнят, че той е безвреден за човешкия организъм. Но и това трябва да е отбелязано на етикета, както са изискванията на закона у нас.
При употреба на соев лецитин води до образуване на пяна при разбъркване. Това става, защото тази добавка има свойствата на набухвател. Експерти обаче смятат, че с тази добавка млякото продължава да се разширява и в организма на човека и това може да причини проблеми.
Професор Донка Байкова, която е експерт по хранене смята, че ако е естествен, лецитинът не е опасен. Ако обаче е в по-големи количества от нормата, може да предизвика стомашно-чревни разстройства и проблеми на хора с камъни в бъбреците.
Друга опасност е, ако соевия лецитин е извлечен от продукт с ГМО. Това обаче може да се установи само след лабораторно изследване. От Агенцията по храните съобщиха, че не са открили досега следи от подобна съставка в наше кисело мляко.
В категории:
Животът










НАСА се готви да изпрати хора на Луната и на Марс
01/08/2025, Петък 07:10
4

Любов за Девата, пари – за Скорпиона, а Козирогът да е погрижи за външния си вид!
01/08/2025, Петък 03:01
0





"Нефтохимик" договори клубен автобус
31/07/2025, Четвъртък 21:34
0









