×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

За първи път несебърлии ще имат възможност да огледат листите, да избират личности и да дадат вота си за най-стойностния кандидат


За първи път несебърлии ще имат възможност да огледат листите, да избират личности и да дадат вота си за най-стойностния кандидат
Идеологът на "ЗОРА" Венелин Ташев вижда сериозен шанс за изборен успех на местната коалиция и кандидата за кмет Георги Манолов
Тема в развитие
виж още
скрий
04 Октомври 2015, Неделя, 14:00 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимка: Иван КОЛЕВ

В последните 14 години хората бяха противопоставяни. Моделът бе: „Щом не си с мен, си против мен и ще видиш какво ще ти направя“

Венелин Ташев е най-острият опозиционер в Общинския съвет в Несебър. Той е в политиката от 14 години и е известен с това, че не отстъпва никога от принципите си. Ташев, който в последния мандат бе съветник от „Синята коалиция“, бе най-непримиримият парламентарист, но гласът му трудно успяваше да бъде чут, заради солидното мнозинство, подкрепящо по презумпция всяка една докладна, независимо от целесъобразността й. Това провокира Ташев да обедини съидейници, около себе и да създаде коалиция „ЗОРА“, в която се вляха Реформаторският блок, Гергьовден, ВМРО-БНД и няколко граждански движение и неправителствени организации.  Коалицията подреди листата си по безпрецедентен за България метод – с жребий. Идеята бе да се засили мажоритарният елемент и както Венелин Ташев казва: Да играят 21 листи. ЗОРА“ има и кандидат-кмет в лицето на Георги Манолов, 42-годишен икономист със солидно образование, доказан професионалист. Той се впусна в изборната надпревара със сериозни шансове за победа. „За пръв път виждам, че може да променим нещо. Надявам се на подкрепата на несебърлии“, каза Венелин Ташев на откриването на кампанията. Какви са амбициите на „ЗОРА“  и защо продължава да е в политика, Ташев говори в откровено в може би най-откровеното си интервю.

- Г-н Ташев, каква беше според вас целта на жалбата срещу регистрация на коалиция „ЗОРА“?

- Има две версии. За едната не искам изобщо да мисля. Другата, която според мен е по-логична е, че това е постановка на Николай Димитров. Самият Христо Янев се води, че е кандидат-кмет от ГЕРБ, но публична тайна е, че е много близък с Николай Димитров. Да, нормално е, когато един човек е кмет, да работи за града си, но той го прави по такъв начин...изключително удобен за определени хора от обкръжението на Николай Димитров. В Обзор всички знаят, че дори майка му е събирала подписи за издигането на кандидатурата на Николай Димитров за независим кандидат-кмет. А и за мен той няма откъде другаде да се сдобие с информацията за нашите пълномощни, освен от общинските юристи, които са съответно зам.-председател и секретар в Общинската избирателна комисия(ОИК).

- А каква е другата версия?

- За нея не искам изобщо да си мисля. Може би трябваше да изглежда, че в това  са намесени ГЕРБ, но не се получи. Според мен няма проблем. Ние работим в една посока, при това доста добре и се надявам да продължим по същия начин.

- Обади ли ви се общинският лидер на ГЕРБ Златко Димитров, след като бе пусната жалбата, за да изясните позициите си?

- Не, аз им се обадих. Казаха ми, че знаят за жалбата и два часа са говорили с Христо Янев. Убеждавали ли са го да си я оттегли, но той не е склонил. Ако се сещате в интервюто, което даде пред Флагман.бг организационният секретар Атанас Терзиев, той каза, че се разграничава от действията на Христо Янев, но оттам нататък не са излезли с официално становище. Направи ми впечатление, че Терзиев казва: аз лично се разграничавам от действията на Христо Янев.

- Изглежда изплашихте статуквото, за да ви изиграят този номер?

- Нормално е да се уплашат, защото този път наистина имаме шанс да променим нещо сериозно. Сега има и по-малко кандидати. Само четирима са. Радвам се, че при нас успях да обединя шест партии, които участваха самостоятелно на миналите избори и считам, че това е пътят, който ще доведе до промяната.

- Какво се случи с АБВ? Те не са при вас, а до последно се смяташе, че ще се влеят в ЗОРА.

- С тях имаме политическо споразумение за подкрепа на кандидат-кмета Георги Манолов. Те имат собствена листа, защото това бе тяхното партийно решение. По думите на лидера на АБВ в Несебър Драгомир Попов те искаха листата да се реди, а ние от самото начало казахме, че ще има жребий, за да засилим мажоритарния елемент. Първото място е за кандидат-кмета Георги Манолов, а последното за мен. Направихме го, за да разберат хората, че изборът при нас е между 21 мажоритарни кандидати. Искаме да накараме хората да работят за себе си. Това изплаши нашите опоненти, никой не вярваше, че ще го направим.

- С този ход въведохте нов политически модел. СЕК също си подредиха листата в Бургас с жребий.

- Не само те, но и в Пазарджик. Имали са противоречия, видели са от нас и са го приложили. Радвам се, че успяхме да го направим, но това не трябва да е в Несебър, а в цялата държава. За да има нормални избори и хората да избират този, когото искат – това е моделът, по който трябва да се работи. За първи път несебърлии ще имат възможност да избират личностни, нека да огледат всички листи и да изберат най-стойностните

- Г-н Ташев,  дълги години сте в политиката и определено няма тайни за вас. Как ще успеете да убедите хората да гласуват за вашия кандидат?

- За съжаление хората са много лъгани, отчаяни от изборите, които минаха през последните години. Те се обезвериха от всичко, което се случва. Щом в най-богатия град на глава от населението със 70 млн.лв. бюджет собствениците на ресторанти и хотели отидоха да работят навън като бояджии, смятайте докъде я докарахме. В последните 14 години несебърлии бяха противопоставяни и разцепвани. Моделът бе следният: „Щом не си с мен, си против мен и ще видиш какво ще ти направя“. Успяха да опропастят и бизнеса в Несебър със своето нехайство и безхаберие. За мен Общината е на автопилот и не се управлява както трябва. Управлява се само тогава, когато става въпрос за лична облага. Ако трябва да сме честни – аз не трябва да участвам в изборите! И няма да участвам, ако един кмет, който и да е той, ми оправи инфраструктурата и осигури спокойствието на туристите. Тогава нямам какво да търся в политиката. Случи ли се това, моята единствена работа ще е в края на мандата да питам как се казваше кметът, за да мога аз и близките ми да гласуваме за него.

- Защо се спряхте на кандидатурата на Георги Манолов? Можеше вие да излезете срещу Николай Димитров, най-разпознаваемото лице на опозицията сте.

- Бях канен от много хора, не само от тези, които са около мен, а и от много политически сили. Може  да съм много добър бизнесмен и ръководител на моята фирма, но това не е критерий, че ще мога успешно да управлявам една община. Според мен, Кметът на община като нашата, трябва да е със солидно образование, представителен, говорещ чужди езици, да умее да работи и да създава подходящ колектив, да бъде търпелив, да е напредничав и да работи активно по европейските проекти. Такъв е Георги Манолов, притежава всички тези качества. Има опит като зам. кмет, работи в Министерството на икономиката, където ръководи европейските проекти за цяла Южна България. За мен това е човека, който ще промени философията на управление на Общината и ще раздвижи администрацията. А аз съм просто добър бизнесмен с активна гражданска позиция. Някои може да ме критикуват. Но нека дойде един човек и да ми каже: Ти ми взе или открадна нещо! Бях четири години председател на общински имоти и през тях не позволих да бъде заграбена общинска собственост и затова бях изолиран и в последствие отстранен.

- Какви ще са целите ви за брой общински съветници и кандидатите за кметства?

- Ще се борим за двамата кметове на кметства – Тънково и Обзор, както и за общинския кмет Георги Манолов. А това – колко общински съветници ще имаме – ще решат хората. Нека те да посочат най-достойните в нашата листа. Математически всички тези шест листи, които влизат в една, ни носят 2 хил.гласа, но обединени смятаме, че сме много по-силни и се надявам на солидно присъствие в следващия ОбС Несебър. Несебърлии трябва много добре да огледат нашата листа, защото според мен няма по-добра, разбира се стойностни хора може да има и в другите листи и всеки ще упражни своя надявам се независим избор.

- Кандидатите във вашата листа са със солидно образование в чужбина, владеят по няколко езика, специалисти са в своята сфера.

- Точно така е. Заради това няма как аз да им влияя, както ни оплюват. Не мога аз да застана и срещу богати, и срещу образовани хора и да ги командвам, защото в следващия момент на тях ще му писне.

- Имате ли политическо споразумение с ГЕРБ за евентуална подкрепа на втори тур?

- Само устно, но и не само с тях, а и с други политически сили.

- А каква е позицията на ПП „МОРЕ“ на братя Диневи? Те не застанаха зад Николай Димитров, дори се заговори, че ще имат собствен кандидат-кмет, а след това не регистрираха никого?

- Не знаем, само гадаем. Надявам се този път и те да са достатъчно видели и узрели какво става в общината. Защото общината не е само Свети Влас, където те показаха, че нещо може да се случва. Общината е и Слънчев бряг, и Несебър и всички съставни селища.

- Вие как тълкувате тяхното необичайно мълчание?

- Най-вероятно ще правят същото, което са правили на други избори – твърдо за съветници, за да може на втори тур да се включат и преценят коя е по-силната страна, за да я подкрепят. Мисля че направиха грешка, която може би са осъзнали и съжаляват. Те направиха много, но не трябваше да оставят шепа хора – трима-четирима да разполагат с Несебър, така както преценят и да не свършат нищо за жителите на Общината.

- Чисто хипотетично. Ако Георги Манолов отиде на балотаж и ПП „МОРЕ“ предложи подкрепата си, ще я приемете ли?

- Ще приемем подкрепа на всеки, който иска да я даде. Но най-важното е, че хората трябва да разберат, че ни е нужна сила, за да променим начина на управление на Община Несебър. Не го ли направят, ще стане, както бе досега – аз - сам, ГЕРБ с пет и дори не сме седем човека, за да спрем някоя от незаконните докладни, които минаваха с квалифицирано мнозинство. Не може в една община, в която за осем години са минали само наши пари над 500 млн.лв., да приличаме на разорана целина.

- Създава се впечатление, че Созопол ви изпреварва?

- Не само Созопол. Всички ни изпреварват. Няма община на морето, която да не ни изпревари. А не можем да се оплачем, че нямаме пари. Къде са тези 500 млн.лв. общински пари?



15
Коментара
15
Коментара по темата
15.
*********
06.10.2015 08:30:00
2
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
14.
Стоян
05.10.2015 20:27:02
2
10
Ех тоя Ролс Ройс бре. Бърка ви в здравето на всички нали. И отгоре на всичко е купен с лични пари. Не с поръчки от общината. Май в това се състои целия проблем. Завиждате, защото да работиш в общината не е бизнес. Обърках се, за много хора работещи в общината е бизнес и на живот и смърт да запазят статуквото.
13.
ролсройс
05.10.2015 13:01:48
11
2
просто момче
12.
33-33
05.10.2015 10:25:03
4
10
до 8 - Андончо, стига си писал глупости. За да разбереш нещо, първо трябва да се научиш да четеш.
Че не ти харесва това, което казва Венко, е нормално, та нали мързеливците първи ще трябва да си тръгнат от общината, ако кмета се смени, а ти си един от тях.
11.
Lelia ti
04.10.2015 23:44:02
10
4
Kogo iskash da izljesh? Nie vsichki te poznavame,.
10.
Гражданин
04.10.2015 22:27:05
2
14
Фактът е един и неоспорим. Моят любим град потъва със страшна сила. А аз в момента искам да прилича на Бургас, че дори и на Поморие /20 млн. бюджет/. А за да спре да потъва трябва промяна. Така че трябва хубаво да помислим кой може да я донесе и да гласуваме за него.
9.
До 8
04.10.2015 22:09:02
3
11
Ти не само ,че си малоумен, ами си и нещастен, платен, надупен ТРОЛ, сложен на хранилка при ДимитОФФ.
Хе, хе, хе ....
8.
хе хе хе
04.10.2015 20:17:29
13
9
Нищо не разбрах от тези брътвежи, колкото и да ги е украсявал редактора на Венко, или аз съм малоумен или Венко...но май Венко хе хе хе
7.
Гергана
04.10.2015 20:04:00
5
15
А ние от общината как ще я караме свикнала съм на един стандарт ами ако Николай не успее боже не ми се мисли
6.
Мариета
04.10.2015 19:54:12
13
9
Улицата Венко, улицата ! Не ми се прави на по-праведен от патриарха ! Върни улицата пред хотела ти в Несебър и може да ти се вържа на приказките. Ама няма да го направиш. А Гошо Манолов не е лошо момче, ама ще е пионка и марионетка. Аз да кажа де:)))
5.
гражданин
04.10.2015 19:07:33
3
12
И ние сме с вас Вече узряхме за правилния избор видях ме какво се случи през всичките години през които ни лъгаха и бъркаха в нашия джоб дано вие не бъдете като тях УСПЕХ
4.
Николай
04.10.2015 18:35:55
2
15
Браво Венко. Мого честни отговори
3.
Щерионова
04.10.2015 17:48:52
9
8
Мъдрите думи някой ги е написал,защото това са сложни словосъчетания за създателя на Зората.Сянката му ще пречи винаги на Георги
2.
Ник
04.10.2015 16:48:30
3
18
Мъдри думи и точно на място. Спечели моя глас!
1.
пламен
04.10.2015 15:54:57
3
18
Браво.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
И днес кандидатите за служебен премиер отказаха на Радев И днес кандидатите за служебен премиер отказаха на Радев Петър Чобанов заяви, че консултациите са на етап, в който няма директно решение, и намекна за други хипотези Стефка Костадинова за ЧРД на Доган: Историята ще оцени най-вярно ролята му Стефка Костадинова за ЧРД на Доган: Историята ще оцени най-вярно ролята му Председателят на Българския олимпийски комитет с послание за почетния председател на ДПС Изпълнителката на „Лиляно моме“ с 15 шева от зъбите на домашния й любимец Изпълнителката на „Лиляно моме“ с 15 шева от зъбите на домашния й любимец Инцидентът станал малко след празника Благовещение, когато на гости й дошъл бившият й съпруг Венци Мартинов Инж. Димчо Радев: Гората е природен дар, но без грижи не би могла да съществува Инж. Димчо Радев: Гората е природен дар, но без грижи не би могла да съществува Директорът на „Югоизточно държавно предприятие“ ДП гр. Сливен инж. Димчо Радев поздравява всички лесовъди и приятели на българската гора по повод Седмица на гората 2024 г. Срочна и добра правораздавателна дейност отчетоха Окръжен съд – Бургас и районните съдилища за 2023 година Срочна и добра правораздавателна дейност отчетоха Окръжен съд – Бургас и районните съдилища за 2023 година „Правораздавателната дейност на съдиите от Окръжен съд – Бургас и осемте районни съдилища в региона може с пълно основание да бъде определена като много добра“, отчете Административният ръководител на Окръжен съд – Бургас Росица Темелкова Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ 11 хиляди места в "Арена София" с цени между 40 и 150 лева са разпродадени като топъл хляб Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Двете са близки приятелки Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Не е ли това фалстарт за политическия проект на бившия главен прокурор, с който ще атакува парламента  Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена В кутията имало 200 лева Кралят на крадците ще помага на Боби Михайлов да открие кой обра къщата му Кралят на крадците ще помага на Боби Михайлов да открие кой обра къщата му Пацо Килията обещал на бившия шеф на БФС да проучи по свои канали кой е извършил удара
Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни Не е наша работа да се месим в тези дискусии. Публично окуражихме всички партньори да работят заедно и да намерят добро решение, заяви посланикът на САЩ в България Кенет Мертен Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Изборите в неделя може да са още по-важни Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори