×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Русия разпореди изземване на сметките на Ходорковски, основател на петролния гигант "Юкос"
  • Италианският квартет 40 Fingers идва за първия си концерт в България
  • Лесбийки в сключиха публично символичен брак на покрива на кметството в Тирана
  • Съдът в Хага подготвя заповеди за арест на лидера на "Хамас" и на израелския премиер
  • Георги Иванов-Гонзо е инициирал среща за подобряване на футболната инфраструктура в страната
  • Обвиненият в шпионаж Асанж спечели нова отсрочка от екстрадиция в САЩ
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Лимитите на Здравната каса трябва да паднат за сметка на по-строгия контрол


Лимитите на Здравната каса трябва да паднат за сметка на по-строгия контрол
Прокуристът на МБАЛ Дева Мария Нели Атанасова предупреди, че са готови към стачни действия, ако лимитите не бъдат премахнати
09 Юни 2015, Вторник, 09:47 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Политиката на НЗОК ни дискриминира, заради това, че имаме родилно отделение, спира инвестиционната ни програма

-Г-жо Атанасова, отрязан ли е прогнозният бюджет на МБАЛ „Дева Мария“?

-Да, отново е редуциран. Казвам отново, защото тази година Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) определи по-ниски бюджети на болниците от миналогодишните с между 5 и 10 %. Какво означава това? Ако имаме 10 отделения и работим по 150 пътеки ни се полагат, условно говоря 540 хил.лв. на месец и ние трябва да се вместим в тази сума. Дадоха ни една възможност – да прехвърляме от следващите месеци към този, който не ни достига, но да не надвишаваме годишния си бюджет. Ясно е, че няма как да функционираме по този начин и болниците започнаха да трупат надлитни средства – работят, но не получават пари. През май Надзорният съвет на НЗОК се събра и реши да извади от тези лимити пътеката за раждане и всички бебешки пътеки. Бих казала едно прекрасно, защото там нито може да се прогнозира, нито да се злоупотребява. Но какво се получи в действителност – ако сме имали бюджет от 550 хил.лв. за месец май, той ни се намали със 100 хил.лв. Защо? Защото щели да ни плащат ражданията и бебешки пътеки на принципа на „всичко изработено“.

-Обяснявате го по-различен начин от здравния министър Петър Москов, който твърди, че така ще помогне на болниците, а се получава, че дискриминира тези, които имат родилни отделения.

-Точно така е. Вижте нашите цифри. При първоначален лимит на месец от 534 хил.лв, сега се редуцират на 450 хил.лв. А болниците, които нямат родилни отделения си остават със същите бюджети. Когато се извежда една дейност, каквато е родилната, за нея трябва да има бюджет, който да няма нищо общо с лимитите. Излиза така, че те не ни правят услуга, а ни вземат от парите.

-От кои дейности трябва да отрежете, за да покриете дефицита?

-За да бъдем финансово стабилни трябва да отрежем от всички, но няма да го направим, а на този етап ще покриваме дефицита с кредити. За май, например, имаме изработени над 60 хил.лв., които вероятно няма да ни се платят.  За юни мога да ви кажа, че ще изработим лимита си до средата на месеца. Но не можем да спрем да работим, защото ако го направим трябва да затворим болницата. Единствената ни възможност е да трупаме дългове, вече имаме един, сега втори месец. От друга страна нито ден не сме забавили заплатите, нито сме съкратили някого. Т.е – щатът е същият. Към доставчиците също се разплащаме на 100 %. Коректни сме към всички за сметка на заеми. Още миналата седмица писах до НЗОК, Министерството на здравеопазването, пациентските организации с предложение за промяна на философията на лимитите. Например в тези 450 хил.лв. ни оставиха инфарктите. Как може да се прогнозира колко инфаркта ще имаш този месец? А ние имаме и съдова хирургия, която работи по спешност. Инвазивна кардиология, хирургия! Как да ги спреш тези. Това са дейности, които не трябва да са лимитирани. Най-справедливият начин е да отпаднат лимитите за сметка на по-строгия контрол. Презумпцията на лимитите е, че болницата надписва и точи касата. Аз питам: ако вие ми дадете лимит и не работя много, имам лимит от 20 хил.лв. на месец, дали няма да искам да ги източа, защото и без това са определени за моята болница. В тези случаи се надписва. Здравната каса има механизми и ресурс да контролира болниците. Съгласна съм всеки ден да идват да ни проверяват, което ще има дисциплиниращ ефект към всичките, но да махнат лимите. Лимитът от една страна ограничава, а от друга създава предпоставки за злоупотреби. Сега ти казват – ето ти тези пари ще работиш за тях. Ще правиш планов прием. Добре, това може да стане, но по здравни пътеки като например „поставяне на стави“, не при инфракти, инсулти. А сега искаме да въведем нови практики за бързото лечение на инсулти. Нашата апаратура в инвазивната кардиология е свръхмодерна и дава възможност до 8-ия час на инсулта да се направи процедура и да няма трайни поражения, но здравната каса вместо да ни стимулира, ни спира.

-Все пак какво показват вашите анализи. Колко месеца може да работите при тези условия?

-Не е полезно да продължим и още месец, тези пари трябва да се връщат някой ден, а не ми се иска да съкращаваме висококвалифициран персонал или да връщаме неосигурените пациенти. Знаете, че ние не връщаме и неосигурени пациенти. Имаме спешна помощ и всеки, които постъпи го приемаме и лекуваме. Непрекъснато имаме такива случаи. А и по този начин спъват инвестиционната ни програма. Една болница, каквато е МБАЛ „Дева Мария“, всяка година, инвестира немалко средства в модернизирането. Предлагайки по-голям диапазон от лечебни дейности и иновации. В същото време бюджетите ни от НЗОК намаляват. Да, знаем, че няма пари в здравеопазването, но не болниците са начинът, по които може да се редуцира недостига. Мисля, че трезвомислещите хора са наясно, че не лимитирането е точната формула. Както казах – нужен е контрол.

-Г-жо Атанасова, ще предприемете ли по-сериозни действия?

-Обмисляме дали да не предприемем стъпки към протест или стачка. В Бургас сме ощетени три болници МБАЛ-Бургас, „Бургасмед“ и МБАЛ „Дева Мария“ - тези, в които има родилна помощ. Говорих с д-р Матев, той е „за“. Решени сме да си защитаваме правата.

В категории: Здраве


Флагман.БГ 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс 20/05/2024, Понеделник 22:00 0
Топ 4 на най-съблазнителните зодии
Топ 4 на най-съблазнителните зодии 20/05/2024, Понеделник 21:20 0
Рецепта за кюфтета фрикасе
Рецепта за кюфтета фрикасе 20/05/2024, Понеделник 21:00 0
Меню и цени в ресторанта от 80-те
Меню и цени в ресторанта от 80-те 20/05/2024, Понеделник 20:40 7
Флагман.БГ Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 20/05/2024, Понеделник 19:44 0
8
Коментара по темата
8.
Георги Бакалов
09.06.2015 18:16:47
0
1
"Лимитите на Здравната каса трябва да паднат за сметка на по-строгия контрол"?!

КОЙ ЩЕ ИЗВЪРШВА ТОЗИ КОНТРОЛ?!
КОЙТО КОНТРОЛИРА "КАСАТА" ЛИ?!
ИЛИ ТОЗИ, КОЙТО в същото време КОНТРОЛИРА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ и ЛЕКАРИТЕ?!

Има абсурдни неща на тази територия, но най-абсурдното е, че НИКОЙ ( нито управляващи, нито опозиция, нито медиите!) вече 15 години НЕ ИСКА ДА ИЗКРЕЩИ ОТ ДУША "ЦАРЯТ Е ГОЛ"!!!

Знаете ли какво ще стане ако работодатели и "осигуряващи" се едновременно откажат да плащат вноските на "Здравната" каса?!
Нито един съд в Европа не може да ги задължи да плащат на монополист!Нито един съд!

Тогава конституционните приоритети ще са живота и здравето на хората, а не облагодетелстването на лекари и собственици на лечебни заведения, ДКЦ-та и лаборатории!

Тогава ще се наложи някой
(все едно държавата или няколко здравни каси) да ПЛАЩАТ САМО ЗА СВЪРШЕНА РАБОТА, а НЕ ЗА ОБЕЩАНА или ПРЕДВИДЕНА РАБОТА!!!
Много е просто!
Хайде, уважаеми журналисти, ПИТАЙТЕ МНОГОЗНАЙНИТЕ ПОЛИТИЦИ и експерти по конституционно право КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ ако БОЙКОТИРАМЕ МОНОПОЛА "ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ"!!!
Най-човекоомразният МОНОПОЛ - МОНОПОЛЪТ, който УБИВА!!!
7.
Б.Б
09.06.2015 16:48:05
0
1
Лимитите в здравната каса да паднат-----и още по здраво да се източва
6.
Smith
09.06.2015 12:54:47
1
2
Пак тенденциозни статии - все едно че само дева мария е засегната, всички други са цъфнали и вързали. Или арабина плаща яко и вие вдигате гюрултия.....
5.
Кристина
09.06.2015 12:50:51
1
9
Не мога да разбера , защо една частна болница "реве за пари" когато скубе здраво пациентите си . Пример : В неделя в 21,20 часа отиваме по спешност в същата тази болница с подута и ударена ръка на детето ми и ми сервират на рецепция следните условия за да прегледат пациент : 60 лева за да пристигне лекар ортопед от къщи /защото нямат такъв в отделението където има оперирани и лежащо болни/+80 лева за да повикат ренгенолог/също липсва на място/+20 лева за транспорт на двамата и отключване на ренгена+40 лева стойността на прегледа + 130 лева стойност на ренгенова снимка и допълнително консумативи ако се наложи /т.е ако има гипс или шиниране около 50 лева общо/. Всичко около 380 лева грубо , и тогава си зададох въпроса - Това болница за български милионери ли е ? Значи детето ми може да се пребие с колелото и ние в ужаса си да платим някакви 400 лева само така , защото сме здравноосигурени и плащаме всеки месец 340 лева само здравни вноски с мъжа ми на държавата . Това ли е "хуманизма" на медицината в България и реването за пари .... Е извърших прегледа в МБАЛ - да чаках 2 часа защото имаше спешни случаи но не платих 1 лев такса , нито за снимка , нито за 2 прегледа , нито за допълнителна манипулация .
4.
Д.М
09.06.2015 11:55:11
3
2
Ще има една хубава болница и ще гледат да я съсипят! Много жалко за нас,че трябва да плащаме толкова високи цени за раждане както е моят случай 1500 лева секцио при положение не обичам да се осигурявам, а предпочитам да си плащам на частно. А й дето искат да има раждаемост в България няма как да стане!! В други страни раждането е безплатно така трябва да е и в България, но за съжаление никога няма да стане това ето за това Българите ще ходят по чужбина да работят, живеят и да раждат там!
3.
az
09.06.2015 11:23:40
0
6
iskat da se ucelichava rajdaemostta a sega normalnoto rajdane go napraviha 500 lv nedai si boje sekcio 1000 lv da eba kirlivata ti darjava
2.
Жорж Български
09.06.2015 10:59:52
4
1
Добре ме дойде новия здравен министър да ви оправи глупостите. Българина е единот най слабите мислители, биете се във гърдите но 99% от българите говорят само един език, докато всеки европеец владее english и още един език.
1.
Жорж Български
09.06.2015 10:59:51
6
1
Добре ме дойде новия здравен министър да ви оправи глупостите. Българина е единот най слабите мислители, биете се във гърдите но 99% от българите говорят само един език, докато всеки европеец владее english и още един език.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Бургаският бизнесмен Златко Кънев е натопен от полицай, твърди ключовият свидетел Йордан Стойков от Айтос, заради когото Кънев лежи в затвора 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс Ето кои са те Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Ако решите да си тръгнете, направете го безвъзвратно, веднъж завинаги Топ 4 на най-съблазнителните зодии Топ 4 на най-съблазнителните зодии Ето кои са те  Рецепта за кюфтета фрикасе Рецепта за кюфтета фрикасе Вижте как да приготвите вкусен бял сос с кисело мляко за кюфтетата Меню и цени в ресторанта от 80-те Меню и цени в ресторанта от 80-те Направо не е за вярване След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип Четири дами са подали своите документи за директор на Дирекция "Образование" в Община Бургас, конкурсът е на финала Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Ще има повторен оглед на двата автомобила от произшествието, случило се на входа на град Аксаково, който ще бъде извършен от експерти на Военната прокуратура, свързани с разследването Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Турнирът се организира от Спортен клуб „БИЙЧ ТЕНИС БУРГАС“ с подкрепата на Община Бургас и Българската федерация по тенис Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Въпреки „оплакването“ президентшата сияеше в дрескод смарт кежуал и определено плуваше в свои води, докато откриваше летния сезон на морето
Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки заболявания Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев Почина един от създателите на Бийтълс Почина един от създателите на Бийтълс Емблематичен музикант, който помогна на легендарната група Бийтълс, издъхна на 86 години ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС Причината е високият дълг на страните-членки, това застрашава икономиката им 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване Компании увеличават производителността, служителите са удовлетворени
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори