×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Приходите на хотелиерите се увеличиха с над 17% през март спрямо същия месец на м.г., сочи статистиката
  • Илиан Илиев повика 14 футболисти от чужбина за мачовете на националния отбор
  • Филмът "Кралството на планетата на маймуните" оглави боксофиса на Северна Америка
  • Прокуратурата иска половин милион лева гаранция за Божков, за да бъде пуснат на свобода
  • Хакерите, които пуснаха по телевизии в Латвия парада в Москва на 9 май, са ползвали сървър в България
  • Британец се ще скочи със специален костюм от 8516 м в Хималаите, това е за пръв път в бейсджъмпа
  • Бившият министър Бишинбаев от Казахстан, който закла съпругата си от ревност, е осъден на 24 г. затвор
  • Турция спира покупките на автомобили в публичния сектор за три години, почват икономии
  • Новият ковид води до гадене и диария
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

На 18 май показват в Археологическия музей поклонническата ампула-уникат от Ефес


На 18 май показват в Археологическия музей поклонническата ампула-уникат от Ефес
Археологически музей
09 Април 2015, Четвъртък, 04:41 ч.

В атракция за туристите се превръщат още Акве Калиде и крепостта Порос
Клишето за младия рибарско-работнически град Бургас все по-бързо и абсолютно справедливо излиза от употреба. Активната работа на археолозите през последните години, подпомагана от Община Бургас, извади на повърхността, в буквалния и преносния смисъл на думата, неопровержими доказателства за стародавни цивилизационни традиции. Оказва се, че географското разположение на града насред Изтока и Запада е било и ще продължи да бъде двигател на неговото демографско, икономическо и културно развитие.

Голямата находка на миналата година е оловната ампула от Ефес, открита при разкопки на базиликата в крепостта Порос на полуостров Форос, днешният квартал Крайморие. В момента тя се реставрира и подготвя за експониране. Директорът на РИМ - Бургас - Милен Николов, потвърди, че този изключително рядък артефакт ще бъде изложен за показване на 18 май в Археологическия музей.

Ампулата е с дължина едва 22 мм. и широчина 17 мм. Въпреки това, тя е изключително богато орнаментирана. От едната страна е с изображение на равнораменен византийски кръст с разширени краища в два медальона. От другата страна са представени два вписани един в друг кръста с капковидни краища на рамената, отново в два медальона. На шийката са изобразени още два кръста.

Ампулата е уникат за България. Датира се в VІ в. Подобни засега не е известно да са откривани и извън българските земи. Общо в целия свят има данни за 43 оловни ампули - 20 се съхраняват в базиликата св. Йоан Предтеча в Монца, Италия - те са били подарени на храма от ломбардската кралица Теоделинда в нач. на VІ в. 16 ампули от олово се съхраняват и в манастира Бобио, недалеч от Милано, и са открити в гроб. Една е открита в испанския манастир Сен Пер де Каселес. Другите се съхраняват в 2 германски и 4 американски музея. Всички коментирани ампули са изработени в Йерусалим и са съвсем различни от ампулата от Форос. Общото между тях е, че са от олово.

За щастие, съществува описание на една група глинени ампули от Ефес, които са откупени в края на ХІХ в. за Лувъра, което напълно съответства на ампулата от Форос. Тези ампули се свързват с култа към св. апостол Йоан Богослов, който е погребан в Ефес. Всяка година на 8 май, поклонници от цял свят се стичали в този град, за да се поклонят на гроба на любимия ученик на Исус Христос. Те го отрупвали с рози, затова и самият ден е наречен в историческите извори "розовник". На 9 май гробът на светеца бил откриван покрит с прах, за който се е считало че лекува всякакви болести. Именно този прах пилигримите поставяли в ампули и отнасяли по родните си краища. На практика това доказва, че неизвестен поклонник - пилигрим от крепостта Порос, е извършил поклонение на гроба на св. Йоан Богослов, и е донесъл в родния си град ценната реликва. Досега се смяташе, че в Ефес са произвеждани само глинени ампули, но бургаската находка е доказателство, че там са се произвеждали и оловни.

* Изключително интересен обект е самата крепост Порос.

Още преди да се изгради крепостната стена, през ІІІ в. на полуостров Форос е имало голямо римско селище и пристанище. От този период при разкопките са открити многобройни материали - монети, керамика, части от бронзови и мраморни статуи. В средата на ІІІ в. е изградена и голяма римска вила. Тя е изключително луксозна - с хипокауст, вътрешните помещения са били облицовани с мраморни плочки, рамките за прозорци също са били мраморни. Отвън вилата е измазана с фина мазилка, покрита със специфичен червен цвят, известен в изкуството като "Помпеанско червено". С този цвят са били боядисани богатите градски сгради в гр. Помпей.

По-късно, през VІ в., е построена и крепостната стена на Порос. Тя е с дължина 285 м., широка е 2.9 м., укрепена с 4 правоъгълни бойни кули. Тогава е изграден отново и пристанищния комплекс на Порос. Покрай самия морски бряг са построени много складови, жилищни  и административни  сгради, обслужващи пристанището. Също през VІ в. е бил издигнат голям православен храм - трикорабна едноапсидна базилика с притвор. Подът е бил покрит с големи керамични плочи.

Находките от късната античност (ІV-VІ в.) са многобройни. Сред тях могат да се откроят  златни и бронзови монети, много рядък оловен печат от нач. на VІІ в., цели съдове, мраморна колона, глинени лампички и мн. др.

През ХІІІ-ХІV в. Порос се споменава в писмените извори. Той е отбелязан на почти всички известни до този момент средновековни карти от ХІV в. до ХVІІІ в. включително.

* През лятото комплексът Акве Калиде ще е готов да посреща туристи.

В момента мястото е строителна площадка, тъй като Община Бургас работи по експонирането на старините и осигуряването на нормална инфраструктура за достъп на туристите.

Вече е реставрирана екзотичната баня, изградена от султан Сюлейман Великолепни през ХVІ в. Тя е изградена в центъра на античната римска баня на Акве Калиде. Османската постройка  е квадратна по план. В центъра й е изграден мраморен басейн, в който се е събирала горещата минерална вода, ползвана за лечебни процедури. Покрай стените има множество ванички - курни. Според турския пътешественик Евлия Челеби, султан Сюлейман се е излекувал именно от лечебната вода на Акве Калиде. В знак на благодарност, той построил нова баня и с ферман учредил ежегоден панаир на това място, което довело до голям икономически напредък на района.

Банята е изцяло обновена. Възстановена е мраморната облицовка на стените и басейна, стенописана е в характерния пищен османски стил от ХV-ХVІ в. Работи се по изграждането на посетителски център, детски кът, кафетерия, указателни табла и експозиция.

В категории: Бургас


Коментари
Рецепта за пай с кайма и картофи
Рецепта за пай с кайма и картофи 13/05/2024, Понеделник 21:00 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
4 малки неща, които всеки мъж иска в една жена, без съмнение 4 малки неща, които всеки мъж иска в една жена, без съмнение Истинските мъже искат жена, която ги вдъхновява, защото в живота ѝ се случват страхотни неща Зодиите, които карат родителите си да се гордеят с тях Зодиите, които карат родителите си да се гордеят с тях Кои знаци имат безмилостен стремеж майка им и баща им да се гордеят с тях Представители на европейската комисия ще заседават утре в Бургас и ще пътуват с електрическите ни автобуси Представители на европейската комисия ще заседават утре в Бургас и ще пътуват с електрическите ни автобуси Ще има и празничен концерт с ефектно шоу от дронове, за да се види какво е постигнато от по Оперативна програма "Транспорт" Рецепта за пай с кайма и картофи Рецепта за пай с кайма и картофи Вкусно и засищащо ястие 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема С възрастта става особено трудно да се премахне коремът - понякога дори диетата и спортът не помагат Рачков влезе в образа на Веско Маринов, изпоти се яко Рачков влезе в образа на Веско Маринов, изпоти се яко Двамата изпълниха дует - обичания от всички хит "Лятна жълта рокля" Над 12% от българите нямат сметка в банка Над 12% от българите нямат сметка в банка Стотици хиляди бягат от вземане-даване с финансовите институции заради високите такси Родителите загряват за прием в първи клас в бургаските училища, местата са 2152 Родителите загряват за прием в първи клас в бургаските училища, местата са 2152 Първият етап на записване в първи клас ще продължи до 24 май Търговската гимназия в Бургас изпрати Випуск 2024, гейшата Жаклин събра погледите Търговската гимназия в Бургас изпрати Випуск 2024, гейшата Жаклин събра погледите Дълго право хоро се завихри в двора на икономическата гимназия, абитуриентите показаха завидни знания по народни танци Близо 400 ученика участваха във Фестивала на химията в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Близо 400 ученика участваха във Фестивала на химията в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Фестивалът премина под патронажа на проф. д-р Христо Бозов, ректор на университета
3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Хороскоп за деня – 13 май 2024, понеделник Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Жена, всичко поскъпна. Трябва да се къпем заедно, да пестим от ток и вода.
- Аз вече се изкъпах при комшията.
Виц на деня Виц на деня При кардиолога:
- Бай Марине, колко бутилки вино изпиваш на ден?
- Две.
- Как така две, аз нали ти разреших само по една?!?
- Аз ходя и при друг доктор...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Обява:
Изгубена шофьорска книжка на жена ми. Който я намери, да я изгори! Възнаграждение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори