×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Основателят и лидер на форума в Давос Клаус Шваб се оттегля
  • Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно Сумска област
  • Русия показа новите коли "Волга", които всъщност са изцяло китайски
  • Подобрява се състоянието на жената, пострадала при катастрофата на входа на Аксаково с автомобил на НСО
  • Прокурорската колегия освободи апелативния прокурор на София Радослав Димов и го награди
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургаският бизнесмен Николай Тодоров с условна присъда за катастрофата, отнела живота на двама прокурори


Бургаският бизнесмен Николай Тодоров с условна присъда за катастрофата, отнела живота на двама прокурори
Управителят на "Мела инвест" Николай Тодоров(на малката снимка) прегази през 2011 година двама прокурори, които издъхната на място
10 Март 2015, Вторник, 12:15 ч.
Източник: Стандарт, снимка: Архив на Флагман.бг

Управителят на "Мел инвест" получи на първа инстанция ефективна присъда от 4 години, която впоследствие бе отменена

Сливенските прокурори са в професионален шок. Оказа се, че шофьорът, който предизвика смъртта на двама техни колеги и рани тежко трета прокурорка, получава условна присъда.

Апелативен съд Пловдив отмени присъдата от 4 г. затвор ефективно за бизнесмена Николай Тодоров от Бургас.  Вместо това пловдивските магистрати постановиха 3 г. условна присъда с 5 г. изпитателен срок на бизнесмена, който на 16 декември 2011 г. блъсна със своя джип лекия автомобил на трима прокурори.

Мотивите на Апелативен съд-Пловдив за намаляване присъдата не са поместени в електронния регистър с решенията на Съдебната палата под тепетата.

Според присъствали на заседанието на 16 февруари, когато е разгледана молбата на Николай Тодоров за по-леко наказание, ефективната му присъда е заменена с условна, тъй като пловдивските съдии преценили, че шофьорът няма вина за катастрофата. Виновни били прокурорите, които

не спрели на знак "Стоп" на кръстовището

в Сливен, където е станал трагичният инцидент. В същото време Апелативният съд признава Тодоров за виновен в това, че е имал време да намали скоростта си и да спре, но не го е направил. Затова го осъждат на 3 г. условно.

Катастрофата стана на главния път София-Бургас на разклона за село Тополчане и Сливен. На място загинаха прокурорът от Окръжна прокуратура Сливен Димитър Димитров и районният прокурор на Котел Георги Георгиев. Прокурорката в Окръжна прокуратура Сливен Виолета Калайджиева бе тежко ранена и няколко месеца не ходи на работа, докато траеше лечението й. Тримата обвинители са се возели на лек автомобил "Мерцедес", собственост на прокурора Димитър Димитров, който го е и управлявал. Те са отивали в Котел, където двамата окръжни обвинители трябвало да извършат проверка на местната районна прокуратура. Окръжен съд Стара Загора лиши бизнесмена Николай Тодоров от право да управлява МПС за срок от 7 г. Апелативен съд-Пловдив обаче отмени и тази част от присъдата, като намали лишаването от право да управлява МПС на 5 г.

"Просто сме шокирани", бяха категорични вчера прокурорите от Сливен. Виолета Калайджиева, която освен прокурор в Окръжна прокуратура е и говорител на институцията, отказа какъвто и да е коментар. "Има и трета инстанция", си позволи да каже само прокурорката. Следствие на катастрофата Калайджиева получи средна телесна повреда. Повече от месец тя бе по болници, а впоследствие няколко месеца се лекуваше вкъщи.

"Стандарт" научи, че по време на съдебните дела прокурорът Димитър Димитров се представлява само от адвокат, упълномощен от неговия син. Оказа се, че Димитров няма други близки, освен сина си, който обаче е в Канада. За разлика от него, близките на районния прокурор на Котел Георги Георгиев редовно посещават делата във връзка със смъртта на обвинителя.

Видяхме сълзи в очите им

заявиха обвинители от Сливен. Нито един от местните прокурори не иска да изкаже неодобрението срещу присъдата публично. Факт е обаче, че обвинителите роптаят помежду си. Те очакват да видят мотивите на апелативните магистрати.

"Невинен съм и съвестта ми е чиста. Затова ще се боря докрай за оправдателна присъда. Ситуацията беше такава, че не можех да направя абсолютно нищо, за да избегна удара", каза 42-годишният подсъдим бизнесмен Николай Тодоров. Той категорично не е съгласен с условната присъда и мечтата му е да чуе в съдебната зала "невинен".

Тодоров твърди, че всички технически експертизи, представени в съда от вещите лица, са били сгрешени и пълни с взаимно изключващи се данни. Затова той е сезирал прокуратурата срещу експертите за лъжесвидетелстване. В момента тече разследване, а държавното обвинение ще прецени дали има данни за умишлено престъпление от страна на вещите лица. "Хвърлих много труд и средства, за да оборя заключенията по експертизите. Ако на мое място беше човек, който няма необходимите технически знания, щеше да отнесе много голяма присъда. В представените експертизи вещите лица твърдят, че магистратите са се движили в автомобил "Мерцедес" S-180. Такъв модел не съществува в света. Ако допуснем, че са объркали случайно, то как са сбъркали и килограмите на колата?

Изкарали са я с половин тон по-тежка

отколкото е в действителност по документи. В същото време отново бъркат модела на гумите на моя автомобил. Когато са изчислявали скоростта и възможностите на автомобила за спиране, са заложили такъв модел гуми, който дава перфектно сцепление, а истината е, че аз такива никога не съм имал дотогава. В другата експертиза при изчисленията залагат коефициент за сцепление върху сух асфалт, а има 15 свидетели по делото, които потвърдиха, че валеше дъжд. От снимките също се вижда, че асфалтът е мокър", разказа обвиняемият.

След като открил несъответствията и грубите грешки, той възложил 4 други независими експертизи, които сам финансирал. Всички са установили коренно различни факти от тези, представени в съда. Всеки момент трябва да бъде изготвена и петата, която Тодоров е поръчал в Германия.

"Наясно съм, че всички тези експертизи няма да ми свършат работа в съда, но ги изисках за собствена информация. Исках да съм абсолютно сигурен, че нямам никаква вина. Аз много тежко преживях случилото се, трябваше да мине много време, докато се възстановя. И не спирах да се питам - можех ли да направя нещо, за да предотвратя удара. Сега вече знам със сигурност, че не е имало такъв шанс", коментира управителят на "Мела инвест".

Според данните на експертизите, поръчани от Тодоров, когато мерцедесът на магистратите навлиза в платното, разстоянието с другата кола е било 45 м. Тодоров е имал 2,5 секунди време до сблъсъка

Той се опитал да избегне удара, като отклонил леко наляво, но не достатъчно. "Не можех да завъртя пълен наляво, защото точно в това време насреща, в другото платно, идваше кола. Трябваше да се блъсна челно в нея. Много ми е болно, че в съдебната зала се казаха толкова много неистини. Ранената прокурорка например каза, че не съм оказал никаква помощ след катастрофата. Тя може и да не помни, защото е нормално да е била в шок, но аз направих всичко, което можеше. Когато се случи тази страшна катастрофа, батериите на телефоните ми бяха паднали. Спрях веднага един бус и помолих шофьора да звъни на "Бърза помощ" и полицията. Веднага отидох и отворих колата, седях на задната седалка и държах единия от ранените, който изглеждаше най-зле. Когато дойдоха лекарите, целият бях в кръв. Ако имах вина, без колебание щях да се призная за виновен. Но аз съм категоричен, че нямам и искам и съдът да установи това", каза още Николай Тодоров пред "Стандарт".

Загинаха на път за новогодишен купон

Катастрофата на 16 декември 2011 г. стана в деня, когато обвинителите трябваше да празнуват Нова година. Самият районен прокурор на Котел Георги Георгиев пък няколко месеца по-рано черпи за своето избиране. Преди това той беше военен следовател. Димитър Димитров от много години бе прокурор в Окръжна прокуратура. Неговият професионален път започва като полицай. Виолета Калайджиева пък е известна като един от пишещите поезия магистрати. Наскоро тя издаде стихосбирка и редовно посещава литературни клубове.

В категории: Темида


9
Коментара
9
Коментара по темата
9.
tmk
11.03.2015 18:15:38
0
1
много хора не знаят че празнуването на нова година е започнало в сливен .
8.
пак 6
11.03.2015 16:46:44
0
2
А бе няма две мнения, че прокурорите са виновни. Просто казвам, че трябва да се кара с повишено внимание при приближаване на разклон и то на мокра настилка. Така дори и да има катастрофа, ще е по-лека и евентуално без жертви. На пътя, макар да си с предимство, си длъжен заради себе си всичко да очакваш и да се предпазиш, че всякакъв народ има.
7.
кви сълзи бе
11.03.2015 13:43:43
1
1
те не спряли на знак СТОП а другият шофьор им е виновен. Дано ВКС оправдае бизнесмена иначе ще трябва да напишат в законите че щом като има пострадал магистрат другия е виновен
6.
Хммм
11.03.2015 11:08:27
2
3
Можело е да предотврати, ако не катастрофата, то поне жертвите, естествено ако е карал с разрешената скорост. Предполагам е карал поне със 120, няма как да реагира при такава скорост. Затова са поставени тези знаци с ограничения на всеки разклон! Иначе спор няма, никой трезвен и здравомислещ няма нарочно се удари в другия, но точно заради подобни ситуации трябва да се спазват ограниченията!!! А прокурорите са си виновни и още как, тук спор няма!
5.
xaleq
11.03.2015 07:21:03
0
1
da i az vi podkrepqm men sa6to me sadixa sadiq pepa 4elikova taq korympirana sadiika v qmbol pojelavam i ot 4elik da i bade razpran golemia zadnik
4.
Млякото и Руснака от Горно Езерово
10.03.2015 17:46:52
2
10
mnogo pravilna prisada bravo,daje triabva nagrada da mu dadat
3.
boiko
10.03.2015 17:26:34
1
18
ако са му отнели предимството на кръстовище, човека няма вина. Той не е длъжен да очаква неправомерно поведение от другия водач и е реагирал чак когато е възприел че ще се ударят. прокурорите би трябвало да ги знаят тези неща. иначе няма значение кои са загиналите. закона би трябвало да е един за всички и смъртта на тези прокурори за жалост го е доказала . не спазваш ЗДвП и загиваш. не бива да забравяме че всички сме смъртни особено на пътя!
2.
sas
10.03.2015 17:01:16
0
10
45 метра не е съвсем малко,но не е и много,важно е с каква скорост е бил,по груби сметки излиза към 60-70км,би трябвало да има време да убие скоростта с около 30 км,ако реагира адекватно!Може би скоростта да е била по висока!
1.
АСПАРУХ
10.03.2015 16:19:20
3
20
най големите измамници са прокурорите и съдиите заслужават да ги изритат всичките от съдебната система съди ги до край за лъжесвидетелствода да ги изритат тези измекяри
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Нова секира! Токът за бита поскъпва от 1 юли Нова секира! Токът за бита поскъпва от 1 юли След като вчера изслушването на шефа на КЕВР Иван Иванов в Народното събрание се провали, днес той свика брифинг, за да успокои, че няма да има сериозно поскъпване на тока Тази Ергенка нападна лошо Алек и майка му, нарече го  пу*ьо Тази Ергенка нападна лошо Алек и майка му, нарече го пу*ьо "Мамо, тази роза е за теб", гаври се студентката Валерия, визирайки Алекс и майка му Ксения Осъдиха на затвор и глоба германски гражданин, подпомогнал чужденци да преминат у нас Осъдиха на затвор и глоба германски гражданин, подпомогнал чужденци да преминат у нас Според обвинението мъжът е взел мигрантите от гориста местност край границата на България с Турция и ги е превозил с кола до София Звезда от „Хелс китчън“ стана чалга певица Звезда от „Хелс китчън“ стана чалга певица Полина от години мечтае да се изявява в лекия жанр и това е причината да влезе в „Хелс китчън“, за да добие бърза популярност EЦБ ни удари за еврозоната, инфлацията ни е висока EЦБ ни удари за еврозоната, инфлацията ни е висока "Сивият списък" за пране на пари не бил сред критериите от Маастрихт Кон нахапа пияни мъже, те пък нападнаха медиците от спешното Кон нахапа пияни мъже, те пък нападнаха медиците от спешното Дежурният екип ги изпратил в болница, те сипели ругатни Ще стане ли 1080 лв. минималната заплата от 2025 г. Ще стане ли 1080 лв. минималната заплата от 2025 г. Възможно ли е това? От 1 юли в цялата страна: Цената на парното пада с 5 на сто От 1 юли в цялата страна: Цената на парното пада с 5 на сто Топлофикации искат поскъпване, няма основание, смята Кремен Георгиев Медийни публикации пречели на компетентните органи спокойно да установят има ли нарушения на "Порт Европа" Медийни публикации пречели на компетентните органи спокойно да установят има ли нарушения на "Порт Европа" Конфронтация между мен и ръководството на МВР-Бургас само ще пречи на бързото и точно изясняване на ситуацията по сигнала за контрабанда Лъсна голяма измама около Сузанита: Майка й източила 70 бона от... Лъсна голяма измама около Сузанита: Майка й източила 70 бона от... От известно време насам бившата жена на Орхан Мурад събира пари в интернет чрез профила си в Тик Ток
Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Настоящите географски координати, установени от Съвета на министрите на СССР през 1985 г., „не отговарят напълно на сегашното географско положение“, твърдят авторите на проекта Той задмина по богатство майка си Той задмина по богатство майка си Имението Сандригам и замъкът Балморал са най-ценните активи Рейтингът на Джо Байдън се срива Рейтингът на Джо Байдън се срива Падна до най-ниското си равнище за последните две години Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Кирил Логвинов коментира плана за подаряване на Украйна печалбите от замразените руски активи  Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно части от Сумска област. Очаква се и там настъпление на окупаторите Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Хороскоп за деня – 22 май 2024, сряда Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня - Разделихме се с жената!
- Вземи бутилка, да "удавиш" мъката!
- Не става!
- Защо, пари ли нямаш?!
- Пари има, мъка НЯМА!...
Виц на деня Виц на деня -Както казва Кобилкина: Има два вида рускини - вменяеми и невменяеми.
По време на с*ксове едните викат "в меня", а другите - "не в меня".
Статус във фейсбук Статус във фейсбук 9. Наистина харесвам обувките си. Удобни са, когато тъпчеш хората.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори