×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вижте историята на бургаската емблема – Часовника, неговият спасител е 82-годишният Стефан Николов


Вижте историята на бургаската емблема – Часовника, неговият спасител е 82-годишният Стефан Николов
Стефан Николов дава нов живот на Часовника преди 22 години, той е символ на Бургас днес, там хората си насрочват срещите
13 Декември 2014, Събота, 06:27 ч.
Автор: Димитър ШИШМАНОВ, снимка пресцентър Община Бургас

Символът, под който бургазлии насрочват срещите си, е бил поставен в центъра на града в далечната 1936 г


Историята на бургаския Часовник преплита превратности и човешки съдби. Всичко започва в началото на миналия век, когато двамата инженери Георги Марков и Ангел Гюзелев следват в Европа. Те решават да намерят часовник, който да бъде поставен на важно място в града, където да отмерва времето. Годината е 1936-та. Двамата се свързват с фирма, от която купуват часовник за Бургас. Той е марка "Фаваж" с троен циферблат и е доставен от Швейцария.

След като е доставен в Бургас, Часовника е монтиран на сградата на старата община. Там той отмерва времето в продължение на няколко години. По-късно е преместен на противоположната страна на улицата. Задвижва се чрез електрически импулси, които се предават по въздушна кабелна линия от часовник-майка. Днес това място се намира на ъгъла на улиците "Александровска" и "Богориди", на срещуположната страна на хотел България, където е имало ъглова сграда. На това място Часовника остава до 60-те години на миналия век. Според някои сведения през 1963 година той е свален и е захвърлен в мазето на сегашната териториална дирекция "Приморие", която се намира на ул. "Александровска".  
 
Емблемата на Бургас е спасена благодарение на страстта на един бургазлия към часовниците. Днес той е на 82 години и се казва Стефан Николов. В личната си колекция има повече от 450 старинни часовници. Интерес за него представляват стенните, настолните и джобните. Важен за Стефан е циферблатът. Казва че той е като лицето на човек - изразява много неща и сам по себе си е уникален.
През 1993 година Стефан Николов дава на Часовника нов живот. Изважда го от мазето и се заема с реставрацията му. Оказва се, че старата красива чугунена конструкция, на която е стоял Часовника, е изгубена безвъзвратно. Незнайно кога тя е предадена за старо желязо и е претопена. Това се оказва друго предизвикателство за Стефан Николов. С помощта на художника Кольо Кехайов правят нова конструкция. Тя е произведена в завод "Спартак", елементите й са от алуминий, което не позволява да бъдат заварявани. Затова Николов използва специални сглобки, за да събере конструкцията. Целият процес продължава 7 месеца. Конструкцията е триъгълна и на всяка от страните има часовник, който гледа към различна улица.
Оказва се още, че е изчезнал и часовникът-майка, от който се подават импулсите за отмерване на времето. Стефан Николов се свързва с фирми от Швейцария, за да осигури ново устройство. След като разбира, че то ще струва скъпо, сам изработва апарат, който подава импулсите към циферблатите на трите пилона. 
Стефан си спомня, че на този Никулден са се навършили 22 години от монтирането на часовника на сегашното му място. Той е на срещуположната страна на "Александровска" от мястото, където е поставен за първи път. През цялото това време Стефан Николов идва всеки ден, за да синхронизира измерването на времето. Днес той е място за срещи, а през годините около него са се случили много интересни истории.
Освен новите пилони и циферблатите, всички части на този символ на Бургас са оригинални. В момента обаче часовникът от страната на ул. "Богориди" не отмерва времето. Спирането му се дължи на механична повреда. Николов казва, че тя може да се отстрани само при топло и слънчево време. Иначе има опасност да бъде повреден целият механизъм.
Иначе в близкото минало немалко сгради в Бургас са имали красиви часовници. Един от най-ценните е украсявал фасадата на някогашния магазин "Торино". Той се е намирал в района между улиците "Александровска" и "Граф Игнатиев" и е бил златен.

В категории: Бургас


14
Коментара
Флагман.БГ Вижте новата пенсия за възраст и стаж Вижте новата пенсия за възраст и стаж 17/05/2024, Петък 14:40 0
Флагман.БГ Apple вкарва ChatGPT в iPhone Apple вкарва ChatGPT в iPhone 17/05/2024, Петък 13:20 0
14
Коментара по темата
14.
moryak
14.12.2014 08:34:20
0
2
Видно е .че в редакцията няма един БУРГАЗЛИЯ, кой знае от кадеса тези СЕЛСКИ пръчки .които се правят на големи отворковци.
13.
часовникар
14.12.2014 00:20:12
0
3
Браво на човека! Допринесъл е с нещо полезно за този град!
12.
Nazi
13.12.2014 23:27:56
1
3
...и се научи първо как се пише името на Ричи преди да лееш овчи мозък тук!
11.
Nazi
13.12.2014 23:21:18
2
4
Aло, демократа дето не може да пише на кирилица. Викам ти демократ, щото не ти знам името, ама като ти гледам демокрацията, да те е*а и демократа. Долни крадливи изроди с табелка "демократи", нямащи абсолютно нищо общо с демокрацията. И докато има такива малоумни бурсуци като теб да ги крепят, все ще е така. Като ти гледам глупостите, които пишеш бас държа, че по време на комунизма си бил в ощеТашкент.
10.
Moi dragi Burgi!!!
13.12.2014 22:08:13
4
2
BURGAS!!!!
Cial sviat osudi Putin kato diktator.
Vinagi Russia e kradiala i ubivala, nai kurvavata imperia ot 100 naroda deto nishto obshto niamat. Levski go e kazal tova.
Mahnete ALoshata -- izlagate se pred turistite.
Putin shte stane oshte po goliam diktator.
Ste vie sram da obiasnavate, zashto imate pametnik na kurvava imperia i diktatori posredata na grada.
Mahnete runsaka.
Slogete na sushtoto miasto Burgazlia koito e roden tuk -- uchen, matematik, komputuren specialist. Chovek koito e pokazal know-how.
9.
Do 8
13.12.2014 21:54:33
5
0
Do 8: ti na Richie Blackmore li shte kazvash kakva kitara da izpolzva...
Aide vrushtai se ne selo.
8.
До "3"
13.12.2014 20:15:24
0
3
Време е да се научиш да пишеш на кирилица.
7.
до 5
13.12.2014 17:36:10
0
6
Как къде? Пасли са овцете на село.
6.
ПФФФФФФФФФФ
13.12.2014 15:55:41
0
6
ШМАТКИ, оправете годината 1963, че не е вярна, че масово са приписвали от вас. От кое село се пръкнахте, че почнахте да изкривявате историята на Бургас?
5.
nn
13.12.2014 14:21:37
0
9
прав е parahoda,часовника си беше точно там, над магазина за ризи.А флагманите кой знае тогава къде са били,шматките!
4.
parahod
13.12.2014 13:26:52
1
14
Флагмани , сверете си часовниците ! Вярно е , че на ъгъла на улиците "Богориди" и "Александровска" последно стоеше часовника , където имаше магазин за мъжки ризи , но не е свален през 1963 година . Той стоя там някъде до началото на 90-те години . Всички бургазлии си правехме срещите там под часовника , там се събираха и всички запалянковци и коментираха футболните срещи ! !963 година не е чак толкова далече и се учудвам , че не се е намерил някой от бургазлиите да Ви каже това .
3.
CC
13.12.2014 13:15:59
1
11
CHASOVNIKA POKAZVA VREME E BURGAS DA IMA BUSINESS PARK, DA IMA EXPO CENTUR, DA IMA ECONOMICA I ZAPADNI KOLEGI, VREME E BURGAS DA STANE FREE ZONE.
2.
ss
13.12.2014 13:04:06
9
5
Horata sa imali zanaiati i klas.немалко сгради в Бургас са имали красиви часовници zashtoto sme imali capitalizum, a ne communism, koito dori ne beshe communism, ami rusko kradene, i Todor Givkov lainoto.
1.
ee
13.12.2014 13:01:40
11
7
Zabelegete v tazi statia ne stava duma za Putin i za tupite Rusnaci deto gi kotkate v Burgas a za zapadna technologia. Taka che otvariate pristanishteto za zapadnia business i suborete Aloshata, zashtoto zapadnite kompanii ne iskat da vigdat falshiv beleg na primitivism, kakuvto e Alosha -- nikoga ne e imalo takiva "osvoboditeli" v Burgas, ami samo Ruski mutri i kradci.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Освободиха от длъжност съдебният инспектор, налетял на камериерка Освободиха от длъжност съдебният инспектор, налетял на камериерка Мумджиев бе задържан в сряда вечерта заради сексуални намеци към служителките в хотел във Враца Ето кога излизат резултатите от изпита по БЕЛ Ето кога излизат резултатите от изпита по БЕЛ Учениците имах избор дали да пишат есе или съчинение Защо бургаските зрелостници избраха мълчанието пред приказката за стълбата (ВИДЕО) Защо бургаските зрелостници избраха мълчанието пред приказката за стълбата (ВИДЕО) Само двама от тях се решиха на интерпретативно съчинение за „Цената на компромиса“ във фейлетона на Смирненски Марихуана цъфна в градинката пред Районно управление на МВР Марихуана цъфна в градинката пред Районно управление на МВР Семенцата от канабис случайно се появили в градинката на ченгетата Пред очите на Пулев: Млатиха се до кръв в пандиза Пред очите на Пулев: Млатиха се до кръв в пандиза Топдиригентът Левон Манукян дирижира хора на затвора Извънредно заседание на НС във вторник - според някои депутати безсмислено Извънредно заседание на НС във вторник - според някои депутати безсмислено Народните представители ще изслушват премиера Димитър Главчев Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Атракционният център се намира в парк „Езеро“ в Бургас Ето коя е темата на матурата по БЕЛ, учениците ликуват Ето коя е темата на матурата по БЕЛ, учениците ликуват Вижте за кое произведение пишат зрелостниците Кандидат-депутатите на БСП откриват кампанията в червената крепост Созопол Кандидат-депутатите на БСП откриват кампанията в червената крепост Созопол Четвъртото място в листата е  за зам.-кметът на Созопол Тодор Дамянов, който провежда сериозна преференциална кампания Какво се промени на матурите тази година - отвори се нова възможност Какво се промени на матурите тази година - отвори се нова възможност Организацията в училищата е много стройна, видя репортер на Флагман в две различни софийски училища
САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори