×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Десетте елемента на щастливия живот


Десетте елемента на щастливия живот
Търпението е основен фактор
30 Ноември 2014, Неделя, 17:10 ч.

Елементите са формулирани след преглед на най-новите изследвания в областта на психологията и свързаните с нея дисциплини. Пътят на всеки от нас към щастието е различен, но данните сочат, че тези десет елемента много често влияят положително върху чувството ни за щастие и постигането на щастлив и благоденстващ живот.

Първите пет елемента (известни с акронима GREAT) са свързани с начините, по които общуваме с околния свят в ежедневието си. Те са формулирани въз основа на „Петте пътя към благоденствието“, очертани от специалистите от британския мозъчен тръст NEF в рамките на Foresight Project. Вторите пет ключа (с акронима DREAM) са свързани с вътрешния ни живот и зависят от отношението ни към живота.


1. Дарявайте (G от Giving)

Грижата за другите е много важна за нашето щастие. Помощта носи добро не само на онези, на които помагаме, и не е само “добро дело”, този жест ни прави по-щастливи и по-здрави. Даряването заздравява и връзките между хората и ни помага да изградим едно по-щастливо общество за всички нас. Не всичко е пари – можем да дарим време, идеи, енергия. Ако искате да се чувствате добре, правете добро!

2. Връзки (R от Relating)

Здравите и щастливи връзки са най-важният източник на щастие. Хората, които се радват на стабилни взаимоотношения и имат широк социален кръг, са по-щастливи, по-здрави и живеят по-дълго. Близостта със семейството и приятелите ни осигуряват любов, смисъл, подкрепа и подхранват у нас увереността, че сме значими. По-широкият социален кръг възпитава у нас чувство за принадлежност. Ако искаме да сме щастливи, трябва да се постараем да заздравим връзките си и да създадем нови.

3. Физически упражнения (E от Excercising)

Тялото и съзнанието ни са свързани. Активният живот ни прави по-щастливи, а и се отразява добре на физическото ни здраве. Физическите упражнения подобряват настроението ни и може да ни извадят дори от депресия. Не е нужно да участваме в маратони – има много по-прости упражнения за всеки ден, които да ни помогнат да живеем по-активно. Можем и да подобрим качеството си на живот, като излезем от интернет и се откъснем от технологиите, които ни заобикалят, излизаме по-често на разходка и си осигурим достатъчно сън!

4. Оценявайте онова, което имате (A от Appreciating)

Някога да сте чувствали, че животът е нещо повече? Е, имам добри новини за вас – той е! И доказателствата са точно тук, пред вас. Просто трябва да спрем за момент и да се огледаме. Трябва да се научим да бъдем по-съзнателни и да сме уверени, че можем да направим чудеса за щастието и успеха си с действията си във всеки един аспект от живота си – като разходка до офиса, балансиран начин на хранене или грижа за връзките ни с другите. Всичко това ни помага да сме в съгласие с чувствата и емоциите си, предпазва ни от вторачване в миналото и тревоги за бъдещето, така че да можем да извлечем най-доброто от живота си тук и сега.

5. Опитвайте (T от Trying out)

Ученето и опитът влияят върху щастието и качеството ни на живот по много различни и положителни начини. Карат ни да се вгледаме в нови идеи и подхранват любопитството и ангажираността ни. Освен това ни дават усещане за успех и реализираност, повдигат ни самочувствието, правят ни по-устойчиви на стреса и по-гъвкави към промените. Има много начини за получаване на нови знания и придобиване на нови умения, при това не само по пътя на формалното образование. Можем да тренираме с приятели, да се присъединим към някой клуб, да се научим да пеем, да се захванем с нов спорт и толкова много други неща.

6. Цел (D от Direction)

Ако искаме да сме щастливи, трябва да очакваме с радост бъдещето. Всички се нуждаем от цели, които да ни мотивират и да са достатъчно предизвикателство, за да се стремим към тях с ентусиазъм. Но трябва и да са постижими. Ако се опитваме да постигнем непостижимото, ще се натоварим с ненужен стрес. Изборът на смели, но реалистични цели ни дава посока и усещане за цел, смисъл, реализираност и удовлетвореност, когато ги постигнем.

7. Устойчивост (R от Resilience)

Всички преживяваме периоди на стрес, загуба, провал, травма. Но начинът, по който реагираме на тях, оказва огромно въздействие върху качеството ни на живот. И ако често не можем да избираме онова, което ни се случва, то можем да избираме собственото си отношение към случващото се. На практика невинаги е лесно, но едно от най-значимите открития напоследък е, че устойчивостта на стреса и приспособимостта към промените се научават, подобно на много други житейски умения.

8. Емоции (E от Emotion)

Положителните емоции – радост, благодарност, удовлетворение, вдъхновение и гордост – не са нещо временно. Последните проучвания сочат, че честото им преживяване създава “възходяща спирала”, която ни помага да възпитаме способността си сами да си ги създаваме. Независимо че трябва да гледаме трезво и реалистично на възходите и спадовете в живота, е добре да се съсредоточим върху положителното във всяка една ситуация, т.е. да възприемаме чашата като наполовина пълна, а не като наполовина празна.

9. Приемане (A от Acceptance)

Никой не е съвършен. А ние твърде често сравняваме вътрешния си живот с фасадите на другите хора. Вторачването в собствените ни недостатъци, т.е. в онова, което не сме, вместо в онова, което сме и сме постигнали, прави още по-сложна задачата да се почувстваме щастливи. Трябва да се научим да се приемаме такива, каквито сме, с всички свои недостатъци и грешки, да се щадим повече, да не сме толкова самокритични, когато нещо в живота ни се обърка. Това ще увеличи радостта ни от живота, устойчивостта ни и усещането ни за щастие и удовлетвореност. Освен това ще ни помогне да приемаме и другите такива, каквито са.

10. Смисъл (M от Meaning)

Хората, които намират смисъл и имат цели в живота си, са по-щастливи, по-често са склонни да смятат, че контролират живота си, и извличат ползи от нещата, с които се заемат. Освен това преживяват по-рядко стрес, тревожност и депресия. Но къде да открием “смисъл и цел”? Във вярата, в децата, в работа, която променя част от света към по-добро. Отговорите на този въпрос са различни за всеки от нас, но във всички тях се прокрадва нуждата от усещане за свързаност с нещо, което е по-голямо от самите нас.

Ванеса Кинг

В категории: Животът


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
някой
30.11.2014 21:47:44
0
1
Добре е да се вслушаме в тези съвети и да ти прилагаме в живота си.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините Вижте какви са те Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Заплатите на новоназначените колеги станаха в размер на 1400 лв. отново бруто. Което след удръжките означава, че част от социалните работници получават под 1100 лв. Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Атракционният център се намира в парк „Езеро“ в Бургас Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Рецепта за рибни кюфтета от каракуда Рецепта за рибни кюфтета от каракуда С какъв сос ще поднесете тези рибни кюфтета от каракуда
Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори