×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургаският обвинител Любомир Петров влиза в битка срещу Пламен Стефанов от Сливен за нов апелативен прокурор


Бургаският обвинител Любомир Петров влиза в битка срещу Пламен Стефанов от Сливен за нов апелативен прокурор
Любомир Петров се заканва да поеме битка срещу тежката корупция, ако стане апелативен прокурор на Бургас - престъпленията с публични средства, източването на еврофондове и прането на пари
Тема в развитие
Жестока битка на лобита във ВСС след насрочването на избора за апелативен прокурор на Бургас Димитър Диамандиев обърка сметките за апелативен прокурор на Бургас Бургаският обвинител Любомир Петров влиза в битка срещу Пламен Стефанов от Сливен за нов апелативен прокурор Обвинител №1 на Сливен - кандидат за апелативен прокурор на Бургас ВСС отряза Калина Чапкънова за шеф на Апелативна прокуратура-Бургас (ОБНОВЕНА) Отложиха избора на Калина Чапкънова за шеф на Апелативна прокуроратура - Бургас, още седмица ритане на лобитата във ВСС Гласуват кандидатурата на Калина Чапкънова за Апелативна прокуратура-Бургас в четвъртък Сотир Цацаров се оглежда за нов окръжен прокурор на Бургас Обвинителката на атентатора от Сарафово Калина Чапкънова поиска поста на Емил Христов в Апелативна прокуратура-Бургас Мандатът на Емил Христов изтича, почва битката за Апелативна прокуратура-Бургас ВАС отмени отстраняването на бургаския апелативен прокурор Емил Христов Кой използва разследването срещу унизително сваления бургаски прокурор Емил Христов?
виж още
скрий
12 Септември 2014, Петък 14:40ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимка: Иван КОЛЕВ

Петров е един от най-уважаваните бургаски магистрати, беше любимец на Борис Велчев

Бургаският прокурор Любомир Петров подаде преди минути документи за конкурса за административен ръководител на Апелативна прокуратура-Бургас, научи Флагман.бг.

Крайният срок изтича в 17 часа днес. Ако до този час не се появи друг кандидат за най-високия и престижен пост в структурата на държавното обвинение за областите Бургас, Сливен и Ямбол, Петров ще се изправи срещу досегашния окръжен прокурор на Сливен Пламен Стефанов.

Любомир Петров е с 24-годишен юридически стаж. Завършил е Морското училище в Бургас, а след това и Юридическия факултет на СУ „Св.Климент Охридски“ с отличен успех – над 5,50. Започва работа в системата на прокуратурата още от 1990-ата година, когато е назначен в РП-Поморие. През 1992 година става административен ръководител на държавното обвинение в Поморие и заема този пост до 1998 година, когато стаава районен прокурор на Бургас. От 2004 до 2009 г.е зам.-апелативен прокурор. Тогава се явява и на конкурса за шеф на апелативното обвинение, но губи битката срещу Емил Христов, въпреки че е любимец и лично кадрово предложение на тогавашния главен прокурор Борис Велчев. Всъщност това бе една от малкото кандидатури, които Велчев тогава не успя да прокара във ВСС.

Любомир Петров има над 1500 дела зад гърба си. Участвал е в обвинението по ключови съдебни процеси като това срещу извършителите на бомбения атентат срещу съпругата на Димитър Желязков-Очите и Георги Боков-син, Ивайло Дражев и други. Той бе наблюдаващ прокурор и на мерките срещу Пламен Дишков по времето, в който той все още бе в затвора.

Любомир Петров получава висока оценка на последната си атестация, когато работата му е отличена като „изключителна“. Той има ранг за прокурор във Върховната касационна прокуратура.

От имотната му декларация става ясно, че е притежател на апартаменти в Бургас, Несебър и Поморие и собственик на крупни земеделски имоти, получени като наследство от родителите му. Прокурор Любомир Петров е декларирал, че има и сериозни заеми – за общо 180 хил.лв.

В 20-страничната му концепция, представена пред Висшия съдебен съвет (ВСС), Петров е застъпил тезата, че административният ръководител на Апелативна прокуратура-Бургас трябва не само да ръководи обвинението, но и сам да участва в прокурорската дейност. Той се заканва, ако му бъде поверен поста, да поеме сериозна битка с тежката корупция – пране на пари, източване на еврофондове и измами с публични финанси.

Любомир Петров залага и на повишаване на компетенцията на обвинителите с провеждането на ежемесечни семинари и търсене на методическа помощ от ВКП. В стратегическия си документ за управление, който той представя пред ВСС, засяга и темата със случайното разпределение на делата и индиректно удря по конкурента си Пламен Стефанов, окръжен прокурор на Сливен. За ръководеното от него обвинение Любомир Петров маркира, че там се нарушава принципа на случайно разпределение, който е водещ за безпристрастността на държавното обвинение.

Все още не е ясна датата, на която ще се проведе конкурса, но това вероятно ще се случи през октомври. Припомняме, че за ВСС това ще бъде втори опит да избере нов апелативен прокурор на Бургас. На последния конкурс - през юли се яви само един кандидат - окръжният прокурор на Бургас Калина Чапкънова, но тя не получи подкрепата на членовете на съдебния кадровик.

В категории: Темида


9
Коментара по темата
9.
komentatora
12.09.2014 21:59:43
1
3
takiva ,kato kalincheto ,koito si cheyt v tasi slygba ,koyto ne e lagicha sa tyhnata ysta sega samo mogat da bligat rani i sarafovchi ne mogaha da y spasyt ako behe doblestna ,kato maika si mogehe da si polychehe no gordosta i alchnosta i isigraha loha hega pticheto kacha vednag na ramoto moge bi vtori pat nyma da se polychi no vse pak ti imahe potencial
8.
дано!
12.09.2014 21:38:44
0
4
Тази година нов читав апелативен прокурор, догодина - нов читав окръжен прокурор! Амин!
7.
колега-съдия
12.09.2014 21:23:43
0
4
Успех, колега Петров. Едно лошо нещо не съм чул за Вас! Успех!
6.
od
12.09.2014 20:44:17
0
5
да, верно, Чамудржиев купи поста на бате Емо чрез "кадрввика" Красьо Черния И беше в списъка му ,но го "спасиха" мафията от ВСС,които си получиха кинтите,потулиха нещата и Емо остана шеф, докато други магистрати от списъка, например Ангел Ангелов и Дора Чинева отпаднаха,понеже за тях не са дадени пари.
5.
nadejda
12.09.2014 20:36:27
0
3
Крайно време е Любчо да оглави Прокуратурата,преди срещу 250 000,платени от Венци Чамурджиев чрез Кра ва да се дяб трнесьо Черния Емил Христов "спечели" гласовете на мафията от ВСС,сега не да трябва се допуска сливенски мафиот да се намърда тук!
4.
Не може да бъде!
12.09.2014 19:27:35
0
5
Не може да бъде, нито е за вярване. Кой ще го пусне Любо Петров да стане шеф на Апелативната прокуратура?! Той не е играч, не е мафиот, не е от тефтерчето на оня Красьо Черничкия. Няма и политически чадър от нийде. Любо е просто един много свестен и честен човек. За съжаление такива хора не ги пускат нагоре в нашта татковина. Не са удобни. Все пак му пожелавам успех, и дано най-после нещо се промени в така наречената Съдебна система.
3.
prokuror
12.09.2014 16:40:18
0
11
Камък ми падна от сърцето, сега вече ИМА НДЕЖДА за Бургаската прокуратура!
2.
abv
12.09.2014 16:35:31
0
9
Слава богу, най-сетне един достоен прокурор и Човек с голямо Ч, , но явно истински професионалист с безупречен морал да се появи на мрачния хоризонт! Трябваше да го направи и преди, но явно тогава някой му е попречил, в интерес на Чапкънова, за да се пласира тя. Господ бави,но не забравя! УСПЕХ, ЛЮБЧО!
1.
к
12.09.2014 15:14:40
0
14
Успех на този стойностен човек и прокурор !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума
Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застеля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застеля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори