×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Коравото сърце на „социалното подпомагане“


Коравото сърце на „социалното подпомагане“
На хиляди пенсионери, пред които „няма инцидентно възникнали жизненоважни потребности“, ще им бъде интересно да научат как да оцеляват
23 Април 2014, Сряда, 07:04 ч.
Автор: Диана СЛАВЧЕВА

Как да се самоиздържа безработен инвалид с мизерните близо 140 лв. на месец, обитаващ разбита барака, нуждаещ се постоянно от лекарства


Варненецът Илия Костадинов е на 63 години. На тази възраст се пенсионират българските мъже в момента. Програмата за реформи, написана от експерти на настоящото Финансово министерство, пък предвижда през 2021 г. и представителите на силния пол, и тези на нежната половинка на човечеството да излизат в пенсия на почтените 65 години.
Но Илия е от тези българи, които още преди да навършат заветната за пенсиониране възраст са връхлетени от многобройни тежки заболявания. Следствие на това са му признати 64% неработоспособност (странно как се изчисляват тези проценти, но това е друга тема) и му е противопоказан тежкия физически труд.

В момента мъжът е трайно безработен и единственият му доход е пенсията, отпусната по инвалидност.

Нейният размер е 139,49 лв. В последните години се налага дълго време да лежи по болнични заведения и да претърпи редица сложни и скъпоструващи операции. Допълнително прекарва известно време и в хосписа в близост до курортния комплекс „Св. св. Константин и Елена“.
Всичко това му коства много разходи и той се принуждава да взима пари на заем, за да посрещне разноските си по хирургичните интервенции, престоя в хосписа и последвалите възстановителни процедури.

Както всеки може да се досети, за всичко това не е получил и стотинка някаква помощ или подкрепа от държавните институции, включително от варненската дирекция „Социално подпомагане“.
Излишно е да споменаваме, че към всичко останало се прибавят и харчовете за скъпоструващи лекарства, както и за подходящата диетична храна, каквато е нужно да приема при неговите диагнози.

Както споделя самият той в своя жалба до нашето Министерство на труда и социалната политика, бива принуден да разчита на високолихвени кредити от нефинансови институции, за да посрещне най-насъщните си нужди, задлъжнявайки все повече и повече без да има представа как ще ги връща занапред.

От дълго време Илия е и без свое жилище, тъй като няма възможност да плаща дори минимален заем. Той е принуден да разчита на помощта на добри хора, като в момента временно обитава една непригодена за жилище барака в местността Сотира с размери 3 на 3 метра! Естествено тя е без ток, вода и отопление. И не става за живеене от здрав човек, камо ли от някой със сериозни здравословни проблеми като него.

Но както казват народните мъдрости – нещастието не идва само.

Така на 12 февруари тази година въпросната съборетина бива разбита вандалски от нагли обирджии, които успяват да откраднат телевизора, мобилния телефон, един фотоапарат и сумата от взети назаем 150 лева, която представлява всички налични парични средства на болния мъж.
Илия изпада в още по-голяма мизерия. Разбитата врата вече не може да се затваря и той се принуждава в най-студените зимни дни и нощи да спи буквално под открито небе. Именно тогава варненецът се обръща с молба за отпускане на еднократна помощ към дирекция „Социално подпомагане“.

Само че удря на камък и на 17 март получава отказ с мотив, че „няма инцидентно възникнали жизненоважни потребности“!
Очевидно това е любимата мотивация на социалните работници. Пак с нея те са блокирали и предишен негов опит да получи еднократна помощ. В края на септември 2012 г. в сухо и безсърдечно писмо варненските чиновници от „Социално подпомагане“ му обясняват надълго и нашироко, че от епикризата му било видно, че заболяванията му са хронични и те частично се реимбурсират от Здравната каса.

Пък и през юни 2012 г. му били изплатени накуп пенсии за минал период от време в размер на 245,88 лв. (ах, колко много пари!). И тази внушителна сума, моля ви се, му била напълно достатъчна. Точно така са си го рекли социалните в официалния си отговор, с който му се казва, едва ли не възмутено: „С наличния финансов ресурс бихте могли да задоволите основни жизнени потребности“.
Та затуй, видите ли, със заповед на директора на дирекцията му отказват еднократна социална помощ, тъй като не били изчерпани „всички възможности за самоиздръжка“.

Бихме искали да попитаме варненските социални работници как точно може да се самоиздържа безработен 63-годишен инвалид с мизерните близо 140 лева на месец, обитаващ разбита барака, нуждаещ се постоянно от лекарства, макар и частично заплащани от Здравната каса, и на когото лекарите препоръчват специфична диета с ястия от нетлъсти меса – телешко, говеждо, агнешко, до 300 г дневно прясна нетлъста риба, повече пресни зеленчуци и други не много евтини продукти?!
И ако наистина в „Социално подпомагане“ - Варна е известен начинът, по който в тази ситуация може да се оцелее, може би на стотици хиляди български пенсионери, пред които „няма инцидентно възникнали жизненоважни потребности“, ще им бъде интересно да научат как става този фокус.

В категории: Лична драма


Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 1
3
Коментара по темата
3.
работник
23.04.2014 15:21:36
0
3
А нашите майки, които получават при пълен трудов стаж по 200 лв и при инцидентно животоспасяващо разболяване за един час плащат по 100 лв., т.е.ние им ги плащаме, какво да правят?! За режийни няма да говорим. Всички пенсионери са така. Ако не сме ние са измрели без време. А ние- работещите бедни?!
2.
социален работник
23.04.2014 12:28:10
2
1
Азащо питате социалните работници и социално подпомагане? Сигурно те са тези които мислят законите за социално подпомагане,те са тези които слагат тавани на социалните помощи.Служителите са много съвестни и какво зависи от тях дават.Може би си мислите , че ще предпочитат да пишат разни глупави писма отколкото да отпущат помощи...?човек ,който не е работил в социално подпомагане не бива да пиши статий,и да прави сензации от неща,който на са верни и не стоят по този начин,Социалните работници не мислят законите те само ги прилагат и правилното им изпълнение имат ежемесечни проверки от Министерството да не би на някой да се пусне с една стотинка повече.Социалните работници който работят в провинцията нямат командировъчни ако трябва да отидат до някое село при човек подал моба за соц. помощто , пътните са за тяхна сметка.А може да поговорим и за другите помощи като например детските ,частниците масово си декларират доходи каквито си искат за да се вместят до тава на помощта, хора с хотели и магазини получават детски, като декларират по-ниски доходи и от служителите които работят при тях.Единствено не могат да си укрият доходите хора който работят в държавният бюджет, но не че са по-богати, а не могат даги скрият излъжат.
1.
Gocho
23.04.2014 11:12:37
1
24
Майка ми, която живее на село, ме помоли да попитам родните политици следното: Защо тя, при четиридесет годишен трудов стаж получава 200 лева пенсия, а нейната съседка – пенсионираната поради неизлечим алкохолизъм англичанка, взема пенсия от 2000 лева? И кое се цени и заплаща повече – това цял живот да тъчеш на дървени станове китеници от естествена вълна , с които директорите на завода, с гордост да обикалят света по панаири и изложби, или да нареждаш в кашони пакети със салфетки и тоалетна хартия? Та майка ми се интересува, къде се губи тази нула в нейната пенсия ?!
И тъй като политиците ни са прекалено заети с велики дела, ще се опитам да и отговоря аз.
Нулата, която липсва в пенсията ти, майчице, са самите наши политици. Те са една голяма закръглена, мазна нула. Всичко некадърно, неможещо и крадливо, майко, се насочи към политиката. И много успяха. Лъжат и мамят народа си и си спомнят за него, единствено когато се молят той да продължи да е все така наивен и да вярва в лъжливите им обещания. Те вече не мислят за себе си, майчице, а за деца, внуци, и правнуци. И тези политически нули, с нулевата си загриженост към народа, са причина за липсващата нула в пенсията ти, майчице !
Сега, когато пиша това, зная какво правиш майко. Със собствено направената си количка отиваш в гората за съчки. В същото време 120 килограмовата ти съседка , е усилила климатика, гледа на огромна плазма някакво кулинарно предаване, налива си във водна чаша уиски, замезва с прошуто, и от време на време се провиква – God save tne Queen !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева
Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него 
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори