×
Здраве Политика Общини Общество Лайфстайл Войната в Украйна Спорт Разследване Бизнес ЮГ

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Официално: Срещата между Тръмп и Путин в Будапеща - отменена!
  • Силно земетресение разтърси Източен Тайван
  • Керана Ангелова представя “Книга за Христо Фотев на 4 ноември в Художествената галерия
  • Националната премиера на документалния филм „Потопът и вкаменената гора“ стартира от Бургас на 8 ноември в НХК
  • Днес затварят две улици в ж.к. "Възраждане" - ул. "Дебелт" и ул. "Пробуда"
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Пекарите от „Зиа“: Правим козунаците по стария български стандарт, затова са най-вкусни (СНИМКИ)


Пекарите от „Зиа“: Правим козунаците по стария български стандарт, затова са най-вкусни (СНИМКИ)
Връщаме се към корените, към някогашния БДС, и не променяме или подобряваме рецептата. Хората търсят това, което са яли като деца, и не харесват много от новите неща, казва майстор Янчо Димитров
16 Април 2014, Сряда, 07:00 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА Снимки Авторът

Тайната на хубавия козунак е в майсторлъка и качествените продукти


Великденската трапеза по български няма как да остане без задължителните  козунак и боядисани в червено яйца, които са част от родната традиция за посрещането на светлия християнски празник.  Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Иисус Христос. Едва ли обаче знаете, че у нас той се е наложил сравнително късно, в периода 1915–1920 г. Дотогава за празника са се месили други хлябове, наричани колак, пармак, кравай.

В българската традиция да се замеси козунак, е свещенодействие и ритуал. Той трябва да е добре бухнал и да стане „на конци“. Козунакът трябва да се замеси рано в събота сутрин, а яденето му не може да започне по-рано от неделя след Възкресение, тъй като преди това са пости.
Ако ще правите козунак, трябва да знаете, че той се меси дълго и се пече в слаба фурна в продължение на поне четиридесет минути.



И най-големите тънкости при традиционния български козунак за читателите на Флагман.Бг разкрива майстор Янчо Димитров, управител на производствения цех на „ДЖЕЙЕЛПИ“ в Поморие

„Козунакът ни е по традиционна рецепта още по БДС. В него не се използват никакви изкуствени подсладители, консерванти и оцветители. Затова нашият козунак не е толкова жълт като тези на другите фирми. Няма яйце, което да боядисва толкова много козунака в такъв наситен цвят“, казва майсторът. „Ние използваме яйца, свинска мас, олио, захар, високо белтъчно брашно, което е два пъти по-скъпо от обикновеното и гарантира постоянно качество на изделията, както и необходимия обмен и вкус. Това брашно спестява използването на изкуствени подобрители“, добавя той. „Свинската мас има естествени емулгатори вътре. Тя е една от съставките, които придават на козунака характерната структура на конци. Ако я заменим с маргарин, например, вкусът ще се промени и тази структура няма да я има. Това е естествена традиционна съставка, нашите баби и дядовци това са яли“, казва майстор Димитров.

Най-важен е майсторлъкът, а тайната е, че използваме някогашната рецепта по БДС и не я променяме

„Връщаме се към корените на нашите баби и гледаме да не променяме рецептата. Оказва се, че хората търсят това, което са яли като деца, и не харесват много от новите неща, които се предлагат. Да, те са по-удобни за работа, намалят себестойността на продукцията, но само толкова. Най-важен е майсторлъкът. Точното дозиране на суровините, за да не бъде променено качеството на продукта. Основното при козунака е месенето“, разкрива майсторът.

„Продуктите, които използваме, са качествени и скъпи. Имаме два вида козуначени изделия – едните втасват и директно ги изпичаме за доставка до магазините; другите втасват на 80%, след това ги замразяваме шоково, пакетираме ги и ги изпращаме по пекарните, където се размразяват и се изпичат на място. С това целим до нашите клиенти да достигнат възможно най-пресни продукти, тъй като това вече се намира много трудно на пазара. Няма ги кварталните фурнички, където можеш да отидеш и да си купиш топъл хляб. Ние се стремим да постигнем точно това“, казва още Янчо Димитров.

От замесването до изпичането на една партида козунаци са необходими около 2,5 часа, от което плетенето на козунаците отнема най-много време, тъй като е ръчен труд, добавя той. 

Освен традиционния козунак, в „Зиа“ можете да откриете още два вида. Единият е обогатен с портокалови корички и стафиди, а другият – с парченца шоколад и стафиди.

От цеха на „ДЖЕЙЕЛПИ“  по Великден преди са излизали по 12 000 козунака на ден. „Това беше преди години, когато не бяха навлезли големите търговски вериги и имаше много магазинчета, с които работихме. След навлизането на хипермаркетите голяма част от тези магазинчета фалираха. С веригите не работим, тъй като те натискат за много ниски цени, а продуктите, които ние влагаме, са скъпи и няма как да отговорим на тяхната цена“, обяснява Янчо Димитров. „Нашите цени не са мръднали от 3 г. насам, макар че миналата година имаше период, в който цената на брашното беше много висока. Същото беше и с яйцата, които преди 2 г. скочиха много. Тогава увеличихме цената с 0,05 лв., колкото да си покрием разходите върху увеличението на яйцата“, добавя той.

По закон вече има много повече изисквания към този вид производство – да бъдат етикетирани продуктите, да бъдат опаковани. Това означава, че един продукт, колкото и да е пресен, отива на пазара най-малко на 6-тия час от неговото производство.

Масово производителите заменят захарта с подсладител, а яйцата – с яйчен прах или оцветители

„С изкуствените подсладители могат да направят продукта с по-сладък вкус. Те не влияят на ферментацията на маята, а захарта блокира хлебните дрожди и тестото не втасва. Затова максимумът, който можем да си позволим, когато се работи с жива мая, е 20% захар. Изкуствените подсладители се използват в много по-малки количества, тъй като са много по-сладки от захарта – някои стигат до 300%. Те правят козунака по-сладък, но нямат този вкус, който дава захарта“, обяснява Янчо Димитров.

С подсладител е по-евтино, но често това е вредно

Производителите се изхитряват и с яйца на прах и най-вече яйчен меланж, защото яйцата са опасни от гледна точка на заплахата от салмонела. „Но процедурата е ясна и просто трябва да се спазва – яйцата се дезинфекцират, след това се измиват и счупват. Срокът на годност не зависи от това дали яйцата са пресни, или са на прах“, казва още майсторът.

Всяка година „ДЖЕЙЕЛПИ“ увеличава капацитета си с нови обекти в Бургас и региона. Пекарните вече са 7, като 6 от тях са в Бургас, а една - в Поморие. Най-новият обект на "Зиа" беше открит само преди дни в бургаския кв. "Долно Езерово" и се намира на ул. "Захари Зограф" 75 (след църквата вляво).





 


В категории: Бизнес


Флагман.БГ Бърз трик за по-лесно заспиване Бърз трик за по-лесно заспиване 31/10/2025, Петък 20:29 1
Тервел ИЛИЕВ Безпрецедентна ситуация в Биг Брадър Безпрецедентна ситуация в Биг Брадър 31/10/2025, Петък 20:00 0
19
Коментара по темата
19.
един съвет
17.04.2014 10:26:04
0
1
Ние го оценяме и харесваме, ама...ще е много хубаво ако дарят малко козунаци на децата в неравностойно положение!
18.
един съвет
17.04.2014 10:26:04
0
1
Ние го оценяме и харесваме, ама...ще е много хубаво ако дарят малко козунаци на децата в неравностойно положение!
17.
Детелина
16.04.2014 20:15:08
1
3
Позитивна статия, прекрасни снимки, страхотни продукти - подходящи за настъпващия светъл празник ВЕЛИКДЕН!
16.
МММ
16.04.2014 19:42:12
0
5
Дааа,,разбирам , само че ми намирисва на продуктово позициониране и всичко платено вероятно от общинския съветник от ГЕРБ другаря Людиев...
15.
dx
16.04.2014 19:38:26
2
5
Всичките изделия на тази фирма се пооизвеждат по специална криогенна технология,т.е. замразени изделия и шоковото им изпичаме до готов продукт - до тук нищо лошо .Само че това , което се обяснява и цитира в написаното по-горе няма нищо общо с класическата технология за производство на козунаци - и знаете , от къде идват и къде първи са произведени козунаците - от Румъния,а сетне сме усвоили и развили технологията им !
14.
Тони
16.04.2014 18:16:45
1
3
Не знам от какво ги правят но като истинат не стават .Много по хубави си купих от една фурна в Росен.
13.
Клиент 2
16.04.2014 17:11:56
4
5
"работник вJLP" - не ми се вярва, ако беше така нямаше толкова много хора да ги харесват. Плюс това ако бяхте прочели статията щяхте да видите, че те слагат свинска мас - пише по стара технология и даже обясняват защо!
12.
работник вJLP
16.04.2014 16:51:46
6
7
В тези козунаци няма яйца. Гаранция! Трябваше да снимат как се замесва тестото, за да видите, че яйца няма, но овкусители, разбирайте Е-та бол. Ама то и на етикетите трябва да пише всъщност какво има. Дали не са забравили да добавят там, че слагат свинска мас.
11.
ценител
16.04.2014 16:15:24
4
5
Сериозна марка!Дай боже повече такива в България!
10.
Петя
16.04.2014 15:00:14
4
5
Всяки Великден ги купуваме тези козунаци от магазин Алес на ул.Антим Първи!
9.
Петя
16.04.2014 15:00:14
3
2
Всяки Великден ги купуваме тези козунаци от магазин Алес на ул.Антим Първи!
8.
Мнение
16.04.2014 14:28:52
6
7
Не само козунаците им са вкусни, ами всички продукти и закуските и питите!
7.
Петя
16.04.2014 14:27:45
6
6
Най-хубавите козунаци, които съм си купувала от търговската мрежа.
6.
Клиент 2
16.04.2014 14:20:39
3
5
И ние много ги харесваме, всичко е качествено и вкусно!
"Христова" - Козунаците на Джейелпи може да намерите в пекарна ЗИА, има няколко в Бургас.
5.
Павлина до Христова
16.04.2014 14:15:32
5
6
Аз сам много доволна от обслужването в Зията до Билковата аптека, винаги има прясно изпечени още врящи козонаци, има и ароматно кафе. Всичко е много вкусно. До старата поща има друга Зия, и там е добре, но ми е далеч, има и голяма в Славейков. Дано сам ти била полезна
4.
do 2
16.04.2014 14:11:56
5
2
sas sigurnost govorim za razli4no kozunaci, v Zia sa nai-vkusnite i zdravoslovni ne6ta. vseki den kupuvame rajen hlqb i sme mnogo dovolni, zakuskite sa super. nai-mnogo haresvame oba4e kozunaka s portokalovi kori4ki. opitaite go, nqma da zbarkate
3.
доволна клиентка
16.04.2014 14:00:58
9
3
Невероятен вкус и качество! От тук купуваме козунаците за трапезата си все Великден! Продължавайте все така!
2.
клиент
16.04.2014 13:50:38
8
8
не си купувайте от козунаците. Не са хубави. Другите им неща са вкусни, но козунаците нито вкус, нито аромат. Предлагат също малки кръгли козунаци с найлонова опаковка - и те за нищо не стават
1.
Христова
16.04.2014 13:46:52
4
2
В Бургас,къде могат да се намерят Вашите козунаци?Предварително благодаря!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бавят Бюджет 2026 заради санкциите срещу „Лукойл“? Заради тях приходите намаляват с 1 млрд. евро Бавят Бюджет 2026 заради санкциите срещу „Лукойл“? Заради тях приходите намаляват с 1 млрд. евро Затварянето на рафинерията в Бургас води до тежък недостиг на средства и затруднява изпълнението на заложените цели, коментира икономист Шокиращ сигнал във Второ РУ: Собственик на детски център в Бургас дрогирал майки, за да спи с тях Шокиращ сигнал във Второ РУ: Собственик на детски център в Бургас дрогирал майки, за да спи с тях Следи от наркотици в телата на няколко жени вдигнаха полицията на крак Драма с моряците от „VIVA 962“, избягали в Бургас след арест в Севастопол Драма с моряците от „VIVA 962“, избягали в Бургас след арест в Севастопол Военните ни изпратиха с хляб и вода, споделят украинските моряци Всички ли мразят Слави? Тв водещият с безпрецедентен ход във фейсбук Всички ли мразят Слави? Тв водещият с безпрецедентен ход във фейсбук Публична тайна е, че други политически лидери имат модератори, които управляват публичните им страници и те блокират троловете Безпрецедентна ситуация в Биг Брадър Безпрецедентна ситуация в Биг Брадър Участник крещи: "Каам ти, каам ти" Иван Гайков: Нуждаем се от пристанищна инфраструктура в Приморско, за да развием цялото Южно Черноморие Иван Гайков: Нуждаем се от пристанищна инфраструктура в Приморско, за да развием цялото Южно Черноморие Кметът настоя за държавна подкрепа за реализиране на проекта Мъж се направи на жена в "Ергенът" Мъж се направи на жена в "Ергенът" Иронизира участничка Защо забраниха износа на горива и има ли запаси? Защо забраниха износа на горива и има ли запаси? Управляващите уверяват, че са бързали, за да предотвратят спекула с цените, но от опозицията подозират, че причината е друга - резервът е празен  Какво се случва с водата в голям роден град? Какво се случва с водата в голям роден град? Хора са притеснени Кметът Алексиев: Стартирахме проекта за голямата болка на Поморие, вече няма да оставаме без вода Кметът Алексиев: Стартирахме проекта за голямата болка на Поморие, вече няма да оставаме без вода Довеждащ водопровод с резервоари, вълнолом и екологични инициативи ще подобрят инфраструктурата на крайморския град
Пентагонът разреши Украйна да получи „Томахоук“ Пентагонът разреши Украйна да получи „Томахоук“ Военното ведомство оабче оставя окончателното политическо решение в ръцете на Доналд Тръмп Созопол ще посрещне Гимкхана и Супер Рали през уикенда Созопол ще посрещне Гимкхана и Супер Рали през уикенда На  1 ноември  от 11:00 ч. на наказателния паркинг до стадиона участниците в  Гимкхана  ще демонстрират умения, скорост и безопасно шофиране Терористи щяха да потопят САЩ в кръв за Хелоуин, ФБР предотврати атентата Терористи щяха да потопят САЩ в кръв за Хелоуин, ФБР предотврати атентата Не пропускайте празника на тиквата на пазар „Краснодар“ Не пропускайте празника на тиквата на пазар „Краснодар“ Цветното събитие ще се проведе на 6 ноември от 16 часа Хибрид между ураган и средиземноморска буря със сила 160 км/ч може да удари Балканите Хибрид между ураган и средиземноморска буря със сила 160 км/ч може да удари Балканите Вижте какво се случва Галена натиска последния златен бутон Галена натиска последния златен бутон В есенната неделната вечер зрителите ще се насладят на няколко въздействащи музикални изпълнения Хамас предаде тялото на убития български заложник  Хамас предаде тялото на убития български заложник  Сахар Барух е с българско гражданство и бе отвлечен от кибуца Беери Бизнес за милиарди подари Рамзан Кадиров на дъщеря си Бизнес за милиарди подари Рамзан Кадиров на дъщеря си Айшат стана горд собственик на фабрика за облекла, склад и общежитие за работници Ето къде приеха задължителен коледен бонус от 639 евро Ето къде приеха задължителен коледен бонус от 639 евро Така наречената "Зимна празнична надбавка" ще бъде в размер на половината минимална работна заплата  в Словения Защо военните вземат с 1000 лева по-високи пенсии Защо военните вземат с 1000 лева по-високи пенсии За високите пенсии на военни и полицаи е, че при тях три години действително изслужено време се зачитат за пет години осигурителен стаж от трета категория
Доналд ТРЪМП Доналд ТРЪМП Няма да си губя времето с Путин, който говори, говори – и нищо Виц на деня Виц на деня - Любовният ми живот е като Coca-Cola.
- Искрящ, бурен и сладък ли?
- Не, бе! Първо беше нормален, после стана Light, а сега вече е Zero!
Виц на деня Виц на деня - Дъще, ела да измиеш чиниите!
- Мамо, аз съм родена за големи неща!
- Добре, ела да измиеш тенджерата!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако не сте джентълмен, то е възможно да сте… лейди
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори