×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Пекарите от „Зиа“: Правим козунаците по стария български стандарт, затова са най-вкусни (СНИМКИ)


Пекарите от „Зиа“: Правим козунаците по стария български стандарт, затова са най-вкусни (СНИМКИ)
Връщаме се към корените, към някогашния БДС, и не променяме или подобряваме рецептата. Хората търсят това, което са яли като деца, и не харесват много от новите неща, казва майстор Янчо Димитров
16 Април 2014, Сряда, 07:00 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА Снимки Авторът

Тайната на хубавия козунак е в майсторлъка и качествените продукти


Великденската трапеза по български няма как да остане без задължителните  козунак и боядисани в червено яйца, които са част от родната традиция за посрещането на светлия християнски празник.  Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Иисус Христос. Едва ли обаче знаете, че у нас той се е наложил сравнително късно, в периода 1915–1920 г. Дотогава за празника са се месили други хлябове, наричани колак, пармак, кравай.

В българската традиция да се замеси козунак, е свещенодействие и ритуал. Той трябва да е добре бухнал и да стане „на конци“. Козунакът трябва да се замеси рано в събота сутрин, а яденето му не може да започне по-рано от неделя след Възкресение, тъй като преди това са пости.
Ако ще правите козунак, трябва да знаете, че той се меси дълго и се пече в слаба фурна в продължение на поне четиридесет минути.



И най-големите тънкости при традиционния български козунак за читателите на Флагман.Бг разкрива майстор Янчо Димитров, управител на производствения цех на „ДЖЕЙЕЛПИ“ в Поморие

„Козунакът ни е по традиционна рецепта още по БДС. В него не се използват никакви изкуствени подсладители, консерванти и оцветители. Затова нашият козунак не е толкова жълт като тези на другите фирми. Няма яйце, което да боядисва толкова много козунака в такъв наситен цвят“, казва майсторът. „Ние използваме яйца, свинска мас, олио, захар, високо белтъчно брашно, което е два пъти по-скъпо от обикновеното и гарантира постоянно качество на изделията, както и необходимия обмен и вкус. Това брашно спестява използването на изкуствени подобрители“, добавя той. „Свинската мас има естествени емулгатори вътре. Тя е една от съставките, които придават на козунака характерната структура на конци. Ако я заменим с маргарин, например, вкусът ще се промени и тази структура няма да я има. Това е естествена традиционна съставка, нашите баби и дядовци това са яли“, казва майстор Димитров.

Най-важен е майсторлъкът, а тайната е, че използваме някогашната рецепта по БДС и не я променяме

„Връщаме се към корените на нашите баби и гледаме да не променяме рецептата. Оказва се, че хората търсят това, което са яли като деца, и не харесват много от новите неща, които се предлагат. Да, те са по-удобни за работа, намалят себестойността на продукцията, но само толкова. Най-важен е майсторлъкът. Точното дозиране на суровините, за да не бъде променено качеството на продукта. Основното при козунака е месенето“, разкрива майсторът.

„Продуктите, които използваме, са качествени и скъпи. Имаме два вида козуначени изделия – едните втасват и директно ги изпичаме за доставка до магазините; другите втасват на 80%, след това ги замразяваме шоково, пакетираме ги и ги изпращаме по пекарните, където се размразяват и се изпичат на място. С това целим до нашите клиенти да достигнат възможно най-пресни продукти, тъй като това вече се намира много трудно на пазара. Няма ги кварталните фурнички, където можеш да отидеш и да си купиш топъл хляб. Ние се стремим да постигнем точно това“, казва още Янчо Димитров.

От замесването до изпичането на една партида козунаци са необходими около 2,5 часа, от което плетенето на козунаците отнема най-много време, тъй като е ръчен труд, добавя той. 

Освен традиционния козунак, в „Зиа“ можете да откриете още два вида. Единият е обогатен с портокалови корички и стафиди, а другият – с парченца шоколад и стафиди.

От цеха на „ДЖЕЙЕЛПИ“  по Великден преди са излизали по 12 000 козунака на ден. „Това беше преди години, когато не бяха навлезли големите търговски вериги и имаше много магазинчета, с които работихме. След навлизането на хипермаркетите голяма част от тези магазинчета фалираха. С веригите не работим, тъй като те натискат за много ниски цени, а продуктите, които ние влагаме, са скъпи и няма как да отговорим на тяхната цена“, обяснява Янчо Димитров. „Нашите цени не са мръднали от 3 г. насам, макар че миналата година имаше период, в който цената на брашното беше много висока. Същото беше и с яйцата, които преди 2 г. скочиха много. Тогава увеличихме цената с 0,05 лв., колкото да си покрием разходите върху увеличението на яйцата“, добавя той.

По закон вече има много повече изисквания към този вид производство – да бъдат етикетирани продуктите, да бъдат опаковани. Това означава, че един продукт, колкото и да е пресен, отива на пазара най-малко на 6-тия час от неговото производство.

Масово производителите заменят захарта с подсладител, а яйцата – с яйчен прах или оцветители

„С изкуствените подсладители могат да направят продукта с по-сладък вкус. Те не влияят на ферментацията на маята, а захарта блокира хлебните дрожди и тестото не втасва. Затова максимумът, който можем да си позволим, когато се работи с жива мая, е 20% захар. Изкуствените подсладители се използват в много по-малки количества, тъй като са много по-сладки от захарта – някои стигат до 300%. Те правят козунака по-сладък, но нямат този вкус, който дава захарта“, обяснява Янчо Димитров.

С подсладител е по-евтино, но често това е вредно

Производителите се изхитряват и с яйца на прах и най-вече яйчен меланж, защото яйцата са опасни от гледна точка на заплахата от салмонела. „Но процедурата е ясна и просто трябва да се спазва – яйцата се дезинфекцират, след това се измиват и счупват. Срокът на годност не зависи от това дали яйцата са пресни, или са на прах“, казва още майсторът.

Всяка година „ДЖЕЙЕЛПИ“ увеличава капацитета си с нови обекти в Бургас и региона. Пекарните вече са 7, като 6 от тях са в Бургас, а една - в Поморие. Най-новият обект на "Зиа" беше открит само преди дни в бургаския кв. "Долно Езерово" и се намира на ул. "Захари Зограф" 75 (след църквата вляво).





 


В категории: Бизнес


19
Коментара по темата
19.
един съвет
17.04.2014 10:26:04
0
1
Ние го оценяме и харесваме, ама...ще е много хубаво ако дарят малко козунаци на децата в неравностойно положение!
18.
един съвет
17.04.2014 10:26:04
0
1
Ние го оценяме и харесваме, ама...ще е много хубаво ако дарят малко козунаци на децата в неравностойно положение!
17.
Детелина
16.04.2014 20:15:08
1
3
Позитивна статия, прекрасни снимки, страхотни продукти - подходящи за настъпващия светъл празник ВЕЛИКДЕН!
16.
МММ
16.04.2014 19:42:12
0
5
Дааа,,разбирам , само че ми намирисва на продуктово позициониране и всичко платено вероятно от общинския съветник от ГЕРБ другаря Людиев...
15.
dx
16.04.2014 19:38:26
2
5
Всичките изделия на тази фирма се пооизвеждат по специална криогенна технология,т.е. замразени изделия и шоковото им изпичаме до готов продукт - до тук нищо лошо .Само че това , което се обяснява и цитира в написаното по-горе няма нищо общо с класическата технология за производство на козунаци - и знаете , от къде идват и къде първи са произведени козунаците - от Румъния,а сетне сме усвоили и развили технологията им !
14.
Тони
16.04.2014 18:16:45
1
3
Не знам от какво ги правят но като истинат не стават .Много по хубави си купих от една фурна в Росен.
13.
Клиент 2
16.04.2014 17:11:56
4
5
"работник вJLP" - не ми се вярва, ако беше така нямаше толкова много хора да ги харесват. Плюс това ако бяхте прочели статията щяхте да видите, че те слагат свинска мас - пише по стара технология и даже обясняват защо!
12.
работник вJLP
16.04.2014 16:51:46
6
7
В тези козунаци няма яйца. Гаранция! Трябваше да снимат как се замесва тестото, за да видите, че яйца няма, но овкусители, разбирайте Е-та бол. Ама то и на етикетите трябва да пише всъщност какво има. Дали не са забравили да добавят там, че слагат свинска мас.
11.
ценител
16.04.2014 16:15:24
4
5
Сериозна марка!Дай боже повече такива в България!
10.
Петя
16.04.2014 15:00:14
4
5
Всяки Великден ги купуваме тези козунаци от магазин Алес на ул.Антим Първи!
9.
Петя
16.04.2014 15:00:14
3
2
Всяки Великден ги купуваме тези козунаци от магазин Алес на ул.Антим Първи!
8.
Мнение
16.04.2014 14:28:52
6
7
Не само козунаците им са вкусни, ами всички продукти и закуските и питите!
7.
Петя
16.04.2014 14:27:45
6
6
Най-хубавите козунаци, които съм си купувала от търговската мрежа.
6.
Клиент 2
16.04.2014 14:20:39
3
5
И ние много ги харесваме, всичко е качествено и вкусно!
"Христова" - Козунаците на Джейелпи може да намерите в пекарна ЗИА, има няколко в Бургас.
5.
Павлина до Христова
16.04.2014 14:15:32
5
6
Аз сам много доволна от обслужването в Зията до Билковата аптека, винаги има прясно изпечени още врящи козонаци, има и ароматно кафе. Всичко е много вкусно. До старата поща има друга Зия, и там е добре, но ми е далеч, има и голяма в Славейков. Дано сам ти била полезна
4.
do 2
16.04.2014 14:11:56
5
2
sas sigurnost govorim za razli4no kozunaci, v Zia sa nai-vkusnite i zdravoslovni ne6ta. vseki den kupuvame rajen hlqb i sme mnogo dovolni, zakuskite sa super. nai-mnogo haresvame oba4e kozunaka s portokalovi kori4ki. opitaite go, nqma da zbarkate
3.
доволна клиентка
16.04.2014 14:00:58
9
3
Невероятен вкус и качество! От тук купуваме козунаците за трапезата си все Великден! Продължавайте все така!
2.
клиент
16.04.2014 13:50:38
8
8
не си купувайте от козунаците. Не са хубави. Другите им неща са вкусни, но козунаците нито вкус, нито аромат. Предлагат също малки кръгли козунаци с найлонова опаковка - и те за нищо не стават
1.
Христова
16.04.2014 13:46:52
4
2
В Бургас,къде могат да се намерят Вашите козунаци?Предварително благодаря!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори