×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Русия разпореди изземване на сметките на Ходорковски, основател на петролния гигант "Юкос"
  • Италианският квартет 40 Fingers идва за първия си концерт в България
  • Лесбийки в сключиха публично символичен брак на покрива на кметството в Тирана
  • Съдът в Хага подготвя заповеди за арест на лидера на "Хамас" и на израелския премиер
  • Георги Иванов-Гонзо е инициирал среща за подобряване на футболната инфраструктура в страната
  • Обвиненият в шпионаж Асанж спечели нова отсрочка от екстрадиция в САЩ
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какво му е хубавото, че Бургас загуби надпреварата за културна столица на Европа


Какво му е хубавото, че Бургас загуби надпреварата за културна столица на Европа
Альошата е паметник на чужда армия-окупатор, уронващ националното достойнство. Неговият размер и местоположение предизвикват обидно сравнение с паметниците на Левски и Ботев
14 Април 2014, Понеделник, 05:30 ч.
Автор: Митко ИВАНОВ, председател на Съюза на художниците-Бургас

Да разчетем правилно посланието на отхвърлената кандидатура: да се облегнем на наследството и търпеливо да надграждаме върху него - в инфраструктурен и в духовен план

Бургас е модерен град. Бургас е проспериращ град. Културният календар е богат. Тук нещата се случват. Общинската администрация работи бързо и добре. Бургас е свикнал да печели - винаги и навсякъде!

Тъкмо за това новината за отпадане от надпреварата "2019"  за някои дойде като гръм от ясно небе. Гневни коментари заляха Интернет, бързо беше идентифициран „виновникът-завистник" - Варна, разбира се! Написано беше писмо до Европейската комисия с въпроси относно /не/избора на журито и критериите, по които е определено кои градове да продължат в надпреварата за столица на културата през 2019.

Всичко това ни изправи пред сериозна опасност - да пропуснем истинските причини за отпадането от надпреварата. А те се коренят в неразвитата културна инфраструктура и в недостатъчното зачитане на наследството. И двете са важни културни фундаменти. Надграждането върху тях също не е достатъчно.

Отношението към старата архитектура в града

Няма европейски град - средище на сериозни културни събития, който да не отделя специално внимание на старата си архитектура. Освен Бургас. А стара и красива архитектура в Бургас - слава Богу! - има. Дори и след като тежкият булдозер на социализма премина през Халите, през бул. „Булаир" и през квартала при дн. хотел „България", след като през 1975 г. военен танк срина Старата община /това не е метафора!/, все още има съхранени вековни сгради и чудесни архитектурни ансамбли в града.

Кметът Димитър Николов неведнъж декларира интерес за опазване на старата архитектура. Идеята обаче за обявяване на още по-специален статут на стария Бургас (резерват?) умря още при раждането си през 2007 г. Провалът на няколко инициативи в тази посока беше приписан на Института за паметници на културата /сега наричан НИНКН/, и на неговите прекалено големи правомощия.
Последната каменна сграда на Бургас от ХIХ век /нерелигиозна/ - зад Стария съд, както и три от най-старите къщи-паметници - последната дървена къща на „Морска" 36, на „Славянска" 37 и тази на ъгъла на „Гео Милев" и „Иларион" - бяха разрушени през последните 4 години. Относно последната сграда г-н Николов заложи името си, че лично ще се интересува дали ще бъде възстановена външно на 100 %, каквото е изискването на закона. До днес парцелът стои празен...

Централният площад на Бургас - „Тройката" - има абсурден вид - увенчан е с грозен тоталитарен сталинистки паметник, а околовръст в момента се изграждат огромни демодирани МОЛоподобни сгради.

Невъзможността на „Аьошата" /наричан също „Политически фалос" или просто „Моча"/, да остане на това място се диктува от няколко съображения:

Това е паметник на чужда армия-окупатор, уронващ националното достойнство. Нелепо е позоваването на опита на Австрия и Германия /които не преместиха аналогични монументи/. Там Червената армия се е оттеглила и е освободила пътя на тези страни за демократично развитие.

Неговият размер и местоположение предизвикват обидно сравнение с паметниците на Левски и Ботев, на българския войник и на много други; неговото предизвикателно стърчене припомня крещящата нужда от паметник на Създателя на България, също от паметник на Владетеля, присъединил тази територия към страната ни, от паметници на Независимостта и на Съединението;

Неговата тромава маса точно на това място унищожава прекрасния градоустройствен замисъл на арх. Ананиян от 1891 г. - „Александровска" да се превърне във връзка между Тракия и Черно море /какъвто впрочем е генезисът на самият Бургас!/

Неговата „съвършена" сталинистка естетика /представяща целуващи се „уста в уста" мъже/ провокира хапливи епитети и метафори.

Оставането на паметника на сегашното му място ще продължи да разделя и провокира, а не да обединява.

Гореизложените аргументи са в противоречие с незачитането на истинските руски герои, погребани в града. Руски генерал, руски лекар, офицери и войници са оставили костите си в Бургас преди 1879 г. Другари/господа - почитатели на Альоша, знаете ли къде се намират техните тленни останки?

Дискусии по значими културни проекти

Настоящата общинска администрация се опитва да провежда такива дискусии. Те обаче рядко за посетени от достатъчно компетентни хора, а понякога въобще не се провеждат.
Проведена ли беше достатъчно стойностна дискусия относно реконструкцията на Главната улица? Защо допуснахме да я залее сивият цвят? Какво се случи със старите павета например /класическа пътна настилка, приета във ВСИЧКИ културни градове на Европа/?

Провеждана ли е дискусия относно опазването на старата архитектура? Защо Списъкът на архитектурните паметници е дълбок секрет? Защо главният архитект на общината е най-неоткриваемият служител?
Светкавично и почти тайно „мина" проектното задание за една от най-възловите сгради в града - бъдещата Градска художествена галерия на старото място на Часовника. Чак в последния момент за него разбраха художници, архитекти, дори служителите на самата Галерия.

Светкавично и почти тайно „мина" проектирането на други възлови сгради в града - тези, които ще заобиколят Тройката. Вярно ли е, че сградите ще бъдат твърде високи и ще достигат 9 /девет/ етажа и 32 метра? Кой град допуска безлични МОЛоподобни сгради на централния си площад?
Дискусия относно възлагането на поръчка от Общината през 2009 г. за написване на история на града нямаше. Така беше произведен финансово много скъп, уж ефектен цветен албум, наречен „Бургас", в който фатално липсва най-важният историографски раздел - библиографията. Логично страниците му са натежали от десетки /или стотици?/ фактически грешки.

Отлична илюстрация как НЕ трябва да се организира дискусия беше общественото обсъждане за съдбата на Старата фрегата преди месец. На него не се явиха граждани или други частни лица и организации.

Историческа информация на публични места в града и в специализираните институции

Според мен няма голям град, който така небрежно да се отнася с публичната историческа информация в старата си част.
Градът е изпъстрен с многобройни сбъркани или неточни исторически надписи;
Бургас е сигурно единственият град, който „пази в тайна" (липсва какъвто и да било публичен надпис относно) наличието на голям римски античен некропол от IV век на няколко крачки от Кметството. Това не е ли важен културен факт за всеки европейски град?

Бургас е сигурно единственият град, чиито музеи не предлагат експозиция, посветена на собствената му история;

Бургас допусна паметникит и завещанието на благодетеля му Александър Георгиев-Коджакафалията да бъдат поругани и унищожени от комунистическата власт, и до днес не намира доблест да ги възстанови.

Състоянието на църквата „Св. Св. Кирил и Методий"

Трагедията, която сполетя тази свещена сграда, е непоправима. Причината за това събитие вероятно ще се окаже коктейл от алчност, некомпетентност и нагло незачитане на обществения интерес. Материалните щети, които ще понесат виновниците, би трябвало да бъдат най-малкият им проблем. Твърде обезпокоително е мълчанието около този грандиозен исторически гаф.

Какво му е хубавото?

Нека финалът на този текст бъде оптимистичен. Защото градът притежаваше крайно неразвита културна инфраструктура, а настоящата общинска администрация получи тежко културно наследство:

Къде е градският конгресен център с изложбени площи и място за културен отдих?

Липсва подобаваща симфонична зала.

Бургас нямаше собствена сграда за Художествена галерия.

Градската библиотека е пръсната на 5 /или 6?/ различни места.


Градът нямаше своя писана история.

Достъпът до остров „Св. Анастасия" беше почти невъзможен /дано настоящото изпълнение на проекта там не изложи на риск наистина уникалното историческо наследство; защо беше проведено сериозно строителство почти без присъствието на археолог (???)/

Бургас е единственият морски град, който не позволява достъп до собственото си пристанище. Това породи куриозния израз: „Бургас не обича морето!" Бургас нямаше свой рибарски пристан / Ченгене скеле е отделна важна тема!/


В момента има сериозно развитие почти по всички тези проблеми. Преди 6 години за първи път Община Бургас вложи собствени средства в археологически разкопки на своята територия. Адмирации! Друг е въпросът дали трябва да издирваме историческия предшественик на града на доста отдалечени дестинации, а в същото време да нехаем за археологията в самия център. Също така не е реалистично Общината да изисква бомбастични резултати от всеки вложен в археология лев, каквито очаквания имаше при разкопките на Шилото.

Общината работи на прилично равнище с независимите организации. А бъдещето е в тази посока! Скоро ще влезе в сила „Правилник за условията, реда и критериите за предоставяне на финансови средства за съфинансиране на културни проекти на територията на община Бургас". Ако изключим микроскопичния бюджет през първата година и наложеното малцинство на независимите експерти в това начинание, то би трябвало да бъде подкрепено. Естествено, ако всичко това се окаже демагогия, независимият сектор ще реагира.

Фестивалната културна политика прочу града ни в България и дори в Европа. Посоката е правилна, а проблемите в тази област могат да бъдат тема на отделна дискусия.

И така - нека да разчетем правилно посланието на отхвърлената кандидатура: да се облегнем на наследството и търпеливо да надграждаме върху него - в инфраструктурен и в духовен план. Което се нарича традиция. А без традиция няма култура.

Защото в Бургас и за Бургас летвата е висока и би следвало всички да се съобразяваме с това.Флагман.БГ Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 20/05/2024, Понеделник 19:44 0
Русия връща корекомите
Русия връща корекомите 20/05/2024, Понеделник 18:01 4
12
Коментара по темата
12.
Общинар
14.04.2014 13:40:29
2
17
"Альошата" е позорен паметник, защото е именно на окупатор и хора с достойнство и себеуважение не държат в центъра на града си подобни скулптури. За съжаление, след 45 години комунизъм и още 25 години нихилизъм, хората с морал, достойнство, национална и гражданска съвест, са малцинство или в най-добрия случай - едва половината.
11.
присаден бургазлия
14.04.2014 13:34:04
1
7
Автора,позицията ти ми хареса и затова поздравления.Само че всичко това е подир дъжд качулка.Къде бяхте досега бургаските худижници.Нали имате представител в Общината който се е подписъл под всички протоколи на Експертния съвет с които сега Ти не си съгласен.Или морала е двоен,не сме съгласни,но като ни извикат в Голямата сграда с колоните слушкаме и подписваме,защото оттам идват поръчките?
10.
nikoj
14.04.2014 13:18:45
7
3
Няма джамия, затова загуби надпреварата. За каква столица на културата говорим, след като мразим различния.
9.
kompleksi
14.04.2014 12:59:42
12
6
pametnik na savetskia Voin ima i drugade po sveta , vav Viena naprimer ..i e po-goliam , no tam ne revat i ne se oplakvat, znaiat si istoriata i varviat napred !
8.
Елена
14.04.2014 11:15:17
9
19
Браво на автора! Ясно и точно! Аз бях сигурна, че няма да ни изберат. А войника в центъра вече ще ни върви в комплект с наглата руска колония, която ще се нанесе в новите кооперации там. Няма такава държава!
7.
Bel
14.04.2014 10:46:49
6
7
Тази статия няма нищо общо с Европейската столица на културата. Проучете първо как се избира града и тогава обвързвайте западналото културно и архитектурно наследство с нея. Титлата се връчва за иновативност и бъдещо развитие, а не за настояща културна сцена или културна инфраструктура.
6.
бургазлия
14.04.2014 10:43:22
3
21
до 4. аз - именно защото си знаем историята не искаме този руски селянин със Шпагин да стои над главите ни (буквално и символично).
Къде е паметника на Левски и колко е голям знаеш ли?
А на Ботев?
А на Аспарух, Симеон, Борис????
Промит с падежи, Мурзилка и пелмени мозък!
5.
До 4
14.04.2014 10:43:00
6
18
Научи я ти първо, после ми ги хвали руснаците. Атакистче с промито мозъче.
4.
аз
14.04.2014 10:24:25
29
12
Абе кво сте се заяли с Аьошата бе - тъпарнари , научете си първо историята - държава без история е като дърво без корен ! Всичката мара втасала та паметника ви виновен !Ми сложете тогава фалоса на Обама - да ви го хака 5 ката !
3.
Ax
14.04.2014 10:21:40
5
11
Съветските паметници*
2.
Ax
14.04.2014 10:12:18
9
22
Руските паметници трябваше да ги "бутнат" още през '89-та. Националист и русофил са две несъвместими думички.
1.
КЪМ АВТОРА
14.04.2014 10:10:23
15
8
Колко изложби имащ на Запад и колко награди ?
По скоро си известен със своята неизвестност!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип Четири дами са подали своите документи за директор на Дирекция "Образование" в Община Бургас, конкурсът е на финала Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Ще има повторен оглед на двата автомобила от произшествието, случило се на входа на град Аксаково, който ще бъде извършен от експерти на Военната прокуратура, свързани с разследването Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Турнирът се организира от Спортен клуб „БИЙЧ ТЕНИС БУРГАС“ с подкрепата на Община Бургас и Българската федерация по тенис Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Въпреки „оплакването“ президентшата сияеше в дрескод смарт кежуал и определено плуваше в свои води, докато откриваше летния сезон на морето Пребиха мъж в магазин и го замеряха със стока Пребиха мъж в магазин и го замеряха със стока Екшънът се разиграл в Павликени Тя е ангел за мечтаещите за рожба, целуната от Бог многодетна майка и жена, открила любов от приказките Тя е ангел за мечтаещите за рожба, целуната от Бог многодетна майка и жена, открила любов от приказките Ваня Христова е на 53 години,  с две висши образования и по професия е социален педагог, отдала е себе си на децата чрез подкрепата на млади семейства с репродуктивни проблеми, но и работейки ежедневно с момчета и момичета със специални образователни потребности Много важна информация от АПИ за пътуващите по АМ "Тракия"! Много важна информация от АПИ за пътуващите по АМ "Тракия"! До 30 май движението от 157 км до 162 км ще е двупосочно в платното за София, ограничението е 50 км/ч! Ужас! Майка държала 2-годишното си дете в клетка Ужас! Майка държала 2-годишното си дете в клетка Детето е било затворено от 24-годишната си майка си в клетка на ужасите в апартамента, в който живеели След смъртта на 17-годишен тийнейджър, разбиха лаборатория за дизайнерска дрога в Бургас След смъртта на 17-годишен тийнейджър, разбиха лаборатория за дизайнерска дрога в Бургас В двуетажния палат на Садулата в кв.Победа ченгетата намериха голямо количество обработен и необработен друсан чай, предназначен за пазара РУ на МОН разпореди проверка заради техническия проблем на матурата по английски език в Бургас РУ на МОН разпореди проверка заради техническия проблем на матурата по английски език в Бургас Уведомено е и Министерството на образованието и науката
Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки заболявания Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев Почина един от създателите на Бийтълс Почина един от създателите на Бийтълс Емблематичен музикант, който помогна на легендарната група Бийтълс, издъхна на 86 години ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС Причината е високият дълг на страните-членки, това застрашава икономиката им 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване Компании увеличават производителността, служителите са удовлетворени
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори