×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Правят супермодерен крематориум за 2,8 млн.евро в Бургас


Правят супермодерен крематориум за 2,8 млн.евро в Бургас
В Бургас имаме стена за урни, но тя е проектирана безумно, очаквайте да разберете във Флагман.бг какви са неволите на опечалените
21 Март 2014, Петък, 10:47 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимка: Иван КОЛЕВ

Инвеститор иска 4,3 дка в гробищния парк, за да реализира проекта
Крематориум с траурна зала, помещение с хладилници и модерна инсталация иска да изгради в гробищния парк в Бургас „Крематориум инвест“.

Компанията, която е смесено българо-немско дружество, регистрирано във Варна, е входирала инвестиционното си предложение в бургаския общински съвет. Дружеството се ангажира да реализира инвестиция от 2,95 млн.евро в траурния комплекс.

Фирмата предлагат няколко варианта, за да се изпълни проектът. Първият е свързан със създаването на съвместно дружество с Община Бургас, в който администрацията да влезе с апортна вноска – терен от 4,3 дка, намиращ се в съседство с гробищния парк. Втората опция е отдаването на терена на дългосрочна концесия , а третата – продажбата на 4,3-те дка.

От Община Бургас инвеститорът „Крематориум инвест“ иска осигуряването на пряк достъп до терена, промяна на статута на терена.

Основният акционер в компания е дъщерно дружество на немската IFZW GmBH – най-големият завод за производство на крематориуми в Европа. От българска страна акционери са варненската погребална агенция НИССИ Инвест, както и Атрол Бългериан Бизнес груп, притежаващи по 25 %. Управител на фирмата е Кирил Стоянов.

Докладната ще бъде разгледана най-рано на сесията през април.

Наше разследване след сигнал от близки на починал човек установи, че стената за урните в Бургаския гробищен парк, която беше построена през 2011 г. и е гордостта на шефката на общинското предприятие Магдалена Карастоянова, всъщност заслужава да бъде съборена незабавно. Какво установихме ние - ще разберете от репортажа ни скоро

В категории: Бургас


15
Коментара
15
Коментара по темата
15.
Хохохо
24.03.2014 10:01:07
0
2
До хахах: Пич, нерде крематориум, нерде летище :D В статията съвсем ясно си пише, че става дума за инвестиционно намерение на конкретно дружество да прави въпросния крематориум, с конкретни параметри; малко смешно е на този фон да се търси под вола теле и да се разтягат някакви клюки. Колкото до летището, ти сам си го казваш, че става дума за българо-немско дружество и една елементарна справка ще ти покаже, че дяловото участие на немците с над 60% ги прави мажоритарни собственици, тоест реалното управление е изцяло в техни ръце.
14.
Светлозар
22.03.2014 20:47:43
1
4
Смятам, че е добре хората да имат избор и да вземат решения според вътрешните си убеждения! Знам, че това европейска практика и тенденция, а когато има такава възможност, нека всеки сам да избира!
13.
Дора
22.03.2014 13:59:17
1
1
Веднага след смъртта на човека тялото му се превръща в мощи. Тогава се увеличава и нашето уважение към него. Мощите са възпоменание на едно свещенодействие, в което е извършено спасението на душата, и напомняне на друго, което в света „непознато“ продължава извън него – славата на душата. Тялото не очаква разрушаването си, а под „друг образ“ (Марк. 16:12) преобразяване „в първоначалната красота“. По тази причина Църквата разглежда тялото с особено уважение и свещени чувства. Ние не горим храмовете, още по-малко - одушевените храмове.
12.
Дора
22.03.2014 13:59:16
1
1
Веднага след смъртта на човека тялото му се превръща в мощи. Тогава се увеличава и нашето уважение към него. Мощите са възпоменание на едно свещенодействие, в което е извършено спасението на душата, и напомняне на друго, което в света „непознато“ продължава извън него – славата на душата. Тялото не очаква разрушаването си, а под „друг образ“ (Марк. 16:12) преобразяване „в първоначалната красота“. По тази причина Църквата разглежда тялото с особено уважение и свещени чувства. Ние не горим храмовете, още по-малко - одушевените храмове.
11.
Dimityr
22.03.2014 10:59:21
2
12
A be dobre si e vseki da moje da si izbira kak da si pogrebva blizkite pyk ako moje i v kosmosa da gi izprashta
10.
Dani
22.03.2014 10:34:08
2
14
За съжаление много хора не са наясно че в цяла Европа това е установена практика, ще бъде страхотно един такъв проект да се осъществи.
9.
V
21.03.2014 21:36:13
3
12
Можем да философстваме до утре кое е позволено и кое не. В крайна сметка е важно кое е полезно за Бургас. В цяла Европа има кремации и това, че не са екологични е мит, според мен. Нима биха строили такива на Запад, ако не беше природосъобразно?!? В България има само един - София, но мисля, че нашата община само би спечелила от такъв проект заради практичността. Другото е пасквил.
8.
baihui
21.03.2014 21:27:04
5
9
Религията е опиум за човечеството!Всички злини в човешката история са ставали от разлика в религиите измислени от най -различни шмекери-попове,пастори, молли ,ходжи,шамани,равини и други изроди обсебели простите хора духовно и физически! А когато аз умра ако ще на хуя ми дърва да цепят!
7.
Страхотно!
21.03.2014 19:16:50
7
8
Най добрия град за умиране.
6.
Адидас
21.03.2014 17:10:58
8
8
така еЛИЛИе права -изгарянето на починалите еантихристиянско действие характерно за езичници хиндуисти аборигени и пплемена от3тия свят изповядващи шаманистки паганистки практики.Идеята за погребенията е че в деня на Страшния Сьд пи II Пришествие на Господ Исус Христос-всички мьртви ще вьзкрьснат от гробовете инад тях ще се извьши праведен сьд според своите дела -добрите в РАЯ лошите в АДА.Атова че някаква гебаджийка е решила да прави пари дори от мьката и незнанието на хората БОГвижда -ВИЖДА КОЙ СЬБОРИ ЦЬРКВАТА в центьра.По скоро камила натоварена с дисаги с пачки по 100 лева и500 евра ще мине през иглено ухо отколкото ГЕРБаджия висш рьководител от герб кмет от герб депутат от герб да влезе вРАЯ
5.
Mart
21.03.2014 16:08:29
6
4
Лили, а защо трябва да вярваме на църквата???
4.
ЛИЛИ
21.03.2014 15:49:57
7
4
Всички религии гледат на човешката смърт като на ключов момент в човешкото съществуване, като врата от временното към вечното битие. Затова в погребението на човека се отразява религиозната доктрина на всяко общество. Каква е същността на човека, защо се ражда на тази земя – отговори на тези въпроси всяка религия дава чрез своя погребален обряд. Т.нар. “огнено погребение”, характерно за древните езичници, както и за много източни езически култури днес, отразява възгледа за човешкото тяло като затвор, временно обиталище на човека, чиято същност е душата. Тялото се изгаря, за да може душата по-лесно да се освободи от оковите на материята и да се издигне в друга сфера на съществуване. Християнското разбиране за човека е различно.

Бих искала да се спра кратко на този въпрос, защото само така може да разберем, защо Църквата не приема кремацията като израз на християнска вяра.

Връзката между душата и тялото на човека според християнството е много силна, тъй като човек не е нито само тяло (както казват атеистите), нито само душа (както казват източните религии, вярващи в прераждането) – човекът, създаден от Бога, е психосоматична цялост. И точно в това е трагедията на смъртта – разпадането на човешката природа, отделянето на душата от тялото. Душата страда и не иска да се отдели от своето тяло, от своята естествена цялостност. Св. Йоан Дамаскин казва: «Страшна е тайната на смъртта, как душата не иска да се отдели от тялото си, от своята хармонична и най-естествена връзка».
И така, това означава, че тялото ни не е затвор, обвивка на душата, но е елемент на човешката личност. Душата се намира навсякъде в тялото и с действието си го оживотворява. И спасението, в което християните вярваме, не е само за душата ни, но и за тялото. Нещо повече, според учителите на нашата Църква «човешкият образ е по-висш от ангелския образ, тъй като ангелите са само дух, но дух, който не животвори, а човекът има душа и дух, които оживотворяват тялото му».

Древните християни са почитали изключително много мощите на мъчениците. Дори когато те са били изгаряни, вярващите са събирали останките, поставяли са ги в специални съдове и са им отдавали поклонение. Защото според учението на Църквата “и в най-малката част на тялото обитава неограничено Благодатта”. Тялото на човека е жива църква, в която той служи на Бога. А мощите на тези, които са му служили искрено, след това стават основа на ръкотворните храмове, в които се събираме на молитва всички ние.

И така, Църквата не може да приеме кремацията, защото уважава човешкото тяло и го счита за храм на Светия Дух, част от човешката личност. Дори след разделянето на душата и тялото личността на човека не се разпада, но душата продължава да носи спомените на тялото и очаква своето съединение с него. От друга страна, науката днес е доказала, че костите носят пълна информация за личността на починалия, но не и пепелта. Изгарянето на тялото, като неестествен процес, може да се възприеме като своеобразно “насилие” над душата. Гръцката църква отказва да извършва църковно опело на хора, приживе пожелали да бъдат кремирани.

Още повече че хората, които биха пожелали кремация, са или индеферентни към християнските истини, или пък изповядват близки до езическите възгледи - а именно, че тялото е затвор за душата. И в двата случая тези хора имат право на избор, неотменим елемент в демократичното общество. Но Църквата е длъжна ясно да заяви християнското учение за човека и същността на смъртта. Оттам нататък всеки е свободен да вземе своето решение. Въпросът не е догматичен в тесния смисъл на думата. Възкресението на мъртвите ще се осъществи, независимо дали са били погребани или изгорени, независимо от участта на човешкото тяло след смъртта му. Но погребването на тялото, връщането му в пръстта, от която е взето, според библейските думи, е свързано с догматичното (тоест основополагащо, неизменно) учение на Църквата.

Днес основният аргумент в полза на кремирането е изцяло в духа на модерното време – по-практично е, по-икономично, по-екологично... Един християнин, обаче, по съвсем естествен начин ще мисли за смъртта си в други категории – като за уникална, съдбовна среща със своя Създател. И ако дори Този Създател е бил положен в гроб (какъвто е големият парадокс на християнството), то какво остава за Неговите последователи, които искаме да участваме не само в Неговата смърт, но и във Възкресението Му.
3.
хахах
21.03.2014 15:30:48
8
10
аз пък знам , че този крематориум на галина милева от герб ;) а тея българо-немски дружества ги говорете на баба ми то и летището е уж немско , но всеки знае че е на ТИМ и тук същата герб-аджийска поста прокарват.
имаш мръсни пари за пране правиш българо-немско дружество във варна :Д:Д:Д:Д:Д:Д:Д:Д
и милева кво направи за 7 години ми направих си крематориумче .....
2.
ф
21.03.2014 15:24:32
8
7
Моля да проучите какво ще е въздействието от тази инвестиция върху околната среда. Гробищата вече не са в околностите на града, а в доста оживена негова част. За мен лично ще е неприятно да виждам пушека, докато пазарувам.
1.
ф
21.03.2014 15:24:32
8
4
Моля да проучите какво ще е въздействието от тази инвестиция върху околната среда. Гробищата вече не са в околностите на града, а в доста оживена негова част. За мен лично ще е неприятно да виждам пушека, докато пазарувам.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Мисис България Станислава Андреева е сред актрисите, които ще минат по червения килим в Кан И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините Вижте какви са те Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Заплатите на новоназначените колеги станаха в размер на 1400 лв. отново бруто. Което след удръжките означава, че част от социалните работници получават под 1100 лв. Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Атракционният център се намира в парк „Езеро“ в Бургас Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори