×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Темида през 2013: Арест на знаков прокурор, скандали и съмнителни присъди


02 Януари 2014, Четвъртък, 14:42 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки: архив Флагман.бг

Изминалите 12 месеца бяха изключително динамични във всяко едно отношение за магистратурата

Арест на прокурор, рокади на високите управленски нива, две тежки присъди и няколко съмнителни съдебни акта. Така може да се обобщи изминалата 2013 за бургаската Темида.

Сред големите скандали на миналата годината бе арестът на зам.-окръжния прокурор на Бургас Ангел Георгиев. В началото на февруари обвинителят бе закопчан при спецакция на ГДБОП. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов подробно обясни в любимата си тогава ТВ 7, че прокурор Георгиев е спипан със „7-8 хил.лв.рушвет“ за „смачкване“ на досъдебно производство (виж ексклузивното видео на Флагман.бг). 24 часа по-късно се оказа, че срещу Ангел Георгиев няма доказателства и той бе освободен. Нещо повече – два дни по-късно той се върна на работното си място, а до този момент няма повдигнато обвинение. Така спецакцията на ГДБОП бе изтълкувана като опит за натиск срещу прокуратурата.

Сериозни удари понесе и друг знаков за Бургас магистрат – административният ръководител на Апелативна прокуратура Емил Христов. Лятото в медиите контролирано изтекоха разговори между него, члена на ВСС Камен Ситнилски и още двама окръжни прокурори, които бяха разчетени като опит за лобиране при изборите за ВСС. По-късно главният прокурор Сотир Цацаров внесе предложение за отстраняването на Емил Христов с мотив „висящи досъдебни производства“, без да се съобщават повече подробности. Предложението бе подкрепено и Емил Христов отстранен. Впоследствие се оказа, че става въпрос за имот в Несебър, който разследващите смятат, че бургаският апелативен прокурор е придобил, след като е сменил обвинителя, по дело водено срещу бившия кмет Николай Трифонов. В крайна сметка Емил Христов обжалва решението на ВСС и Върховният административен съд (ВАС) го възстанови на работа.

В Районна прокуратура-Бургас също вреше и кипеше. Мандатът на Андрей Червеняков изтече в средата на годината. Първият опит да се избере негов наследник удари на камък. Причина станаха и думите на Сотир Цацаров, който не видя нито един достоен прокурор, готов да заеме този пост. При втория опит - през декември, Цацаров не се ангажира със становище и ВСС гласува доверие на Иван Кирков.


На знаковия бургаски магистрат Захарин Захариев са поверени
част от най-тежките дела в БОС. Заради това и той
понася сериозни удари под кръста

Не бе леко през миналата година и на един от най-опитните и ерудирани бургаски магистрати – съдия Захарин Захариев, който бе подложен на сериозна проверка от ВСС и получи ниска оценка за работата си.

През 2013 година в Бургаския окръжен съд бяха прочетени две тежки присъди за убийства. Бившият полицай Михаил Менашки бе осъден на 25 години затвор за зверското убийство на красивата Мария Златанова. За 23 години зад решетките бе Тодор Иванов, застрелял съпругата си Виолета на 11 юли 2012 година в Сарафово. 15 години получи циганката Иванка Чавдарова, убила любовницата си Емилия Фотева от каменското село Свобода.

Сред по-тежките присъди може да се причисли и тази на Красимир Дяков от Айтос, който закла баща си след пиянски скандал. Той бе осъден на 11 години от Бургаския окръжен съд (БОС), но Апелативният намали наказанието му на 2,6 години, считайки, че Дяков е действал при самозащита.

Убийство заради ревност прати за 5 години в общежитието в Житарово и Костадин Райков, намушкал два пъти любовница си Красимира Кавръкова. В края на годината Апелативният съд потвърди четиригодишната присъда на Методи Евтимов за убийството на ватерполиста Ивайло Коев, станало през лятото на 2010 г.

Миналата година приключи и процесът за автобуса-ковчег на АМ „Тракия“, в който загинаха девет души. След дълги отлагания в началото на 2013 година процесът стартира, за да се прочетат присъдите през септември, когато и тримата обвиняеми бяха признати за виновни. Собственикът на фирмата Ениз Ченгел получи 10 години, същото бе и наказанието за шефът на транспортния отдел Николай Точев, а шофьорът Светослав Димитров получи 5 години. В последните заседания обвиняемите си прехвърляха вината, опитвайки се да излязат сухи от процеса.


Йоана Колева в необичайно добро настроение секунди преди
да чуе оправдателната си присъда
За няколко от делата Темида остана сляпа, поне такова бе общественото мнение, а действията на магистрати трудно могат да се обяснят. Подобен пример е оправдателната присъда на съпругата на бизнесмена Стоян Колев - Йоана, която бе обвиняема причиняване на смърт на пътя. Дали е имало добро предчувствие или е знаела какво ще се случи факт е, че преди четенето на присъдата Йоана Колева бе в необичайно добро настроение и дори позира за снимка усмихната до уши. Сериозни спорове се породиха и около отстраняването на несебърския кмет Николай Димитров през февруари заради „Дюнигейт“. Определението на Бургаския окръжен съд (БОС)бе отменено на по-горна инстанция, но още тогава адвокатите на Димитров изразиха сериозни съмнение. „Няма как за 30 минути съдията да напише 30 страници мотиви. Всичко е било подготвено предварително“, смятаха те. Недоумения будят и странните действия на прокуратура и съд спрямо Пламен Дишков-Кела. През първата половина на годината чрез цяла армия от адвокати – над 40, той влуди съда с постоянните си искания за промяна на мярката за неотклонение. Отказано му бе многократно. При едно от заседанията защитникът на Дишков – Пенка Мутафчиева настоя съдия Захарин Захариев, отказал секунди преди това освобождаването на клиента й, да бъде тестван с дрегер, явно намеквайки, че той не е бил в пълна кондиция във въпросния ден. Така се стигна до септември, когато Кела изненадващо бе освободен за лечение и възстановителни процедури, провели се не в някой санаториум, а в петзведното бижу – Гранд хотел „Поморие“. Малко по-късно, без съдебно заседание, прокуратурата промени мярката му за неотклонение в подписка с мотив, че се доближава до максималния двугодишен срок на задържане под стража. Първият опит за старт на процеса пък бе отложен заради прокурорска грешка при предявяването на доказателства. Към днешна дата изобщо не е ясно и кога ще стартира делото за убийството на Мастара, по което Кела е сочен за поръчител. Първоначалните твърдения бяха, че това ще се случи през януари 2014, но процесът така и не попадна в графика на съда.


Тодор Мавродиев спечели едно от делата си, но има още да се
поти за другите, които тепърва започват
 
 През годината бяха прочетени и няколко оправдателни присъди по знакови дела. Бургаският окръжен съд оправда за двойното убийство на лихварите от Рудник Иван Симов. Процесът обаче бе върнат преди месец на начална фаза от Апелативния съд заради допуснати процесуални нарушения. Напълно сух от скандала с възстановяването на земи в Несебър излезе и бившият началник на земеделската служба Йордан Сачанов, който бе обвинен в престъпление по служба. По същият член на подсъдимата скамейка бе изправен и скандалния съдебен изпълнител Тодор Мавродиев. През миналата година той може да си отдъхне, защото спечели поне едно от множеството дела – за незаконен въвод в имот на Любен Джубрилов.

С дузина заседание процесът „Гранити“ за екзекуцията на строителния предприемач Стоян Стоянов също тръгна към своя край. Бяха открити и разпитани почти всички от основните свидетели. Голяма част от тях се отметнаха от показанията си в досъдебната фаза и поставиха обвинението в много трудна ситуация. По искане на защитата показания сега трябва да даде Тодор Стамов-Малкотърновския, бивш съпруг на жената на Стоян Стоянов -Мария, който бе сред първите заподозряни за убийството на боса на „Гранити“.

Жестоката изповед на убиеца на банкерката Павлинка Йовчева – Любомир Симеонов при гледането на мярката му за неотклонение през септември все още ехти по коридорите на Съдебната палата.“Не убих заради пари, а заради държавата. Докато има бели якички, скъпоплатени, алчни, нито държавата ще върви напред, нито икономиката и хората ще бъдат все по-гладни. Аз съм офицер от българската армия, обучаван съм, че родината е номер едно“, каза тогава пред журналисти Симеонов.

През съдебна зала – първо в РС Бургас, а после и в Окръжния премина и делото за зверските изнасилвания на извратената двойка от Маринка. 54-годишният Георги Гочев и любимата му Стоянка Тодорова бяха пратени за 7 години зад решетките заради поредица от садомазохистични издевателства над непълнолетни девойки.

 


В категории: Темида


2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
Склероза
02.01.2014 19:57:37
2
2
Нещо забравихте любителя на зелен чай, изтъкнат правист, нежен любовник, верен съпруг и образцов баща - Атанас Вълков. 3 години и половина, засега... Да видим до ВКС колко ще се изтръска, за да се отърве с условна.
1.
Vanko 1
02.01.2014 18:09:11
1
6
Касабова, Продажна драскачко.
Още малко ще изкараш корумпираните прокурори жертви попаднали под "ударите" на полицията за това че взимат пари за да си манипулират закона както на тях им е лично изгодно.
Всички знаят как Емил Христов прехвърли дяла на Стоянов, на 2ят ден след изчезването му и лиши от наследство децата му.

Това, че ядеш и пиеш на една маса с тях от парите на хората, които пострадоха не те оправда.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" "Алек мразеше да я целува, дори личеше, че го е гнус", коментират в нета Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Блъснали са се бус и тир Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Превенцията срещу разпространението на наркотици е на фокус в МВР Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Три патрулки са заклещили автомобил, като искат да арестуват шофьора, но той не излиза от возилото си Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! "Пиесата, която се обърка" е невероятен спектакъл  Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово По време на 6-дневния пробег с нея ще пътува видео оператор и фотограф, който ще заснеме и покаже красотата на Черно море, видяна по един различен начин Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител и генералният консул се обединиха около инициативи за социализирането и образованието на деца от семейства в затруднено положение Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Иван Анастасов е ученик в 9- ти клас в СУ "Юрий Гагарин", където негов индивидуален треньор е Георги Терзиев Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Той бе сред пионерите в създаването на Отделението по ушно-носно-гърлени болести на МБАЛ „Бургасмед” още през 2012г. Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Искат вето върху промените в Закона за добавената стойност 
Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор Сърбия купува от Китай девет електрически влака Сърбия купува от Китай девет електрически влака В Белград Си Цзинпин ще отбележи 25 години от бомбардировката на НАТО над китайското посолство Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Ранените момчета са играели футбол по време на взрива "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва От сделките гигантът може да получи около 150 милиона долара Полски съдия избяга в Беларус Полски съдия избяга в Беларус Томаш Шмид поиска политическо убежище в Минск и бе обвинен в шпионаж Почина уважавано име от академичните среди Почина уважавано име от академичните среди Проф. Джингова активно участваше в създаването на специалността "Ядрена химия" във Факултета по химия и фармация на Софийския университет Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Климатолозите вече потвърдиха, че изменението на климата е причинило някои специфични метеорологични крайности Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Валери Григоров говори след тримесечното предизвикателство  Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Пръв се разболял големият ѝ син Янчо, който се оказало, че нямал трета поставена доза от задължителната ваксина срещу заразата Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори