×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Случаят „Румяна Петрова” е пример за безпардонно отношение към Прокуратурата и за нас това е недопустимо


Случаят „Румяна Петрова” е пример за безпардонно отношение към Прокуратурата и за нас  това е недопустимо
Новият административен ръководител на Районна прокуратура Бургас Иван Кирков заяви още, че е важно магистратурата да бъде отворена за обществото и медиите, както и да се отразяват обективно фактите
18 Декември 2013, Сряда, 14:43 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА

В РП-Бургас срещу нея има подавани сигнали, но не са свързани с обществено-политическата й дейност, както тя твърди публично
-Г-н Кирков, честито, спечелихте почтено конкурса пред ВСС, който бе натоварен с доста негативи предвид мнението на главния прокурор Цацаров, изразено на предходния конкурс, че не виждал достатъчно добре подготвен претендент. Трудно ли беше, смятате ли, че ще се справите?

-Лично за себе си не мога да преценя колко трудно премина конкурсът, но се радвам, че получих подкрепа в лицето на част от членовете на ВСС - с оглед на моята концепция и с оглед на професионалните ми качества, които са били оценени от съответната комисия.  Тук имам подкрепа  от колегите и се надявам с общи усилия да се справим и да изпълним това, което е заложено в  концепцията, която вие, във Флагман.бг, окачествихте като амбициозна. А тя се основава изцяло върху надграждане на добрите практики и постижения в Районна прокуратура-Бургас.

-Кои ще са първите неща, които ще свършите?

-Създаване на организация за равномерно разпределение на делата – по трудност и брой. Това изразих и пред ВСС, при изслушването ми. В последните години при колегите в Районна прокуратура-Бургас се получи голям дисбаланс на натоварването по досъдебни производства. Предстои да се запозная подробно със съответните надзори и групи за разпределение на дела. Имам  идеи, които ще прокарам в тази насока. Това е най-важното, което всъщност ще консолидира и духът в самата прокуратура, за да може всички заедно да постигнем добри резултати.

-С г-н Червеняков стиснахте ли си ръцете?

-Да, той заяви, че може да разчитам на него. Аз ще се възползвам от подадената ръка, тъй като към настоящия момент нямам достатъчно административен опит.

-Каква е средната възраст на прокурорите в РП Бургас. Виждам много млади хора по коридорите?

Около 33-35 години. Това е добър показател, защото се получава баланс между младите прокурори и тези с повече стаж. Всички са амбицирани да се доказват - не само в работата, но и за затвърждаване на имиджа на прокуратурата.

-В тази връзка бих искала да поговорим по един скандален от последните дни случай - с гражданката Румяна Петрова(ВИЖ ПОДРОБНОСТИТЕ ТУК), за който Флагман съобщи. Не е ли показателен този казус, станал заради нас публично известен, за да урони за дълго време престижа на магистратурата?

-Нека бъдем ясни: не се касае за дело, което е водено от прокуратурата и съответно внесено с обвинителен акт в съда, а за административно дело по Указа за борба с дребното  хулиганство (УБДХ), което се инициира със съставянето на акт от полицейските органи, в случая – от Първо РУП Бургас. На 28 август т.г., сряда, в късния следобед, Румяна Петрова е подала жалба в Районна прокуратура, за това, че собственикът на офис, който е наела, е извършил самоуправни действия, като го заключил/сменил патрона/ без да й даде възможност да го ползва съгласно договора и съответно да получи достъп до вещите си. Същевременно,  по същия повод в РП Бургас, малко преди това, е течала проверка по преписка, образувана по жалба на същия този собственик, който се е жалвал от действията на Румяна Петрова. Тя в качеството си на наемател не е заплащала наемната цена и консумативите. Натрупали  се суми за няколко месеца, а г-жа Петрова е отказала да напусне имота. На следващия ден, след подаването на жалбата й, след като бях уведомен, че госпожа Петрова държи да се срещне с мен, аз я приех в кабинета си. Тогава тя, жалвайки се от действията на наемодателя, ми обясни, че имало течове по сградата, което  наложило да  прави ремонти за нейна сметка и затова отказвала да плаща договорения наем и консумативите. Изслушах я внимателно, като въпреки натовареността ми й отделих близо 30 минути. Веднага след разговора разпоредих проверка, като й обясних, че съгласно последната редакция на Закона за съдебната власт, прокуратурата няма право да се намесва, с цел възстановяване на първоначалното фактическо положение, когато са налице самоуправно нарушени права. В този смисъл ние можем да възложим проверка на органите на МВР, като им укажем да съставят предупредителен протокол на собственика на имота и да образуваме досъдебно производство когато има престъпление.

-В какъв срок реагирахте?

-Както Ви споменах проверка възложих веднага, след което  незабавно изпратихме преписката със съответните указания в Първо РУП-Бургас. На следващия ден г-жа Петрова  дойде в прокуратурата. Обаждайки ми се по телефона от входа за гражданите, тя заяви, че полицаят от Първо РУП - Бургас, работещ по преписката,  не си  върши работата, като настояваше аз отново да я приема. Казах на г-жа Петрова, че това, което се изисква от мен по нейния въпрос, съм го свършил и когато се върне преписката ще се произнеса незабавно, а ако има претенции към въпросния служител, да се обърне към прекия му началник или към директора на ОД на МВР – Бургас - комисар Милен Димитров. Отговорът не й хареса и  тя заяви, че ще подаде по същата преписка „300 жалби“. Предложи ми да избера дали всекидневно да входира по една или  да направи това наведнъж. Тонът й беше неприемлив за подобен род комуникация и това ми даде основание да приключа разговора с нея. Впоследствие, госпожа Петрова е демонстрирала пред служителите, работещи на гишето с граждани, недопустима безпардонност и арогантност, което ме провокира да подам сигнала.

-Но тази госпожа не спира да ни безпокои, в т.ч. и в почивните дни, като твърди, че проблемът е друг - тя искала от вас информация за нарушения на изборите – в качеството й на представител на сдружение „Честни избори и граждански права”, името й действително фигурира в сайта на тази организация?

-Тя не беше тук по такъв повод и не се е интересувала от изборите, голяма част от тези дела – по изборни нарушения, приключиха с осъдителни присъди. Още веднъж, категорично заявявам,че идването на госпожа Петрова в РП – Бургас бе свързано с цитираната по – горе преписка. В тази връзка, уточнявам, че съдът я оправда не по внесен от нас обвинителен акт, като прокуратурата не е страна в производството по УБДХ. Постановеното в случая решение на РС – Бургас не подлежи на атакуване от наша страна, а мотивите изложени в него не следва да се коментират.

Държа да поясня, че поведението на госпожа Петрова  пред нашите служители ме провокира да напиша сигнала. Не бе за пренебрегване и фактът, че състоянието на първата, обслужила я служителка бе такова, че  наложи нейната смяна с друга. Ние сме държавна институция и не приемаме подобно отношение за нормално. Аз лично се почувствах възмутен .  Известно ми е, че в САЩ имат стара практика във всички държавни институции да се поставят надписи „зиро толеранс”  и граждани, които се държат арогантно, не се обслужват и биват извеждани  извън сградата.

-Разбрахме, че срещу тази гражданка имало няколко преписки. Те свързани ли са с работата й в неправителствената организация, с обществено- политическата й дейност?

-При нас са постъпвали сигнали срещу нея, но те не са свързани с политическа дейност. Когато работата ни по тях приключи,  можем да  оповестим и резултатите.  

-Защо няколко дни по-късно сте подали сигнала за непристойното й поведение на гишето на Районна прокуратура?

-Това се случи в петък, 30 август. Подадох сигнала в понеделник, като през почивните дни имах възможност да премисля и  преценя дали трябва да подмина с мълчание подобно поведение. Госпожа Петрова  си е позволила да отвори прозореца на гишето,  да дърпа бланките за жалби, да обижда и стресира служителките,   твърдейки, че прокурорите сме се криели като мишки. Произнасянето си по съществото на нейния случай, аз извърших в максимално кратък срок, а това, което тя желаеше - достъп до помещението, й беше осигурен .

Използвайки присъствието, Ви госпожо Касабава, бих желал да заявя, че за нас е важно  да бъдем отворени за медиите и за обществото. И ще сме удовлетворени в бъдеще да се чуе и нашата гледна точка, за да се отразяват обективно фактите. Ние сме млад колектив и никой от колегите не си е позволил да се държи непочтително или да откаже среща с гражданин, дори и когато не е дежурен. Има и такива посетители, които ежедневно са тук, но въпреки това ние се отнасяме с нужната любезност.В категории: Темида


Трите най-похотливи зодии
Трите най-похотливи зодии 18/11/2019, Понеделник 20:00 0
4
Коментара по темата
4.
Непочтен
28.12.2013 20:03:43
0
1
"""-Г-н Кирков, честито, спечелихте почтено конкурса пред ВСС,"""
Пожелавам ти винаги да ти противодействат - "почтените" и да се кефиш след това
3.
Най-сетне!
18.12.2013 18:18:27
4
10
Евала на такъв прокурор - излиза човека и казва какво е свършил и като си е свършил работата - такива филоксери като тая Румяна Петрова няма да посмеят повече така да се държат с прокурор! Крайно време беше!
2.
Доналд Дък
18.12.2013 16:52:11
3
6
Мики, в случая обаче И.Кирков е прав Петрова беше изключително нагла и груба, жената на гишето наистина я смениха от там, и беше уплашена и то много. Не знам подробности по казуса и с наплащането на наеми и смяната на патрона ,обаче това се урежда с договори за да си е всичко точно. Акта е паднал на БРС не защото Петрова е невинна а поради некомпетентност на актосъставителя.
1.
Мики Маус
18.12.2013 15:27:43
3
7
Румяна Петрова ги засегнала, че се крият "като мишки". Mрав е районния съдия, тя не ги е нарекла "мишки", а е казала, че се крият като такива - нещо, което не би било обидно за част от прокурорите там - даже е комплимент, в сравнение с
"некомпетентни",
"интриганти",
"пияндета",
"рушветчии" или други характеризиращи изрази.
Така че, хайде без да се докачаме толкова... излезте от дупките си, хапнете си сиренце
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сузанира подкара една от най-бързите коли в света Сузанира подкара една от най-бързите коли в света

Нисан GT-R е новият автомобил на гаджето й 

Наливат 70 млн. лв. в училищна инфраструктура, откриват нови школа във Варна, Бургас и Пловдив Наливат 70 млн. лв. в училищна инфраструктура, откриват нови школа във Варна, Бургас и Пловдив

За да се подобрят условията за провеждане на учебния процес е нужно да се мине към едносменен режим, смята министърът на образованието Красимир Вълчев

Много е вероятно да се въздържим за филиал на СУ в Бургас, ако предложението бъде внесено в МОН Много е вероятно да се въздържим за филиал на СУ в Бургас, ако предложението бъде внесено в МОН

Мрежата на висшето образование достига предела си, вече е внесен законопроект за временен мораториум, категоричен е просветният министър

23-годишен с БМВ уби пенсионер до пешеходна пътека 23-годишен с БМВ уби пенсионер до пешеходна пътека

79-годишният мъж от Горна Оряховица издъхнал на място

Лекарката, приела починалото 3-годишно дете: Беше в увредено общо състояние Лекарката, приела починалото 3-годишно дете: Беше в увредено общо състояние

Състоянието на момченцето позволявало да бъде преместено

БСУ привлича ученици, запознава ги отблизо със студентските програми БСУ привлича ученици, запознава ги отблизо със студентските програми

20 ноември ще бъде Ден на отворените врати в Бургаския свободен университет

Нефтохимик започна ударна подготовка за мача с Локо СФ Нефтохимик започна ударна подготовка за мача с Локо СФ

Срещата ще бъде първото официално домакинство на Нефтохимик на стадион Ефбет Арена през този сезон

Кошмар! Откриха сифилис на 11-годишно момиченце Кошмар! Откриха сифилис на 11-годишно момиченце

Детето расте в мизерия в Сливен, заразило се след безразборни полови контакти

Ненчо Балабанов показа „звяр” за 30 бона Ненчо Балабанов показа „звяр” за 30 бона

Актьорът брои торба пари за нов мотоциклет

Драго Чая призна дали чака дете? Драго Чая призна дали чака дете?

Тв водещият вече е в приповдигнато настроение 

Българските Бони и Клайд подлудиха гръцките ченгета Българските Бони и Клайд подлудиха гръцките ченгета

За една година ограбили 13 коли, задигнали над 18 хиляди евро и ценни предмети, жената е задържана, мъжът се издирва

Учени разкриха какво изпитват хората, малко преди да умрат Учени разкриха какво изпитват хората, малко преди да умрат

Специалистите са проучили медицинските профили на 3274 души

Американец спаси 1920 живота, дарил 303 л кръв за 34 години Американец спаси 1920 живота, дарил 303 л кръв за 34 години

Според него дарител може да бъде и 80-годишен човек

Никол Шерцингер топли чаршафите на бивш ръгбист Никол Шерцингер топли чаршафите на бивш ръгбист

Певицата видимо е преживяла Гришо

Един милиард евро ще струва наводнението на Венеция Един милиард евро ще струва наводнението на Венеция

Площад Сан Марко е затворен за обществено ползване

Баща продаде дъщеря си на непознати и похарчи парите за момичета в интернет Баща продаде дъщеря си на непознати и похарчи парите за момичета в интернет

Оганите на реда разбрали за сделката

11 ранени след стрелба в кафене в Одрин 11 ранени след стрелба в кафене в Одрин

Пострадалите са седели пред заведението

Сняг затрупа Франция и Австрия, хиляди семейства останаха без ток Сняг затрупа Франция и Австрия, хиляди семейства останаха без ток

Кални свлачища разрушиха сгради в провинция Щирия, евакуират жителите на над 50 къщи

Екстрасенсът Джулия Уан си сменя пола, баща й бил неземно същество Екстрасенсът Джулия Уан си сменя пола, баща й бил неземно същество

 Финалистката от „Битката на екстрасенсите“ вярва, че той дошъл от друг свят и приел формата на мъж

Лекарите спасиха живота на президента на Сърбия Вучич Лекарите спасиха живота на президента на Сърбия Вучич

Вучич бе приет в петък във ВМА заради сърдечно-съдови проблеми

Йордан Лечков Йордан Лечков БФС е международна организация Виц на деня Виц на деня В КАТ:
- Тоя, като го блъснах пиеше водка и говореше по мобилния си телефон!
- Той може да прави каквото си поиска в собствения си хол, госпожо!
Виц на деня Виц на деня Разговор след първата брачна нощ:
- Скъпа, къде отиваш?
- Отивам да си намеря истински мъж.
- А би ли потърсила и за мен един?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Твърдо реших да забравя миналото, така че ако ви дължа пари...съжалявам!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори