×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Случаят „Румяна Петрова” е пример за безпардонно отношение към Прокуратурата и за нас това е недопустимо


Случаят „Румяна Петрова” е пример за безпардонно отношение към Прокуратурата и за нас  това е недопустимо
Новият административен ръководител на Районна прокуратура Бургас Иван Кирков заяви още, че е важно магистратурата да бъде отворена за обществото и медиите, както и да се отразяват обективно фактите
18 Декември 2013, Сряда, 14:43 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА

В РП-Бургас срещу нея има подавани сигнали, но не са свързани с обществено-политическата й дейност, както тя твърди публично
-Г-н Кирков, честито, спечелихте почтено конкурса пред ВСС, който бе натоварен с доста негативи предвид мнението на главния прокурор Цацаров, изразено на предходния конкурс, че не виждал достатъчно добре подготвен претендент. Трудно ли беше, смятате ли, че ще се справите?

-Лично за себе си не мога да преценя колко трудно премина конкурсът, но се радвам, че получих подкрепа в лицето на част от членовете на ВСС - с оглед на моята концепция и с оглед на професионалните ми качества, които са били оценени от съответната комисия.  Тук имам подкрепа  от колегите и се надявам с общи усилия да се справим и да изпълним това, което е заложено в  концепцията, която вие, във Флагман.бг, окачествихте като амбициозна. А тя се основава изцяло върху надграждане на добрите практики и постижения в Районна прокуратура-Бургас.

-Кои ще са първите неща, които ще свършите?

-Създаване на организация за равномерно разпределение на делата – по трудност и брой. Това изразих и пред ВСС, при изслушването ми. В последните години при колегите в Районна прокуратура-Бургас се получи голям дисбаланс на натоварването по досъдебни производства. Предстои да се запозная подробно със съответните надзори и групи за разпределение на дела. Имам  идеи, които ще прокарам в тази насока. Това е най-важното, което всъщност ще консолидира и духът в самата прокуратура, за да може всички заедно да постигнем добри резултати.

-С г-н Червеняков стиснахте ли си ръцете?

-Да, той заяви, че може да разчитам на него. Аз ще се възползвам от подадената ръка, тъй като към настоящия момент нямам достатъчно административен опит.

-Каква е средната възраст на прокурорите в РП Бургас. Виждам много млади хора по коридорите?

Около 33-35 години. Това е добър показател, защото се получава баланс между младите прокурори и тези с повече стаж. Всички са амбицирани да се доказват - не само в работата, но и за затвърждаване на имиджа на прокуратурата.

-В тази връзка бих искала да поговорим по един скандален от последните дни случай - с гражданката Румяна Петрова(ВИЖ ПОДРОБНОСТИТЕ ТУК), за който Флагман съобщи. Не е ли показателен този казус, станал заради нас публично известен, за да урони за дълго време престижа на магистратурата?

-Нека бъдем ясни: не се касае за дело, което е водено от прокуратурата и съответно внесено с обвинителен акт в съда, а за административно дело по Указа за борба с дребното  хулиганство (УБДХ), което се инициира със съставянето на акт от полицейските органи, в случая – от Първо РУП Бургас. На 28 август т.г., сряда, в късния следобед, Румяна Петрова е подала жалба в Районна прокуратура, за това, че собственикът на офис, който е наела, е извършил самоуправни действия, като го заключил/сменил патрона/ без да й даде възможност да го ползва съгласно договора и съответно да получи достъп до вещите си. Същевременно,  по същия повод в РП Бургас, малко преди това, е течала проверка по преписка, образувана по жалба на същия този собственик, който се е жалвал от действията на Румяна Петрова. Тя в качеството си на наемател не е заплащала наемната цена и консумативите. Натрупали  се суми за няколко месеца, а г-жа Петрова е отказала да напусне имота. На следващия ден, след подаването на жалбата й, след като бях уведомен, че госпожа Петрова държи да се срещне с мен, аз я приех в кабинета си. Тогава тя, жалвайки се от действията на наемодателя, ми обясни, че имало течове по сградата, което  наложило да  прави ремонти за нейна сметка и затова отказвала да плаща договорения наем и консумативите. Изслушах я внимателно, като въпреки натовареността ми й отделих близо 30 минути. Веднага след разговора разпоредих проверка, като й обясних, че съгласно последната редакция на Закона за съдебната власт, прокуратурата няма право да се намесва, с цел възстановяване на първоначалното фактическо положение, когато са налице самоуправно нарушени права. В този смисъл ние можем да възложим проверка на органите на МВР, като им укажем да съставят предупредителен протокол на собственика на имота и да образуваме досъдебно производство когато има престъпление.

-В какъв срок реагирахте?

-Както Ви споменах проверка възложих веднага, след което  незабавно изпратихме преписката със съответните указания в Първо РУП-Бургас. На следващия ден г-жа Петрова  дойде в прокуратурата. Обаждайки ми се по телефона от входа за гражданите, тя заяви, че полицаят от Първо РУП - Бургас, работещ по преписката,  не си  върши работата, като настояваше аз отново да я приема. Казах на г-жа Петрова, че това, което се изисква от мен по нейния въпрос, съм го свършил и когато се върне преписката ще се произнеса незабавно, а ако има претенции към въпросния служител, да се обърне към прекия му началник или към директора на ОД на МВР – Бургас - комисар Милен Димитров. Отговорът не й хареса и  тя заяви, че ще подаде по същата преписка „300 жалби“. Предложи ми да избера дали всекидневно да входира по една или  да направи това наведнъж. Тонът й беше неприемлив за подобен род комуникация и това ми даде основание да приключа разговора с нея. Впоследствие, госпожа Петрова е демонстрирала пред служителите, работещи на гишето с граждани, недопустима безпардонност и арогантност, което ме провокира да подам сигнала.

-Но тази госпожа не спира да ни безпокои, в т.ч. и в почивните дни, като твърди, че проблемът е друг - тя искала от вас информация за нарушения на изборите – в качеството й на представител на сдружение „Честни избори и граждански права”, името й действително фигурира в сайта на тази организация?

-Тя не беше тук по такъв повод и не се е интересувала от изборите, голяма част от тези дела – по изборни нарушения, приключиха с осъдителни присъди. Още веднъж, категорично заявявам,че идването на госпожа Петрова в РП – Бургас бе свързано с цитираната по – горе преписка. В тази връзка, уточнявам, че съдът я оправда не по внесен от нас обвинителен акт, като прокуратурата не е страна в производството по УБДХ. Постановеното в случая решение на РС – Бургас не подлежи на атакуване от наша страна, а мотивите изложени в него не следва да се коментират.

Държа да поясня, че поведението на госпожа Петрова  пред нашите служители ме провокира да напиша сигнала. Не бе за пренебрегване и фактът, че състоянието на първата, обслужила я служителка бе такова, че  наложи нейната смяна с друга. Ние сме държавна институция и не приемаме подобно отношение за нормално. Аз лично се почувствах възмутен .  Известно ми е, че в САЩ имат стара практика във всички държавни институции да се поставят надписи „зиро толеранс”  и граждани, които се държат арогантно, не се обслужват и биват извеждани  извън сградата.

-Разбрахме, че срещу тази гражданка имало няколко преписки. Те свързани ли са с работата й в неправителствената организация, с обществено- политическата й дейност?

-При нас са постъпвали сигнали срещу нея, но те не са свързани с политическа дейност. Когато работата ни по тях приключи,  можем да  оповестим и резултатите.  

-Защо няколко дни по-късно сте подали сигнала за непристойното й поведение на гишето на Районна прокуратура?

-Това се случи в петък, 30 август. Подадох сигнала в понеделник, като през почивните дни имах възможност да премисля и  преценя дали трябва да подмина с мълчание подобно поведение. Госпожа Петрова  си е позволила да отвори прозореца на гишето,  да дърпа бланките за жалби, да обижда и стресира служителките,   твърдейки, че прокурорите сме се криели като мишки. Произнасянето си по съществото на нейния случай, аз извърших в максимално кратък срок, а това, което тя желаеше - достъп до помещението, й беше осигурен .

Използвайки присъствието, Ви госпожо Касабава, бих желал да заявя, че за нас е важно  да бъдем отворени за медиите и за обществото. И ще сме удовлетворени в бъдеще да се чуе и нашата гледна точка, за да се отразяват обективно фактите. Ние сме млад колектив и никой от колегите не си е позволил да се държи непочтително или да откаже среща с гражданин, дори и когато не е дежурен. Има и такива посетители, които ежедневно са тук, но въпреки това ние се отнасяме с нужната любезност.



В категории: Темида


4
Коментара по темата
4.
Непочтен
28.12.2013 20:03:43
0
1
"""-Г-н Кирков, честито, спечелихте почтено конкурса пред ВСС,"""
Пожелавам ти винаги да ти противодействат - "почтените" и да се кефиш след това
3.
Най-сетне!
18.12.2013 18:18:27
4
10
Евала на такъв прокурор - излиза човека и казва какво е свършил и като си е свършил работата - такива филоксери като тая Румяна Петрова няма да посмеят повече така да се държат с прокурор! Крайно време беше!
2.
Доналд Дък
18.12.2013 16:52:11
3
6
Мики, в случая обаче И.Кирков е прав Петрова беше изключително нагла и груба, жената на гишето наистина я смениха от там, и беше уплашена и то много. Не знам подробности по казуса и с наплащането на наеми и смяната на патрона ,обаче това се урежда с договори за да си е всичко точно. Акта е паднал на БРС не защото Петрова е невинна а поради некомпетентност на актосъставителя.
1.
Мики Маус
18.12.2013 15:27:43
4
8
Румяна Петрова ги засегнала, че се крият "като мишки". Mрав е районния съдия, тя не ги е нарекла "мишки", а е казала, че се крият като такива - нещо, което не би било обидно за част от прокурорите там - даже е комплимент, в сравнение с
"некомпетентни",
"интриганти",
"пияндета",
"рушветчии" или други характеризиращи изрази.
Така че, хайде без да се докачаме толкова... излезте от дупките си, хапнете си сиренце
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тази е за лудница, категорични са феновете на "Хелс Китчън" Тази е за лудница, категорични са феновете на "Хелс Китчън" Това е любимото ни предаване, но с тия истерички няма да го гледам, обявиха фенове  Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Биг Майк като истински джентълмен сам предложил да й остави любимата й вила на Карибите, където двамата често се усамотяваха Изгониха считана за вещица от Ергенът Изгониха считана за вещица от Ергенът Тя заплаши, че ще разбие главата на друга участничка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Освен отпадането на партньора на Емануела Иван се заформя още един скандал в танцувалното шоу Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Целта на обучението - повишаване на готовността и времето за реакция на полицейските служители при подобни сигнали бе постигната, каза комисар Емил Павлов Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Шорт листата се скъси до двамата зам.-председатели на Сметната палата, Горица Грънчарова-Козарева – фаворит Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Драгана Миркович сложи край на брака си след 24 години Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия
Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута? Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута? Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори