×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Божидар Димитров: Турция иска да си възстанови империята с филми и книги


Божидар Димитров: Турция иска да си възстанови империята с филми и книги
Турция дава по 1,8 млрд. евро годишно, за да си върне империята, каза проф. Божидар Димитров.
13 Декември 2013, Петък, 10:21 ч.

Гледам “Великолепния век” и се смея със сълзи, защото там дамите са по-съблечени, отколкото са били във френския двор, каза историкът
В скандалното изказване на турския премиер Реджеп Ердоган на митинг в Кешан за Тракия, няма нищо изненадващо. Турция дава по 1,8 млрд. евро годишно, за да си върне империята. Това каза в студиото на “Здравей, България” проф. Божидар Димитров.
Дипломатите от Балканските страни реагираха остро, след като Ердоган каза, че не правил никаква разлика между своите братя в Тракия, които възприема като част от него и страната му. “Силна Тракия означава по-голямо доближаване на Турция до европейските стандарти и развитието на братските отношения на Балканите. Тракия за нас означава Солун, Гюмурджина, Ксанти, Кърждали, Вардар. Ако отидем по-назад, означава Скопие, Прищина, Сараево”, каза още турският премиер.
“Учудвам се на какво толкова се смая обществеността в тези Балкански държави, защото неоосманската доктрина, описана в книга, е станала настолно ръководство за Ердоган. А тя е създадена от неговия министър на външните работи. Тя предвижда връщане на Турция, но само в икономически и в духовен смисъл върху бившите й територии на Балканския полуостров. Това означава подкрепа на малцинствата. Както султанът е бил водач на исляма, така и сега премиерът на Турция иска да изпълнява същата роля. Ако не беше република Кипър, никой нямаше да се плаши от турска република Тракия”, коментира проф. Димитров. Той уточни, че бюджетът на неоосманската програма е с годишен бюджет от 1,8 млрд. евро.
“Това, че гледате “Великолепен век”, “Огледален свят”, “Опасна красота” и т.н. е благодарение на тези средства. Пишат се и книги по тази програма. Един социолог пък се пъне по телевизиите и казва, че гръбнакът на българския народ е счупен и той е минал чертата, от която може да се върне назад. Най-добре било да се прикрепим към някоя здрава, жизнена идеология. Няма да му казвам името, че не ми се ходи по съдебни дела”, каза още шефът на Националния исторически музей.
“И аз гледам “Великолепния век”, тъй като донякъде е исторически филм и се смея със сълзи, защото там дамите са по-съблечени, отколкото са били във френския или руския двор по същото време. Това е модерен начин на възстановяване на империята. Турция пред очите ни от една много бедна държава, се превърна в регионална велика сила. Тя има 75 млн. население и 650-хилядна добре въоръжена, обучена и дисциплинирана армия. По брутен вътрешен продукт пък се нарежда на 10-то място в света”, уточни Божидар Димитров. В Истанбул и Одрин ще срещнете по-малко жени с шалвари, отколкото в Кърджали, подчерта той.



Даниел Петканов стана трейдър
Даниел Петканов стана трейдър 29/04/2024, Понеделник 19:00 0
Аня Пенчева: Вече нямам снаха!
Аня Пенчева: Вече нямам снаха! 29/04/2024, Понеделник 17:17 1
Флагман.БГ Христо Ковачки се срещна отново с Нийл Буш Христо Ковачки се срещна отново с Нийл Буш 29/04/2024, Понеделник 16:40 0
Кои са най-лошите места в самолета
Кои са най-лошите места в самолета 29/04/2024, Понеделник 15:56 0
6
Коментара по темата
6.
trapera
13.12.2013 15:56:12
0
3
Последствията от приемането на Турция в Европейския Съюз ще бъдат фатални за България не само в икономически план, където мнозина прогнозират фактически фалит на българската икономика, но и за суверинитетът на страната ни.

Най-силен отпор срещу членството на Турция в ЕС дават германите – Ангела Меркел отдавна се обяви “против” приемането на азиатската държава в ЕС, а 60% от германците също не подкрепят приемането на Турция в съюза.

Сега ЕК призовава държавите-членки да подновят преговорите с Турция за приемането ѝ в ЕС, които започнаха през 2005г., съобщава Дарик.

Българските ибрикчии

Изпълняващи ролята на наши властници в разрез с националните ни интереси подкрепят членството на Турция в ЕС. Така, например Росен Плевнелиев през 2012г. на посещение в Турция обяви (от името на всички ни) твърдата подкрепа на България за членството на Турция в ЕС. Бойко Борисов, който има силната подкрепа на Реджеп Ердоган и оглавяваното от него правителство също подкрепяше Турция в редица отношения и конкретно към приемането на Турция в ЕС.

Какви обаче ще са последствията за България от членство на Турция в ЕС?


Перспективите не са никак “розови” за България. Плюс това, преди всичко България не може да се съгласи с членството на Турция в Съюза преди тя да признае изтреблението и гоненията срещу тракийските българи през 1913г. и да заплати $15-те млрд., които дължи на България за тяхното разорение.

Българската икономика ще бъде тотално смазана от турската, която е най-силната в региона и единственото, което възпира “поглъщането” ни от Турция е факта, че ние сме държава-членка на ЕС, а Турция не е.

Освен това управляващите в Турция, откровенни ислямисти, бленуват да възродят Османската империя в нова “по-нежна версия”, както я определи преди време “Вашингтон Пост”. Навярно тази амбиция среща подкрепата и на американците, които определят Турция като “Бъдещият стълб на Балканите”.

„Турските лидери в момента работят за „Нова османска империя, по-нежна”, заявил Амир Зукич, кореспондент на Анадолската агенция в Сараево. По думите му, Турция в момента се опитва да се върне на Балканите през парадния вход.

10 аргумента”против”



1. Турция просто не е европейска държава. Огромната част от територията на Турция (97%) е в Азия.

2. Турците са нашественици на европейския континент, а ние, българите, най-добре знаем това.

3. Турция е ислямска държава. Европейският съюз е основан от християнски държави. Той съществува на базата на християнски ценности.

4. Вече осма година Турция се управлява от ислямистка партия. Нейната цел е Турция да възстанови влиянието на Османската империя. Турският външен министър Давутоглу публично хвали Османската империя и възнамерява да превърне Турция в свръхсила.

5. Турската икономика днес е много по-мощна от нашата. Днес ЕС е единствената граница, която пречи на навлизането на турското икономическо влияние. Ако Турция е член на ЕС, такава граница няма да съществува и независимата българска държава на практика ще изчезне.

6. От години Турция изкупува земя у нас чрез подставени лица. Членството на България в ЕС донякъде пречи това да се случва. Ако Турция стане член на ЕС, тази пречка съвсем ще изчезне.

7. Българското малцинство в Турция няма елементарни права. Българите са принудени да изучават майчиния си език в условия, които приличат на килийно училище. Нямат право дори да носят български имена. Човешките права в Турция са застрашени, кюрдското малцинство е унищожавано от десетилетия, християнските общности срещат редица пречки при изповядването на своята религия. Дори е забранен звънът на камбана. Турция категорично не признава, че е убила милион и половина арменци през 1915 г., въпреки че хората по целия свят наричат това геноцид и го осъждат. България даде убежище на хиляди арменци и те са съвестни български граждани.

8. В Турция днес действа цензура – закриват се медии, журналисти са преследвани, осъждани и дори ликвидирани заради убежденията си. И нобеловият лауреат Орхан Памук получава смъртни заплахи заради свободомислието си. Всеки, който дръзне да разсъждава върху турската държавност, рискува.

9. Тероризмът не е унищожен в Турция. И днес човекът, който стреля срещу папата – Али Агджа – е на свобода, а неговата терористична организация „Сивите вълци” е една от най-влиятелните обществени групировки в Турция.

10. Турция не признава международното право. Вече повече от 85 години Турция не изплаща на България близо 20 млрд. долара по силата на Ангорския договор. Турция трябва да изплати тези пари, без да се опитва да ги търгува за членството си в ЕС. Турция няма място в ЕС – нито сега, нито когато и да било.
5.
Втора република в Русия поиска преименуването си н
13.12.2013 15:51:59
1
2
Чувашите” поискаха републиката им да се преименува на Волжка България и чувашите официално да бъдат преименувани на Българи
Това е третата република в пределите на Руската федерация, която иска подобно нещо.
Чувашите определят себе си като потомци на древните Българи и като част от една от Българските държави, имала статут на империя.
Република Чувашия е част Руската федерация и граничи с друга държава, в която също жителите искат да бъдат официално признати за Българи.
Чувашия е част от древната империя, съществувала под иметоВелика България, която днес познаваме като Волжко-Камска България или Волжка България.
Република Татарстан също е част от тази бивша империя. Тамошните Българи, които са били подложени на изтребление и разселване са били насилствено преименувани на “татари”.
През XX век републиката е просъществувала за две години под името Булгарлък.
Подобна съдба има и друга руска република – Кабардино-Балкария (Стара Велика България), къдетоБалкарците се водят отделно от Българите и нямат право да се самоопределят като такива.
Въпреки, че Кабардино-Балкария е наследница на Българо-Онгурската империя (Онгурия), откъдето идва и името на Унгария, както се твърди в официалната унгарска история и както е написано в официалнитеунгарски учебници, в медиите рядко се говори за нея.
Дори без да се броят татари, чуваши и кабардинци, при последното преброяване на гражданите в Руската федерация, се оказва, че Българите там са повече отколкото в днешната Република България.
Тези факти, които бяха потъпквани по времето на руското влияние след 44-та година и на други такива влияния след 90-те години на “прехода”, тепърва излизат на яве.
Вече никой не може да скрие или изопачи историческата истина, запазена през поколенията.
По въпросите за Българските републики в Русия излязоха много книги, а интернет позволи на много Българи да направят връзка с организации и хора от тези републики, които се борят за Българската сиидентичност и съхранение, въпреки негативното отношение на руските власти.
В недоумения, обаче, остават Българите в Русия, които не виждат от никое правителство на България съдействие. Не само това, но често важни събития, които се случват в тези републики, биват “случайно” пропуснати от не само от външното ни министерство, но и от редица медии.
4.
trapera-original
13.12.2013 14:23:34
1
2
Турция редовно заплашва с възраждане на Османската империя и проявява териториални претенции, докато ние си мълчим и се залъгваме: “НАТО ни пази”

Вече няколко десетилетия Турция е окупирала част от Кипър и е провъзгласила “независима турска република” на тази територия, като Кипър и Турция са членове на НАТО, както и ние. Ето колко НАТО може да опази България от турските нео-османски амбиции и ламтежи, особено на Реджеп Ердоган, който преди дни обяви български тетирории за част от неговата държава.
3.
trapera-original
13.12.2013 12:46:16
1
2
Проблемът за България, и той е сериозен, е че у нас вече има не малко хора, които танцуват по музиката на Анкара.
И двете етнически партии, ДПС и тази на Касим Дал, според мен, в момента се съревновават кой да бъде по-верен лакей на Ердоган, макар че не се обичат помежду си.
Погледнете например, последната реч на Доган в Бял Извор, Ардинско, и ще видите, че той съвсем открито пледира за „прекрояване на границите, съобразно с етническите граници“, и може да бъдете сигурни че той няма предвид прекрояването на турските граници в българска полза.
Или вземете неотдавнашното посещение у нас на турския вицепремиер Бекир Боздаг.
Г-н Боздаг изяви претенции към България за стотици ислямски „културни паметници“, които били занемарени. Турция щяла да ги поправи и да се грижи за тях.
С други думи, г-н Боздаг иска ни повече, ни по малко от екстра-териториален статус за обекти на българска територия.
И през цялото му посещение, г-н Дал и г-н Исмаилов, които са доказани клакьори на Ердогановия ислямизъм, го съпровождат навсякъде, както послушни пудели припкат пред господаря си.
Вземете също претенциите на мюфтийството за над 1500 имота и десетки активни дела, въпреки че всички спорни въпроси за имотите на вероизповеданията са уредени с Българо-Турски договор още през 1909 година.
Най-накрая прочетете скандалните предложения за изменения на Закона за вероизповеданията и ще ви стане ясно че във всичко това няма нищо случайно.
Против България се води масивна офанзива от турските ислямисти отвън и техните агенти и продажното антибългарско правителство отвътре.
Прибавете и руско-мафиотските попълзновения към що е останало от суверенитета ни и мога само да кажа: „Боже, пази България”. Ние, българите, изглежда не сме способни да я пазим.
2.
trapera-original
13.12.2013 12:40:59
1
3
Изявленията на Ердоган не са никаква изненада. Изненада е това, че Атина и София се правят на изненадани, което показва до каква степен те не са в час с това, което става в Турция. Това, което Ердоган каза за Тракия, е основна теза на неоосманизма, само че се отнася за Румелия (страната на римляните) или Отоманските владения на Балканите.
Възможно е Ердоган да не е добре запознат с географията, но хората които му пишат речите, би трябвало да знаят че нито Солун, нито Скопие, а камо ли Делиормана, се намират в Тракия. Но не това е същественото.
Същественото е че неоосманизмът продължава да е базата на външната политика на Турция, а той е в основата си една агресивна и ревизионистка доктрина към нас и други на Балканите. Съчетан с радикалния ислямизъм, проповядван от Ердоган, той представлява открита заплаха за България.
1.
trapera-original
13.12.2013 11:36:37
1
6
"остри реакции в България и Гърция. " - В Гърция да, но в BG? Такова беззъбо изявление на МВнР говори по-скоро за дупедавство. Това грубо изказване на Ердоган спокойно можеше да върне честта на BG. Наши политици с разширени халки не един път поднасяха на колене извинения за възродителният процес. Сега беше моментът да поискат извинение от Ердоган, той едва ли щеше да поднесе такова. И край на вмешателството във вътрешните ни работи, край на изборният туризъм, край на турското "културно" влияние, край на мечтите на Турция за членство в ЕС! Но де Вигенин да не беше и той с разширена халка?!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт Първите четирима, дори петима от листата в Бургас, изглеждат готови за министерски постове Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Пречката важи и при сделките за имоти, от 3 май нотариусите ни проверяват в НАП за борчове Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Морето край Шофьорския плаж изхвърли трупа на мъртва крава Морето край Шофьорския плаж изхвърли трупа на мъртва крава Странната гледка е забеляза от местни рибари, които минавали в района Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Морският ни глас е претендент и в класацията за Албум на годината на БГ радио Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Срокът за изпълнение е 10 месец, летният сезон не е застрашен, подчерта кметът на община Приморско Иван Гайков Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август "Към делото са приобщени множество относими документи, изискана е и справка от Сдружение "Да запазим Корал", посочва районната прокуратура
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори