×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Времето във вторник - четете тук
  • Цената на биткойна достигна двуседмичен връх
  • Ваксината срещу Covid-19 на Novavax показва над 90% ефективност
  • Европа удължава подкрепата за компаниите и увеличава дълговото бреме
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Нов закон за парното – всеки на бой със съседа, Топлофикация съди всичките!


Нов закон за парното – всеки  на бой със съседа, Топлофикация съди всичките!
Някои даже си изрязаха радиаторите и ги изхвърлиха и общото събрание става излишно
03 Ноември 2013, Неделя, 16:58 ч.

Домоуправителите и общото събрание ще решават кой колко топло е изразходил и колко ще плаща

 

Топлинните счетоводители вече няма да са задължителни, а домоуправителите и съседите ще решават дали да плащат парното на кубатура, или чрез измервателни уреди. Това гласи проект на БСП за промени в Закона за енергетиката. Етажната собственост, т.е. всички жилища в сградата, ще избира начина за разпределение на сметката, отчетена от общия топъл водомер и общия топломер.. От левицата твърдят, че така ще се освободи гражданската инициатива, ще се засили конкуренцията и ще се намалят разходите на потребителите.

Топлинните счетоводители няма да бъдат посредници на топлофикациите и ще се наложи да си търсят ново място на пазара. Те трябва да излязат изпод крилото на топлофикациите, каза депутатът от БСП Явор Куюмджиев. Промените предвиждат домоуправителите да могат пряко да сключват договори с "Топлофикация" и да не ползват услугите на топлинните счетоводители.

Ако всички входове на една голяма кооперация са на една и съща абонатна станция, но няма съгласие за начина на плащане, тогава ще се запази старото положение- чрез топлинните счетоводители. Клиентите могат да се договарят директно с дружествата, само ако имат постигнато съгласие помежду си за начина на плащане на изразходваната енергия, гласи проектозаконът.

Всичко това звучи много добре при едно единствено условие – ако не бяхме българи. И ако в огромните жилищни блокове не цари такъв хаос, като в самата държава.

Първи въпрос към законотворците – кога домоуправителят ще свари да да провери измервателните уреди на всички и да сметне кой колко трябва да плати? Дори и да го стори, нали Петрови, Стоянови, или Драганови веднага ще оспорят сумата? Нали при големи сметки всички групово ще се нахвърлят на домоупрвителя с неистовото желание да му клъцнат гушата?

 Втори въпрос – дали ще се намерят в един блок поне 30 семейства, които да се единодушни? Ако да, трябва да им се направи паметник пред съответния блок. Нали едните ще искат да се отчита по уреди, другите по кубатура. Нали веднага ще скочи борец за правда и ще каже аз живея на 60 квадрата сам, а Тодорови са пет човека. Откъде накъде ще плащаме еднакво? Има логика, но формална, защото влизащата от еднаквите на брой радиатори топлина в едно жилище не зависи от броя на членовете му. Радиаторите ще са с една и съща температура и никой да няма вътре и да са се събрали 20 души на купон. Но това българският потребител трудно може да го осмисли. Логиката му е – един човек – една сметка. Пет човека – пет пъти по-голяма сметка...

Трети въпрос – ами ако след сключения договор някой / а то сто процента ще има някой/, откаже да плати? Кой носи съдебната отговорност, некоректният платец, целият вход, или домоуправителят? Нали се сещате, че ако не е само виновникът, ще хвърчат из входа перуки, копчета, плюнки, коси и не дай Боже глави. Че топлинните фирми са излишни, е ясно. Самото им съществуване оскъпява топлоенергията с пет процента. Новият закон също няма да реши проблемите, защото милите потребители ще се изпокарат и няма да достигнат до единодушно решение.

Изходът е Топлофикация сама да си прави счетоводството и измерванията и сама да определи сумите. И сама да си търси парите. Както беше преди да се пръкнат топлинните счетоводители. Но тогава не трябваха толкова много служители, защото се мереше на кубатура, не с индивидуални уреди. А сега всеки е в правото си да попита, защо по дяволите, тогава дадох толкова много пари за топломери? Кашата е пълна, а проблемът всяко правителство си го подхвърля като горещ картоф. И никой нищо не може да измисли така че, хем топлофикациите сити, хем апартаментите топли, хем без хиляди дела в съда.

А в белите страни това е много просто решено. Повече от живеещите в големите сгради са наематели. Но дори да са собственици и през ум не им минава да нарушават установения ред. Домоуправителят е настанен безплатно в малко жилище и професията му е точно домоуправител. И получава заплата и осигуровки към нея. Той се занимава изцяло с общите сметки и разпределението им, а който не е съгласен и не си плаща, договорът му за наем не се подновява и ако не си тръгне сам, полицията го изхвърля от жилището.

Но това е в САЩ, това е в Англия, това е във Франция и другите нормални държави. А ние живеем в България. И искаме да има справедливост, но не и лично да участваме в заплащането й.

Затова единственият изход са кюмбетата в средата на хола и никой няма да ни брои кюнците и да ни отчита кюмюра. А на по-заможните, ако им стиска, да минат на ток. Пенсионерите пък да се завият с всичките си одеала и да чакат дали ще оживеят до пролетта.

Българи под девиза – един вход – една сметка, забравете! По-реално звучи един-вход, десет сметки, сто дела. А накрая много входове, нито една сметка и без Топлофикация!
Автор
14
Коментара
Флагман.БГ Куршевел: съществуващата зимна приказка Куршевел: съществуващата зимна приказка 15/06/2021, Вторник 09:46 0
Флагман.БГ Дъжд по морето днес Дъжд по морето днес 15/06/2021, Вторник 09:13 0
Флагман.БГ Лично благодарствено писмо до 10 кръводарители Лично благодарствено писмо до 10 кръводарители 14/06/2021, Понеделник 21:06 0
14
Коментара по темата
14.
Цанкова
05.11.2013 12:36:06
1
2
Аз каква вина имам, като две трети от съседите се подписаха, че не искат парно? Сега гледам две деца на климатик, съдират ми кожата да плащам ток и пак е студено вкъщи. И бойлерът е нон стоп включен, защото умниците от входа се отказаха и от топлата вода. Какви права имам аз? И това ли са добросъседски отношения?
13.
Цанкова
05.11.2013 12:36:05
1
2
Аз каква вина имам, като две трети от съседите се подписаха, че не искат парно? Сега гледам две деца на климатик, съдират ми кожата да плащам ток и пак е студено вкъщи. И бойлерът е нон стоп включен, защото умниците от входа се отказаха и от топлата вода. Какви права имам аз? И това ли са добросъседски отношения?
12.
ЗАЩОТО
05.11.2013 07:04:00
0
0
- Неразумното не може да бъде дълготрайно и всеки има право да бъде глупав.
11.
Донка
04.11.2013 22:01:54
0
3
Защо като сме толкова добри съседи и толкова великодушни, 25 процента от блоковете не ползват парно и това решение им е наложено насила от другите съседи???
10.
До 9
04.11.2013 06:40:26
0
0
Направи три изречения и на четвъртото вече даде предложение ! Ето така и във входовете ще си направят предложение и каквото решение се вземе това ще е! Вече е крайно време да започнем да бъдем задружни като комшии а да не гледаме само до прага си!Входа е общ!
9.
Ай сектир!
03.11.2013 22:00:29
0
6
Никой не може да ме задължи да ползвам парно. Мой избор е с какво ще се топля. Що за глупос на брой обитатели в апартамент? Трябва да е на брой радиатори.
8.
?
03.11.2013 21:36:19
0
3
Що сте такива павета ? Преди как се плащаше когато ги нямаше тия разни топлинни счетоводители ?Брой апартаменти , брой хора в апартаментите и деление и се плаща!!! Кво тва искам не искам?? След като сме един вход това е! Всички с топло!! Който апартамент е празен не плаща!Май статията е писана за некви заядливи кретени а не за хора които могат да се разберат!
7.
Павел
03.11.2013 21:18:40
0
2
Жоро, опитвал ли си? 5000 лева е хоризонталното поставяне на тръби и трябва да се съгласят всички съседи от 1-я до 18-я етаж....
6.
жоро
03.11.2013 21:15:27
0
4
Може да се опрости, като плащат само тези, които имат интерес!Общината може да помогне, като намери пари за проектанти, които да преработят инсталацията в хоризонтална? Така ще поставят топломери и всеки ще плаща каквото е потребил! Тези които нямат отчетена топлоенергия, не трябва да плащат! Като при водомерите?
5.
Не е така!
03.11.2013 20:01:29
0
3
В нашия блок от две години сме се хванали за косите. Едните не искат парно, другите искат. Ние плащаме двойно заради тарикатите!
4.
Не е така!
03.11.2013 20:01:29
0
0
В нашия блок от две години сме се хванали за косите. Едните не искат парно, другите искат. Ние плащаме двойно заради тарикатите!
3.
Не е просто
03.11.2013 19:54:45
0
2
Не може да се дали на хората, а се дели на брой апартаменти. Друг е въпросът, ако някои в тези апартаменти са на ток и не искат парно. Други са в командировка и ги няма. И съвсем логично няма да искат да платят нещо, което не са ползвали. Но общото събрание пък е взело решение...Така че накрая трябва да се отчете какво показват топломерите. А кой ще го прави?
2.
Не е просто
03.11.2013 19:54:44
0
1
Не може да се дали на хората, а се дели на брой апартаменти. Друг е въпросът, ако някои в тези апартаменти са на ток и не искат парно. Други са в командировка и ги няма. И съвсем логично няма да искат да платят нещо, което не са ползвали. Но общото събрание пък е взело решение...Така че накрая трябва да се отчете какво показват топломерите. А кой ще го прави?
1.
МНОГО ПРОСТО
03.11.2013 19:29:54
2
3
От резултата от общия топломер се умножава по цената и се получава една сума! Тази сума се дели на хората които живеят във входа ! Или има и много други начини да се разберат! Така че като сме Българи не сме толкова Черни!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Стотици милиони левове изтичат в празни гьолове, цъкащи бомби ли са язовирите? Стотици милиони левове изтичат в празни гьолове, цъкащи бомби ли са язовирите? Видях празни язовири, които са уж завършени, каза служебният министър на икономиката  Кирил Петков Проливни дъждове в Източна България заради циклон Проливни дъждове в Източна България заради циклон Времето в западната част на страната ще бъде слънчево Бой в бургаско училище, децата приемали агресията за игра Бой в бургаско училище, децата приемали агресията за игра Потърпевшото момче е отличник, а проблемният ученик е бил преместен от друго училище заради насилие  ЦИК обявява цената на новите машини за гласуване ЦИК обявява цената на новите машини за гласуване Очаква се производителят да ги достави в четвъртък 15 починали от COVID-19, 157 са новите заразени 15 починали от COVID-19, 157 са новите заразени Само един е регистриран с коронавирус в Бургас през денонощието Извънредно! Тир се обърна на магистрала „Тракия“, спряха движението от Зимница до Карнобат Извънредно! Тир се обърна на магистрала „Тракия“, спряха движението от Зимница до Карнобат Разсипани са част от превозваните пратки на пътя Мигрантите пак плъзнаха! Заловиха 25 бежанци край созополското село Равна гора Мигрантите пак плъзнаха! Заловиха 25 бежанци край созополското село Равна гора Всички задържани са мъже 8 ползи, ако започнете деня със секс 8 ползи, ако започнете деня със секс Сутрешният секс зарежда с енергия и спомага за освобождаване от стреса Как да го накараш да те обича вечно Как да го накараш да те обича вечно Дори да го обичате с цялото си сърце, това не означава, че той автоматично ще отвърне на чувствата ви Лично благодарствено писмо до 10 кръводарители Лично благодарствено писмо до 10 кръводарители
25 застаряващи хубавици в спор за короната на "Мис 40+" 25 застаряващи хубавици в спор за короната на "Мис 40+" Претендентките са жени между 40 и 67 години Спор за носене на маска завърши със стрелба, има убит и ранени Спор за носене на маска завърши със стрелба, има убит и ранени Касиер в хранителен магазин е застрелян след спречкване с клиент, който отказал да се маскира  Облекчават правилата за носене на маски в Германия Облекчават правилата за носене на маски в Германия Страната отчита рязък спад на заразените с COVID-19 Почина актьорът Нед Бийти на 83-годишна възраст Почина актьорът Нед Бийти на 83-годишна възраст Той има ключови роли във филми като "Избавление", "Супермен" и "Телевизионна мрежа" Протести преди началото на срещата на върха на НАТО Протести преди началото на срещата на върха на НАТО Лидерите на държавите-членки ще поискат уверения от президента Джо Байдън, че могат да разчитат на Вашингтон Путин ще говори с Байдън в Женева за злодеи, обвинени в киберпрестъпления Путин ще говори с Байдън в Женева за злодеи, обвинени в киберпрестъпления Руският президент имал позитивни очаквания за срещата Радев ще участва в среща на НАТО, президенти умуват за космическа отбрана Радев ще участва в среща на НАТО, президенти умуват за космическа отбрана Сред темите на срещата на пакта са отношенията с Китай и Русия, както и изтеглянето на натовските войски от Афганистан Секси водеща подпали рейтинга на Евро 2020 в Албания Секси водеща подпали рейтинга на Евро 2020 в Албания Ева Мурати предизвика сензация в социалните мрежи Звездата на Дания Кристиан Ериксен приключва с футбола? Звездата на Дания Кристиан Ериксен приключва с футбола? Такива са законите на Апенините Хотелиери скочиха срещу стикерите за ваксинация Хотелиери скочиха срещу стикерите за ваксинация Има хора, на които по здравословни причини не може да бъде поставена ваксина и такива, които вече са преболедували и имат достатъчно антитела и затова не искат да се имунизират веднага  
Бойко Борисов Бойко Борисов Ето по един бонбон, одъртях и не ми се празнува Виц на деня Виц на деня - Взимате ли този мъж за законен съпруг?
- Ами... може ли да видя и другите?
Виц на деня Виц на деня - Марче, мисля, че си имаш любовник!
- Ти луд ли си бе, Жоре? На още един да пържа тиквички??
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Надпис на вратата на магазин: "Вход само с маски!". Отдолу добавено на ръка: "А с дрехи може ли?"
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори