×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Нов закон за парното – всеки на бой със съседа, Топлофикация съди всичките!


Нов закон за парното – всеки  на бой със съседа, Топлофикация съди всичките!
Някои даже си изрязаха радиаторите и ги изхвърлиха и общото събрание става излишно
03 Ноември 2013, Неделя, 16:58 ч.

Домоуправителите и общото събрание ще решават кой колко топло е изразходил и колко ще плаща

 

Топлинните счетоводители вече няма да са задължителни, а домоуправителите и съседите ще решават дали да плащат парното на кубатура, или чрез измервателни уреди. Това гласи проект на БСП за промени в Закона за енергетиката. Етажната собственост, т.е. всички жилища в сградата, ще избира начина за разпределение на сметката, отчетена от общия топъл водомер и общия топломер.. От левицата твърдят, че така ще се освободи гражданската инициатива, ще се засили конкуренцията и ще се намалят разходите на потребителите.

Топлинните счетоводители няма да бъдат посредници на топлофикациите и ще се наложи да си търсят ново място на пазара. Те трябва да излязат изпод крилото на топлофикациите, каза депутатът от БСП Явор Куюмджиев. Промените предвиждат домоуправителите да могат пряко да сключват договори с "Топлофикация" и да не ползват услугите на топлинните счетоводители.

Ако всички входове на една голяма кооперация са на една и съща абонатна станция, но няма съгласие за начина на плащане, тогава ще се запази старото положение- чрез топлинните счетоводители. Клиентите могат да се договарят директно с дружествата, само ако имат постигнато съгласие помежду си за начина на плащане на изразходваната енергия, гласи проектозаконът.

Всичко това звучи много добре при едно единствено условие – ако не бяхме българи. И ако в огромните жилищни блокове не цари такъв хаос, като в самата държава.

Първи въпрос към законотворците – кога домоуправителят ще свари да да провери измервателните уреди на всички и да сметне кой колко трябва да плати? Дори и да го стори, нали Петрови, Стоянови, или Драганови веднага ще оспорят сумата? Нали при големи сметки всички групово ще се нахвърлят на домоупрвителя с неистовото желание да му клъцнат гушата?

 Втори въпрос – дали ще се намерят в един блок поне 30 семейства, които да се единодушни? Ако да, трябва да им се направи паметник пред съответния блок. Нали едните ще искат да се отчита по уреди, другите по кубатура. Нали веднага ще скочи борец за правда и ще каже аз живея на 60 квадрата сам, а Тодорови са пет човека. Откъде накъде ще плащаме еднакво? Има логика, но формална, защото влизащата от еднаквите на брой радиатори топлина в едно жилище не зависи от броя на членовете му. Радиаторите ще са с една и съща температура и никой да няма вътре и да са се събрали 20 души на купон. Но това българският потребител трудно може да го осмисли. Логиката му е – един човек – една сметка. Пет човека – пет пъти по-голяма сметка...

Трети въпрос – ами ако след сключения договор някой / а то сто процента ще има някой/, откаже да плати? Кой носи съдебната отговорност, некоректният платец, целият вход, или домоуправителят? Нали се сещате, че ако не е само виновникът, ще хвърчат из входа перуки, копчета, плюнки, коси и не дай Боже глави. Че топлинните фирми са излишни, е ясно. Самото им съществуване оскъпява топлоенергията с пет процента. Новият закон също няма да реши проблемите, защото милите потребители ще се изпокарат и няма да достигнат до единодушно решение.

Изходът е Топлофикация сама да си прави счетоводството и измерванията и сама да определи сумите. И сама да си търси парите. Както беше преди да се пръкнат топлинните счетоводители. Но тогава не трябваха толкова много служители, защото се мереше на кубатура, не с индивидуални уреди. А сега всеки е в правото си да попита, защо по дяволите, тогава дадох толкова много пари за топломери? Кашата е пълна, а проблемът всяко правителство си го подхвърля като горещ картоф. И никой нищо не може да измисли така че, хем топлофикациите сити, хем апартаментите топли, хем без хиляди дела в съда.

А в белите страни това е много просто решено. Повече от живеещите в големите сгради са наематели. Но дори да са собственици и през ум не им минава да нарушават установения ред. Домоуправителят е настанен безплатно в малко жилище и професията му е точно домоуправител. И получава заплата и осигуровки към нея. Той се занимава изцяло с общите сметки и разпределението им, а който не е съгласен и не си плаща, договорът му за наем не се подновява и ако не си тръгне сам, полицията го изхвърля от жилището.

Но това е в САЩ, това е в Англия, това е във Франция и другите нормални държави. А ние живеем в България. И искаме да има справедливост, но не и лично да участваме в заплащането й.

Затова единственият изход са кюмбетата в средата на хола и никой няма да ни брои кюнците и да ни отчита кюмюра. А на по-заможните, ако им стиска, да минат на ток. Пенсионерите пък да се завият с всичките си одеала и да чакат дали ще оживеят до пролетта.

Българи под девиза – един вход – една сметка, забравете! По-реално звучи един-вход, десет сметки, сто дела. А накрая много входове, нито една сметка и без Топлофикация!




Автор
14
Коментара
14
Коментара по темата
14.
Цанкова
05.11.2013 12:36:06
1
2
Аз каква вина имам, като две трети от съседите се подписаха, че не искат парно? Сега гледам две деца на климатик, съдират ми кожата да плащам ток и пак е студено вкъщи. И бойлерът е нон стоп включен, защото умниците от входа се отказаха и от топлата вода. Какви права имам аз? И това ли са добросъседски отношения?
13.
Цанкова
05.11.2013 12:36:05
1
2
Аз каква вина имам, като две трети от съседите се подписаха, че не искат парно? Сега гледам две деца на климатик, съдират ми кожата да плащам ток и пак е студено вкъщи. И бойлерът е нон стоп включен, защото умниците от входа се отказаха и от топлата вода. Какви права имам аз? И това ли са добросъседски отношения?
12.
ЗАЩОТО
05.11.2013 07:04:00
0
0
- Неразумното не може да бъде дълготрайно и всеки има право да бъде глупав.
11.
Донка
04.11.2013 22:01:54
0
3
Защо като сме толкова добри съседи и толкова великодушни, 25 процента от блоковете не ползват парно и това решение им е наложено насила от другите съседи???
10.
До 9
04.11.2013 06:40:26
0
0
Направи три изречения и на четвъртото вече даде предложение ! Ето така и във входовете ще си направят предложение и каквото решение се вземе това ще е! Вече е крайно време да започнем да бъдем задружни като комшии а да не гледаме само до прага си!Входа е общ!
9.
Ай сектир!
03.11.2013 22:00:29
0
6
Никой не може да ме задължи да ползвам парно. Мой избор е с какво ще се топля. Що за глупос на брой обитатели в апартамент? Трябва да е на брой радиатори.
8.
?
03.11.2013 21:36:19
0
3
Що сте такива павета ? Преди как се плащаше когато ги нямаше тия разни топлинни счетоводители ?Брой апартаменти , брой хора в апартаментите и деление и се плаща!!! Кво тва искам не искам?? След като сме един вход това е! Всички с топло!! Който апартамент е празен не плаща!Май статията е писана за некви заядливи кретени а не за хора които могат да се разберат!
7.
Павел
03.11.2013 21:18:40
0
2
Жоро, опитвал ли си? 5000 лева е хоризонталното поставяне на тръби и трябва да се съгласят всички съседи от 1-я до 18-я етаж....
6.
жоро
03.11.2013 21:15:27
0
4
Може да се опрости, като плащат само тези, които имат интерес!Общината може да помогне, като намери пари за проектанти, които да преработят инсталацията в хоризонтална? Така ще поставят топломери и всеки ще плаща каквото е потребил! Тези които нямат отчетена топлоенергия, не трябва да плащат! Като при водомерите?
5.
Не е така!
03.11.2013 20:01:29
0
3
В нашия блок от две години сме се хванали за косите. Едните не искат парно, другите искат. Ние плащаме двойно заради тарикатите!
4.
Не е така!
03.11.2013 20:01:29
0
0
В нашия блок от две години сме се хванали за косите. Едните не искат парно, другите искат. Ние плащаме двойно заради тарикатите!
3.
Не е просто
03.11.2013 19:54:45
0
2
Не може да се дали на хората, а се дели на брой апартаменти. Друг е въпросът, ако някои в тези апартаменти са на ток и не искат парно. Други са в командировка и ги няма. И съвсем логично няма да искат да платят нещо, което не са ползвали. Но общото събрание пък е взело решение...Така че накрая трябва да се отчете какво показват топломерите. А кой ще го прави?
2.
Не е просто
03.11.2013 19:54:44
0
1
Не може да се дали на хората, а се дели на брой апартаменти. Друг е въпросът, ако някои в тези апартаменти са на ток и не искат парно. Други са в командировка и ги няма. И съвсем логично няма да искат да платят нещо, което не са ползвали. Но общото събрание пък е взело решение...Така че накрая трябва да се отчете какво показват топломерите. А кой ще го прави?
1.
МНОГО ПРОСТО
03.11.2013 19:29:54
2
3
От резултата от общия топломер се умножава по цената и се получава една сума! Тази сума се дели на хората които живеят във входа ! Или има и много други начини да се разберат! Така че като сме Българи не сме толкова Черни!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори