×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Ексклузивно! Хронология с всички факти за българската доставка на 3 тона кокаин в Испания


Ексклузивно! Хронология с всички факти за българската доставка на 3 тона кокаин в Испания
Пом.капитан Денев твърди, че са нямали боя за цялостна смяна на цветове, затова наблегнали само на надписите на двата пояса и на кърмата
Тема в развитие
Ексклузивно! Хронология с всички факти за българската доставка на 3 тона кокаин в Испания Защо Сотир Цацаров говори като нашмъркан след визитата в Испания 12 моряци и капитанът от кокаиновия кораб знаят за товара, но бургазлии горят невинни – част II Започваме разплитане на кокаиновата афера! Как корабът „Бургас“ става „Св.Николай“ край Кабо Верде - част I (видео) Извънредно! Флагман.бг посреща спасения от нас пом.капитан Румен Денев Пом.капитанът от кокаиновия кораб е невинен, каза го и испанският прокурор Вижте Златомир Вергиев от Ню Джърси – той извади от испанския затвор моряка Румен Денев След като освободихме пом. капитан Румен Денев, Сотир Цацаров замина за Испания Извънредно! Флагман освободи от Мадридския затвор пом. капитан Румен Денев (видео) Добри хора, помогнете на клетата майка, чийто син гние невинен в испански затвор! Ексклузивно: Дойчине, защо продаде детето ми роб?, плаче майка на моряк от кокаиновия кораб и търси 5 000 евро, за да си го върне у дома Вижте имената на всички българи, арестувани на кораба “Св. Николай” Ето кои са 4-мата бургазлии, арестувани в кораба-муле в Испания
виж още
скрий
30 Октомври 2013, Сряда, 08:07 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА

Жандармеристът Хосе Отеро от Галисия лично ръководи мафиотската структура по суша, българин с неясна самоличност е крайно звено от веригата

Операцията с пренасянето на 3 тона кокаин от Бразилия до Европа с разкапаното корито „Бургас 3“ на бургазлията Дойчин Дойчев през 2012 г., заради която в испанските затвори продължават да гният 13 наши сънародници, е по идея на испано-колумбийска организация, а крайна брънка по веригата е българин. Неговата самоличност и до ден днешен е загадка. Флагман излага тук систематизирано всички събрани факти по разследването в Испания, като гарантираме, че източникът ни на информация от Следствения отдел на Главна дирекция на испанската полиция е надежден.

Трите тона кокаин трябва да стигнат до северозападната част на Испания и част от тях да се разпределят в тази държава, а другата част да се дистрибутира в различни страни в Европа.

Водещите фигури са започнали да осъществяват контакти от месец януари 2012 г., за да планират действията. Диего Гарсон и брат му Луис Гарсон са лидери на испано-колумбийската част. Испанецът Хаиро Калвера е работел директно с братята и е бил тяхното доверено лице за връзка с шефовете на останалите групи, между които и с българската част. Калвера трябвало да получи дрогата в Испания през Галисия – автономна област в Северозападната част на полуострова.

Връзките по телефона с Калвера били осъществявани от тъщата на Луис Гарсон

Нанси Окампо и затова не са засечени от полиция. Адриан Паласиос е бил свръзка на Калвера с групата от Галисия, която да поеме дрогата в открито море от кораба-майка „Бургас 3“, който вече, край Кабо Верде (архипелагът Зелени нос на северозападните африкански брегове), е прекръстен на „Св.Николай-Варна“. Групата от Галисия трябвало да дойде с по-малък кораб и да поеме отговорността да разпространи дрогата в Испания, както и да предаде части от нея за разпространение в останалите страни от Европа. Навсякъде с Хаиро Калвера присъства Луис Соларте. Той не само го придружава в пътешествията му между континентите, но и контролира дали са следени от полиция. Соларте води и телефонните разговори на Калвера с другите лидери на групи от негово име.

В галийския клон на организацията имал перфектна дисциплина

и всеки бил с място в йерархията. Хосе Отеро е шефът й. Той е важна фигура – жандармерист в Гражданската гвардия на Галисия. Затова е познавал всички места, подходящи за извършване на контрабанда покрай бреговете на Испания, както и движението на полицейските власти. Мануел Прадо-Лопес е бил лейтенант на Хосе Отеро – той е поддържал контактите с колумбийците братята Гарсон. Третият в йерархията на галийската група е Франсиско Линарес. Срещите между тези лица са осъществянвани на няколко пъти през януари, април, юни и юли 2012 г.

На 14 юни 2012 г. в състава на международната организация се появява българският морски капитан Иван Георгиев Станчев, който вече знае, че поема ангажимент да трафикира кокаина. Срещата с него се провежда на терасата на бар на ул.“Ордициа“19 в Мадрид.

Разходите на варналията за „екскурзията“ до Мадрид и за полета му седмица по-късно до кораба „Бургас 3“, са поети от братята Гарсон.

Последната седмица преди старта на операцията Калвера се пренася в Галисия, за да ръководи директно от там започващите действия. На 18 юли прави снимки на акостиралия кораб „Ос Кастрос“ в рибарското селище Коруня, подготвен да поеме стоката от кораба-майка. Детайлите са финализирани в нощта на 2 срещу 3 август в бар „Паласин де Сее“ в Галисия. На тайната вечеря са представителят на испано-колумбийската част Хаиро Калвера, шефът на галийската част – полицаят-жандармерист Хосе Отеро и прекият му подчинен Мануел Лопес, Франсиско Линарес – връзката на братята Гарсон с галийците, както и шефът на българската организация, който е в края на веригата за дрога от българска страна. Кой е този българин като идентификация до ден днешен следствието не е установило. У нас след арестите обвинения бяха повдигнати срещу корабособственика Дойчин Дойчев и някой си Руслан Колев като организатор на транспорта, но не се уточнява дали именно той е присъствал на вечерята в бар „Паласин де Сее“ в Галисия. На тази среща са огледани детайлите, като

на българите за транспорта са платени предварително общо 180 хиляди евро.

Корабът, с който се транспортира кокаина се казва „Бургас 3“, с български екипаж, търговски, с дължина 114 м и 21 м ширина. На 4 август около 6 часа на разсъмване този кораб се е намирал до Кабо Верде в Атлантическия океан и на борда му вече е качена дрогата. За да не бъде забелязан плавателният съд, е била изключена системата за автоматична идентификация. Целта – докато не излъчва своето местоположение, екипажът пребоядисва корпуса и сменя името на „Св.Николай – Варна“.

До този ден, 9 август 2012 г., тези действия са били проследявани от централата на испанската ГДБОП, нейното подразделение в Коруня и от Националната полиция на Галисия. На 10 август е поискано юридическо разрешение за абордаж на кораба – от страна на

българското правителство и от Централния следствен отдел на Испания. Абордажът е осъществен на 13 август в 22,06 часа от специален отряд на патрулиращия морски флот „Вигия“. Задържани са капитанът Иван Станчев и още 20 души екипаж. При започналите след това разпити се установява, че


следните членове на екипажа са знаели какъв товар пренасят:


кап.Иван Станчев, пом.капитан Антоний Колев, главният механик Светлозар Дочев, Мирослав Владимиров, Васил Киров, Красимир Йорданов, Иван Николов, Светослав Йончев, Борис Бъчваров, Боян Боев, Светлин Димитров, Теодор Трендафиров. Деветимата членове на екипажа, без ръководния състав, са били наети по договор с агенция Previaty ltd.


За останалите арестувани няма данни да са знаели за товара. Това са:


Сава Алексиев, Румен Денев, Петър Петров, Атанас Иванов, Атанас Георгиев, Владимир Дренчев, Борислав Михайлов, Георги Георгиев и Юлиян Петров.

Но в крайна сметка обвиняемите са общо 31, от които 20 са българите. Има разминаване в бройката на екипажа, който бе подаден от българското посолство в Мадрид веднага след арестите – 21. От официалния списък, който медиите разпространиха м.г., сред обвиняемите липсва Владемар Владимиров. Ето имената: Диего Гарсон, Луис Гарсон, Хаиро Калвера, Нанси Окампо, Адриан Паласиос, Луис Соларте, Мануел Лопес, Хосе Отеро, Франсиско Линарес, Иван Станчев, Антоний Колев, Светлозар Дочев, Мирослав Владимиров, Васил Киров, Красимир Йорданов, Иван Николов, Светослав Йончев, Борис Бъчваров, Боян Боев, Светлин Димитров, Теодор Трендафилов, Сава Алексиев, Румен Денев, Петър Петров, Атанас Иванов, Атанас Георгиев, Владимир Дренчев, Борислав Михайлов, Георги Георгиев, Юлиян Петров и Хуан Рубио.


В момента на задържането Красимир Йорданов се съпротивлява и срещу него е приложена груба сила. Капитанът разпорежда на пом.капитан Денчев да заяви, че ръководителят на испанските спецчасти е видял българското знаме, разкъсал го е и е почнал да го мачка с обукки. Денчев не се подчинява да свидетелства за нещо, което не е видял.

На 15 август корабът е изтеглен на пристанище Кадис и се предприема проверка на складовото помещение в предната му част. Там са 108 вързопа и 6 шамандури. Всеки вързоп съдържа 25 пакета с по точно 2,554,250 грама кокаин с чистота 75,9% и отделно пакетче от 164,1 грама кокаин с чистота 70,3%.


Експертната оценка на намереното количество кокаин е за 90 585 504 евро


Следва претърсване на каютите, откъдето са иззети личните вещи на моряците, пликове с много телефонни карти, листчета с написани на ръка координати, справка за кораба „Ос Кастрос“, на палубата са намерени документите за „Бургас 3“ и „Св.Николай-Варна“, отнасящи се за един и същи плавателен съд.

На 14 август в заведение за бързо хранене в Понтеведра е арестуван Хаиро Калвера, в него са били документите с координати за кораба-майка и кораба-приемник, 104 грама хашиш. На адреса, където бил отседнал Калвера в Понтеведра са намерени четири рязани пушки и два пистолета калибър 9 мм и кутия с куршуми за оръжията.

В това време лейтенантът на Калвера и неговата връзка с Галисия – Адриан Паласиос е бил предприел препродаването на част от дрогата на „готвача“ Хуан Рубио, в дома на който в Мадрид са намерени шаблони, десетки бутилки сярна и солна киселина, ацетон, амоняк, преса с капацитет 10 бара. В жилището на Адриан Паласиос в Колада Вилаалба са намерени везни и 13,53 грама кокаин с чистота 21%. В дома на Луис Соларте в Толедо са намерени 16 мобилни телефона.


Към този момент, 30 октомври 2013 г., главните организатори на операцията братята Гарсон са освободени срещу парична гаранция от по 50 хиляди евро.


В категории: Разследване


Таро карти за юни за всяка зодия
Таро карти за юни за всяка зодия 25/05/2020, Понеделник 21:40 0
3 съставки на щастливата връзка
3 съставки на щастливата връзка 25/05/2020, Понеделник 21:20 0
Идват тежки дни за три зодии
Идват тежки дни за три зодии 25/05/2020, Понеделник 20:21 0
Любо Нейков уволни „Комиците“
Любо Нейков уволни „Комиците“ 25/05/2020, Понеделник 20:00 3
Флагман.БГ Андреа подаде жалба срещу Кобрата Андреа подаде жалба срещу Кобрата 25/05/2020, Понеделник 19:20 9
3
Коментара по темата
3.
БАРБАТА
01.12.2013 14:47:38
1
0
000 ТОЗИ КОРАБ БЕШЕ КОРАБ НО ПРЕДИ 30 г. А КОГАТО ГО ВЗЕ ДОЙЧИН МУ РАЗКАЗА ИГРАТА.И ВСИЧКИТЕ ОТ ПО СТАРИТЕ МОРЯЦИ МНОГО ДОБРЕ ЗНАЯТ КАК СИ СПИРА КОРАБ ПОСРЕД МОРЕТО .
2.
Burgas
20.11.2013 12:11:37
0
0
Koi jelae da nau4i za istinata otnosno edni vagoni s tcigari prez 2002 g. na Pristanishte Burgas , s glaven geroi -Doi4in Doi4ev
Za komisionnata li4no
1.
ooo
30.10.2013 23:06:58
2
2
АБЕ КАСАБОВА, НЯМА ЛИ ДА СПРЕШ С ОБИДНИТЕ КВАЛИФИКАЦИИ ОСОБЕНО ЗА НЕЩА, ОТ КОИТО НЯМАШ НИКАКВО ПОНЯТИЕ. " РАЗКАПАНОТО КОРИТО " ДО МИНАЛАТА ГОДИНА ПРИНАДЛЕЖЕШЕ НА ГИГАНТА БМФ И ТОВА БЯХА ЕДНИ ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ ИМ КОРАБИ. ТОВА , ЧЕ ЕДИН КОРАБ СЕ НУЖДАЕ ОТ РЕМОНТ НЕ ЗНАЧИ ЧЕ Е РАЗКАПАНО КОРИТО . НЕ СЕ ИЗЛАГАЙ , ЧЕ СТАВАШ СМЕШНА ЗА ХОРАТА ОТ МОРСКИТЕ СРЕДИ...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Корнелия тихомълком рестартира вота за шеф на БСП Корнелия тихомълком рестартира вота за шеф на БСП

Лидерката не смее да свика пленума, защото трябва да отговаря на неудобни въпроси

 

 

Как да направите най-вкусните бутчета Как да направите най-вкусните бутчета

Тънкостите, за да бъде винаги сочно, се крият най-вече в използването на марината и точните подправки

Таро карти за юни за всяка зодия Таро карти за юни за всяка зодия

Новият месец ще е динамичен

3 съставки на щастливата връзка 3 съставки на щастливата връзка

Доверие и сигурност, взаимоотношения, в които няма тайни

Автомобил избухна в пламъци в центъра на Бургас Автомобил избухна в пламъци в центъра на Бургас

Автомобилът е с варненска регистрация

Над 1000 лелки и учителки от Бургас тествани за COVID 19, здрави са Над 1000 лелки и учителки от Бургас тествани за COVID 19, здрави са

Вече са направени и менютата на малчуганите, които за следващите три дни включват здравословни ястия

Славена Вътова най-после изгонена от Би Ти Ви Славена Вътова най-после изгонена от Би Ти Ви

От екипа на предаването умуват кой да заеме мястото й, като не изключват и Лора Крумова да застане до Цитиридис

Любо Нейков уволни „Комиците“ Любо Нейков уволни „Комиците“

Телевизията му секнала кранчето, а участия, каквито „Комиците“ правеха из цялата страна, не било възможно да се провеждат предвид кризисната обстановка

Дъщерята на президента съсипана заради абитуриентския си бал Дъщерята на президента съсипана заради абитуриентския си бал

Президентската щерка започнала подготовката за бала си още преди месеци и също като своите съученички се вълнувала от избора на рокля, грим, прическа, но...

 

Андреа подаде жалба срещу Кобрата Андреа подаде жалба срещу Кобрата

Бившата звезда на "Пайнер" сама пусна снимка с разбита уста, а няколко минути по-късно я изтри

Полицейски патрул хвана президента на Австрия в заведение след разрешения час Полицейски патрул хвана президента на Австрия в заведение след разрешения час Партията на свободата поиска нулева толерантност по случая Жертвите на коронавируса в Швеция надхвърлиха 4000 души Жертвите на коронавируса в Швеция надхвърлиха 4000 души

Общо заразените в страната са 33 843 души

Медици: Ковид-19 предизвиква съсиреци, които водят до инсулт и инфаркт Медици: Ковид-19 предизвиква съсиреци, които водят до инсулт и инфаркт

От САЩ до Великобритания и Иран – нарастващите случаи на пациенти с Ковид-19, развили тромбоза, привлякоха вниманието на медицинската общност

Идват тежки дни за три зодии Идват тежки дни за три зодии

Във влиянието сме на ретрограден Сатурн

Как Нова Зеландия победи коронавируса толкова бързо? Как Нова Зеландия победи коронавируса толкова бързо?

Победихме, защото бяхме сплотени, казаха новозеландци

 

Коронавирусът измислен за предотвратяване на Brexit? Коронавирусът измислен за предотвратяване на Brexit?

Половината британци склонни да вярват на конспиративни теории

Хванаха австрийския президент да нарушава вечерния час Хванаха австрийския президент да нарушава вечерния час

Ван дер Белен и съпругата му са консумирали напитки в ресторант след полунощ

Нов френски тест ще търси коронавирус в слюнката на хората Нов френски тест ще търси коронавирус в слюнката на хората

Стартирало е производството на диагностичното средство

Германия отчита нови 289 случая на COVID-19 Германия отчита нови 289 случая на COVID-19

САЩ остава страната, която е най-силно засегната от вируса

Отварят кафенетата и ресторантите в Гърция Отварят кафенетата и ресторантите в Гърция

Потеглиха и първите фериботи към островите

Живко Табаков Живко Табаков Ако не си бяхме изхарчили парите преди два месеца за тоалетна хартия, сега щяхме да ядем череши... Виц на деня Виц на деня Младеж се обажда по телефона у дома... Вдигнала баба му:
- Бабо, я виж работи ли рутера?
- Че работи ли, знам ли чедо...
- Коя лампа свети?
- В банята. Да я изгася ли?

Виц на деня Виц на деня Шеф към подчинените си:
– Постоянно хленчите и се оплаквате, но е факт, че тази година заплатите ви са с 35% по-високи!
Плах глас от залата:
– Спрямо коя година?
– Спрямо следващата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук От дистанционното обучение на детето, най ме кефи учителката по трудово! Днес им даде да изперат, прострат и си изчистят стаите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори