×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ексклузивно! Хронология с всички факти за българската доставка на 3 тона кокаин в Испания


Ексклузивно! Хронология с всички факти за българската доставка на 3 тона кокаин в Испания
Пом.капитан Денев твърди, че са нямали боя за цялостна смяна на цветове, затова наблегнали само на надписите на двата пояса и на кърмата
Тема в развитие
Епидемията отнема светлия лъч за клетия бургаски моряк Румен Денев, който гние невинен в затвора Един клетник гние в затвора невинен заради кораб с 3 тона кокаин? А можем да го спасим Майката на моряка Румен Денев ридае: Той лежи в затвора невинен, дано имам сили да го дочакам (ВИДЕО) 10 години затвор за бургаския моряк Румен Денев, корабособственикът Дойчин Дойчев се размина и с испанското, и с българското правосъдие Ексклузивно! Хронология с всички факти за българската доставка на 3 тона кокаин в Испания Защо Сотир Цацаров говори като нашмъркан след визитата в Испания 12 моряци и капитанът от кокаиновия кораб знаят за товара, но бургазлии горят невинни – част II Започваме разплитане на кокаиновата афера! Как корабът „Бургас“ става „Св.Николай“ край Кабо Верде - част I (видео) Извънредно! Флагман.бг посреща спасения от нас пом.капитан Румен Денев Пом.капитанът от кокаиновия кораб е невинен, каза го и испанският прокурор Вижте Златомир Вергиев от Ню Джърси – той извади от испанския затвор моряка Румен Денев След като освободихме пом. капитан Румен Денев, Сотир Цацаров замина за Испания Извънредно! Флагман освободи от Мадридския затвор пом. капитан Румен Денев (видео) Добри хора, помогнете на клетата майка, чийто син гние невинен в испански затвор! Ексклузивно: Дойчине, защо продаде детето ми роб?, плаче майка на моряк от кокаиновия кораб и търси 5 000 евро, за да си го върне у дома Вижте имената на всички българи, арестувани на кораба “Св. Николай” Ето кои са 4-мата бургазлии, арестувани в кораба-муле в Испания
виж още
скрий
30 Октомври 2013, Сряда, 08:07 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА

Жандармеристът Хосе Отеро от Галисия лично ръководи мафиотската структура по суша, българин с неясна самоличност е крайно звено от веригата

Операцията с пренасянето на 3 тона кокаин от Бразилия до Европа с разкапаното корито „Бургас 3“ на бургазлията Дойчин Дойчев през 2012 г., заради която в испанските затвори продължават да гният 13 наши сънародници, е по идея на испано-колумбийска организация, а крайна брънка по веригата е българин. Неговата самоличност и до ден днешен е загадка. Флагман излага тук систематизирано всички събрани факти по разследването в Испания, като гарантираме, че източникът ни на информация от Следствения отдел на Главна дирекция на испанската полиция е надежден.

Трите тона кокаин трябва да стигнат до северозападната част на Испания и част от тях да се разпределят в тази държава, а другата част да се дистрибутира в различни страни в Европа.

Водещите фигури са започнали да осъществяват контакти от месец януари 2012 г., за да планират действията. Диего Гарсон и брат му Луис Гарсон са лидери на испано-колумбийската част. Испанецът Хаиро Калвера е работел директно с братята и е бил тяхното доверено лице за връзка с шефовете на останалите групи, между които и с българската част. Калвера трябвало да получи дрогата в Испания през Галисия – автономна област в Северозападната част на полуострова.

Връзките по телефона с Калвера били осъществявани от тъщата на Луис Гарсон

Нанси Окампо и затова не са засечени от полиция. Адриан Паласиос е бил свръзка на Калвера с групата от Галисия, която да поеме дрогата в открито море от кораба-майка „Бургас 3“, който вече, край Кабо Верде (архипелагът Зелени нос на северозападните африкански брегове), е прекръстен на „Св.Николай-Варна“. Групата от Галисия трябвало да дойде с по-малък кораб и да поеме отговорността да разпространи дрогата в Испания, както и да предаде части от нея за разпространение в останалите страни от Европа. Навсякъде с Хаиро Калвера присъства Луис Соларте. Той не само го придружава в пътешествията му между континентите, но и контролира дали са следени от полиция. Соларте води и телефонните разговори на Калвера с другите лидери на групи от негово име.

В галийския клон на организацията имал перфектна дисциплина

и всеки бил с място в йерархията. Хосе Отеро е шефът й. Той е важна фигура – жандармерист в Гражданската гвардия на Галисия. Затова е познавал всички места, подходящи за извършване на контрабанда покрай бреговете на Испания, както и движението на полицейските власти. Мануел Прадо-Лопес е бил лейтенант на Хосе Отеро – той е поддържал контактите с колумбийците братята Гарсон. Третият в йерархията на галийската група е Франсиско Линарес. Срещите между тези лица са осъществянвани на няколко пъти през януари, април, юни и юли 2012 г.

На 14 юни 2012 г. в състава на международната организация се появява българският морски капитан Иван Георгиев Станчев, който вече знае, че поема ангажимент да трафикира кокаина. Срещата с него се провежда на терасата на бар на ул.“Ордициа“19 в Мадрид.

Разходите на варналията за „екскурзията“ до Мадрид и за полета му седмица по-късно до кораба „Бургас 3“, са поети от братята Гарсон.

Последната седмица преди старта на операцията Калвера се пренася в Галисия, за да ръководи директно от там започващите действия. На 18 юли прави снимки на акостиралия кораб „Ос Кастрос“ в рибарското селище Коруня, подготвен да поеме стоката от кораба-майка. Детайлите са финализирани в нощта на 2 срещу 3 август в бар „Паласин де Сее“ в Галисия. На тайната вечеря са представителят на испано-колумбийската част Хаиро Калвера, шефът на галийската част – полицаят-жандармерист Хосе Отеро и прекият му подчинен Мануел Лопес, Франсиско Линарес – връзката на братята Гарсон с галийците, както и шефът на българската организация, който е в края на веригата за дрога от българска страна. Кой е този българин като идентификация до ден днешен следствието не е установило. У нас след арестите обвинения бяха повдигнати срещу корабособственика Дойчин Дойчев и някой си Руслан Колев като организатор на транспорта, но не се уточнява дали именно той е присъствал на вечерята в бар „Паласин де Сее“ в Галисия. На тази среща са огледани детайлите, като

на българите за транспорта са платени предварително общо 180 хиляди евро.

Корабът, с който се транспортира кокаина се казва „Бургас 3“, с български екипаж, търговски, с дължина 114 м и 21 м ширина. На 4 август около 6 часа на разсъмване този кораб се е намирал до Кабо Верде в Атлантическия океан и на борда му вече е качена дрогата. За да не бъде забелязан плавателният съд, е била изключена системата за автоматична идентификация. Целта – докато не излъчва своето местоположение, екипажът пребоядисва корпуса и сменя името на „Св.Николай – Варна“.

До този ден, 9 август 2012 г., тези действия са били проследявани от централата на испанската ГДБОП, нейното подразделение в Коруня и от Националната полиция на Галисия. На 10 август е поискано юридическо разрешение за абордаж на кораба – от страна на

българското правителство и от Централния следствен отдел на Испания. Абордажът е осъществен на 13 август в 22,06 часа от специален отряд на патрулиращия морски флот „Вигия“. Задържани са капитанът Иван Станчев и още 20 души екипаж. При започналите след това разпити се установява, че


следните членове на екипажа са знаели какъв товар пренасят:


кап.Иван Станчев, пом.капитан Антоний Колев, главният механик Светлозар Дочев, Мирослав Владимиров, Васил Киров, Красимир Йорданов, Иван Николов, Светослав Йончев, Борис Бъчваров, Боян Боев, Светлин Димитров, Теодор Трендафиров. Деветимата членове на екипажа, без ръководния състав, са били наети по договор с агенция Previaty ltd.


За останалите арестувани няма данни да са знаели за товара. Това са:


Сава Алексиев, Румен Денев, Петър Петров, Атанас Иванов, Атанас Георгиев, Владимир Дренчев, Борислав Михайлов, Георги Георгиев и Юлиян Петров.

Но в крайна сметка обвиняемите са общо 31, от които 20 са българите. Има разминаване в бройката на екипажа, който бе подаден от българското посолство в Мадрид веднага след арестите – 21. От официалния списък, който медиите разпространиха м.г., сред обвиняемите липсва Владемар Владимиров. Ето имената: Диего Гарсон, Луис Гарсон, Хаиро Калвера, Нанси Окампо, Адриан Паласиос, Луис Соларте, Мануел Лопес, Хосе Отеро, Франсиско Линарес, Иван Станчев, Антоний Колев, Светлозар Дочев, Мирослав Владимиров, Васил Киров, Красимир Йорданов, Иван Николов, Светослав Йончев, Борис Бъчваров, Боян Боев, Светлин Димитров, Теодор Трендафилов, Сава Алексиев, Румен Денев, Петър Петров, Атанас Иванов, Атанас Георгиев, Владимир Дренчев, Борислав Михайлов, Георги Георгиев, Юлиян Петров и Хуан Рубио.


В момента на задържането Красимир Йорданов се съпротивлява и срещу него е приложена груба сила. Капитанът разпорежда на пом.капитан Денчев да заяви, че ръководителят на испанските спецчасти е видял българското знаме, разкъсал го е и е почнал да го мачка с обукки. Денчев не се подчинява да свидетелства за нещо, което не е видял.

На 15 август корабът е изтеглен на пристанище Кадис и се предприема проверка на складовото помещение в предната му част. Там са 108 вързопа и 6 шамандури. Всеки вързоп съдържа 25 пакета с по точно 2,554,250 грама кокаин с чистота 75,9% и отделно пакетче от 164,1 грама кокаин с чистота 70,3%.


Експертната оценка на намереното количество кокаин е за 90 585 504 евро


Следва претърсване на каютите, откъдето са иззети личните вещи на моряците, пликове с много телефонни карти, листчета с написани на ръка координати, справка за кораба „Ос Кастрос“, на палубата са намерени документите за „Бургас 3“ и „Св.Николай-Варна“, отнасящи се за един и същи плавателен съд.

На 14 август в заведение за бързо хранене в Понтеведра е арестуван Хаиро Калвера, в него са били документите с координати за кораба-майка и кораба-приемник, 104 грама хашиш. На адреса, където бил отседнал Калвера в Понтеведра са намерени четири рязани пушки и два пистолета калибър 9 мм и кутия с куршуми за оръжията.

В това време лейтенантът на Калвера и неговата връзка с Галисия – Адриан Паласиос е бил предприел препродаването на част от дрогата на „готвача“ Хуан Рубио, в дома на който в Мадрид са намерени шаблони, десетки бутилки сярна и солна киселина, ацетон, амоняк, преса с капацитет 10 бара. В жилището на Адриан Паласиос в Колада Вилаалба са намерени везни и 13,53 грама кокаин с чистота 21%. В дома на Луис Соларте в Толедо са намерени 16 мобилни телефона.


Към този момент, 30 октомври 2013 г., главните организатори на операцията братята Гарсон са освободени срещу парична гаранция от по 50 хиляди евро.


В категории: Разследване


3
Коментара по темата
3.
БАРБАТА
01.12.2013 14:47:38
1
0
000 ТОЗИ КОРАБ БЕШЕ КОРАБ НО ПРЕДИ 30 г. А КОГАТО ГО ВЗЕ ДОЙЧИН МУ РАЗКАЗА ИГРАТА.И ВСИЧКИТЕ ОТ ПО СТАРИТЕ МОРЯЦИ МНОГО ДОБРЕ ЗНАЯТ КАК СИ СПИРА КОРАБ ПОСРЕД МОРЕТО .
2.
Burgas
20.11.2013 12:11:37
0
0
Koi jelae da nau4i za istinata otnosno edni vagoni s tcigari prez 2002 g. na Pristanishte Burgas , s glaven geroi -Doi4in Doi4ev
Za komisionnata li4no
1.
ooo
30.10.2013 23:06:58
2
2
АБЕ КАСАБОВА, НЯМА ЛИ ДА СПРЕШ С ОБИДНИТЕ КВАЛИФИКАЦИИ ОСОБЕНО ЗА НЕЩА, ОТ КОИТО НЯМАШ НИКАКВО ПОНЯТИЕ. " РАЗКАПАНОТО КОРИТО " ДО МИНАЛАТА ГОДИНА ПРИНАДЛЕЖЕШЕ НА ГИГАНТА БМФ И ТОВА БЯХА ЕДНИ ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ ИМ КОРАБИ. ТОВА , ЧЕ ЕДИН КОРАБ СЕ НУЖДАЕ ОТ РЕМОНТ НЕ ЗНАЧИ ЧЕ Е РАЗКАПАНО КОРИТО . НЕ СЕ ИЗЛАГАЙ , ЧЕ СТАВАШ СМЕШНА ЗА ХОРАТА ОТ МОРСКИТЕ СРЕДИ...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия
Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори