×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Наш репортер бе допуснат до конгрес на българския Клондайк (СНИМКИ)


Наш репортер бе допуснат до конгрес на българския Клондайк  (СНИМКИ)
Оборудвани с модерна техника, с ръчно направени дървени сита или само с лопата и пластмасов леген, златотърсачите са сигурни, че търпението и трудът им ще бъдат възнаградени. Някои вече са намерили първите затинки
21 Септември 2013, Събота, 03:26 ч.
Автор: Флагман.БГ Снимки Женя ГАЙТАНДЖИЕВА

На събитието бяха дошли и тесни специалисти в археологията и историята


Специалисти по добив на разсипно злато се събраха на Национален конгрес в местността „Ковач” в Странджа планина. Мястото в Странджа е близко до горното течение на река Велека, за което има данни, че ври от златоносен пясък. Златотърсачите умуват как да се получи разрешение за концесия за разработването на бъдещия български Клондайк.

Оборудвани с модерна техника, с ръчно направени дървени сита или само с лопата и пластмасов леген, те са сигурни, че търпението и трудът им ще бъдат възнаградени. Един от тях е Симеон, той вече е събрал едва 4 грама самородно злато. Вярва, че ще отмие нови златинки. Мистериозният мъж не иска да ги продава, а да ги пази като ценна колекция спомени. Сред златотърсачите е и Андрей Колев, известен с доходоносния си бизнес в Монтана. Мъжът споделя, че златната треска е просто хоби и удоволствие, не е за забогатяване. „За мен е както риболова за рибарите и лова за ловците. Чувствам се спокоен и ми е приятно“ - разказва бизнесменът.

Председател на Асоциацията на асоциацията на златотърсачите е Кирил Стаменов от София. Занимава се с търсене на злато от руслата на реките вече 35 години, а членовете на сдружението вече наброява повече от 700 души.

Сред приключенците има геолози и историци, както и такива, които са се запалили по златната треска едва от няколко месеца. Някои от тях периодично намират малки едва забележими златинки, а други бучки някои от които дори по седем грама. Самородното злато е около 22 или 23 карата и се търгува значително по-скъпо от платината. А в България има и платинени находища. Според златотърсачите обаче платината, въпреки че е благороден метал у нас, не се добива, няма и пазар за нея.

Край Бургас има две находища на платина, сподели друг опитен златотърсач – Ицо Репата от Бургас. Младият мъж разказа че от дългия си опит по реките, горите и места където рядко стъпва човешки крак, познава злато и платинонаходищата и най-вече местата на залежи в Югоизточна България. Според него едното находище е до село Вършилово, а другото до Новоселци.




В категории: Малко Търново


14
Коментара по темата
14.
Симеон Йорданов
25.09.2013 20:23:37
1
3
Явно и държавата е толкова объркана, колкото и ти. И престани да показваш и изявяваш АНОНИМНОСТА си. Позиция с анонимност не се печели!

Интересува ме също, защо ВАШАТА медия промени текста по-темите? Да не би да се страхува от нещо..." може би нещо, което не е баш така, както го описвахте по-рано?". Айде успех ви на всички недоброжелатели и с вашите жалки опити да ни спънете, като организация!
13.
до перти.......?
25.09.2013 16:50:05
2
3
ИЗВИНЕТЕ, НО ЕДВА ЛИ СЕ ПОЗНАВАМЕ!!!!
ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ПСИХИЧНОТО МИ ЗДРАВЕ-НАСКОРО СИ ПОДНОВИХ РАЗРЕШИТЕЛНОТО ЗА НОСЕНЕ НА ОРЪЖИЕ, СЛЕДОВАТЕЛНО СЪМ В ДОБРО ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ!!!!!!
А С ТАКИВА НЕНОРМАЛНИЦИ КАТО ВАС ПО-ДОБРЕ ЧОВЕК ДА НЕ СЕ ПОЗНАВА!!!!!
12.
Pertinax
23.09.2013 23:04:36
5
3
Браво на Кирил за добре организираната сбирка и приноса му в България да има БАТСЗМ,където всеки любител има възможноста да споделя и прилага хобито си.А този ВЪЗМУТЕНИЯ от по-долу го познавам лично и той страда от ментална неустойчивост на държанието си породено от нередовно приемане на хапчетата си предписани от личния си психиатър!
11.
Не виждал злато
23.09.2013 20:31:41
2
1
Пълен ташак е златодобива от руслата на реките.Губите си времето хора,всичко отдавна е изтърбушено,още антично.Но,няма лошо,щом ви влече 1,2 грама за месец два.
Пълна лудост!
10.
АДСКИ ВЪЗМУТЕН
23.09.2013 13:21:41
6
7
ЯВНО СМЕ ОЛИГОФРЕНИ,ЩОМ ТЪРПИМ ВЕЧЕ24 ГОДИНИ РАЗНИ БОКЛУЦИ ДА ИЗДЕВАТЕЛСТВУВАТ НАД БЪЛГАРИЯ!!!!!
9.
Варналия
22.09.2013 23:53:09
6
4
До Възмутен-ия : Аман от олигофрени !!!
8.
Ицо Репата.
22.09.2013 14:12:38
4
15
Като я гледах до мене тази малка и нежна госпожица,не съм предполагал че може да напише такива неща:)) Сега единственната ми мисъл е,ако се наместя върху нея,следващия път дали ще отрази с точност всичко. И към нея искам да допълня някои неща. Сбирката беше наистина тайна.Горе бяхме поставили Митю Ушите с Калашника и Киру Мъдото със базука и специален пропускателен режим имаше.Всичко беше законспирирано.Разбира се от гранична полиция доидоха,ама водихме бои 40 минути със всякакви огнестрелни оръжия автоматични и полуавтоматични,като г-н Андреи Колев беше на картечницата.Председателя Кирил Стаменов хвърляше лимонки.И отстъпиха в безредица.Общо взето кмета на Малко Търново е "наш човек" Дадохме му 120 кила злато и млъкна човека.Подкупихме и фелдшера на звездец.Бай Спиро Спринцовката та превързваше ранените.Там наистина ври от злато!! Последно за 2 часа колеги извадиха по 120 грама на човек.Ринаха го с лопати и твареха 1 Камаз!! Така че милата и сладка госпожица,ако иска интервю пак,ще и дам Лично!! Ще и разкрия такива тайни че свят ще и се завие просто.Ще и разкажа тайната история за Али Репата и четеридесетте златотърсачи,къде си крием златото в коя пещера.Даже ще я закарам да снима завалийката!!
7.
Симеон Йорданов
22.09.2013 10:26:28
1
12
То хубаво да намесвате моето име, но поне не лъжете. Нямам думи. Както казах в другата тема... БЪЛГАРИНА не е глупав да ви чете простотиите!
6.
Андрей Колев
21.09.2013 21:43:03
5
9
До Възмутен!...
Ами тези "злодеи" не са по -различни от тези злодеи, които наричат другите...злодеи! Протест...контрапротест! Сини, лилави, червени, зелени и какви ли не още! Какво толкова се чудиш. Какво се правиш на ангел хранител и на безгрешник. Видях на какво прилича Малко Търново, Звездец и да ти кажа че в този откъснат от цивилизацията край, след време ще останат само дивеч и гори, които ще са безполезни и ненужни на хората. Хармонията между природата и човека е във взаимното докосвани а то е толкова различно, колкото са различни емоциите и страстите на човека.
5.
Андрей Колев
21.09.2013 21:28:57
0
10
Супер пиарска статия! Винаги черния пиар е пред белия. Иначе никой нямаше да види циците на Мадона или каква има между краката на Камелия. За Лили Иванова в Плейбой не коментирам. Иначе увода на статията макар и измишльотина наистина грабва веднага, но грамовете злата са преувеличени с много, но е простено на автора, защото не знае че цената дори на един грам не може да покрие бензина от Бургас до мястото, което ама никак не е богато а напротив, мноооого бедно на жълтуркото. Бях там за пръв и последен път от любопитство и лично съм разочарован. Макар и с най-модерната техника намерих 5-6 златинки равни на 0.1 грама. Това са 5 лева. Толкоз за келепира. Иначе това беше национална среща на Асоциацията и на нейните асоцирани членове и след като Асоциацията е законно регистрирана от тук лследва че няма нищо незаконно, тайно, конспиративно и т.н. Толкоз!
Благодаря на журналиста за това че отрази в загадъчен стил нашата национална среща. На следващата предполагам че итереса и желаещите ще са в пъти повече и така ще се множим и да се трансформираме в съюз и т.н. А за местност в стил Клондайк няма лошо...и ние искаме да си имаме нашата Бузлуджа!
4.
ktamen
21.09.2013 20:51:11
2
11
Не е зле преди да коментирате да идете на място, което никак не е тайно защото е обявено преди няколко месеца, а и миналата година на същото място пак имаше национална сбирка и да се запознаете лично с въпросните "разбойници". Това за специалните пропуски са глупости на търкалета, всеки е добре дошъл. Ако Странджа ви е далеч, може да идете в София в Дружба на Искър, в почивните дни винаги има поне няколко златотърсачи, които промиват пясък и които с удоволствие ще ви отговорят на всички въпроси. Това за разрушаването на околната среда е несериозно и ако видите отблизо как се работи ще се убедите, че това всъщност е просто едно хоби подобно на риболова. Стандартната екипировка обикновено се състои от няколко кофи и легени, малки приспособления от ламарина, кирка и лопата.
Сериозен риск има от промишления добив с химикали, практикуван от Дънди Прешъс Металс в Челопеч и вероятно скоро и в Ада Тепе срещу, който България получава 0,75% (демек 99,25% от златото остават за канадските "инвеститори" и разните партийни функционери, които допускат това ограбване) от добитото злато.
Попитайте чичко Гугъл за самородно злото и ще намерите два форума на тези "разбойници" и ще научите кое, как и какво.
3.
ДО ВЪЗМУТЕН
21.09.2013 12:40:54
11
8
ЮДЕЙСКО-МАСОНСКА ПАСМИНАСА ТЕЗИ РАЗБОЙНИЦИ!!!!!!
2.
ВЪЗМУТЕН
21.09.2013 11:28:59
20
8
КАКВИ СА ТЕЗ РАЗБОЙНИЦИ, БЕ ?! КОЙ ИМ ДАВА ПРАВО ДА ДЪЛБАЯТ КОРИТОТО НА РЕКАТА И ДА РАЗРУШАВАТ ПРИРОДАТА ? ЕЙ, ЧОВЕШКАТА ЛАКУМИЯ НАСИЩАНЕ НЯМА, ТАЯ СТРАНДЖА ПЛАНИНА Я УНИЩОЖАВАТ ПРЕД ОЧИТЕ НИ И НИЕ СЕ РАДВАМЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА, КОИТО СЕ ИЗВЪРШВАТ. КЪДЕ СА ИНСТИТУЦИИТЕ И ИМА ЛИ ИЗОБЩО НЯКОЙ, КОЙТО ГО ИНТЕРЕСУВА КАКВО СТАВА? ЗАЩО КМЕТА НА М.ТЪРНОВО НЕ ПРЕДПРИЕМА НИКАКВИ МЕРКИ, ЗАЩО ПОЛИЦИЯТА СЪДЕЙСТВА ДА СЕ ИЗВЪРШВА ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, ЗАЩО ДИРЕКТОРА НА ПРИРОДЕН ПАРК СТРАНДЖА СЕ КРИЕ, КАТО ЛАЛУГЕР В ДУПКА ? КЪДЕ СА ЕКОЗАЩИТНИЦИТЕ И ЗАЩО ИЗОБЩО ПРИЕМАМЕ ТОВА БЕЗОБРАЗИЕ, КАТО НЕЩО НОРМАЛНО ? ТОВА ТРЯБВА ДА СТИГНЕ ДО ПРОКУРАТУРАТА, А НЕ ДА СЕ ПРЕДСТАВЯ КАТО НЯКАКВА СТРАХОТНА АТРАКЦИЯ . СЛЕД КАТО Я ЗАВЛАДЯХА МУТРИТЕ С ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ КОНЦЕСИИ ЗА ЛОВНИ ПОЛЕТА, ФИРМИТЕ ЗА ДЪРВОДОБИВ ЗАЛЯХА ГОРИТЕ С МАНГАЛИ И ГИ ИЗСИЧАТ ПОГОЛОВНО, СЕГА И "ЗЛАТОТЪРСАЧИ" ПО РЕКИТЕ . ЕЕЕХ, БЪЛГАРИЙО, ИЗТЪРБУШИХА ТЕ ....
1.
ивчо
21.09.2013 09:31:10
12
2
въх ами ако има мечки не ги ли е страх??? оооо мале.....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
И днес кандидатите за служебен премиер отказаха на Радев И днес кандидатите за служебен премиер отказаха на Радев Петър Чобанов заяви, че консултациите са на етап, в който няма директно решение, и намекна за други хипотези Стефка Костадинова за ЧРД на Доган: Историята ще оцени най-вярно ролята му Стефка Костадинова за ЧРД на Доган: Историята ще оцени най-вярно ролята му Председателят на Българския олимпийски комитет с послание за почетния председател на ДПС Изпълнителката на „Лиляно моме“ с 15 шева от зъбите на домашния й любимец Изпълнителката на „Лиляно моме“ с 15 шева от зъбите на домашния й любимец Инцидентът станал малко след празника Благовещение, когато на гости й дошъл бившият й съпруг Венци Мартинов Инж. Димчо Радев: Гората е природен дар, но без грижи не би могла да съществува Инж. Димчо Радев: Гората е природен дар, но без грижи не би могла да съществува Директорът на „Югоизточно държавно предприятие“ ДП гр. Сливен инж. Димчо Радев поздравява всички лесовъди и приятели на българската гора по повод Седмица на гората 2024 г. Срочна и добра правораздавателна дейност отчетоха Окръжен съд – Бургас и районните съдилища за 2023 година Срочна и добра правораздавателна дейност отчетоха Окръжен съд – Бургас и районните съдилища за 2023 година „Правораздавателната дейност на съдиите от Окръжен съд – Бургас и осемте районни съдилища в региона може с пълно основание да бъде определена като много добра“, отчете Административният ръководител на Окръжен съд – Бургас Росица Темелкова Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ 11 хиляди места в "Арена София" с цени между 40 и 150 лева са разпродадени като топъл хляб Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Двете са близки приятелки Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Не е ли това фалстарт за политическия проект на бившия главен прокурор, с който ще атакува парламента  Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена В кутията имало 200 лева Кралят на крадците ще помага на Боби Михайлов да открие кой обра къщата му Кралят на крадците ще помага на Боби Михайлов да открие кой обра къщата му Пацо Килията обещал на бившия шеф на БФС да проучи по свои канали кой е извършил удара
Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни Не е наша работа да се месим в тези дискусии. Публично окуражихме всички партньори да работят заедно и да намерят добро решение, заяви посланикът на САЩ в България Кенет Мертен Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Изборите в неделя може да са още по-важни Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори