×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ивайло Калфин се размина с БСП за ордена на френския посланик и реакцията за Сирия


Ивайло Калфин се размина с БСП за ордена на френския посланик и реакцията за Сирия
Ивайло Калфин, евродепутат от Коалиция за България
08 Септември 2013, Неделя, 17:41 ч.
Източник: mediapool.bg

Евродепутатът разкритикува скандалното изпращане на Филип Отие

Евродепутатът от БСП Ивайло Калфин разкритикува решението на правителството да не изпрати с орден "Стара планина" посланика на Франция Филип Отие, чиито мандат приключи.

 Подозренията са, че управляващите лишиха Отие от отличието, с което традиционно си тръгват ръководителите на чужди мисии, заради откритата му подкрепа към антиправителствените протести. От Външно министерство отричат това да е причината и посочват, че точно в момента преразглеждали регламента за удостояване с отличия.

 "Франция безспорно е партньор на България и френският посланик е представител на една партньорска и близка до България държава. Аз приемам и това, което каза премиерът, че трябва да се преразгледа системата за връчване на ордени, но не мисля, че това трябваше да стане по такъв начин. Посланик Отие направи в края на мандата си неща, които не са присъщи за един европейски посланик, но мандатът му като цяло беше успешен. Аз съм работил с него и знам, че е добре настроен към България и е неин приятел", каза бившият външен министър Калфин в неделя пред БНР.

 По думите му е имало прецеденти, при които висшето държавно отличие е било връчвано на чужд дипломат и след отпътуването му от страната, но според него Отие най-вероятно ще откаже. "Вследствие на това, което се случи, мисля, че самият посланик Отие няма да иска да получи подобно отличие", каза Калфин.

 "Няма скандал, когато един посланик не получава най-високия държавен орден. Действително трябва да се изработи нов правилник и евентуално, ако се реши, чуждите посланици да получат нещо специално, но това трябва да стане нормално, без да се предизвикват скандали", отбеляза той.

Ивайло Калфин демонстрира разминаване с правителството и по въпроса за кризата в Сирия, като даде да се разбере, че вече едва ли може да се мине без външна намеса. Неговата партия БСП е против каквато и да е външна военна намеса и против участие на България в евентуална интервенция. Правителството настоя да се изработи обща позиция в рамките на Съвета за сигурност на ООН, който обаче е блокиран заради Русия и Китай.

 

"В Сирия дотам е доведена ситуацията, че да не се прави нищо не е добре, а и каквото и да се направи също няма положителен ефект. Гражданската война в Сирия надмина всякакви граници с използването на абсолютно забранени оръжия. Който и да ги е ползвал - това е недопустимо и тази възможност трябва да бъде пресечена. От друга страна намеса на международната общност в Сирия най-вероятно ще доведе до задълбочаването на сирийския конфликт. Не изключвам военна операция в Сирия. Не зная дали ще има убедителни доказателства, след като ООН представи това, което има", коментира Ивайло Калфин пред БНР.

 

"За мен към този момент такава операция ще нанесе повече вреди, ще усложни положението, отколкото да го реши....Отговорът на ползването на химическото оръжие трябва да бъде еднозначен. Въпросът е в Сирия кой го е използвал, защото в една война, когато са загинали много мирни хора, трудно може да се каже, въпреки че има начин. Може да се стигне и до истината. Въпросът е да бъде отнета възможността на този, който е ползвал такова оръжие, повече да не го ползва", допълни той.


Калфин обясни, че е изпуснат моментът за говорене за конференции: "Нито бунтовниците, нито правителството са готови на подобен жест. В Сирия има елементи свързани с Ал Каида, които будят притеснение. Западът не трябва да изпада в ситуация да помага на терористични организации. Ангажиментът на Европа е свързан основно с хуманитарната помощ", посочи евродепутатът от левицата.
 

Той смята, че по темата вече трябваше да бъде проведен Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС). Досега президентът не е свикал такъв, включително и заради политическите кавги с управляващите БСП, ДПС и "Атака", които засега показват, че предпочитат кризата в Сирия да не бъде подлагана на по-сериозен държавнически дебат, от който да следват някакви категорични решения, защото правителството се въздържа и изчаква накъде ще наклонят везните в международен план.

 

"Темата Сирия действително трябваше да се обсъди в българския парламент, но има нещо, което все още липсва в дебата в България и се надявам да се запълни скоро и това е Консултативният съвет за национална сигурност при президента. В НС при нас имаше обсъждане, но там специални данни, разузнавателна информация по-въздържано трябва да се изнасят. КСНС е мястото, в което водещите политици могат да потвърдят национално съгласие за това не дали е ползвано химическо оръжие в Сирия, а кой го е използвал.... КСНС вече трябваше да бъде проведен. Може да се наложи и повече от едно заседание при положение, че излиза нова информация за Сирия. Всяка една институция трябва да си поеме своята роля" обясни Калфин пред БНР.

Той също така коментира, че не е изненадан, че Европейската народна партия, част от която е ГЕРБ, призовава за избори в България. Според него позицията на ЕНП до голяма степен е изработена от ГЕРБ и отново демонстрира двойните стандарти на партията -майка.


По същия начин той се изказа и за критиките на ЕНП към подкрепата на "Атака" за сегашното управление. Калфин използва любимия аргумент на БСП – че в началото на управленския мандат и ГЕРБ са разчитали на националистите на Волен Сидеров.

 "Аз съм един от тези, които много трайно и постоянно обвиняват "Атака" и смятам, че зад нея не може да има никаква нормална коалиция, но не мога да ги обвиня, че влизат в парламента, след като са избрани...Дебати имаше в последната сесия на пленарното заседание преди лятото и на този дебат разбрах, че депутатите от ГЕРБ бяха заблудили ЕНП за участието на "Атака". Стана ясно, че участието на "Атака" е свързано с това, че те отиват и се регистрират и правят кворум, а не правят така, както биха искали ГЕРБ да бойкотират парламента. Това доведе до това, че ЕНП трайно и успешно натисна ГЕРБ и направи така, че да влезе в парламента. Това са европейските норми", коментира Калфин.

 


В категории: Политика


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Мария Бакалова изненадващо се появи тази вечер в Бургас и разби един от митовете за личния си живот Мария Бакалова изненадващо се появи тази вечер в Бургас и разби един от митовете за личния си живот Холивудската звезда не се е разделила с приятеля си Валери  Пазарът в Каблешково поскъпна здраво, търговци дерат кожи за китайски стоки и зарзават Пазарът в Каблешково поскъпна здраво, търговци дерат кожи за китайски стоки и зарзават Зеленчуците също държали високи цени, а търговците се изтарикатявали и пускали етикет със стойността за 500 грама, чакайки в капана им да попадне разсеян клиент Ако сте несъвместими по тези 5 неща, по-добре се разделете Ако сте несъвместими по тези 5 неща, по-добре се разделете Вижте кои са те  6 неща, които носят само жените с високо самочувствие 6 неща, които носят само жените с високо самочувствие Панталонът несъмнено е многофункционален мастодонт в гардероба на съвременната жена 3 зодии, които след скандал бързо се извиняват 3 зодии, които след скандал бързо се извиняват Вие сред тях ли сте  Севим Али за важните теми, които ДПС ще защитава (ВИДЕО) Севим Али за важните теми, които ДПС ще защитава (ВИДЕО) Винаги съм се борил за по-добра пътна инфраструктура в населените места и безопасни пътища, които гарантират здравето и живота на българските граждани, обяви водачът на листа №28 Спасяването на рибарството и по-добър Слънчев бряг - целите на Мартин Богданов в 50-ото НС (ВИДЕО) Спасяването на рибарството и по-добър Слънчев бряг - целите на Мартин Богданов в 50-ото НС (ВИДЕО) Нужно е стабилно управление, което да изкара един пълен мандат, категоричен е Мартин Богданов Рецепта за ретро сладкиш Ден и нощ Рецепта за ретро сладкиш Ден и нощ "Това е оригиналната рецепта от готварския тефтер на мама. Можете да я осъвремените с нови продукти или да използвате алтернативни брашна Почти 70% от българите споделят конспиративно мислене Почти 70% от българите споделят конспиративно мислене Данните са от проучване на Центъра за изследване на демокрацията В Народния театър репетират пиеса, представяща българите като некъпани варвари В Народния театър репетират пиеса, представяща българите като некъпани варвари Ивн Вазов навярно се обръща в гроба заради тази гавра с армията и народа ни
Късметът се усмихва на Овена и пред него се откриват големи възможности Късметът се усмихва на Овена и пред него се откриват големи възможности Хороскоп за деня – 7 юни 2024, петък Турция обмисля да въведе банкноти с по-висок номинал Турция обмисля да въведе банкноти с по-висок номинал Причината - обезценяването на валутата и инфлацията Джо Байдън вбеси французите, кортежът му предизвика над 400 км задръствания Джо Байдън вбеси французите, кортежът му предизвика над 400 км задръствания Нямало как да обяват предварително посещението на президента на САЩ Почина естрадна легенда Почина естрадна легенда Изпълнената от нея песен „Бяло крило“ печели първа награда на фестивала „Златният Орфей“ през 1978 г. Тази певица отрече слуховете, че е бременна Тази певица отрече слуховете, че е бременна Ето какво каза Лейди Гага Бивш министър предупреди за голям проблем в здравеопазването Бивш министър предупреди за голям проблем в здравеопазването Съвсем скоро ще има огромен дефицит на педиатри, каза Мими Виткова Арестуваха мъже, хвърлили мъртва змия в лицето на общинарка Арестуваха мъже, хвърлили мъртва змия в лицето на общинарка След случката служителката от данъчния сектор е получила тежка паническа атака, тъй като от години страдала от тежка фобия от влечуги Instagram тества нова функция Instagram тества нова функция . Понастоящем платформата позволява на хората да прелистват или да скролват покрай рекламите, които се появяват в основния канал със снимки и видеоклипове, както и в каналите Stories и Reels Колко са разходите за лечението на Михаил Шумахер Колко са разходите за лечението на Михаил Шумахер Италианските медии съобщават, че разходите за лечението и защитата на личния живот на Шумахер са нараснали до седем милиона евро годишно Забраниха на "МакДоналдс" да използва марката "Биг Мак" Забраниха на "МакДоналдс" да използва марката "Биг Мак" Съдебното решение е свързано с дългогодишен правен спор между "МакДоналдс" и ирландската верига за бързо хранене "Супермакс"
Николай СЛАТИНСКИ Николай СЛАТИНСКИ Ако Европа не направи така, че Русия да загуби войната, Голямата европейска война няма да ни се размине Виц на деня Виц на деня - Защо си нервен?
- Вали..., а жена ми е без чадър.
- Е, голяма работа, ще влезе в някой МОЛ!
- Ами... за това съм нервен!
Виц на деня Виц на деня - Имам вила на морето...
- Голяма работа, аз имам три в плевнята.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Работя само защото ме мързи да лайквам и споделям снимките на пари и чудодейни икони, от които всички забогатяха.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори